Da se uključim i ja u razgovor. Kakva je situacija sa poslovima mimo IT sektora? Konkretno mislim na Austriju. Žena ima Eu papire i u poslednje vreme, počeli smo da razmišljamo o odlasku.
Ako neko ima iskustva ili zna nešto više o spajanju porodice unutar te države neka podeli. Još jedno pitanje koje je malo uopšteno, kakav je život u Austriji? Ne mislim na Beč, nego na neka manja mesta/gradove.
Ima milion razloga zasto se ljudi sele vamo ili tamo, za Austriju ti ne mogu pomoci, ali ono sto htedoh reci, danas nikada ne bih izabrao Evropu. Ni za sledecih 10 godina.
Ako je opcija za razmatranje, a opet zavisi od seta vestina i adaptacije, Istocna Azija je bogovsko mesto. Ljudi u Evropi nisu svesni koliko je sve ovuda precenjeno i pretplaceno. Ne govorim od luksuzu nego osnovne ljudske potrebe tipa struja, gorivo, hrana, raznovrsnost izbora i ucenja, druge kulture, drugaciji i zdraviji nacin razmisljanja. Visestruko nize a realno eksponencijalno kvalitetnije. Ne mislim na zemlje treceg sveta ni hippy avanture, nego Japan, Hong Kong, Koreja, Kina, Tajvan, Singapur, Tajland cak i Vijetnam ciji je GDP veci od Austrijskog tj tu negde. A zivi se carski i van ovih jurnjava od inflacije i prezivljavanja. I daleko bezbednije.
Ja se zeznuh sto sam se ikada vratio, pa jos zabo' Nemacku.
U Aziji mahom ti je nebitno koji pasos imas, niti te iko gleda sa visine, opcija bezbroj.
Eto ideja, nije fantazija, ima bezbroj headhunting agencija koje traze kvalitetan kadar, to im je posao, ne trazis ti licno i ne radis nikada kao lokalac, to su mitovi. Radis gde se najbolje uklapas, u mom slucaju je to bio neki fintech pre 20 godina i vise i ostadoh tamo u regionu skoro deceniju. I ne znam sta mi bi. A da, zena zapela da bude blize rodbini.