Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

The Dutch House, samo to. Dopalo mi se, ovo deluje bolje.
Na njenu preporuku, ovih dana sam pročitao John of John - Douglas Stuart. Jako dobro, meni malo teško za čitanje, Škot... Svakako preporuka.

Da li Kindle ima dobru zaštitu od kopiranja knjiga i ako ima zašto nema srpskih knjiga svih a ne sporadično samo? 2026 nekako mi bezvezno da vuglim debelu knjigu i pazim je od vode i čuda a kindle superiorno biva korišćen za neke strane ili neke boga pitaj kako konvertovane domaće... Zar nije bolja zarada bez papira i štamparije...

Zar nije bolja zarada bez papira i štamparije...
Nije, digitalna izdanja se lakše kradu i dele celom forumu a niko neće da se cima da skenira ili fotokopira štampano izdanje. Štampa i skladištenje su ustvari samo mali procenat sveukupnih troškova za izdavanje i promociju knjiga.

Svakako ni jedan od malobrojnih domaćih izdavača koji uopšte u ponudi imaju legalno da se kupi ebook ne podržava čitanje na Kindle, Kobo i ostalim ne-Android čitačima.

Ko uopšte pored Lagune ima u ponudi ebooks? I to samo za smešno mali procenat izdanja.

Poštujem, imaju neku računicu. Ja nisam toliko pratio zaštite i da li neki drugi uređaj možda zatvorenijeg tipa može da im pruži potrebnu sugurnost. Ja bih platio i više da mogu sve da nosim sa sobom.

Za domaće knjige uglavom nude samo čitanje pomoću Android i iOS aplikacije tako da za to ti treba i eReader uređaj sa Android OS.

može da im pruži potrebnu sugurnost
Uopšte nije problem u sigurnosti čitača već o tome da ne žele da "deo kolača" od zarade moraju da daju kompanijima koje im distribuiraju ebooks kroz nekakav Store i koje licenciraju DRM zaštitu.
Pa im se onda "više isplati" da sami prave svoja rešenja.

A i džabe ti sve pare ovog sveta kad se malo šta na srpskom jeziku legalno distribuiraju u formi ebook povrh problema da se nedovoljna dobrih knjiga uopšte ikad i prevede na srpski jezik.

Uopšte nije problem u sigurnosti čitača već o tome da ne žele da "deo kolača" od zarade moraju da daju kompanijima koje im distribuiraju ebooks kroz nekakav Store i koje licenciraju DRM zaštitu.
Pa im se onda "više isplati" da sami prave svoja rešenja.

Pošto sam prilično dugo u izdavačkom biznisu, odmah da ti kažem da to nije razlog. Pravi razlog zašto nema srpskih knjiga za Kindle je u tome što Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) platforma ne podržava srpski jezik, kao ni mnogo drugih manjih jezika. Podrška je trenutno ograničena na četrdesetak jezika:

Izdavači sa ovih prostora su pokušavali da se snađu tako što knjigu koja je na srprskom ubace kao da je na engleskom, a onda upišu recimo u naslovu "Serbian Edition". Dešavalo se da takva knjiga ostane na Amazonu neko vreme, ponekad i duže vreme. Međutim, od pre nekoliko godina njihovi algoritimi nemilosrdno pronalaze i uklanjaju takve knjige.

Što se tiče drugih platformi, koje nisu tako atraktivne kao Kindle, situacija je takođe uglavnom nepovoljna. Recimo Google Books dozvoljava da knjige bude na srpskom, ali Google Play Books nije dostupan u srpskom Play Store-u niti knjige mogu preko ove platforme da se prodaju u Srbiji, tj. izdavač iz Srbije ne može da prodaje knjige u Srbiji. Apple Books takođe ne podržava srpski i Srbiju (zanimljovo da podržava Hrvatsku), za Kobo i Nook nisam skoro proveravao, inače nije moglo.

Sve u svemu, bez velike globalne platforme i prodajne mreže mali i srednji izdavači u Srbiji nemaju nikakav finansijski interes da objavljuju elektronske knjige u recimo ePUB formatu ili da omogućavaju sideload-ovanje za Kindle u AZW3 ili KFX formatima, a u uslovima masovne piraterije veći izdavači razvijaju te neke svoje specijalizovane aplikacije, ali iskreno rečeno - znam iz prve ruke - nemaju od toga neku pomena vrednu korist. Postojanje ogromne količine skeniranih piratskih izdanja u principu ne ugrožava toliko domaće izdavače, jer onaj ko hoće da ima knjigu kupiće je, kome je dovoljno to što je skenirano, on ionako ne bi kupio.

To je otprilike situacija i računica.

Očigledno da ih ne zanima preterano taj segment tržišta jer da ih zanima na postojećim manjim, regionalnim platformama na kojima trenutno prodaju ili rentiraju elektronske knjige bi sva nova izdanja bila dostupna.

Pre nekih 30 godina sam prvi put čitao Grofa Monte Krista. Pre desetak dana sam knjigu, ovog puta kao epub na tabletu, ponovo uzeo u ruke i pročitao i moram da kažem da mi je sada legla potpuno drugačije. Kao mlađi sam je verovatno doživljavao najviše kao veliku avanturu, priču o nepravdi, osveti i preokretima. Sada sam mnogo više video slojeve: strpljenje, cenu osvete, ljudsku slabost, ponos, kajanje i pitanje koliko čovek sme da ide daleko kada mu je učinjena nepravda. Ko nije čitao apsolutna preporuka za čitanje ovog klasika. Ko je pročitao, možda je vreme da mu se ponovo vrati. Grof Monte Kristo nije samo roman o osveti. To je roman o tome šta osveta uradi čoveku.
Ovih dana krećem da čitam Usamljenu golubicu. Nisam je čitao do sada, a očekivanja su poprilično visoka.

Nazad
Vrh Dno