Šta je novo?

IT poslovi i emigracija

Kako je bilo par opisa Nemacke, voleo bih da neko tako opise na isti nacin i stanje u Srbiji, pa da stavimo jedno pored drugog, ili neke druge destinacije gde je "dobro".
+1, ali iz Srbije te nece niko deportovati (nema ni gde 😉)
Apropo plata u DE, IT nije nista bolje ili gore placen od ostalih zanimanja na visem nivou, na primer dobar masinski ili gradjevinski inzenjer imaju slicne plate kao i dobar IT, uglavnom, o doktorima ne vredi pricati.
Plate drugih zanimanja su ipak bolje nego kod nas uglavnom, a za IT su cak i gore u bruto iznosu nekad. Posto pricamo o IT-u, to treba itekako suziti.

Da se bacimo na Irsku. Plate su u velikom bas rasponu, tipa 80-250k za programere, ne znam za IT. Poslovi su relativno stabilniji od Nemacke jer postoje zbog poreza, ne realne potrebe jos uvek.
Porez je manji od Nemacke, barem 15% vise mi ostajalo sa istom platom. Stanovi su skuplji pa na istom bruto je slicno. Ali uvek je veca plata u Irskoj za istu poziciju (25k u mojoj firmi).
Plus uvek ide privatna penzija dodatnih 10k godisnje.

Ja sam malo "veci" muskarac, pa mozda nisam ni primetio probleme dok sam ziveo jer ce manje ljudi probati bilo sta da me dirne... ali mislim i da je centar Dablina postao tezi za zivot. Ali to je mali deo Dablina. Vise sam imao problema sa ludim Nemcima nego i u Londonu.
Cene su +/- Nemacke.. neke stvari skuplje, neke jeftinije. Dobra kafa i izlasci skuplji, kao i restorani, hrana jeftinija a ukusnija neopisivo. Niko nije zadrt.
Ozbiljniji su im handymen!
IMajte na umu da sam ja 2021 ziveo u Dablinu, a od 2022 u Nemackoj pa jesam imao direktno poredjenje mnogih stvari. Mozda se Irska iskvarila za zivot, ali Nemacka def jeste.

Ovu temu kao da je poručio ovaj naš “svevišnji i sveznajući”. Čitajući je, rekao bi čovek kako je je trulo na zapadu, a u Srbiji je svakako bolje nego u EU.

Ljudi, vi ili ste baš odavno otišli odavde, pa nemate pojma kako je. Evo baš danas pogibe neki nestretnik 1995. godište u kineskoj fabrici. Odmah ga već danas proglasili krivim za sopstvenu smrt.

Baš bih vole da se vratite i živite ovde, ne boravite, nego živite ovde, 3-5 godina, pa da se onda vratimo na ovu temu i da nam objasnite ponovo kako je u “trulom zapadu” jako loše.

Ovu temu kao da je poručio ovaj naš “svevišnji i sveznajući”. Čitajući je, rekao bi čovek kako je je trulo na zapadu, a u Srbiji je svakako bolje nego u EU.

Ljudi, vi ili ste baš odavno otišli odavde, pa nemate pojma kako je. Evo baš danas pogibe neki nestretnik 1995. godište u kineskoj fabrici. Odmah ga već danas proglasili krivim za sopstvenu smrt.

Baš bih vole da se vratite i živite ovde, ne boravite, nego živite ovde, 3-5 godina, pa da se onda vratimo na ovu temu i da nam objasnite ponovo kako je u “trulom zapadu” jako loše.
Tema je o IT poslovima i emigraciji. Za ostale sta imamo da pricamo???

Prijatelju, ti prvi gotovo o svemu pišeš ali najmanje o IT poslovima. Ima, nije da nema, ali sve zaviješ lepo. Ako je tako loše, a nije, većina bi se vratila u Srbiju, samo mazohisti bi ostali i patili se do penzije.

Prijatelju, ti prvi gotovo o svemu pišeš ali najmanje o IT poslovima. Ima, nije da nema, ali sve zaviješ lepo. Ako je tako loše, a nije, većina bi se vratila u Srbiju, samo mazohisti bi ostali i patili se do penzije.
Mene nimalo ne interesuje da pisem za ljude koji nisu u ITu i isli bi igde.
Tako da pisem lose stvari koje pogadjaju ITevce (pogadjaju i ostale ali ti ostali ne idu "jer mogu" vec skoro uvek "jer moraju").
ITevci jos uvek idu jer mogu jos bolji zivot negde naci, realno, a ne da mastaju. I mnogo manje rizikujemo. Nema diploma, nostrifikacija i sl.
Ali sta, ne treba znati sta te drugo ceka?

