Šta je novo?

SBB - generalna diskusija (2025+) [nije tema za EON box/aplikacije, Total TV/EON sat]

• Začetnik teme Začetnik teme momsab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Konačno mogu da javim epilog situacije sa fiksnim, pa da označim zainteresovane (@magav, @peca89, @kimi00), a i da to bude prva tema. Danas je broj uspešno prešao u A1 (utiske sa privremenim brojem sam preneo ovde, na odgovarajućoj temi), tačno sedam dana od raskida ugovora sa SBB-om, tj. vraćanja opreme. Istina je, dakle, da se broj bez problema može preneti i nakon raskida, ali nemam potvrdu da li je stvarno rok 30 dana, koliko se priča da je. Nigde to nisam pronašao napismeno. Takođe, ne mogu da tvrdim da je ovo jedina opcija, ali je makar proverena, a i prihvatljiva ako vam je u redu da vam je broj neupotrebljiv nekoliko dana. Ako bi ipak bio prioritet da bude konstantno dostupan, tu već nemam rešenje.

I da je cena optike i coaxa za isti paket ista, a brzina razlicita.
Ne čudi ništa, istu stvar MTS radi sa bakrom, gde je razlika još drastičnija.

Da li je moguce izbaciti telefon?
Jeste, ali onda daju manje. Jednom članu foruma su ponudili 9 meseci po dinar na paket sa fiksnim, a samo 6 na paket bez njega, pa se promena ne isplati.

Koliko ranije treba da se podnese zahtev za raskid ugovora?Ističe polovinom narednog meseca.
Baš nisi ispratio situaciju. Opšti otkazni rok je 30 dana, tako da bi ti već sutra mogao da podneseš zahtev, na osnovu koga bi ti ugovor bio raskinut 20. jula. Međutim, sad je specijalna situacija oko poskupljenja, pa možeš odmah prevremeno da raskineš do kraja meseca, što bi ti bilo i pre isteka ugovorne obaveze. Danima pišemo samo o tome.

Šta im sad ne valja što si imao i kutije!? 😀
Pa ne mogu da vide sadržaj bez otvaranja, to im je komplikacija. 🙃

Ja sam krajem februara dobio 12 meseci dinar za net tv premium +. Da li da podnesem zahtev za raskid u nadi da dobijem ponovo 12 za dinar pa onda nova skuplja cena. Ili da im trazim makar da nastavi da mi tece ugovor al da me smanje na net tv premium bez fixnog telefona pa da mi to kompenzuje poskupljenje. Kada sam produzavao u februaru rekli su da ne mogu da me stave na paket bez fiksnog jer me kao onda smatraju da sam nov korisnik bla bla truc. Sto mislim da im je glupa fora al ajde dobio sam 12 za dinar pa se nisam natezao.

Ja sam krajem februara dobio 12 meseci dinar za net tv premium +. Da li da podnesem zahtev za raskid u nadi da dobijem ponovo 12 za dinar pa onda nova skuplja cena. Ili da im trazim makar da nastavi da mi tece ugovor al da me smanje na net tv premium bez fixnog telefona pa da mi to kompenzuje poskupljenje. Kada sam produzavao u februaru rekli su da ne mogu da me stave na paket bez fiksnog jer me kao onda smatraju da sam nov korisnik bla bla truc. Sto mislim da im je glupa fora al ajde dobio sam 12 za dinar pa se nisam natezao.
Vidis a ja sam od Yetela dobio 12x1 din i 12 meseci puna cena , a izbacio fiksni . Samo sam rekao kada su me zvali da mi A 1 daje finansijski bolju ponudu . Za telefon znaci kako se kome zalomi

Yettel kao brend je darežljiviji za zadržavanje utoliko što koristi MTS-ovu infrastrukturu, pa svako podrazumevano ima više opcija ako raskine, plus je sam taj pristup kontrolisaniji. SBB kao brend ima nezavisnu infrastrukturu, pa je malo stroži. Otud ovde često neće da daju više od 8 meseci po dinar, dok na MTS-ovoj infrastrukturi dele 12 šakom i kapom.

Navedena situacija je vrlo specifična. Davali su mesece po dinar i onima koji su ih već imali, ali to je sve bilo sa starim paketima, tj. podrazumevalo je prelazak sa nekog starog paketa na neki novi, a ti (Spectre) već si na novom. Mogao bi svakako da podneseš zahtev za raskid, ali tu bi moglo da se desi da ti ponude nov ugovor sa recimo 8 meseci po dinar, što ti ne bi napravilo nikakvu finansijsku razliku, samo bi ti produžilo ugovornu obavezu, hahah. Ako bi opet ponudili 12, super, ali nema garancije.

