Nije isto, kod nas fali LIDAR i još neke sitnice tako da je razlika zpravo još veća. Čak s ne prave u istom fabrikama. No to nam je što nam je 🙁
Nisam siguran da u Kini te verzije sa LIDAR-om i još kojekavim gadgetima spadaju u te od 10-15k€.
Na sajmovima i prezentacijama, prikažu full verzije, sa svim mogućim zvončićima i praporcima.
U clickbite medijima, čitamo da vozila u Kini koštaju 2x manje nego u EU.
Ali nisam siguran da su ta vozila ista.
Jesenas sam u Omanu dobio Changan Eado Plus, koristio ga tri nedelje.
Auto tipa Oktavije. 1.5 običan benzinac (odlično ide), 7step dual-clutch menjač. I takav je tamo onda bio oko 16k€. K'o Sandero kod nas.
Auto jeste odličan za taj budžet, ali...
...u toj verziji ima samo dva airbaga, nema u EU sada obavezan line assist (niti bilo koju drugu funkciju vezanu za onu kameru kod retrovizora (koju i nema)), zadnje "staklo" je polikarbonat (tj. plastika), centralni ekran jeste 17" monitor, ali instrument-tabla-display ispred volana je segmentni (koji kao takav nećeš videti ni na jednoj marketing fotografiji (tu su uvek grafički))...
Audio sistem je očajan, nema DAB, ceo auto ima samo jedan USB-A port...
Motor nije EURO6 već neki drugi ekološki standard, a ni crash testovi koji se rade za EU tržište nisu isti kao oni za neka druga tržišta. Samim tim se rumori da ni sama konstrukcija karoserije nije ista na svim tržištima. Kinezi rado šeruju svoje crash testove, ali ja bi ih rado pitao da li su konstrukcije vozila na tim testovima identične bez obzira na tržište.
Msm, auto je i dalje odličan za te pare. Ali eto, da se ne lažemo da je isti kao model na EU tržištu.
Šta se tačno razlikuje između vozila za EU, USA, UAE ili China tržište, kriju svi ko da je neka šuga.
Ali isti nisu. Kineski automobili u Kini u verzijama od 10-15k€ nemaju LIDAR, SelfDrive, 360 kamere, 8-10 airbagova...
Imaju vel'ki monitor, al' to za početak.
Kada je Reno izbacio na tržište Logana, najjeftinija verzije u Indiji je bila oko 6200USD, a najjeftiniji u Evropi >8000€.
Čak se nisu radili u istim fabrikama, pa ne možemo znati ni da li su konstukciono bili isti.
Ne znam za sve razlike, ali onaj u Indiji npr, nije imao servo volana, ABS, grejač zadnjeg stakla, čak ni vozački airbag.