Ako te ne zanima, preskoci. Ocigledno je da druge zanimaju takvi detalji.

Ja sam dosao za manju BRUTO platu, misleci da je Nemacka i dalje organizovana i brza. Da hocu sve lose da pisem, poceo bi o gomili prekrsaja koje sam trebao kao slepo lice da prijavim i da bitange popiju kazne 😉

Vidi, to su samo tvoji utisci, koje si s pravom izneo, zašto su oni takvi ne znam, ali generalno to u suštini nije baš tako kako ti to predstavljaš (loše, gadno, strašno za naše ljude i tom sl.).

Lično iskustvo koje imam je preko rođenog brata koji sa porodicom živi u Beču od oktobra 2018. Brat i snaja su u IT sektoru (brat programer) i daleko su im bolja i drugačija iskustva od ovih koje ti navodiš. Možda je problem u tebi, ne znam, niti to i treba da me zanima, ali si baš uporan u iznošenju činjenica kako je tamo loše.

Daleko od toga da želim da se iko više odseli odavde, pogotovo ne obrazovani i kvalitetni ljudi, ali glupo je izvlačiti paralele kako je tamo na zapadu "trulo".

Evo, ovo što pominješ već u većini slučajeva nije tačno, za Beč, tj. AT: "Nema diploma, nostrifikacija i sl." Tražili su overene diplome visokog obrazovanja, sudski tumač naravno, da bi dobili te potrebne papire 2018. godine (vizu i dozvolu za rad i boravak).

Poslednja izmena:
Koliko sam primetio, svi smo ovde pohvalili Bec i Austriju, tako da nije "zapad" niko kritikovao generalno za zivot, nego samo pojedine zemlje. Ja sam konkretno pitao opsta pitanja o zivotu u tim zemljama za IT-evce, a isto tako pomenuo da smatram da se ovde skroz solidno zivi kao IT-evac (dok traje i dok prosto ima poslova i mogucnosti da se radi odavde).

Zamolio bih ljude da ako i pominju "politiku" to bude recenica blagog poredjenja mentaliteta i nacina zivota a ne konkretno pljuvanje, jer ne bih da nam ukinu i ovu temu, pa da nista korisno ne moze da se sazna o mogucnostima za profesionalnu karijeru i direktna iskustva ljudi, nego samo koju ves masinu da kupim, to moze i AI da mi odgovori.

Vidi, to su samo tvoji utisci, koje si s pravom izneo, zašto su oni takvi ne znam, ali generalno to u suštini nije baš tako kako ti to predstavljaš (loše, gadno, strašno za naše ljude i tom sl.).

Lično iskustvo koje imam je preko rođenog brata koji sa porodicom živi u Beču od oktobra 2018. Brat i snaja su u IT sektoru (brat programer) i daleko su im bolja i drugačija iskustva od ovih koje ti navodiš. Možda je problem u tebi, ne znam, niti to i treba da me zanima, ali si baš uporan u iznošenju činjenica kako je tamo loše.

Daleko od toga da želim da se iko više odseli odavde, pogotovo ne obrazovani i kvalitetni ljudi, ali glupo je izvlačiti paralele kako je tamo na zapadu "trulo".

Evo, ovo što pominješ već u većini slučajeva nije tačno, za Beč, tj. AT: "Nema diploma, nostrifikacija i sl." Tražili su overene diplome visokog obrazovanja, sudski tumač naravno, da bi dobili te potrebne papire 2018. godine (vizu i dozvolu za rad i boravak).
Mislim da Ili si me sa nekim pomesao ili sam negde napisao pogresnu rec. Ja kudim Nemacku, ne Austriju. Austriju obozavam.. sve lose sto opisujem je sta se trenutno oko Nemacke desava mahom.

Plate jesu nize i dozvole teze u Austriji, ali ja ne kudim Austriju ni pod razno. Sem te recenice da su def nize plate (i samim tim teze dozvole) nista dalje menam lose reci za Austriju. I sam zelim tamo otici kada ne budem zavisio od posla ili braka.

