Gledam sad ovu ponudu, zanimljiva je svakako, mada se opet kriju neki troškovi.
Ovde u tekstu piše da se prve tri mesečne članarine ne plaćaju, a da je zatim 230 dinara. Ipak, u reprezentativnom primeru se navodi i
Mesečni trošak na ime premije osiguranja korisnika kartice od posledica nesrećnog slučaja u vrednosti od 20 dinara, kao i
Mesečni trošak na ime premije kombinovanog osiguranja finansijskih gubitaka korisnika platne kartice (gubitak, krađa i krađa podataka sa kartice – skimming) u vrednosti od 40 dinara. To je ipak 290 mesečno ukupno, poznata stvar kod Raiffeisena. Dodatno, zanimljivo je što to stoji samo u primeru za model na rate, dok kod revolvinga nema. Propust, zar ne? Valjda se osiguranje svakako naplaćuje, bez obzira koji se model otplate primenjuje.
Dalje,
ovde se mogu preuzeti opšte informacije o kreditnim karticama, gde stoji i famoznih 249 dinara za trošak povlačenja izveštaja Kreditnog biroa. Ne verujem da to sad opraštaju, mada je sve moguće, morao bi neko da proba. Tu je dat i lep revolving reprezentativni primer, sa svim troškovima, za razliku od onog sa stranice koja se otvara prilikom započinjanja procesa prijave za karticu. Sve u svemu, po običaju su netransparentni po ovom pitanju, ne znam zašto, ali oduvek je tako bilo.
Povezano pitanje, šta se dešava sa karticama sa specijalnim aranžmanom? To su one koje se dobiju prilikom kupovine na rate preko nekog trgovca. Nudi li ih još ko? One su ranije bile dobar način da se izbegne osiguranje, a i kod njih nema članarine sve dok se isplaćuju rate ugovorene sa trgovcem, obično 24. To je i isplativije od ovog jednokratnog poklona od 5k, jer za dve godine ova sa poklonom utroši 249 + 21 × 290 = 6339 dinara, što je veće od poklona, dok ova preko trgovca ne utroši ništa, a i nakon toga ide 290 naspram 230, pa je opet trgovačka bolja. Ja, međutim, više ne nalazim tu ponudu, pod utiskom sam da se sad nudi samo
web kredit, dakle klasičan potrošački kredit, ne kreditna kartica.