Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

E sad si mu baš pomogao.

Decu da ispiše iz škole/vrtića i prebaci ih na grnčariju i kurs kako praktikovati veganstvo, jer treneri u karate i veslačkom klub koriste samo Viber?

A vidiš, interesantan momenat, moj auto servis je još arhaičniji, koriste isključivo e-mail za komunikaciju. Kada pređu na Viber, menjam brend.

Aplikacija jeste trash, ali to insistiranje da bi svako trebalo sve ljude iz svog okruženja da prebaci na neku drugu (sasvim realno i dalje trash) aplikaciju postaje ozbiljan šum. Gori od ovih reklama na Viber.
Postoji ova diskusija vec negde na forumu, mozda bas stranu iza u ovoj temi i ja sam prvi rekao da nije moguce napustiti viber upravo zbog dece, vrtica, roditeljskih grupa, raznih majstora...
Moja poenta je da se viber ne koristi tamo gde ne mora. Ako ti se drugar javi, kazes mu da to ne radi preko vibera. Garantujem da ce apsolutna vecina da poslusa i da shvati poentu, a siguran sam i da vecina sama izbegava. Ostaje ekipa koja koristi viber, ali su u manjini, ne moras da se bijes sa vetrenjacama i menjas ceo svet. Kada se broj konverzacija smanji i kada samo povremeno dobijes neku poruku, nista od bljuvotina nema znacaj. Meni sada samo stizu kurirske poruke i par promocija od nekih radnji. Van toga 3-4 osobe. Stanodavac mi salje poruke na viber i to je redovno, a poslednja poruka van toga je 04.06. Ne znam za reklame, za nove funkcije jer ne koristim.
To sto ce proces trajati dugo, ne znaci da ne treba ni da pocnes. Probaj samo, reci narednoj osobi da te kontaktira na whatsapp.
Ako pomenes telegram, ispominjace ti celu familiju.

Uzmete lepo novi br registrujete se i koristite samo za vrtiće i ostale zezancije koje morate. Broj više i ne morate da plaćate ili bilo šta.
A ovamo na svom broju lepo ubijete mrtvi viber.
Banke i kurirske sluzbe svakako koriste SMS u nedostatku vibera.
Jedino rešenje za viber je da ga ne koristite. Nema druge. Inače ja ga nemam već par godina, ništa lepše.

Vec neko vreme razmisljam da ugasim viber i sve nesto odlazem. Sve u telefonu mi je na svom mestu i ne volim mad je nesto nepregledno. Sve poruke brisem, ns cuvam nijedan chat, osim dve grupe iz vrtica i dve grupe za posao. Prva stvar, koja me izludela, je business inbox, ali ajde nekako sam ga kulirao. Sada mi upao chatgpt, koji inace ne koristim ni zasebno, kamoli integrisan u viber. Recimo moja zena ce biti puna srece, jer je po ceo dan sa chatgptom. Posto nema opcija da se ukloni, integrisan je, viber me vise nece videti. Supruga ostaje u grupama za vrtic, za posao cu jednu grupu gde sam admin kreirati na wa, a drugu gde sam clan neka kreiraju i oni na wa, ako im trebam. Nigde ne pise da moram imati viber za posao, imam mail, teams i sluzbeni telefon, kao osnovna sredstva komunikacije. Ima jos brdo stvari koje me izludjuju na viberu, ali ove su bas tu da me kljucaju non stop. Svakodnevno imam brdo komunikacije na viberu, ali sto kaze @TwistedMind kome trebam moze me dobiti na mnogo drugih nacina.

Postoji ova diskusija vec negde na forumu, mozda bas stranu iza u ovoj temi i ja sam prvi rekao da nije moguce napustiti viber upravo zbog dece, vrtica, roditeljskih grupa, raznih majstora...
Moja poenta je da se viber ne koristi tamo gde ne mora. Ako ti se drugar javi, kazes mu da to ne radi preko vibera. Garantujem da ce apsolutna vecina da poslusa i da shvati poentu, a siguran sam i da vecina sama izbegava. Ostaje ekipa koja koristi viber, ali su u manjini, ne moras da se bijes sa vetrenjacama i menjas ceo svet. Kada se broj konverzacija smanji i kada samo povremeno dobijes neku poruku, nista od bljuvotina nema znacaj. Meni sada samo stizu kurirske poruke i par promocija od nekih radnji. Van toga 3-4 osobe. Stanodavac mi salje poruke na viber i to je redovno, a poslednja poruka van toga je 04.06. Ne znam za reklame, za nove funkcije jer ne koristim.
To sto ce proces trajati dugo, ne znaci da ne treba ni da pocnes. Probaj samo, reci narednoj osobi da te kontaktira na whatsapp.
Ako pomenes telegram, ispominjace ti celu familiju.
Razumem tvoj stav i zaista nemam ništa protiv toga, tvoj izbor, ali ako od mene tražiš da instaliram novu aplikaciju, da bih razmenjivao poruke sa tobom, realno su baš male šanse da ostanemo u kontaktu. Morao bi da budeš neko, baš opasno, važan u mom životu da bih to prihvatio (ne obraćam se direktno tebi, shvatio si poentu 🙂).

