Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na ulaznoj fakturi u Srbiju za atto2 dmi koja se predaje u MUP prilikom registracije piše oko 18.500 EUR. Na to se dodaju državni nameti i zarada uvoznika pa dodjemo do 31250 EUR. U Kini je oko 15000 EUR, ne znam dal ide na to porez (verovatno da ide) ako ces tamo da ga voziš. Konkurencija podešava cene. Jednostavno tako je, kome odgovara kupi, kome ne odgovara kupi nešto drugo.

A zašto misliš da je to isto vozilo, tamo i ovde?

Aman ljudi, zapamtite da smo "rupa na tepihu" a to znači poslednja rupa na svirali svakome na ovom svetu. Važni smo manje od lanjskog snega. Tih 10 byd automobila što će da prodaju ovde, smešno...
Kojih 10? Prodali su 300 komada samo tokom sajma. Sigurno imaju neke ambicije i na našem jadnom tržištu.

Na ulaznoj fakturi u Srbiju za atto2 dmi koja se predaje u MUP prilikom registracije piše oko 18.500 EUR. Na to se dodaju državni nameti i zarada uvoznika pa dodjemo do 31250 EUR. U Kini je oko 15000 EUR, ne znam dal ide na to porez (verovatno da ide) ako ces tamo da ga voziš. Konkurencija podešava cene. Jednostavno tako je, kome odgovara kupi, kome ne odgovara kupi nešto drugo.
Nemoj se zamarati tom cenom. Trgovci automobilima imaju regionalne kancelarije i pretaču gde im je koliko potrebno. Moj trenutni automobil je proizveden u Slovačkoj, stigao je kamionskim transportom, tablice na kamionu SK, a uvozna faktura je iz CG. Sve se nešto mislim da je kamion išao u CG, pa se vratio nazad do Beograda. I ispadne da su na mom autu zaradili tipa 100€. Yeah, right. Naknadno sam saznao da sam pored svih obračunatih popusta i 5 besplatnih servisa mogao da dobijem još 2% nižu cenu tj toliko je još bilo prostora za cenkanje na mom modelu. Što je kao i super, jer obično ljudi prihvate i ranije.

Svojevremeno je neko kačio račun iz Delte, gde je za "trojku" ulazni račun bio tipa 30% malopordajne cene tog automobila kod nas, da bi se ispostavilo da je tom serijom vozila centrala finansirala troškove marketinga ili sajma ili ne sećam se više šta.

Nije isto, kod nas fali LIDAR i još neke sitnice tako da je razlika zpravo još veća. Čak s ne prave u istom fabrikama. No to nam je što nam je 🙁

Nisam siguran da u Kini te verzije sa LIDAR-om i još kojekavim gadgetima spadaju u te od 10-15k€.

Na sajmovima i prezentacijama, prikažu full verzije, sa svim mogućim zvončićima i praporcima.
U clickbite medijima, čitamo da vozila u Kini koštaju 2x manje nego u EU.
Ali nisam siguran da su ta vozila ista.

Jesenas sam u Omanu dobio Changan Eado Plus, koristio ga tri nedelje.
Auto tipa Oktavije. 1.5 običan benzinac (odlično ide), 7step dual-clutch menjač. I takav je tamo onda bio oko 16k€. K'o Sandero kod nas.
Auto jeste odličan za taj budžet, ali...

...u toj verziji ima samo dva airbaga, nema u EU sada obavezan line assist (niti bilo koju drugu funkciju vezanu za onu kameru kod retrovizora (koju i nema)), zadnje "staklo" je polikarbonat (tj. plastika), centralni ekran jeste 17" monitor, ali instrument-tabla-display ispred volana je segmentni (koji kao takav nećeš videti ni na jednoj marketing fotografiji (tu su uvek grafički))...

Audio sistem je očajan, nema DAB, ceo auto ima samo jedan USB-A port...

