Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja plaćem za ravnije rute. Da dam onako gas 35 km/h i više i da držim tempo, naravno, samo pod uslovom da je asfalt vrh. 😀

navrati do NS 😀

Jel ima neko preporuke gde mogu (osim Avale) u Beogradu da vežbam uspon u intervalima? Staza od Prokopa do Banjice mi je skroz lagana, ali ne znam kakva je situacija kod Topčidera / Košutnjaka, gde se tamo nalazi staza, kakav je uspon...?

Kako ti izgleda intervalni trening na Avali? Vrtiš više krugova ili....? Trčao sam 3 kruga i kolima kući, ali bicikl, odradim jedan, pa nazad 😬
Mada sam sretao bicikliste koji donesu bicikl, pa vrte krugove.

Za one koji nisu do sada vozili Avalu, izgleda ovako
Screenshot_20260616_115818_Garmin Connect.webp

Da li si probao Veliku Moštanicu, pa na Državac? Tamo možeš da odradiš rolling hills. I za Moštanicu i za Draževac ima više prilaza, pa istu visinsku razliku prelaziš kao 1-2 duža ili više kraćih uspona.

Screenshot_20260616_114826_Garmin Connect.webp
Ako želiš kratke intervale, vrti Moštanicu u krug.
Screenshot_20260616_115706_Garmin Connect.webp
Za povratak ima jedan jači uspon, tuda nisam vozio.

navrati do NS 😀
Da ga vodiš na Frušku Goru? 😄

Ležim na plaži, odbijam da odgovaram na poruke sa posla, pa gušim temu 😬

Ja se evo vec godinu dana nisam popeo na Frusku Goru 😀

inace vetar je super kada bi mogao uvek da duva u ledja 🙂

Avala mi izgleda super, nije toliko strma a i nagib mi odgovara. Ovde kod mene imam super brdske rute po nekoliko uspona, ako ne poneseš prehranu, gotov si, udaraš u zid.

Avala ima kružnu stazu, 4km gore, pa 4km dole, samo što Garmin počne da broji taj uspon pre nego što se izadje na kružni put, jer je de fakto manji ili veći uspon sve vreme od Rakovice. Zato piše da je 4.55km.

Linija je gde Garmin počinje da računa ovaj gore uspon.Screenshot_20260616_151103_Garmin Connect.webp

Nisam još uvek probao Avalu. Hteo sam nešto bliže odakle mogu otići biciklom sa NBG. I hteo sam da radim tipa neke kratke intervale, kilometar do dva, da steknem kondiciju i veštinu na usponima. Pitao sam AI, kaže Topčiderski park ili Košutnjak - Filmski grad ali baš mi nešto frlja sa lokacijama.

Gde je tačno to u Velikoj Moštanici, može neka ruta?

Ako hoćeš uspone, ne trebaju ti kratki intervali ič, nego na tempo, izabereš uspon, ubaciš u najniži prenos i peglaš brdo. Prvi put ti možda bude teško ali svaki sledeći put će ti biti lakši. Plus kako napreduješ, više neće biti najniži prenos nego ubaciš u 3, 4, 5, 6 brzinu. 😀 Naravno, gde nije baš strmo.

@⁨PJ - Da li skoro update Garmin. Meni se update i na usponima brljavi. U toku uspona, samo kaže završen uspon i ponovo krene da meri od te tačke novi uspon.

Poslednja izmena:
Sve je u percepciji, na koji način posmatramo i vidimo i kakve zaključke iz toga stičemo.

Npr. pominjete preteške uspone(dužina, nagib), jedno penjanje na Avalu, godinu dana bez vožnje na Frušku(bicikliste iz NS-a)...a ja to vidim drugačije.
Na fotkama vidite primer jednog izazova sa repetativnim penjanjem na Avalu i jednog uspona sa vikend vožnje, najteže je u glavi.
P.S. Kolega, gde voziš ako ne po lepotici Fruškoj 😃

Prilozi

• Screenshot_20260616_150102_com_strava_AdpActivity.webp
    Screenshot_20260616_150102_com_strava_AdpActivity.webp
    71.3 KB · Pregleda: 30
  • Screenshot_20260616_145938_com_strava_SegmentActivity.webp
    Screenshot_20260616_145938_com_strava_SegmentActivity.webp
    42.5 KB · Pregleda: 38
Nisam još uvek probao Avalu. Hteo sam nešto bliže odakle mogu otići biciklom sa NBG. I hteo sam da radim tipa neke kratke intervale, kilometar do dva, da steknem kondiciju i veštinu na usponima. Pitao sam AI, kaže Topčiderski park ili Košutnjak - Filmski grad ali baš mi nešto frlja sa lokacijama.

