Šta je novo?

Kraj anonimnih telefona? Stroga pravila za operatere

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
jeftini-telefoni-i-pripejd-paketi.webp

Kraj anonimnih telefona? Stroga pravila za operatere​

FCC želi da operateri provere identitet korisnika pre aktivacije broja, ali kritičari upozoravaju na ozbiljne posledice po privatnost

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/kraj-anonimnih-telefona-stroga-pravila-za-operatere/

Ovo se čekalo dugo godina, ali ne samo za telefone. Razne kopije i šklopocije su stizale kod nas, a o kvalitetu bolje da ćutim. Problem kod nas je što operateri kupuju telefone na veliko sa fabričkom greškom za mnogo jeftinije pare, a prodaju ih kao 100% ispravne. Naravno, običan korisnik to neće primetiti, jer se ne radi o klasičnoj neispravnosti koja utiče na svakodnevni rad. Svakako podržavam sve projekte ovog tipa i da korisnik dobije 100% ono što je platio.

Imam ali ne želim da iznosim. Radi se o starijim modelima Samsung telefona još pre par godina...

Ovo se čekalo dugo godina, ali ne samo za telefone. Razne kopije i šklopocije su stizale kod nas, a o kvalitetu bolje da ćutim. Problem kod nas je što operateri kupuju telefone na veliko sa fabričkom greškom za mnogo jeftinije pare, a prodaju ih kao 100% ispravne. Naravno, običan korisnik to neće primetiti, jer se ne radi o klasičnoj neispravnosti koja utiče na svakodnevni rad. Svakako podržavam sve projekte ovog tipa i da korisnik dobije 100% ono što je platio.
Šta ispisa, a još i nema veze sa člankom...

Imaš neki konkretan primer za ovaj navodni uvoz telefona sa fabričkim greškama?
Ovo o čemu se govori u tekstu je apsolutno nevažno za nas, kod nas "burner" telefoni nisu nikad ni postojali.
Pozdrav
Kako nisu? Mogao si jeftine telefone da kupis i prepaid kartice bez IDa.

Ali clanak o FCC-u, znaci USA, kod nas kao nesto bitno... iskreno pitanje da li neko placa da se to radi, jer inace smisla nema 🤔

Pa sad... tamo je mahom ukinut 2G i 3G signal pa jedina opcija su 4G telefoni koji već nisu jeftini u odnosu na neke starije polovnjake, ali verujem da prevarantima nije problem da daju 50€ i više ako za cilj imaju iznuđivanje višestruke koristi.

@uji to sa ukidanjem 2G i 3G je sramotna stvar, jer i dan danas 2G ima najbolji signal gde god da se nađeš i vrši posao za Viber, Telegram i druge stvari.

Pa sad... tamo je mahom ukinut 2G i 3G signal pa jedina opcija su 4G telefoni koji već nisu jeftini u odnosu na neke starije polovnjake, ali verujem da prevarantima nije problem da daju 50€ i više ako za cilj imaju iznuđivanje višestruke koristi.
Nije tu vec fora cene nego 4g telefoni imaju razne trackinge sigurno (dok pravi burner nema ni gps verovatno).
Ali kod nas je to bila opcija, isto kao americki burner (samo sto se drugacije kupovao).

U novije vreme sad ima raznih Ipro Kineza uveženih do kraja 2024. zbog usklađivanja pravilnikom o radio uređajima sa EU zakonodavstvom (iliti zabranom uvoza telefona sa MicroUSB i prodajom USB-C uređaja bez punjača u pakovanju) koji mogu da se kupe za 10tak evra, ali ovde lako o tome može da se govori dok postoji 2G signal. Pritom, masa starih telefona može da se nađe za siću kome je do jednokratne upotrebe. Znam na šta se ovde alaudira, telefone sa karticama u paketu koje imaju određeni saobraćaj pa je to Vip svojevremeno nudio, kasnije po cenama sa i bez registracije i poslednji Mohikanac bila je Motorola Motofone F3 u mts-u za 2000 dinara, kartica je isto imala neku promociju, ali mislim da je bila obavezna registracija i pokojnog dedu je poslužila baš dugo pošto sam zamolio ćaleta oko toga da se iscima pošto sam bio maloletan, jer je bilo teško naći je u slobodnoj prodaji i nije tada bilo ničeg sličnog.

Nazad
Vrh Dno