Ako mi pošalješ poruku na WA ili bilo koji servis koji koristim, tamo ti odgovorim i tamo nastavljamo, ali pristup "e, nemoj da mi šalješ poruke na...." je u mojim godinama ipak malo preteran. Ne dajem sebi za pravo da bilo kome govorim šta da ne radi.

Sve poruke brisem, ns cuvam nijedan chat, osim dve grupe iz vrtica i dve grupe za posao.
Nas na poslu nema mnogo i nemamo grupu za komunikaciju, ali za neke specifične situacije direktorka napravi grupu i čim konkretan događaj prođe, jedan kolega napusti grupu. Neki dan kasnije, tu stigne apdejt za konkretan događaj, on ga naravno ne vidi. Ali nema nas mnogo, pa znamo da je izašao, neko mu prenese. Ali realno, svojim izlaskom iz grupe je nekome stvorio obavezu da ga obavesti.

Imamo jednog kupca koji isto radi, s tim što on najkasnije na kraju dana obriše sve poruke. Nekoliko dana kasnije, kompletiramo njegovu porudžbinu, on nema pojma o čemu se radi, pa mu opet šaljemo sve što smo već kucali. Dešava se da nekad obriše svoje poruke da ih ni primalac ne vidi, pa ostanu one linije "deleted". Dobar je tip, često smo u kontaktu, uglavnom sve ide glatko, ali imali smo jednom i nesporazum oko neke ponude, jer je pobrisao poruke, pa smo mu slali screen shotove. Nije to neko cimanje, ali realno, zbog svoje "čiste aplikacije", nekome je napravio dodatni posao. Ja bih to nazvao nepoštovanjem tuđeg vremena.

I dalje me fascinira ta težnja polarizaciji u svakom segmentu ovog društva. Pozitivnoj ili negativnoj, ali biranje strane nam je zapisano u genima.

Razunemo se potpuno i slazem se sa napisanim. Nikad nisam nikom rekao pisi mi tu, niti je od mene nekad to isto trazeno. Gde ni neko pise, tu odgovaram. Necu nikome ni javiti da sam obrisao viber, pa ce neko odmah traziti alternativu, a to je wa, sms, poziv. Nemam nista osim viber i wa, nemam telegram, fb, insta, nista. Imao davno stari, meni dobri, MSN i to je to. Necu nikoga menjati niti traziti da nesto radi, jednostavno je moj izbor da mi viber vise ne odgovara, a mogu reci da mi je bio nekad primaran, a mozda je primaran cak i sada. Wa kotistim samo za suprugu, mozda nekad dobijem slucajno neku poruku od druge osobe. Svi kontakti koji mi pisu na viber imaju i wa, pa kapiram da necu mnogo osetiti nedostatak te aplikacije. Mozda ce mi biti cudno neko vreme, navikao sam puno, ali kao sto kaze kolega iznad, mora se negde zapoceti proces promene.

• Like
Reagovanja: PJ
Ja sam svojevremeno napravio seobu sa Vacupa da bih eliminisao jedno zlo, prebacio većinu ljudi na Telegram, svima se dopao i to je uspelo.

Ali, moralo je nešto kompromisno da ostane, i to je bio Viber. Gledajući ga danas, stalno se pitam da li je to bio dobar izbor, možda je trebalo da ostane Vacup a Viber da nastrada...

Pa greska, WhatsApp jeste krs u odnosu na Telegram, ali je onako jedno 100god ispred one abominacije. Viber mora da se zakolje, sve ostalo posle je stvar ukusa. 😀

Razumem tvoj stav i zaista nemam ništa protiv toga, tvoj izbor, ali ako od mene tražiš da instaliram novu aplikaciju, da bih razmenjivao poruke sa tobom, realno su baš male šanse da ostanemo u kontaktu. Morao bi da budeš neko, baš opasno, važan u mom životu da bih to prihvatio (ne obraćam se direktno tebi, shvatio si poentu 🙂).

Ja iskreno ne razumem da je toliki problem da se instalira jos jedna od 200 aplikacija koje imas na telefonu.
Mada ako imas iskljucivo viber (nemas jos makar whatsapp) za komunikaciju onda..
Vecina ljudi ima barem jos whatsapp cime se ubijanje ove posasti znatno olaksava.

Znaci sad znamo direktno i jasno da se VIber poruke prosledjuju OpenAI tj Chatgpu, radi usavrsavanja Chatgpt-a ili iz kog god razloga. Dobro nam je poznato iz proslosti da je Viber davao te podatke (poruke) UniCredit banci ili koja vec kad se detektuje "rata" u viber chatu

Whatsapp je odlicna zamena za viber i sto se tice funkcionalnosti i fluidnosti. Pitanje je kako i zasto je uospte Viber u nasoj zemlji toliko zaziveo,u drugim zemljama su jedva culi za viber, kamoli da je koriste...Jos samo stariju familiju da nateramo da prestane sa viberom i predje na Whatsapp ili nesto slicno 🙂

