Šta je novo?

IT poslovi i emigracija

Danas se traži ili premium ili najjeftiniji mogući radnik.
Upravo to mi brat priča za Nemačku. Ne trebaju mu radnici koji ne znaju da čitaju planove i rade samostalno a takvih je 99%.
Radi uglavnom skupe objekte (od gipsa pa na dalje i ne boli glava), ne postiže sve koliko ima posla.
Najviše naplati kad treba da ispravlja tuđe greške, šalji mi fotke, ono je komedija.

Ja sam ziveo u Svajcarskoj, ona je super za single mlade kojima nije bitno sta ovi oko njih misle o njima, Svajcarci su surovi ko trazi da ga postuju lokalci. Sa decom i skolom, i kako ih tretiraju, pitajte Svajcarce.Jedan od najboljih drugova mi zivi u Cirihu 20 godina, slusam i ne verujem. Ali za gomilanje kapitala je odlicna.

Sestra mi zivi u Becu vec 15 godina i radi kao arhitekta, Austrijanci su isto izuzetno desno orijentisani prema dosljacima i otvoreni u pokazivanju toga daleko vise nego pojedini Nemci.

Nemacka je po tome (bar zapadni deo) daleko bolja. Mi smo 10 godina ovde, i nama je super, a deci tek, tako da zavisi ko iz kog ugla pise.

U svakom slucaju sam bolje tretiran u DE nego u Srb, moj licni utisak.

Baš tako, nije providno kako kod nas. Tu je glavna razlika. I čini mi se da ako se neko u DE optuži za korupciju i dokaže, taj je nadrljao. Ili možda ja živim u zabludi.
Nije DE ali blizu:

Ali:

Francuzi su kao nešto zatvorili Sarkozia ali verovatno će i on posle žalbi da se izvuče (možda bez časti ali bogatstvo mu neće dirati svakako)

Korupcije svuda ima, u demokratiji naravno 🤣

Meni je ovaj video uvek asocijacija kada se pomene Sebastijan 🙂

Da se uključim i ja u razgovor. Kakva je situacija sa poslovima mimo IT sektora? Konkretno mislim na Austriju. Žena ima Eu papire i u poslednje vreme, počeli smo da razmišljamo o odlasku.
Ako neko ima iskustva ili zna nešto više o spajanju porodice unutar te države neka podeli. Još jedno pitanje koje je malo uopšteno, kakav je život u Austriji? Ne mislim na Beč, nego na neka manja mesta/gradove.
Ima milion razloga zasto se ljudi sele vamo ili tamo, za Austriju ti ne mogu pomoci, ali ono sto htedoh reci, danas nikada ne bih izabrao Evropu. Ni za sledecih 10 godina.

Ako je opcija za razmatranje, a opet zavisi od seta vestina i adaptacije, Istocna Azija je bogovsko mesto. Ljudi u Evropi nisu svesni koliko je sve ovuda precenjeno i pretplaceno. Ne govorim od luksuzu nego osnovne ljudske potrebe tipa struja, gorivo, hrana, raznovrsnost izbora i ucenja, druge kulture, drugaciji i zdraviji nacin razmisljanja. Visestruko nize a realno eksponencijalno kvalitetnije. Ne mislim na zemlje treceg sveta ni hippy avanture, nego Japan, Hong Kong, Koreja, Kina, Tajvan, Singapur, Tajland cak i Vijetnam ciji je GDP veci od Austrijskog tj tu negde. A zivi se carski i van ovih jurnjava od inflacije i prezivljavanja. I daleko bezbednije.

Ja se zeznuh sto sam se ikada vratio, pa jos zabo' Nemacku.
U Aziji mahom ti je nebitno koji pasos imas, niti te iko gleda sa visine, opcija bezbroj.
Eto ideja, nije fantazija, ima bezbroj headhunting agencija koje traze kvalitetan kadar, to im je posao, ne trazis ti licno i ne radis nikada kao lokalac, to su mitovi. Radis gde se najbolje uklapas, u mom slucaju je to bio neki fintech pre 20 godina i vise i ostadoh tamo u regionu skoro deceniju. I ne znam sta mi bi. A da, zena zapela da bude blize rodbini.