Gde je tačno to u Velikoj Moštanici, može neka ruta?

Uspon koji sam gore stavio za Veliku Moštanicu kreće od Pećana i završava se kod kafića Monza.
Screenshot_20260616_165845_Garmin Connect.webp
Od Zemuna do kružnog puta na Avali ja imam nešto preko 27km, a do Pećana oko 1km manje, tako da mi dođe na isto. Samo što su Obrenovački/Ostružnica/Umka, pitomiji za vožnju nego kad se krene prema Avali, pa onaj deo kroz Rakovicu.

Novi Sad idealan za bicikliste.
Ako hoćeš 50km bez ili 50km sa 1000+ m uspona samo treba da odaberes na koju stranu ćeš da kreneš 🙂

Smem te pitati koliko imas godina? Meni ovo puno pa ili si mnogo mladji ili ja nemam kondicije.

Što ne bi smeo, imam dosta, 44 punim ove godine 🙁 . Kasno sam otkrio draži biciklizma u oktobru će biti tek 2 godine kako vozim, ako ne računam BMX kao klinac.

Sve je stvar kondicije kao što kaže @PJ odnosno još uvek je bitnija nego godine.

Pa ne slazem se da nema veze sa godinama ali ovde to nije slucaj,kao sto sam mislio. Ocekivao sam razliku od 20 a ne 5g😂. Ne znam,ja ne mogu pa ne mogu. Mozda zato sto ja uvek idem istu razdaljinu a samo prolazno vreme me interesuje. Nisam u komadu odvozao 20km nikada. Doduse u gradu je mrcvarenje,stani,kreni . Ne znam,definitivno onda nisu godine,do mene je.😁

Ako si pratio temu, video si da povremeno vozim sa ekipom koja se zove TCT. Najstariji vozač je prošlog septembra napunio 80 godina. Prošlog leta smo jednom prilikom išli u Zornića kuću i mislim da je on obišao uspon Velika Moštanica, već je išao preko Umke, malo više kilometara, ali blaži uspon.

Sreli se kasnije i nastavili zajedno. Ja sam taj dan izašao na tipa 120 ili 140km, ne mogu sada da prepoznam vožnju, a on je imao i više. Društvo preko Umke mu je pravio drugi vetaran, 70+, koji bi nas pokidao na Moštanici uzbrdo, nego nije hteo ovog da pusti samog.

Nadji neku ekipu, ili bar jednu dve osobe, nekoga ko već vozi, da te pejsuješ, da ti daje ritam. I u društvu kilometri prosto nestaju.

Ili nekoga kao ovaj drugar čiji sam (izlomljen) bajs kačio gore, tako diskretno pridje vozaču koji je u problemu, stavi mu ruku na ledja, kao da se oslonio, a zapravo doda taman toliko da se grupa spoji, bez da se najsporiji vozači ne raspadnu. Car.

Jel ima neko preporuke gde mogu (osim Avale) u Beogradu da vežbam uspon u intervalima?
Nema staze ali ja nabijam kondiciju isto tom stazom pored Prokopa pa sve gore do američke ambasade.

Koliko sam merio od Prokopa do USA ambasade ima oko 1.6 km, možda i više.

Druga opcija je Drajzerova ali je radnim danima zeznuto zbog saobraćaja.

Treća opcija je Senjak.

Kreneš uz Rusku pa u Vojislava Vučkovića i peglaš do Vase Pelagića pa posle uz Vase Pelagića do kružnog toka na topčiderskoj zvezdi.

Izašao sam na uspon prema manastiru Bajčetina. Kako je dobar osećaj!

Inače mi garmin pravi problem, ne daje mi trenutnu visinu niti meri koliko sam se peo.

Takodje, kada izadje ona mapa za uspone, ne ide više od 3 odsto uspona iako je uspon daleko više od toga.

Sve se to desilo posle update garmina.