Znaci sad znamo direktno i jasno da se VIber poruke prosledjuju OpenAI tj Chatgpu, radi usavrsavanja Chatgpt-a ili iz kog god razloga. Dobro nam je poznato iz proslosti da je Viber davao te podatke (poruke) UniCredit banci ili koja vec kad se detektuje "rata" u viber chatu
Niti treba da prosleđuje poruke chatgpt-u niti Unicredit banci za ove gluposti.
A ruku na srce, wa ima Meta AI u chatu isto.

samo stariju familiju da nateramo da prestane sa viberom i predje na Whatsapp ili nesto slicno 🙂
... možda i hoće ako im svaki put objašnjavamo da se kaže "vajber" a ne "вибер". 😉
Zbog banaka i ostalih moram da držim instalirano (bez notifikacija), a u porodici koristimo Telegram.

... možda i hoće ako im svaki put objašnjavamo da se kaže "vajber" a ne "вибер". 😉
Zbog banaka i ostalih moram da držim instalirano (bez notifikacija), a u porodici koristimo Telegram.
Koja banka ili uopste bilo koj servis salje nesto na viber a da ne salje na bilo koj drugi nacin (sms, sajt, sta god) ?

Ako mi pošalješ poruku na WA ili bilo koji servis koji koristim, tamo ti odgovorim i tamo nastavljamo, ali pristup "e, nemoj da mi šalješ poruke na...." je u mojim godinama ipak malo preteran. Ne dajem sebi za pravo da bilo kome govorim šta da ne radi.
Razumeli smo se donekle 😀
Ne trazim nikome da instalira NOVU app. Apsolutna vecina pored vibera ima i whatsapp, koji opet ima svoje probleme, ali je za sada ipak bolji. A sigurno vecina ima i neku trecu pa plus poruke kroz drustvene mreze (mada nas tu ima neka masa koja ih ne koristi).
A inace i u telegram i whatsapp mozes sam da vidis da li neko ima nalog od tvojih kontakta pa odmah znas i da je pitanje sasvim normalno.

Kada ti prvi šalješ poruku, uvek šalješ na jedan IM, a ti ljudi kada ti šalju poruku, šalju na drugi, koji ti ne voliš? Kao da ste u pat poziciji. Ili njih nije briga šta koriste. Ili te namerno drkaju 😂

Ljudi moji, šta je sa ovim Viberom?
Ovo ja takav krš od aplikacije...
Sad su ubacili Chat GPT u četove i kad želiš da ga isključiš, u podešavanjima odabereš opciju "Isključi Chat GPT" dodje poruka da je došlo do greške i da korisnik pokuša malo kasnije. I tako stalno...
Ima li načina poisključivati sve ovo što ne treba?
Isključi ChatGPT znači da se izloguješ sa svog openai naloga i raskineš vezu sa Viberom, ne ukloni ga na žalost.

Inače, mislim da je bilo dosta ovoga Rakuten bloatwarea. Ostavim ga kao desktop app jedino, ali sa mob će da leti vrlo uskoro. Opet.
Prvo ničim izazvan dejting, sad ovo...

Još ne znam nikog ko nema SMS i telefonske pozive na telefonu 😀

Ko baš ne želi da ima Viber, ili bilo šta drugo, a mora, opcija je drugi telefon, polovan za 50€, na kom će biti instalirana aplikacija, a onda koristiti program na PC-u (Viber) ili veb verziju (npr. Whatsapp) koju je lakše kontrolisati. Možda i preko android emulatora/VM-a, umesto drugog telefona, ko želi i ume. Vidim da postoji i Matrix-Viber bridge, ali nisam video da ga iko koristi.

Koja banka ili uopste bilo koj servis salje nesto na viber a da ne salje na bilo koj drugi nacin (sms, sajt, sta god) ?
Šalje OTP banka reklame, eUprava obaveštenja, auto-servis podsetnike, evo sada i ChatGPT... niko im nije rekao da koriste moj broj za slanje poruka na Viber. Ranije su slali SMSom.

Šalje OTP banka reklame, eUprava obaveštenja, auto-servis podsetnike, evo sada i ChatGPT... niko im nije rekao da koriste moj broj za slanje poruka na Viber. Ranije su slali SMSom.
Oni detektuju da li imaš viber, ako vide da nemaš pošalju sms.
Ja nemam viber pa mi npr za poštu stigne sms, a na službenom imam viber pa stigne na viber.
Takođe to isto važi za wa, neki servisi stižu na wa a ako vide da nemaš stigne sms.
Što je i logično, prosto ne mogu da ograniče samo na viber da stiže ili na wa.
Mislim da svi ti servisi tako rade, probaju ako vide da nemaš tu app stigne ti sms.

To važi za glavna obaveštenja, ali ne i za sva. Baš kada je reč o bankama, šalju reklame (promotivne ponude) i slično na Viber onima kojima ga imaju, a onima koji nemaju često ni ne pošalju uopšte, iako bi mogle nekim drugim kanalom. Nije baš neki vau razlog da se ima Viber, ali pretpostavljam da na to cilja. No eto, to su mahom bonus poruke, ništa krucijalno.

Nazad
Vrh Dno