Poslednja izmena:
Ne isplati ti se. Da bi se meni isplatilo da se iz Atine, koja je po cenama tu negde paritet sa Beogradom, selim za Nemačku, morali bi da mi daju skoro duplo više neto nego ovde. Sve dosad što sam se prijavio su mi se Germani u startu zahvalili bez poziva na razgovor, tako da verujem da neke velike šanse da uhvatim nešto za šta bi se vredelo seliti za mene nema. Gledaću još malo Belgiju i Švicu. AI recimo predlaže Poljsku, Estoniju i Rumuniju kao velike IT habove sa solidnim platama, a jeftinim životom.
Ne bi ja iz Atine i lepog vremena u sumornu Nemačku ni za kakve pare 😎

Baš tako, nije providno kako kod nas. Tu je glavna razlika. I čini mi se da ako se neko u DE optuži za korupciju i dokaže, taj je nadrljao. Ili možda ja živim u zabludi.
Zivis u zabludi da se moze dokazati. Kod nas i kad se dokaze nikom nista, a na zapadu znaju kako da igraju sistem (mada je Amerika postala kao mi).
Samo mali nadrljaju vani. Kao i kod nas.

Ono sto je "drugacije" je sto kod nas ume direktno da pogodi. Na zapadu uglavnom se od svih krade pa se manje primeti.

Ja se zeznuh sto sam se ikada vratio, pa jos zabo' Nemacku.
#metoo 😤

I ne znam sta mi bi. A da, zena zapela da bude blize rodbini.
Tako je, uvek je neko zensko krivo, #metoo
😉
Jedini problem nekih tih zemalja je sto je jako tesko naci prijatelje ako do 30te godine niste u braku sa decom. Nije do kulture nego manjak vremena.
Menja se ali ipak i dalje to je "prepreka".

Zar neko od vas vani zaista prati politiku? To je jedna od mnogih stvari ovde o kojoj ne znam nista i cini me srecnim.

Zar neko od vas vani zaista prati politiku? To je jedna od mnogih stvari ovde o kojoj ne znam nista i cini me srecnim.
Smesno ali pratim US, UK, IR a manje nemacku.
Ne ocekujem da ista mogu menjati ali being oblivious nije za mene. Probao godinu dana, nikad vise... ni politika, ni desavanja oko mene.

Ne bi ja iz Atine i lepog vremena u sumornu Nemačku ni za kakve pare 😎

Pitam ja Geminy koliko smatra da bih imao u Nemačkoj veću platu za moj posao, on proceni na oko 5k evra godišnje. Zovnem drugara u Minhenu i pitam da li bi se preselio u Atinu za 5k godišnje manje, on kaže da bi, bez razmišljanja.

Jeste klima lepša ovde mnogo, ali nemoj da misliš ni da je nama uživanje sad kad leti krenu vrućine da ti oči iskoče. Sledeće leto kad drmne El Ninjo, ima da pomremo ovde. Najveći problemi Atine su skup život i jako loš javni prevoz, retki i neredovni autobusi i premalo metro linija i stanica. Vlada samo pogleda koliko zarađuje oporezujući AirBNB i naplaćujući 1 evro akcize po svakom litru goriva i naravno da im ne pada na pamet da nijedan od ta dva problema reše. Zašto bi ti rešili išta, kad mogu da zarade? Kupi lepo auto, pa se vozi kroz gužvu i obilazi po pola sata dok ne uhvatiš negde da parkiraš. Tako da je život ovde prilično loš, zbog čega mi je masa prijatelja otišlo da žive negde drugde. Ja sam ostao, delom što sam dugo čekao na državljanstvo, delom što nisam imao neka ogromna očekivanja, srpski seljak je žilava sorta, svuda se primi i napravi nešto. Tako da mislim da mi je sad zadnja mala šansa da odem negde, u protivnom ostajem ovde dok ne rešim da se penzionišem. Problem je najveći socijalni život u gradu u kom niko ne želi da ostaje, svima je ovo prolazna stanica. 😕

NI Nemacka nije bolja za prevoz. Minhen, Fra i Ber su toliko veliki da ili placas extra skup stan (tipa 50m2 za 1800e u Fra) ili menjas dve linije (a SBahn je toliko los da nemam reci pa se cesto kasni, da cak firme shvataju). Stt je bolji ali on najvise otkaze vrvt u Nemackoj.