@ikac2000 meni Švica bila #1 destinacija kad bih imao ikakve šanse da tamo legalno emigriram, ali sa našim pasošem to je gotovo nemoguće (s' obzirom da se pronalazim u opisu čoveka koji bi tamo mogao lepo da živi, single sam, bez dece). Moji su živeli u Cirihu i ne znam šta ih je nateralo da se vrate ovde...

Holandija i Danska su divne i uređene zemlje, a ono što mogu da kažem za Holandiju je da mi je sterilna do zla boga. Ne znam da li bih ikada mogao da se preselim i živim u Holandiji. Ruku na srce idalje nisam bio u Amsterdamu, ali sam bio u Ternojzenu, Delftu, Hagu... nisam oduševljen.

Kolega je pomenuo istočnu Aziju... to može da bude dobro ako se zabode evropska plata a živi, recimo, na Tajlandu. Da to mogu da izvedem, otišao bih sutra bez puno razmišljanja.

Delft sam samo obišao i kao gradić je prelep (kao i većina takvih u Holandiji) a u Hagu sam boravio i po mesec dana. Ne znam na šta misliš kad kažeš Holandija sterilna? Moja iskustva su s početka 21. veka, nem pojma kako je sad ali moj utisak je mnogo življi društveni život nego npr u Austriji, gde sam boravio tako isto par puta.

Ja u Pol
Šta znam, moj frizer u Beogradu mi uredno izda fiskalni račun i iako smo dobri ortaci uvek pita da li mi treba slip. Dolaze i kod nas generacije ljudi koji imaju savest, kulturu i vaspitanje pre svega, to je jedina svetla tačka u ovoj tami koja vlada kod nas.

Što se Poljske tiče tu se potpuno slažem, čak to i ja naglašavam u mnogim razgovorima sa prijateljima, ali me idalje čudno gledaju i ne slažu se sa mnom u većini slučajeva. Pametnu politiku vode (pogotovu imigracionu), ako tako nastave biće apsolutno na samom vrhu u Evropi.

Ja u Poljskoj vidim problem emigracije. Nece imati dovoljno radne snage, bregzit ih je malo pomogao posto se dosta Poljaka vratilo odande ali dosta je otišlo iz UK u EU. Generalno sve istocnoevropsle države imaju problem emigracije i manjka radne snage a najviše mladih, starci neće nigde...

Kad smo kod emigracije, doduše slabo je za IT, ja bih rado opet u Italiju, kad bih imao 30 godina manje... 🤣

Meni Holandija onako turisticki deluje manje sterilno od Nemacke.
Jedino kad covek uzme u obzir i jezik, nemacki je najisplativiji u svakom smislu.

Za Holandjane znam od nekih ljudi da neke IT firme po manjim mestima jedva nalaze kadar, ali opet vecina hrli u veca mesta. Generalno su i sela tamo 22. vek u odnosu na nas i sve druge zemlje. Medjutim ako se papiri uzmu u obzir, ni oni ne daju dvojna drzavljanstva, mada kazu da se u praksi to retko proverava tamo.

Šta je problem što neka drzava ne daje dvojno drzavljanstvo? Po meni logično ako hoćeš Srpsko da imaš, u drzavi u koju si otišao uzmeš stalnu vizu i nemaš problema. A ako bi njihovo drzavljanstvo, odrekneš se svog i opet nema problema. Ili ja ne vidim neke posebne benefite dvojnog drzavljanstva?

Šta je problem što neka drzava ne daje dvojno drzavljanstvo? Po meni logično ako hoćeš Srpsko da imaš, u drzavi u koju si otišao uzmeš stalnu vizu i nemaš problema. A ako bi njihovo drzavljanstvo, odrekneš se svog i opet nema problema. Ili ja ne vidim neke posebne benefite dvojnog drzavljanstva?

Očigledan problem je što ako se odrekneš srpskog državljanstva, za Srbiju si stranac. To ti je problem ako bi nasledio nešto od roditelja. Takođe ozbiljan problem ako bi se u penziji vratio da živiš u Srbiji.

