Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Pre par minuta zvoni telefon.
Dobar dan, Privredna komora ovde, da li ste dobili opomenu za neplaćanje doprinosa Privrednoj komori?
Kako ste poslali?
Poštom - zakonska obaveza
Nije stiglo ništa. pošaljite na email, imate registrovan email
Nemamo mogućnost za to, samo poštom ili telefonom da vam izdiktiram podatke za plaćanje....

Živimo u dvadeset prvom i po veku , da parafraziram Patka Daču, a Privredna komora nema mogućnost da pošalje email?

Na stranu to što recimo dosta "obične" pošte nestaje bez razloga. Ja na svojoj adresi nisam primio minimum tri dokumenta za koje znam da su poslati. Samo stižu računi, reklame i kurirske isporuke.

Živimo u dvadeset prvom i po veku , da parafraziram Patka Daču, a Privredna komora nema mogućnost da pošalje email?
Ima mogućnost nego Slavica ne radi ove nedelje, a niko drugi ne zna gde se uključuje kompjuter
Kakva privreda takva i Komora

Logično, Slavica ne radi, isključila računar, a šifra je velkoM
Radim u firmi koja je osnovana 1959, nalazimo se u zgradi u samom centru grada, pored same opštine i onda se vrati brz pošta jer poštar nije nikoga našao na adresi...

Pre par minuta zvoni telefon.
Dobar dan, Privredna komora ovde, da li ste dobili opomenu za neplaćanje doprinosa Privrednoj komori?
Kako ste poslali?
Poštom - zakonska obaveza
Nije stiglo ništa. pošaljite na email, imate registrovan email
Nemamo mogućnost za to, samo poštom ili telefonom da vam izdiktiram podatke za plaćanje....

Nemam pojma kako nam stižu rešenja ili računi, šta već šalju, ali nas redovno zatrpavaju mailovima za pozive na neke seminare, webinare, sastanke sekcije uvoznika...tako da im mail baš dobro funkcioniše. Osim što recimo za ovu sekciju sva imena budu u To: polju, pa kada krenu odgovori sa reply to all, odlepim...

Isto o kod mene. U podešavanjima za e sanduče postoji deo za notifikacije mada kod mene je sve po defaultu bilo uključeno

Kada pređeš "prvi" korak gde potvrđuješ svoje podatke, na sledećoj stranici imaš da biraš koji izvod ti treba kao i da uneseš JMBG osobe... Potvrdiš sa "Preuzmite podatke" i "povući će" podatke od deteta...
Pogledajte prilog 538367
PS. preduhitrio si me 🙂
Kliknem preuzmi na ovom, drugom koraku, ali se ništa ne dešava
Pokušao i preko aplikacije, ništa takođe
Neko zna gde je caka?

Nema cake, koliko znam...
Ako si uneo sve podatke na tom koraku, potvrdio sa "preuzmite podatke" trebalo bi da ti "otvori" sledeći korak gde su ime, prezime osobe za koju si uneo JMBG
Jedino ako su imali neki problem na eupravi, a ima ih vrlo često...

Namestio sam još odavno svojoj tetki i svom teči E-upravu. Međutim njima sada rešenje za plaćanje poreza na imovinu stiže u elektronskom obliku i oni ništa od toga ne umeju da otvore niti se razumeju i onda im ja plaćam sve i ne želim time više da se bavim. Mogu li nekako direktno da isključim njima e-upravu jer im ne treba i da ponovo na kućnu adresu dobijaju rešenje za porez i da sami uplaćuju i brinu o tome? Ako ne da li oni moraju da odu u svoju opštinu u Beogradu i da traže u lokalnoj poreskoj administraciji da ih uključi da dobijaju u papirnom obliku i da li posedovanje euprave znači automatsko isključivanje papirnih formulara ili ne? Najbolje ako bih sve to mogao da završim putem email-a ili telefonom.