I ljudi koji mogu kupe auto jer im je u glavi da je to "sloboda', i umesto dobrog UBahna (u Stt u Fra je UBahn bas dobar vec, znaci za krace distance, do 20-30m voznje) udju u auto jer je 5-10min brze i 10x nedeljno traze parking i po 45m... bukvalno!
Ali to je "sloboda' 🙁

Regional trains su toliko neprecizni (kao i brzi ICE) da bez 20min cekanja ne vredi rizik i onda nije ni cudo da prelaze na auto 🙁

Pitam ja Geminy koliko smatra da bih imao u Nemačkoj veću platu za moj posao, on proceni na oko 5k evra godišnje. Zovnem drugara u Minhenu i pitam da li bi se preselio u Atinu za 5k godišnje manje, on kaže da bi, bez razmišljanja.

Jeste klima lepša ovde mnogo, ali nemoj da misliš ni da je nama uživanje sad kad leti krenu vrućine da ti oči iskoče. Sledeće leto kad drmne El Ninjo, ima da pomremo ovde. Najveći problemi Atine su skup život i jako loš javni prevoz, retki i neredovni autobusi i premalo metro linija i stanica. Vlada samo pogleda koliko zarađuje oporezujući AirBNB i naplaćujući 1 evro akcize po svakom litru goriva i naravno da im ne pada na pamet da nijedan od ta dva problema reše. Zašto bi ti rešili išta, kad mogu da zarade? Kupi lepo auto, pa se vozi kroz gužvu i obilazi po pola sata dok ne uhvatiš negde da parkiraš. Tako da je život ovde prilično loš, zbog čega mi je masa prijatelja otišlo da žive negde drugde. Ja sam ostao, delom što sam dugo čekao na državljanstvo, delom što nisam imao neka ogromna očekivanja, srpski seljak je žilava sorta, svuda se primi i napravi nešto. Tako da mislim da mi je sad zadnja mala šansa da odem negde, u protivnom ostajem ovde dok ne rešim da se penzionišem. Problem je najveći socijalni život u gradu u kom niko ne želi da ostaje, svima je ovo prolazna stanica. 😕
Kakve su mogućnosti da se preseliš u neko manje mesto a opet blizu Atine? Znam da je tamo leti pakao, iskreno meni bi to smetalo baš jer teško podnosim vrućinu a i vlažnost je tamo veća jer more...
Jedino gde može da ti bude bolje (nagađam) je Novi Zeland 😎

Sad nesto razmisljam, kako to da niko od vas nije razmisljao o Holandiji? Oni su imali pre neku godinu onaj tipa porez manji 30% za IT-evce ili tako nesto?

Holandija za sve koji vole IT i pecanje. 🥳

@ikac2000 meni Švica bila #1 destinacija kad bih imao ikakve šanse da tamo legalno emigriram, ali sa našim pasošem to je gotovo nemoguće (s' obzirom da se pronalazim u opisu čoveka koji bi tamo mogao lepo da živi, single sam, bez dece). Moji su živeli u Cirihu i ne znam šta ih je nateralo da se vrate ovde...

Holandija i Danska su divne i uređene zemlje, a ono što mogu da kažem za Holandiju je da mi je sterilna do zla boga. Ne znam da li bih ikada mogao da se preselim i živim u Holandiji. Ruku na srce idalje nisam bio u Amsterdamu, ali sam bio u Ternojzenu, Delftu, Hagu... nisam oduševljen.

Kolega je pomenuo istočnu Aziju... to može da bude dobro ako se zabode evropska plata a živi, recimo, na Tajlandu. Da to mogu da izvedem, otišao bih sutra bez puno razmišljanja.

Kolega je pomenuo istočnu Aziju... to može da bude dobro ako se zabode evropska plata a živi, recimo, na Tajlandu. Da to mogu da izvedem, otišao bih sutra bez puno razmišljanja.
Kolega ti šalje jedan websajt da pogledaš, da je mnogo bolji život npr u Bangkoku sa 1500 evra (što je negde donja granica primanja za izdavanje radne dozvole za strance) nego u Cirihu sa 5000. 😎

Kolega ti šalje jedan websajt da pogledaš, da je mnogo bolji život npr u Bangkoku sa 1500 evra (što je negde donja granica primanja za izdavanje radne dozvole za strance) nego u Cirihu sa 5000. 😎

Da da ovo je totalno očekivano 🙂 Švica je dobra za akumulaciju sredstava (ko je u prilici uopšte da dođe i živi u CH), Tajland za uživanje i zapravo življenje. Sa mojom platom u Srbiji bih na Tajlandu živeo kao bog 🙂

Švica i germanski ustrojene okolne zemlje su dobre samo za akumulaciju depresije. 🙂

edit: ako radiš remotely, to ti nije neizvodivo, za ovo poslednje!
Pa to bi bila ideja - da radim remote a živim tipa Phuket, Pataya...
Što reče kolega @d0minat0r , Tajland je baš za gas do daske.

