Šta je novo?

Problem sa napajanjem

bjn97

Zapažen
Učlanjen(a)
05.06.2026
Poena
1
Pozdrav, prvi puta pisem na forumu. Trenutno ne mogu da pokrenem racunar. Prije par dana sam spojio racunar i radio je, danas sam spojio prednke ventilatore na matocnu i tom prilikom sam izvadi 24 pinski kabal iz maticne da bih mogao lakse ugurati konektor od ventilarora i vratio 24pin kabal. Ali ocigledno nisam ga do kraja ugurao i prilikom paljenja pca sam cuo samo zujanje koje je prestalo nakon 6 7 sekundi ali pc nisam nikako uspio upalit. Ne daje nikakve znakove, ni rgb niti vrti ventilatore.
Potrebna mi je pomoc. Ne znam da li je krepala samo napojna, ne znam moze li se maticnoj sta desiti i ostalim komponentama?
Inace napajanje je corsair hx850 platinum a maticna je asus prime b660m-a d4

Povadi te konektore za ventilator,proveri kablove na ploči,iskljuci napajanje iz struje ili na dugme pozadi pa uključi i probaj.U blizini 24pinca bi trebalo da su konektori za rgb?

@bjn97 : jesi li siguran da 24pin kabl nije bio vraćen do kraja u priključak na matičnoj ploči?

Povadi te konektore za ventilator,proveri kablove na ploči,iskljuci napajanje iz struje ili na dugme pozadi pa uključi i probaj.U blizini 24pinca bi trebalo da su konektori za rgb?
Sve sam pokusao, vadio sve. Pored 24pica je cha fan 2 na mojoj maticnoj.
@bjn97 : jesi li siguran da 24pin kabl nije bio vraćen do kraja u priključak na matičnoj ploči?
Pa mislim da je to bilo u pitanju, ali nisam sto posto siguran. Ne vidim sta bi drugo moglo bit problem jer je posle vadjenja njega i spajanja ventilatora se ovo desilo

Ako imaš neko rezervno napajanje probaj sa njim.
Ako nemaš ništa,povadi sve i stavi na sto i poveži samo neophodno da bi bacio pc sliku,ploča,ram,cpu(ako ima integrisanu bez zasebne grafike,ako nema sa njom i napajanje

Ako imaš neko rezervno napajanje probaj sa njim.
Ako nemaš ništa,povadi sve i stavi na sto i poveži samo neophodno da bi bacio pc sliku,ploča,ram,cpu(ako ima integrisanu bez zasebne grafike,ako nema sa njom i napajanje
Nemam drugo napajanje, zamjenicu ovo. Kakve su sanse da je sa napajanjem se pokvarilo jos nesto? Ili je sacuvalo ostale komponente? Trebalo bi da je ovo napajanje kvalitetno da sacuva ostale komponente...

Nisu crkle ostale komponente.Ne dobija struju pc,ili psu ili ploča zeza.Često se pc opasulji kad povadis sve i vratis na mesto.Da li ima na 24 pin i na ploci i na konektoru napajanja pregorelo nešto?
Kad ne pokazuje znake zivota samo tri komponente mogu biti problem,napajanje,ploča,procesor.
Mozes povaditi sve kablove od napajanja i probati spajalicim 4 i 5 pin u donjem redu gledajuci 24pin tako da je kukica gore,ili 16 i 17 pin ukupno gledajuci.Da li ce zavrteti vent na napajanju za trenutak.

Nisu crkle ostale komponente.Ne dobija struju pc,ili psu ili ploča zeza.Često se pc opasulji kad povadis sve i vratis na mesto.Da li ima na 24 pin i na ploci i na konektoru napajanja pregorelo nešto?
Kad ne pokazuje znake zivota samo tri komponente mogu biti problem,napajanje,ploča,procesor.
Mozes povaditi sve kablove od napajanja i probati spajalicim 4 i 5 pin u donjem redu gledajuci 24pin tako da je kukica gore,ili 16 i 17 pin ukupno gledajuci.Da li ce zavrteti vent na napajanju za trenutak.
Ne znam da li uopste moj model napajanja odma zavrti ventilaror i kada radi normalno. Ne znam vrijedi li mi to pokusavati.

Пре него што замениш напајање, да ли можеш да нам кажеш колико је напајање старо ?
И да не лутамо, плоча је ова или је нека друга у питању ?
Ако си мало вичан "мајсторству", извади напајање, и пробај да га покренеш "кратким спојем", ако се покрене елиминисао си једану од 3 компоененте које је Ђоле навео. Ако ниси ништа "мајсторисао" до сада, заборави, није тешко али је опасно.

Nazad
Vrh Dno