Može hint za te IT firme što muku muče da nađu staff slobodno ovde kolegama 🙂
Istrazi Severni Brabant regiju, Ajndhoven, Najmegen i manja mesta okolo. Ovo sto znam je manja firma bila i poznanik koji mi je to pomenuo, ali ne sumnjam, isto sam cuo i za neke Nemacke na istoku (doduse to je bilo pre neku godinu za Nemacku).

Očigledan problem je što ako se odrekneš srpskog državljanstva, za Srbiju si stranac. To ti je problem ako bi nasledio nešto od roditelja. Takođe ozbiljan problem ako bi se u penziji vratio da živiš u Srbiji.
Zato dosta ljudi radi tako da jedan supruznik uzme samo nemacki, pa tako mogu i kroz EU da se sele komotno, a i u Srbiju posle da se vrate oboje.

Ali dvojno je neverovatno zgodnije, barem ovaj kombo.

Zeznuli su nas time.. sad je cekanje mnooogo duze za pasos.

Zeznuli su nas time.. sad je cekanje mnooogo duze za pasos.

Ja kad sam dolazio u Grčku, pitao sam koliko treba da čekam do državljanstva, rekli mi 5 godina s mojim tipom boravka. Ja mislio što da ne dođem, ako mi se ne svidi, posle 5 godina mogu da odem negde drugde. Kad se bilo napunilo tih 5 godina, oni povećali na 7. Sreća pa sam bar uhvatio na 7, posle su povećali na 10 za sve tipove boravka. Ali nije tu kraj, mora da se čeka strpljivo dok se papirologija ne završi sa njihove strane, ne može da se za to vreme ode i živi negde drugde. Pitam koliko se čeka, kažu mi dugo. Ja kontam, dve-tri godine, sačekaću kad sam već ovoliko, šta ima veze. Na kraju sam čekao 8 godina.😳

Jedina dobra stvar u celoj priči je da imam dvojno državljanstvo, ali da znaš i da sa tim možeš da imaš problema. Nema šanse da možeš da dobiješ NATO security clearance, a to ti je neophodno za IT poslove u vojnoj industriji koji se mnogo dobro plaćaju, čak sam jednom odbijen i u civilnom EU governance programu zbog toga. Opet, kako ćemo se većina nas pod stare dane vratiti u Srbiju, jer devizna penzija bolje traje tamo, dvojno državljanstvo je velika stvar. Ima i ta fora da supružnici imaju različita državljanstva, ali te to čini prilično zavisnim od supruge. To predpostavljam da sa našim ženama i nije toliki problem, ali ne znam ni jednog stranca koji je oženio Grkinju, a da se nije razveo.

Zašto? Grkinje zeznute? 😀

Ne mogu da pričam za sve Grkinje, ovde Atina je svet za sebe. I nije to neka odlika rase, i naše kad dođu, pa provedu ovde puno vremena sa ovdašnjim kokoškama, pogotovo ako studiraju ovde, pokupe sve njihovo naopako.

Kad sam došao, nisam mogao da verujem koliko su lokalne devojke neprivlačne, a izbirljive i pune sebe. Njoj se niko ne sviđa, a onda kad naleti neki visok, razbacan i zgodan, raširi mu noge na "Dobar dan". I kad tako rade, normalno da će njoj neki običan muškarac koji bi zapravo i hteo da bude u vezi s njom da joj bude ružan kao grob, ona je navikla da se trti mnogo boljima od sebe. Ajde ja sam već matora drtina, ali znaš koliko imam IT kolega koji su mladi perspektivni momci i nemaju vezu? Ako se fuksa sutra i uda, neće se sa njom niko usrećiti, brakovi prosečno ne traju ni pet godina. Totalni raspad društva, kad jednog dana Turci opet navale, sve će ovo da pregaze kao plitak potok.

A nije to tako bilo od uvek, Grkinje starog kova su izuzetno sposobne i odane žene. Za vreme rata u partizanima ovde pola bile žene. Bukvalno u jednoj generaciji se odigrao taj pad do sadašnjih neodgovornih i razmaženih kobiletina.

