+1, ali iz Srbije te nece niko deportovati (nema ni gde 😉)Kako je bilo par opisa Nemacke, voleo bih da neko tako opise na isti nacin i stanje u Srbiji, pa da stavimo jedno pored drugog, ili neke druge destinacije gde je "dobro".
Plate drugih zanimanja su ipak bolje nego kod nas uglavnom, a za IT su cak i gore u bruto iznosu nekad. Posto pricamo o IT-u, to treba itekako suziti.Apropo plata u DE, IT nije nista bolje ili gore placen od ostalih zanimanja na visem nivou, na primer dobar masinski ili gradjevinski inzenjer imaju slicne plate kao i dobar IT, uglavnom, o doktorima ne vredi pricati.
Da se bacimo na Irsku. Plate su u velikom bas rasponu, tipa 80-250k za programere, ne znam za IT. Poslovi su relativno stabilniji od Nemacke jer postoje zbog poreza, ne realne potrebe jos uvek.
Porez je manji od Nemacke, barem 15% vise mi ostajalo sa istom platom. Stanovi su skuplji pa na istom bruto je slicno. Ali uvek je veca plata u Irskoj za istu poziciju (25k u mojoj firmi).
Plus uvek ide privatna penzija dodatnih 10k godisnje.
Ja sam malo "veci" muskarac, pa mozda nisam ni primetio probleme dok sam ziveo jer ce manje ljudi probati bilo sta da me dirne... ali mislim i da je centar Dablina postao tezi za zivot. Ali to je mali deo Dablina. Vise sam imao problema sa ludim Nemcima nego i u Londonu.
Cene su +/- Nemacke.. neke stvari skuplje, neke jeftinije. Dobra kafa i izlasci skuplji, kao i restorani, hrana jeftinija a ukusnija neopisivo. Niko nije zadrt.
Ozbiljniji su im handymen!
IMajte na umu da sam ja 2021 ziveo u Dablinu, a od 2022 u Nemackoj pa jesam imao direktno poredjenje mnogih stvari. Mozda se Irska iskvarila za zivot, ali Nemacka def jeste.