Ja bih na tvom mestu najpre tražio zadržavanje stare cene do kraja ugovorne obaveze, ako je to uopšte moguće, jer su dosad nudili samo prvih 12 meseci. Doduše, i tih 12 je bolje nego išta, jer bi onda (valjda dobro računam) prva 4 meseca nakon isteka ponude po dinar imao stare cene, pa 8 nove, ali vredelo bi tražiti i da ostane stara do kraja UO.

Što se fiksnog tiče, jeste glupost to što pričaju da bi njegovim ukidanjem bio nov korisnik, baš je izmišljen izgovor. Ipak, istina je da zatežu sa tim, kako smo i ranije navodili.

Baš nisi ispratio situaciju. Opšti otkazni rok je 30 dana, tako da bi ti već sutra mogao da podneseš zahtev, na osnovu koga bi ti ugovor bio raskinut 20. jula. Međutim, sad je specijalna situacija oko poskupljenja, pa možeš odmah prevremeno da raskineš do kraja meseca, što bi ti bilo i pre isteka ugovorne obaveze. Danima pišemo samo o tome.
Ne,samo želim regularni prekid zbog kraja ugovorne obaveze.Trebalo bi da moze do kraja ovog meseca da podnesem zahtev,a da ne probije za mesec dana ugovor npr.Pošto ističe polovinom jula.

Yettel kao brend je darežljiviji za zadržavanje utoliko što koristi MTS-ovu infrastrukturu, pa svako podrazumevano ima više opcija ako raskine, plus je sam taj pristup kontrolisaniji. SBB kao brend ima nezavisnu infrastrukturu, pa je malo stroži. Otud ovde često neće da daju više od 8 meseci po dinar, dok na MTS-ovoj infrastrukturi dele 12 šakom i kapom.

Navedena situacija je vrlo specifična. Davali su mesece po dinar i onima koji su ih već imali, ali to je sve bilo sa starim paketima, tj. podrazumevalo je prelazak sa nekog starog paketa na neki novi, a ti (Spectre) već si na novom. Mogao bi svakako da podneseš zahtev za raskid, ali tu bi moglo da se desi da ti ponude nov ugovor sa recimo 8 meseci po dinar, što ti ne bi napravilo nikakvu finansijsku razliku, samo bi ti produžilo ugovornu obavezu, hahah. Ako bi opet ponudili 12, super, ali nema garancije.

Ja bih na tvom mestu najpre tražio zadržavanje stare cene do kraja ugovorne obaveze, ako je to uopšte moguće, jer su dosad nudili samo prvih 12 meseci. Doduše, i tih 12 je bolje nego išta, jer bi onda (valjda dobro računam) prva 4 meseca nakon isteka ponude po dinar imao stare cene, pa 8 nove, ali vredelo bi tražiti i da ostane stara do kraja UO.

Što se fiksnog tiče, jeste glupost to što pričaju da bi njegovim ukidanjem bio nov korisnik, baš je izmišljen izgovor. Ipak, istina je da zatežu sa tim, kako smo i ranije navodili.
Pa da nisam ni razmisljao da trazim zadrzavanje cene do kraja UO jer su clanovi pisali da samo nude 12 meseci zadrzavanje stare cene sto je meni beznacajno jer sam samo 4 meseca odradio. Steta sto mi svi A1 agenti nude samo 6 meseci dinar. Ja hteo uzeti samo internet 300/150 i caooo. Tv aplikacije imam iz drugog stana i od prijatelja, rodbine. Hbo ni ne palim. Onaj voyo ne znam ni zasto postoji. Fiksni nemam zadnjih 15 godina. Ne znam kako ne ugrabe ovu priliku sa yettelom/sbb da daju malo bolji popust pa da predje gomila ljudi kod njih.

Ne,samo želim regularni prekid zbog kraja ugovorne obaveze.Trebalo bi da moze do kraja ovog meseca da podnesem zahtev,a da ne probije za mesec dana ugovor npr.Pošto ističe polovinom jula.
Onako je kako sam već napisao: otkazni rok je 30 dana, pa ako sutra podneseš zahtev, ugovor se raskida 20. jula, bez obzira na to što ti ugovorna obaveza verovatno ističe ranije (računam da je "polovinom jula" pre 20. jula). Iako u nekoj teoriji imaš pravo da im kad god pre isteka ugovorne obaveze najaviš da ne želiš da nastaviš saradnju, u praksi nije tako, tražiće ti uvek otkazni rok. Po svim parametrima je po tebe bolje da iskoristiš poskupljenje i raskineš do kraja ovog meseca, bez otkaznog roka i drugih neprijatnosti koje mogu nastati oko toga. Dobro, nije zapravo bolje po jednoj stvari: brže ćeš ostati bez usluge. Ako je iz nekog razloga najviši prioritet da je imaš i u julu, onda okej, ali van toga može samo da se zakomplikuje.