Ili barem njima kažem na koju adresu da pišu i šta da napišu i da ponovo dobijaju u papirnom obliku sve. Hvala veliko! 💪🏽🤯

• Like
Reagovanja: #44
Problem je ovde što je prijem elektronske dokumentacije istovremeno pravo i obaveza, pa je zato situacija sa poreskim rešenjima takva kakva je. Tako navode i u uslovima korišćenja, koliko se sećam, a nisam čuo da može da se traži pojedinačno isključivanje toga. Svakako je mnogo bolje da im u potpunosti deaktiviraš naloge, posebno sada kada kreću nove usluge poput ePoštara, jer bi tako svašta moglo da krene da im stiže u eSanduče, a oni da ne umeju da pogledaju.

Deaktivacija naloga je svakako moguća, mada nije propisana tačna procedura. Ušao sam na portal i pitao digitalnog asistenta i evo šta mi je odgovorio:
Да, могућа је деактивација (гашење) Вашег налога, али то врши корисничка подршка. Потребно је да их контактирате преко контакт форме на порталу еУправа и затражите деактивацију; након тога еСандуче постаје привремено недоступно.
Tako da je to tô, prijavi se na njihove naloge, pa piši preko kontakt forme da želiš deaktivaciju. Možda bi mogao i običaj mejl, ali ovo je podjednako komforno.

Jel treba da aktiviram da bi imao pristup ePoštar ili je dovoljno što imam nalog i eSanduče, nije mi baš jasno sve iz ovih vesti što su okačili

Da li je e-upravi moguce pristupiti iz inostranstva? Pretpostavljam da jeste ali da potvrdim.

Jel treba da aktiviram da bi imao pristup ePoštar ili je dovoljno što imam nalog i eSanduče, nije mi baš jasno sve iz ovih vesti što su okačili
Zamišljam situaciju gde mi promakne poresko rešenje, jer su mi razne kompanije zatrpale eSanduče (ne)željenom poštom.

Rešenje možda promakne i još ga nema barem kod mene, ali zato opomene ne promašuju 😉

Pre 15 dana, noću u 1 opomena, stigao taj kvartalni za uplatu. Znači popisivanje imovine, ludila ako u roku od 5 dana ne platim 1415 din...

Prodje mi odmah ono da su 2 stvari neizbežne, smrt i porez 😉

Video sam da ovaj rade u Kragujevcu, u Beogradu još nisam. Ili nisam imao dug...

Imam jedno pitanje pa da vidim ako je neko prošao kroz slično...
Imam nalog na euprava odavno, prvo samo sa email adresom, a čim su dodali jači način logovanja i sa dig sertifikatom sa lične karte. Takođe imam i ConsentID android aplikaciju, pa se logujem ili sa LK ili preko mobilne aplikacije.
Ako bih tu adresu morao da menjam, a koja se trenutno koristi kao nalog, kako sprovesti tu email promenu, a da sve i dalje funkcioniše? Mislim na logovanje na eUpravu sa novim email usernameom, na ConsentID, na poreska rešenja koja dobijam kroz eSanduče na eUpravi i sve ostale dopise što se iniciraju iz tog sistema?
Da li sve može preko portala, ili mora emailom, ili digitalno potpisivanje nekog obrasca njihovog, ili odlazak lično i sl...?

Ja sam to prošle godine uradio samostalno, preko sajta. Moglo je da se uradi tako što se ode na Мој еИД налог, pa odabere opcija za izmenu korisničkog imena. Čak postoji i uputstvo ovde, i ja sam baš tako odradio tu promenu. Međutim, koliko vidim, ta opcija više ne postoji. Makar se meni ne pojavljuje kada odem tu gde treba da bude.

Ono što svakako možeš da uradiš jeste da promeniš adresu za primanje obaveštenja, u kom slučaju ti stara adresa ostaje isključivo kao korisničko ime, pa je i to okej ako ti ne smeta. Znači ništa više neće onda slati na nju, jedino što ćeš ti to upisivati prilikom prijave preko korisničkog imena i lozinke ili preko mobilne aplikacije.

