Šta je novo?

Problem sa monitorom (LG 24GM79G-B)

blackmore1911

Poštovan
Učlanjen(a)
12.10.2017
Poena
80
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D w/ Cooler Mater 212 Black X Duo
Matična ploča
ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
RAM
CORSAIR Vengeance 32GB (2x16GB KIT) DDR5 6000MT/s CL36
GPU
ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4080 16GB GDDR6X OC Edition
Storage
KINGSTON SNV2S/1000G 1TB + WESTERN DIGITAL Purple Surveillance 4TB SATA III 3.5''
Zvuk
FiiO K5 Pro + Mackie CR5-XBT & beyerdynamics Custom Studio
PSU
COOLER MASTER V1000 80 PLUS Gold 1000W
Kućište
FRACTAL DESIGN Torrent
Monitor
ALIENWARE AW2518HF [TN 240Hz+ ASUS VG249QE5A [IPS 144Hz]
Miš & tastatura
RAZER Deathadder V3 Pro + RAZER Huntsman Elite @ SteelSeries QCK Heavy
Mobilni telefon
iPhone 15 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch SE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav kolege,

Nedavno sam naišao na problem sa monitorom posle dugogodišnje upotrebe: nakon što sistem ugasim u potpunosti, dakle cold boot, monitor se uključi na sekund, trepne i ugasi se. Prvenstveno sam mislio da je do HDMI kabla, međutim to se dešava i kada je HDMI uključen i kada je potpuno diskonektovan. Nakon toga sam namenio naponski kabl, problem idalje postoji. Ukoliko pustim da radi u tom loopu, radiće ad infinitum i neće bacati sliku (trepne, prozuji milisekund, ugasi se i tako u krug), međutim ranije sam uspevao da vađenjem naponskog kabla iz utičnice i ponovnim ubacivanjem postignem željeni efekat - monitor krene da zuji, prikaže se slika i nastavi da radi normalno, bez zujanja.

Internet kaže da je verovatno neki kondenzator za zamenu, a neki kažu da je možda do internog napajanja. Nisam otvarao monitor, svakako sam mu već našao zamenu, ali me interesuje ima li mu možda spasa? Sad bi već mogao biti korišćen kao treći monitor ukoliko proradi, jer... što da ne 😀

Hvala unapred!

Kondenzatori su jedna od najjednostavnijih "konkretnih" popravki, jer su relativno jeftini i dosta lako mogu da se odleme/zaleme, pritom se u većini slučajeva vidi kad su za zamenu, pa bi svakako probao prvo to.
Većina drugih kvarova može da bude komplikovanija i zahteva iskustvo, osim ako nije u pitanju loš kabl ili tako neka glupost.🤓

P.S.
Popravio sam dosta monitora i televizora prostom zamenom kondenzatora.🤓

Probaću da otvorim monitor pa da vidim stanje, javiću šta sam otkrio 🙂 Hvala !

Obzirom da mu se bliži 10 godina najisplatljvije ti je da uzmeš nov monitor, progledaćeš u odnosu na taj TN...

Obzirom da mu se bliži 10 godina najisplatljvije ti je da uzmeš nov monitor, progledaćeš u odnosu na taj TN...
Uzeh već, nego rekoh da vidim ima li mu spasa. Inače slika na IPS-u je unmatched u poređenju, čak i ovaj main Alienware monitor deluje loše, a plaćen je papreno pre 6-7 godina 🙂

Uzeh već, nego rekoh da vidim ima li mu spasa. Inače slika na IPS-u je unmatched u poređenju, čak i ovaj main Alienware monitor deluje loše, a plaćen je papreno pre 6-7 godina 🙂
Da popravljaš sam, ne preporučujem, ako nisi vičan, bilo kakvo prčkanje sa elektronikom nije dobra ideja. Majstori su užasno skupi danas, teško da će ti reći Dobar Dan bez 50-70 evra, a taj monitor ne vredi toliko i da je ispravan.

Nazad
Vrh Dno