Pa da nisam ni razmisljao da trazim zadrzavanje cene do kraja UO jer su clanovi pisali da samo nude 12 meseci zadrzavanje stare cene sto je meni beznacajno jer sam samo 4 meseca odradio.
Pa da, ali možda baš zato tebi ponude više. Fora je što dosad nismo imali iskustva poput tvog, sa aktivnim mesecima po dinar na aktuelnom paketu, pa je teško uporediti.

Poslednja izmena:
Iako u nekoj teoriji imaš pravo da im kad god pre isteka ugovorne obaveze najaviš da ne želiš da nastaviš saradnju, u praksi nije tako, tražiće ti uvek otkazni rok.
Nije to u teoriji, nego po zakonu, i ne, ne mogu da traze nikakav otkazni rok jer se ne otkazuje ugovor, vec se druga ugovorna strana prosto obavestava da se ne zeli nastaviti ugovorni odnos po isteku ugovora na odredjeno vreme. To obavestenje/izjava/zahtev mogu se podneti i 6 meseci pre isteka ugovora ili poslednjeg dana trajanja ugovora, bitno je da se isto ne podnese po isteku ugovora, jer onda dolazi do prerastanja u ugovor na neodredjeno vreme. E tek tad se ugovor moze otkazati uz primenu otkaznog roka u trajanju od 30 dana. Sve ostalo su price koje nemaju utemeljenje u domace propise.

Poslednja izmena:
Nije to u teoriji, nego po zakonu
Zakon je teorija, na to apsolutno i ciljam. Da se u praksi primenjuje kako treba, lepo bi u ugovorima i pisalo da su na određeno i da prelaze u neodređeno, a ne da su "na neodređeno sa minimalnim periodom trajanja". Ponavlja se stalno ta ista priča, i to često sa nama dvojicom kao akterima, naizgled pa principu "ja o klin, ti u ploču", a zapravo pričamo o istoj stvari sve vreme, samo sa drugačije tačke gledišta.

Ja ovde čoveka savetujem kako da najlakše raskine i bez ikakvog (ili sa što manje) stresa. Skoro svaki zaposleni u SBB-ovoj poslovnici (i Yettelovoj, a odskora i Telekomovoj), kao i preko kontakt centra, reći će da nema ništa bez otkaznog roka. Pritom je reč o ljudima koji se pitaju utoliko što ti oni moraju raskinuti ugovor, ne možeš to sam da odradiš. Okej, pisao si već da ti dosad nekim čudom nisi imao problema sa tim, uvek si uspevao da otkažeš ugovore lagano, ali to je tvoje iskustvo i ono je nažalost veliki izuzetak, nikako pravilo.

Sada je pritom čista situacija po tom pitanju, svi mogu da raskinu do kraja meseca, tako da je to najbezbolnija opcija, samim tim objektivno najbolji savet. Ko ima živaca da se sa njima svađa (uključuje situacije poput demonstrativnog ostavljanja opreme u poslovnici), piše mejlove, preti tužbama (pa i realizuje ih, što bi zapravo jedino i imalo smisla na nekom višem nivou), super, samo napred, ali ne smatram da je to dobra preporuka za forum, pogotovu kada ima alternativa. Savetujem, dakle, kako je najlakše, prema stanju na terenu.

E pa zato nam i jeste ovako. Dok god se propis smatra teorijom i ide se ''laksim'', a uvek skupljim putem, i ne brane se svoja zagarantovana prava, vec se svesno dozvoljava da te tamo neko pravi budalom, bice ovakvih tema i nesuvislih komentara. Kad vas zaboli slepo crevo, nemoj slucajno da idete kod doktora, izvadite ga sami, jer je to je l' te lakse.

Napravljeni smo svi unapred budalama samim tim što smo potpisali nezakonite ugovore, ali to je druga tema. Ako neko misli da bi se sve to moglo lako oboriti, slobodno neka pro bono ponudi pravnu podršku. Moj savet je pritom ubedljivo najjeftiniji, kako preneseno (stres itd.), tako i bukvalno (finansijski), pošto podrazumeva plaćanje samo junskog računa.

Poslednja izmena:
Krajnje jednostavno bez ikakvih skupih postupaka, stresa i sl. Dovoljno je da se posalje prednje navedeno obavestenje preporucenim pismom.

Posle podnetog zahteva u poslovnici za raskid ugovora usled povećanja cena, sutradan agent SBB-a preko telefona ponudio novi ugovor na dve godine sa prvih 10mes po 1din.