Šta znam, ne može se ni tako živeti doveka. Činjenica je da je migracija u EU pre 10-15 godina imala dosta više smisla nego danas, ali vremena se menjaju...

Poslednja izmena:
Ljudi mislim da se za Bangkok masi poenta, tamo ides da zivis jak gas kao da sutra nepostoji a ovde se prica o uredjenosti drzava.
Ma nije kraljevina Tajland uopšte toliko neuređena ako se izađe iz te turističke faze, mada je uzeto randomly, maši se poenta sa uređenosti rekao bih. 🙂
Kod Germana realno to više vuče u neku opesivnu preuređenost, bespotrebnu pre-regulaciju, šišanje trave makazama u cm i zakoni kada sme noću da se piša i gde da se okrene auspuh. No dobro, svakome kako paše.

još jedan edit, zaboravih, možeš gas do daske i u Cirihu, koliko znam centar je Evrope za lezbo klubski život 🤣 pa sad kako ti ide...

Poslednja izmena:
Verujem da mi tezimo kao drustvo nekoj "zdravoj" sredini. Imamo primere gde je covek pisao u drugoj temi da mu komsija ne kosi travu pa ne zna sta ce s njim. Slozicemo se da je to gori ekstrem od onog da se meri u cm visina trave, ali svakako bi valjda bar trebalo da se zna ko je zaduzen da je odrzava.

Citam komentare nekih Hrvata da kod njih ne mozes da odes u frizerski salon a da ne dobijes fiskalni racun. Ne znam koliko se to postuje kod njoj, ali meni u Bg-u kod notara, zubara kazu da im trenutno ne radi aparat za karticu i prodaju slicne fore. Neko ko je povezan sa ovima gore da te pokupi na pesackom nece odgovarati kod nas. U Engleskoj je neki fudbaler iz petnaeste lige pisao devojcici od 15 godina preko drustvenih mreza, izbacen iz reprezentacije i vodi se sudski postupak. Mi nismo predaleko od neke normalnosti, ali nekom nije interes da se ovo stanje malo uredi i omoguci pristojan zivot vecini koja posteno radi svoj posao i da se mozemo osloniti na nekakav pravni sistem da nas koliko-toliko zastiti i svima omoguci relativno slicna prava.

Slazem se i ja da nije za poredjenje neka drzava koja se dozivljava kao raj za zabavu i mesto za odlazak s porodicom ili generalno stabilno okruzenje gde mozes da napredujes i karijerno i budes okruzen ljudima kojima je normalno da su radni dani pre svega za rad i odmor nakon rada, a ne zurka 24/7.

Poljska je mozda primer drzave koja ide u dobrom pravcu i ako dobiju jos neke jace investicije od Amerikanaca, oni ce komotno presisati Nemacku kroz 15-20 godina.

Šta znam, moj frizer u Beogradu mi uredno izda fiskalni račun i iako smo dobri ortaci uvek pita da li mi treba slip. Dolaze i kod nas generacije ljudi koji imaju savest, kulturu i vaspitanje pre svega, to je jedina svetla tačka u ovoj tami koja vlada kod nas.

Što se Poljske tiče tu se potpuno slažem, čak to i ja naglašavam u mnogim razgovorima sa prijateljima, ali me idalje čudno gledaju i ne slažu se sa mnom u većini slučajeva. Pametnu politiku vode (pogotovu imigracionu), ako tako nastave biće apsolutno na samom vrhu u Evropi.

Najpoznatija priča iz IT sveta u Nemačkoj ti je ona o korupciji i gde niko nije uhapšen, kada se odlučivalo sredinom 80-ih hoće li se razvlačiti optika ili bakarne žice u sledećih 30 godina. Odatle i potiče uzrok sporog i nikakvog interneta i prisustvo VDSL konekcija i dan danas u velikoj većini domaćinstava. Elem, direktor pošte tada Christian Schwarz-Schilling je bio u svom biznisu sa bakrom preko Ukrajine i Belorusije i gurao je kablovsku mrežu onu bakarnu na svoju vodenicu, a ne digitalnu optičku, a kanzelar Kohl mu je to "sredio" da prođe kao najbolje rešenje kao za TV stanice, telefon itd. Bio je skandal, dokazano, odgovarao niko nikad.