Motor nije EURO6 već neki drugi ekološki standard, a ni crash testovi koji se rade za EU tržište nisu isti kao oni za neka druga tržišta. Samim tim se rumori da ni sama konstrukcija karoserije nije ista na svim tržištima. Kinezi rado šeruju svoje crash testove, ali ja bi ih rado pitao da li su konstrukcije vozila na tim testovima identične bez obzira na tržište.

Msm, auto je i dalje odličan za te pare. Ali eto, da se ne lažemo da je isti kao model na EU tržištu.

Šta se tačno razlikuje između vozila za EU, USA, UAE ili China tržište, kriju svi ko da je neka šuga.
Ali isti nisu. Kineski automobili u Kini u verzijama od 10-15k€ nemaju LIDAR, SelfDrive, 360 kamere, 8-10 airbagova...
Imaju vel'ki monitor, al' to za početak.

Kada je Reno izbacio na tržište Logana, najjeftinija verzije u Indiji je bila oko 6200USD, a najjeftiniji u Evropi >8000€.
Čak se nisu radili u istim fabrikama, pa ne možemo znati ni da li su konstukciono bili isti.
Ne znam za sve razlike, ali onaj u Indiji npr, nije imao servo volana, ABS, grejač zadnjeg stakla, čak ni vozački airbag.

Poslednja izmena:
A zašto misliš da je to isto vozilo, tamo i ovde?
Apsolutno nije isto vozilo. Na stranu takse, carine, transport i ostalo - vozila za evropsko trziste imaju vece troskove homologacije (pre svega jer su bezbednosni pragovi visi) i po pravilu vise pakete opreme, ukljucujuci i osnovne pakete, jer su Evropljani navikli na veci komfor.
Takodje postoji i psiholoski momenat, da ljudi nece da kupe previse jeftina kineska vozila jer ih percipiraju kao nekvalitetna. Kada plate vise, psiholoski veruju da vise i vrede - otuda se za evropsko trziste ni ne bore jeftini brendovi, vec samo srednji i visi segmenti.

Kojih 10? Prodali su 300 komada samo tokom sajma. Sigurno imaju neke ambicije i na našem jadnom tržištu.

Karikirao sam ali 300 komada (ne znam odakle taj podatak) je smešno, prodaju 5 miliona godišnje...
A da ne pričam o tome da sa 18500 fakture vrednosti dovedu auto na skoro 32000 pri čemu su carina i pdv 5000eur (ugrubo računati Ako je full ev u pitanju). Marza 30%, lepo...

Nisam siguran da u Kini te verzije sa LIDAR-om i još kojekavim gadgetima spadaju u te od 10-15k€.

Na sajmovima i prezentacijama, prikažu full verzije, sa svim mogućim zvončićima i praporcima.
U clickbite medijima, čitamo da vozila u Kini koštaju 2x manje nego u EU.
Ali nisam siguran da su ta vozila ista.

Jesenas sam u Omanu dobio Changan Eado Plus, koristio ga tri nedelje.
Auto tipa Oktavije. 1.5 običan benzinac (odlično ide), 7step dual-clutch menjač. I takav je tamo onda bio oko 16k€. K'o Sandero kod nas.
Auto jeste odličan za taj budžet, ali...

...u toj verziji ima samo dva airbaga, nema u EU sada obavezan line assist (niti bilo koju drugu funkciju vezanu za onu kameru kod retrovizora (koju i nema)), zadnje "staklo" je polikarbonat (tj. plastika), centralni ekran jeste 17" monitor, ali instrument-tabla-display ispred volana je segmentni (koji kao takav nećeš videti ni na jednoj marketing fotografiji (tu su uvek grafički))...

Audio sistem je očajan, nema DAB, ceo auto ima samo jedan USB-A port...

Motor nije EURO6 već neki drugi ekološki standard, a ni crash testovi koji se rade za EU tržište nisu isti kao oni za neka druga tržišta. Samim tim se rumori da ni sama konstrukcija karoserije nije ista na svim tržištima. Kinezi rado šeruju svoje crash testove, ali ja bi ih rado pitao da li su konstrukcije vozila na tim testovima identične bez obzira na tržište.