Ako si pratio temu, video si da povremeno vozim sa ekipom koja se zove TCT. Najstariji vozač je prošlog septembra napunio 80 godina. Prošlog leta smo jednom prilikom išli u Zornića kuću i mislim da je on obišao uspon Velika Moštanica, već je išao preko Umke, malo više kilometara, ali blaži uspon.

Sreli se kasnije i nastavili zajedno. Ja sam taj dan izašao na tipa 120 ili 140km, ne mogu sada da prepoznam vožnju, a on je imao i više. Društvo preko Umke mu je pravio drugi vetaran, 70+, koji bi nas pokidao na Moštanici uzbrdo, nego nije hteo ovog da pusti samog.

Nadji neku ekipu, ili bar jednu dve osobe, nekoga ko već vozi, da te pejsuješ, da ti daje ritam. I u društvu kilometri prosto nestaju.

Ili nekoga kao ovaj drugar čiji sam (izlomljen) bajs kačio gore, tako diskretno pridje vozaču koji je u problemu, stavi mu ruku na ledja, kao da se oslonio, a zapravo doda taman toliko da se grupa spoji, bez da se najsporiji vozači ne raspadnu. Car.
Znaš lika kome piše Yugo na biciklu? Mislim da ima 71 godinu, redovno vozi brevete od 200km. Povremeno vozi sa TCT.
Milane, proveri da ti nije zapušena/prljava rupica za barometar. Treba da ima na YT gde se nalazi za tvoj model garmina.

Nisam siguran kome piše Yugo.
Po imenu ih znam možda 7-8, a tokom vremena sam ih upoznao bar 30, ali verujem da i meni retki znaju ime. Ovih dvoje troje koje imam na Strava i možda još neko.

Po godinama i kondiciji bi mogao Bora da se uklopi. Mršav, uvek kačket, nikad kaciga. Vozi Vittoria gume, sa žicom, kaže mala penzija, a gume se brzo troše.

Pa kao da ne radi update.

Kada idem kalibriraj za nadmorsku visinu, ja izaberem gps ali se posle to ne vidi na ekranu.

Edit: produvao dve rupice i kao sad radi. Videćemo na sledećoj vožnji.

Ako se ne varam prošlo je nekoliko godina od kako ne đira kod nas... Vrhunski biciklista, on je mnogo više trkač nego dugoprugaš...neke veze je imao sa Trek timom.

Kada smo kod dugoprugaša, ima "ludaka" i sa naših prostora, pobednik B Hard-a.

Prilozi

• Screenshot_20260617_192528_com_strava_AdpActivity.webp
    Screenshot_20260617_192528_com_strava_AdpActivity.webp
    68 KB · Pregleda: 31
Gde li ovaj prolazio sa bajk samo.

Da sam 30 kg lakši, uspon ni mi svaki pao lagan ali bio bi kostur xD

Visina mi 187.

Lako je onima sa 55 kila da voze uspone.

Ja sam 72, zivim na brdu. Uspon je muka ipo.

Sa elektricnim bajsem kao da te neko gura uzbrdo - pa je 50 puta lakse, ali ovako sa obicnim bajsem - ako nisi u formi onda mora pesaka.

Ja sam 90 kilograma pa vidi. 😀

Kako sam stavio kraću lulu, češče ustajem kako bi lakše izgurao one strme delove.

Prošle godine sam vozio sa nekih 83-84 kg, planiram da se spustim do 82 kg.

Tu do kraja jula mislim da će sve doći na svoje mesto. Žao mi što ranije nisam krenuo ali šta da se radi, bitno je da se pegla.

Šta ja da kažem, sa 105kg. 🙂 bio na Košutnjaku juče, uspeo sam da izguram ali iskreno pakleno je bilo baš. Nije baš naivan uspon kako sam mislio. Hteo sam popeti još jedan krug ali nisam imao vremena, ali moraću da se navežbam, pošto planiram raditi neke ture na kojima imansličnih uspona.

Ja u subotu idem jednu ravniju etapu, ima na početku uspona, nekih 5 komada ali 4 su laka, 1 je cat 4. Ništa strašno.

Zbog velikih vrućina koje su predvidjene sad za vikend, idem rano ujutru.

Mogu da zamislim kako ti je sa 105, gravitacija radi svoje 😀

Nazad
Vrh Dno