Kako bi ih slatko skinuo s k...a, da moja majka nije zapela za N1. Oni se prodali,a ja da ih podržavam. Imamo nove lokalce,podupire ih mts,18 mes.fraj, plus 6 mes.2600,i tv i internet. Šteta.

Pozdrav!

Ne znam da li je ovo tema za ovo (jer sam pokušao na forumovoj zvaničnoj temi u vezi ovoga i niko mi se nije javio), ali voleo bih da pitam ako ima neko iz Yettel/SBB-a da me kontaktira preko PP u vezi promo ponuda koje se trenutno nude i provere dostupnosti.

Hvala unapred!

Posle razgovora sa kontakt centrom, u kome sam izrazio nameru da prekinem uslugu i pređem kod A1, prebacili su me na službu za brigu o korisnicima.
Pozvan sam posle 7 dana i prihvatio, posle drugog poziva, inicijalnu ponudu prelaska na Net TV Basic + sa 8m x 1rsd pojačanu za dodatni EON box i 3/5 slotove.

Prilikom vraćanja opreme, da li mogu ja da je vratim, ugovor se vodi na suprugu, ali će zbog puta biti odsutna.

Jednom prilikom kad je keva odnelan opremu nakon raskida i gasenja, čoban na salteru nije hteo da preuzme, morao sam ja odneti kasnije, kao vlasnik ugovora.

Čisto da znas da mogu da prave problem.

Prilikom vraćanja opreme, da li mogu ja da je vratim, ugovor se vodi na suprugu, ali će zbog puta biti odsutna.
Ona mora licno do poslovnice da podnese zahtev za raskid ugovora.
A kad se vraca oprema mislim da moze bilo ko da je vrati.
Ako je ona vec bila i podnela zahtev mislim da ti nece praviti problem prilikom vracanja opreme.Ali ako ona nije bila da podnese zahtev,e onda si u problemu zato sto to mora da uradi licno onaj na koga se vodi ugovor.
Mada kao sto kaze i user @ s6111 zavisi dosta i na kojeg sluzbenika na salteru naletis.
Tako da najbolje odes i proveris sam na licu mesta.

Da, ona je podnela zahtev na vreme, samo treba da se vrati oprema.
Proverićemo ipak još jednom.

Pominjao sam već, ali evo opet, zvanično mora da vrati vlasnik ugovora, jer se i tad traži njegov potpis. Nezvanično, može ko god. Otud zavisi od zaposlenog i njegovog raspoloženja.

Meni rekose moze bilo ko da vrati,nisam testirao jer smo se nagodili.

Drugar je došao iz drugog grada da vrati opremu koja se vodi na njegovu ženu, ali ona nije bila u Srbiji u tom trenutku i nisu hteli sa prime na šalteru. Pitao je "jel vam rade ove kamere", žena na šalteru kaže "rade, što?", kaže "odlično", i ubacio im opremu preko šaltera. Rekao je "na kamerama se vidi da je sve vraćeno, doviđenja".

Nisu ga cimali, ugovor raskinut.

Meni rekose moze bilo ko da vrati,nisam testirao jer smo se nagodili.
Pretpostavljam da je to bilo u poslovnici, i to u nekoj gde rade okej ljudi, jer su oni ti koji prihvataju, znači svede se na licu mesta na odluku zaposlenog. Preko kontakt centra ne verujem da bi smeli da to predlože, budući da prema zvaničnoj proceduri nije tako. Glupost je svakako, oprema je oprema, ali tako je kako je, a svako bira svoj način kako da se izbori sa tim. Ostavljanje opreme na šalteru je jedan od njih, kako i svedoči iskustvo iz prethodne poruke, a imali smo i ranije još takvih, mada uglavnom po pitanju otkaznog roka.

A da li piše u nekom ugovoru da si dužan da im ti vraćaš opremu? Koliko znam oni dolaze da montiraju pa neka dođu i da razmontiraju.

Увек су тако радили нарочито је било незгодно онима који су имали тотал кад уводиш они ти донесу а кад раскидаш мораш да идеш у пословницу а њих има само у највише 20 градова који имају сбб, телеком бар има пословнице у свакој другој општини.

Upravo me zvala prodavačica sreće iz SBB, tj Yettel-a da me obavesti da menjaju pakete i da mi ponudi novi paket.

Insistirala je da se telefonom izjasnim koji paket želim, samo na njene oskudne informacije. Ja sam to, naravno odbio, rekavši da njihove ponude razmatram samo ako su napismeno.

Kaže ne šalju ponude napismeno, to su ukinuli i sad rade samo telefonom. Šta će sad da preduzme, nemam pojma.

Nazad
Vrh Dno