Msm, auto je i dalje odličan za te pare. Ali eto, da se ne lažemo da je isti kao model na EU tržištu.

Šta se tačno razlikuje između vozila za EU, USA, UAE ili China tržište, kriju svi ko da je neka šuga.
Ali isti nisu. Kineski automobili u Kini u verzijama od 10-15k€ nemaju LIDAR, SelfDrive, 360 kamere, 8-10 airbagova...
Imaju vel'ki monitor, al' to za početak.

Kada je Reno izbacio na tržište Logana, najjeftinija verzije u Indiji je bila oko 6200USD, a najjeftiniji u Evropi >8000€.
Čak se nisu radili u istim fabrikama, pa ne možemo znati ni da li su konstukciono bili isti.
Ne znam za sve razlike, ali onaj u Indiji npr, nije imao servo volana, ABS, grejač zadnjeg stakla, čak ni vozački airbag.

Logan 2006 najjeftiniji je bio 6950 u Srbiji, bez klime, 1.4mpi benzin, prozori na kurblu, nemetallic boja. Dakle klot totalni. 8200 je bio metallic, sa klimom, prednji podizači. Znam jer sam kupovao tada i sećam se cene.

Da, moguće, ja sam to imao dosta kasnije, 1.6/16V sa full opremom koji je nov bio oko 14k€...

Nema veze, onaj u Indiji je bio daleko siromašniji od najjeftinijeg u Evropi.
A i taj najjeftiniji u Evropi kasnjije nije ni mogao da se dobije.

Ma ja sam pisao čisto preciznost radi.
To je taj iznos para otprilike bio. Realno za 8000 eur je mogao da se kupi pristojan nov porodični auto, veliki gepek, prostran unutra, klima, jeftin za održavanje, jednostavna mehanika. Sad za duplo para (realno 8k je sad bar 12k) ne moze da se kupi nista novo ni da pruža blizu upotrebljovost kao taj auto.
O ev slične upotrebe vrednosti teško da može da se priča ispod 25k.

Karikirao sam ali 300 komada (ne znam odakle taj podatak) je smešno, prodaju 5 miliona godišnje...
A da ne pričam o tome da sa 18500 fakture vrednosti dovedu auto na skoro 32000 pri čemu su carina i pdv 5000eur (ugrubo računati Ako je full ev u pitanju). Marza 30%, lepo...
Pa nije smešno za naše tržište, ne znam koliko drugi brendovi prodaju.
Svakako neće prodavati automobile za manje para kad im i ovako ide OK za nov brend.

Da, to sam video. Odavno su u Nemackoj poceli da nude taj BYD popust.. Za Atto 2 BYD popust iznosi 10.650 eura, pa bez subvencije Atto 2 u Nemackoj kosta 31.340eur, dok je kod nas 32250!

Realno sramota, BYD tim potezom pravi od nas kupce drugog reda! Ako oni mogu tamo da spuste cenu za vise od 10k eura po vozilu, to znaci da smo im mi ovde ovce za sisanje! Samim tim od njih ne treba kupiti nijedan auto..
Sramota jeste, rekao bih marža trgovaca, zato ih i bojkotujem. Kod nas mora biti jeftiniji nego u De, mi imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom gde se ukudaju carine (motorna vozila su uključena u sporazum).

To ukidanje carina verovatno ide postepeno kroz 10 godina, ne odjednom.

Evo valjda je ovaj tekst tačan što se tiče dinamike ukidanja carina.

Po tome bi trebalo da je trenutna carina na kineske EV 3.5-4% a biće 0% 2034.

Koliko ja znam, jos uvek je 4,5% koliko je inicijalno spusteno (sa 5%). Ako je neko ko je skoro kupovao Kineza sacuvao kopiju carinskih dokumenata, iskazana je zasebno i carina i PDV i eko taksa.

Nazad
Vrh Dno