Ja kad sam dolazio u Grčku, pitao sam koliko treba da čekam do državljanstva, rekli mi 5 godina s mojim tipom boravka. Ja mislio što da ne dođem, ako mi se ne svidi, posle 5 godina mogu da odem negde drugde. Kad se bilo napunilo tih 5 godina, oni povećali na 7. Sreća pa sam bar uhvatio na 7, posle su povećali na 10 za sve tipove boravka. Ali nije tu kraj, mora da se čeka strpljivo dok se papirologija ne završi sa njihove strane, ne može da se za to vreme ode i živi negde drugde. Pitam koliko se čeka, kažu mi dugo. Ja kontam, dve-tri godine, sačekaću kad sam već ovoliko, šta ima veze. Na kraju sam čekao 8 godina.😳
Mislis 7 + 1 nadam se??
To nije cudno, u Irskoj je preko godinu, Nemacka i duze 🙁 Mislim od predaje do dobijanja (koleginica predala sept 24,februara ove bila na zadnji deo, ali jos uvek ceka i sertifikat drzavljanstva a a kamoli pasos.

Прејака тема, где они што живе у ЕУ пишу жалопајке на српском форуму.

Норвешка као држава има гомилу мана али је све у свему светлосним годинама далеко од Србије, не причам о финансијама, него о многим стварима које чине један просечан живот - пословни услови, становање, школе, саобраћај, природа, путовања… Друштвени живот је другачији и тражи прилагођавање, родитељима са предшколском, и посебно школском децом, је далеко лакше јер постоји јако пуно активности које укључују децу. Немам вољу сад да пискарам нашироко о свему што ми се свиђа, ко жели да се интегрише и ужива у ономе што му је омогућено може тако, а могу и да се траже мане и длаке у јајету у сваком сегменту. Ствар избора.

Ako ti nekad bude dosadno, napisi bar po nesto cega se setis kao zanimljivosti, mozda kao neko poredjenje onog cega se secas u Srbiji i na sta si se lako navikao u Norveskoj, a da je toliko drugacije.

Mislis 7 + 1 nadam se??
To nije cudno, u Irskoj je preko godinu, Nemacka i duze 🙁 Mislim od predaje do dobijanja (koleginica predala sept 24,februara ove bila na zadnji deo, ali jos uvek ceka i sertifikat drzavljanstva a a kamoli pasos.

Ahaha, dobra fora! 7+8 godina, naravno! U nekim manjim mestima lokalne provere mogu da se odrade i brže, ali kad proces ode na državni nivo, svi čekaju. Svaku naturalizaciju mora da potpiše ministar unutrašnjih poslova lično. Sve je napravljeno da bude što sporije i komplikovanije, čisto da objasne tebi strancu koliko te cene i poštuju, jer što si kog đavola morao da dolaziš ovamo, malaka?

Kazu da je za Maltu jos gore, doduse to je mala teritorija pa je i logicno. Tipa treba da si tamo u praksi 30 godina i dva potpisa da imas kao dva svedoka, gde neko treba da je na nekoj funkciji, recimo poslanik.

Ali zato ti niko ne brani da imaš raznih trajnih boravišnih dozvola koliko hoćeš.
Uuu jok! Imas realno pravo samo na jednu unutar EU i vecine zemalja sveta. Sta vise J Koreja je jedina zemlja za koju znam da mozes imati dva (korejsko je trajno-trajno bez obaveze boravljenja).
U EU cim se preselis u drugu EU drzavu po bilo kom osnovu (koliko znam, nisam svih 27 + 4 + 1 istrazio) gubis trajnu.
Sigurno ima nekih sitnih izuzetaka ali ne generalno.

Kod Iraca mozes imati i tri drzavljanstva, meni to pase. Kao sto je neko napisao, imam nekretnine u Srbiji i HR. Budu li nastavili pricu o vojnim rokovima, brisem klinca iz oba, imaju oni svoju decu za to.

Ali zato ti niko ne brani da imaš raznih trajnih boravišnih dozvola koliko hoćeš.

Koliko je meni poznato, trajna boravišna dozvola u EU više ne postoji, možeš da dobiješ trajno pravo na boravak, ali sama dozvola mora da se obnavlja svakih 5 ili 10 godina. Pošto imaš trajno pravo na boravak, kad obnavljaš dozvolu ne moraš da dokazuješ da imaš posao i slično, ali moraš da dokažeš da živiš tu, treba da imaš prijavljeno boravište i skorašnji račun za struju ili internet na tvoje ime.

Nazad
Vrh Dno