Edit: Naravno, ako baš insistiraš na promeni korisničkog imena, i to bi svakako moglo brisanjem starog i pravljenjem novog naloga, ali to bi zakomplikovalo sve. Ipak, ne znam može li sada nekako drugačije. Pitao sam opet digitalnog asistenta (ispostavlja se da im je stvarno koristan, lepo odgovara na sve) i on kaže sledeće:
Корисничко име на Порталу еУправа/еИД је Ваша адреса е-поште, па се мења тако што измените адресу е-поште у подешавањима налога (за то је потребна пријава вишим нивоом — преко ConsentID мобилне апликације или квалификованог електронског сертификата). Након измене обавезна је верификација нове е-поште, иначе промена неће важити. Ако немате ConsentID ни квалификовани сертификат, потребно је да контактирате подршку преко https://euprava.gov.rs/kontakt.
Upućuje, dakle, na istu proceduru koju sam naveo, a koja izgleda da više ne funkcioniše. Ali opet, daje alternativu u vidu kontakta sa podrškom, pa je i to opcija, jelte.

Poslednja izmena:
Pre 15 dana, noću u 1 opomena, stigao taj kvartalni za uplatu. Znači popisivanje imovine, ludila ako u roku od 5 dana ne platim 1415 din...
Ćaletu su prošli mesec poslali poštom u jednoj koverti rešenja za porez na imovinu za 2021, 2022, 2023, 2024 i 2025 godinu za stavku "garaže i pomoćni objekti" za adresu kuće pokojnog dede koja je još 2020. na ostavinskoj raspravi pripala mom ćaletu i tad odmah prevedena na njegovo ime.

Bez ikakvog obrazloženja zašto sad tek odjednom šalju 5 rešenja za 5 godina u nazad i zašto koji god objekat bio u pitanju to nije bilo na rešenjima koja su slali u eSanduče svih tih prethodnih godina (čije su rate naravno uredno plaćane i gde su rešenja sadržala i tu kuću + i stavku garaže i pomoćni objekti (samo drugačije, manje kvadrature).

I naravno ceo mesec maj se na https://lpa.gov.rs NIJE video taj kao dug (ni nakon što su dostavili kovertu). A juče kad sam pogledao ponovo LPA videh da se eto pojavilo se sad tih 12.000 duga iz tih 5 rešenja iz koverte koju je ostavio poštar u sandučetu.

Imao sam situaciju da sam kupio stan, a to nije bilo prijavljeno u lokalnom porezu. Kada sam posle 10 godina isao da ga prijavim, naplatili su mi 5 godina unazad.

Probao sam već nekoliko puta odavno da pišem na formu e-uprave koje je na sajtu i svaki put sam dobio obaveštenje da mi je poruka vraćena i da nije isporučena jer je neko sanduče puno ili pogrešno navedena adresa tako da ne može da im se piše. Ako se to promenilo molim nekoga da mi javi. Ugasio bih onda kompletnu e-upravu za tetku i za teču jer oni to uopšte ne znaju da koriste i ništa Ne razumeju (imaju 85 godina).

@owim Piši im na mail [email protected], koliko ja znam nalog može da ugasi, odnosno deaktivira samo korisnička podrška euprave, korisnici ne mogu to da urade sami, nema opcija za to.

Imao sam situaciju da sam kupio stan, a to nije bilo prijavljeno u lokalnom porezu. Kada sam posle 10 godina isao da ga prijavim, naplatili su mi 5 godina unazad.
Da, valjda je 5 godina zastara.
Nakon kupovine je, pretpostavljam, plaćen porez na prenos apsolutnih prava, ali nije naplaćivan porez na imovinu?

Nazad
Vrh Dno