I eto baš ta korupcija je bukvalno "ubila" IT razvoj u Nemačkoj, na decenije.
Bilo baš baš providno.

Baš to, ja ovde na Balkanu mogu 10 Gbps internet paket da uzmem sa optikom sve do kućnog rutera, a drugar u Minhenu mi se još na bakru muči. Pa onda čuvena afera sa varanjem na testovima VW dizel motora, to je nivo organizovane korupcije za koji jajare sa ovih prostora nisu ni sposobne.

Ima korupcije svuda, naprosto je u bolje uređenim zemljama manje vidljiva.

Ko misli da je zapad uredjen da vas podsetim:
  • u UK hapse ljude jer kazu da podrzavaju pravo Palestinaca na zivot (kroz zabranu svega moguceg da se javno kaze)
  • u Rusiji je 400 ljudi uhapseno za online govor, u istoj godini u UK 12,000
  • u Nemackoj je krivino delo reci nesto lose o politicarima ili drugoj osobi, cak i kada je tacno (zena je zatvoru jer je osudjenog silovatelja nazvala silovateljem u DMs)
  • U DE prebijaju cajkosi gore nego kod nas kad neko protestuje za pravo Palestinaca ili ima nemacku ili palestinsku zastavu. Ovo sam licno video (koliko vec ja mogu videti..), ne nesto rekla-kazala
  • u Danskoj je zakon o blokadi pedo sajtova zloupotrebljen za blokadu totalno normalnih sajtova (99.9% nisu bili ni blizu teme ili nelegalni)

Na temu IT poslova: imajte na umu da gro nemackog ITa je SAP i embedded za autoindustriju. Obicnih Win / Linux / OSX poslova ima mnogo manje po glavi stanovnika (vrvt i manje nego kod nas u apsolutnim vrednostima).
I programiranje i IT oko embedded-a je drugaciji. Ali u toj sferi jos uvek nije raspad. Za "normalno" programiranje izgleda mnogo losije, a i plate su neozbiljne precesto (nedovoljne za Blue Card, znaci ispod 40k bruto).
O tome non-EFTA moramo da mislimo jer ako ode BC posao, sledeci nije BC, mora izmena radne dozvole a ovako male firme ne zele ni da cuju da radis dok vize nisu skroz ciste. A i ne moze nekad da se dobije viza sa tako malom platom (to je ispod 2500 neto, pa traze da ti stan nikako iznad 1000e sa troskovima ne kosta, a mora barem 12m2 + zajednicke prostorije biti, znaci dosta cimerskih opcija NE PRIHVATAJU i odbijaju radne dozvole). A i budimo realni ko za ispod 70k radi u Nemackoj u ITu.. stvarno!

Poslednja izmena:
Znači ispade da to što radim u SAPu može biti olakšavajuća okolnost ako izuzmemo sijaset drugih mana koje su već opisane u ovoj temi... barem jedna svetla tačka.

Znači ispade da to što radim u SAPu može biti olakšavajuća okolnost ako izuzmemo sijaset drugih mana koje su već opisane u ovoj temi... barem jedna svetla tačka.
SAP programiranje... consulting ne ide dobro, vidim da ozbiljno outsource-uju IBMu u Indiju (i nerviraju se)

Kako je bilo par opisa Nemacke, voleo bih da neko tako opise na isti nacin i stanje u Srbiji, pa da stavimo jedno pored drugog, ili neke druge destinacije gde je "dobro".

Inace sam ziveo i radio i 2 godine u Krakowu, Poljska, i tamo pocinje da se zatvara zarad Azije i Juzne Amerike koji preuzimaju Shared Service Centre aktivnosti. Poljaci su postali skupi u odnosu na ove druge destinacije.

Ko god planira porodicu, mir i stabilnost, ne verujem da je Bankok ozbiljna opcija za razmatranje, jedino kao godinu-dve za licna zadovoljstva ;-)

Apropo plata u DE, IT nije nista bolje ili gore placen od ostalih zanimanja na visem nivou, na primer dobar masinski ili gradjevinski inzenjer imaju slicne plate kao i dobar IT, uglavnom, o doktorima ne vredi pricati.

DE nije za svakog, ipak treba imati stomak za ogromne razlike u svim sferama (dobrim i losim) u odnosu na zivot u Srb.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno