Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

DT 900 Pro X

Za ljude koji vole V shaped EQ, ali ne mrze srednje. 😀

Kad već pišem nešto, pitanje za ljude što slušaju preko USB-C DAC, da li ima ikakve veze sa li pojačavam na telefonu ili na samom DAC glasnoću?

DT 900 Pro X

Za ljude koji vole V shaped EQ, ali ne mrze srednje. 😀

Kad već pišem nešto, pitanje za ljude što slušaju preko USB-C DAC, da li ima ikakve veze sa li pojačavam na telefonu ili na samom DAC glasnoću?
USB valjda šalje digitalni signal u DAC, kakve veze ima odakle stiže komanda pojačalu koje je posle DAC-a?

@Heinz neka manipulacija postoji, ako utišava telefon. Pišu da je dobra praksa 100% telefon, a onda podešavanje na DAC, to je onda valjda bez manipulacije.

I definitivno mi se čini da je zvuk gori sa ipada. Sa Androida je odličan. Možda je nešto do snage usb porta?

Čestitke i Marezzu iako ne znam šta mu je stiglo - slušalice (koje?), pojačalo/DAC (koji?), kako, šta? Pričajte malo, hvalite se.. 😉

Imam i ja prinovu. Kupio sam danas Ultrasone Pro 750 na oglasima u DE, po starom šablonu preko prijatelja koji tamo žive. Razmatrao sam nekoliko modela (Bayer Tygr ili nove DT 270 pro, ATH MSR7b, Senn HD280). Nekako mi došlo da osvježim zatvoreni tip, iako stare Ultrasone HFI-650 i dalje pjevaju ko bombona.

1000016981.jpg1000016980.jpg1000016979.jpg1000016974.jpg

Od ovih očekujem slične, samo pojačane performanse. Volim ovaj transparentan, dinamičan zvuk koji ima težinu i fenomenalan imidžing.

Ovo su slike iz oglasa. Slušalice su opisane kao nekorištene i zaista tako izgledaju, iako se ne proizvode godinama. Našli smo se na 75 EUR. Vidjećemo kako stoje stvari kada mi dođu u ruke za par sedmica.

@koalla

Cestitam, nek te lepo sluze 🙂

Izvinjavam se, trebao sam da napisem marku/model.. U pitanju su FiiO FT3 i FiiO K7 DAC/AMP.

Ekstra to izgleda za te pare, obojici. Ovo Marezovo sam morao da guglam. Slušalice izgledaju kao milion dolara.

Bayerka ima bas (bass) bruka, zubi bride. Nisam takao EQ još uvek. Ceo dan slušam razne žanrove i nemam pojma odakle bih počeo. Nema jedne slušalice da mi nešto nije smetalo, ovde nemam pojma šta bih radio (zasad).

Edit: da ponovim konstataciju, značajno bolji zvuk sa Poco F6 u odnosu na IPad M1. Da li još neko ima Android i Apple da uporedi? Negde u zoni visokih je razlika poprilično izražena, apple kao da nešto kompresuje.

Poslednja izmena:
Ti treba da dobiješ digitalni signal na tom DACu kao ulaz. Nije mi jasno kakve se konverzije dešavaju na iPad npr.

Ne bi to radilo da ne dobije šta treba: 48kHz na Androidu, 44.1kHz na iPadu. Oba dovoljna da se ne čuje razlika, a čuje se, tako da mora biti do nečeg drugog. Verovatno niko tu ne šalje vanilla signal.

IMG_2203.jpeg
Sa Androida. Valjda je sve kako treba podešeno.

Možda ovde može nešto da se iskopa:

Ne znam, ja sam na USB A 🙂

Društvo, listao sam malo temu ali sam odustao kad sam shvatio da su ovde sve zagriženi audiofili i da pola stvari koje čitam ne razumem. Elem, treba mi pomoć, tj. slušalice za slušanje muzike (uglavnom stari rok, pop, sa kompa) i poneki film...znači nikakav monitoring, gejming, eksterni dac-ovi i slično...biće ubodene u računar ili tv...lično preferiram zatvorene over ear jer nekako mislim da su najudobnije za dugo nošenje (ispravite me ako grešim)...ne treba mi noise canceling, blutooth i slično...znači pristojne žičane 3.5mm, closed over ear, za slušanje muzike. Budžet ne znam koji je realan...planirao sam nekih 50ak eura, ali nije može da se razvuče...eto, pa ako neko ima preporuku, čisto da ne lupam glavu sad i oko toga...a u radnjama uglavnom vidim neke gejming modele pa da se ne zeznem.

Kiwi Ears Division
Jako slican shtim kao AKG K371.
U slucaju da ti vokali deluju povuceni ili ako ti je mnogo jak mid bass, samo se skinu jastucici i izvadis sundjer izmedju jastucica i drajvera i vratis nazad jastucice.

35 evrica zive vage.

ATH-M20x sam i ja nešto gledao i vidim da mogu da se nađu. Kontam da sa njima nema greške u toj nekoj budžet varijanti. Ove Kiwi ispadoše i bolji izbor, samo nemam pojma gde ima da se kupe.

Pre kupovine M20x prelistati ovu temu. To što na njima piše Audio-Technica, ne znači da su odlična kupovina. https://www.audiosciencereview.com/...s/audio-technica-m20x-headphone-review.45929/

Prvo razmisli da li baš hoćeš slušalice sa zatvorenim (closed-back) dizajnom. Ako ti je izolacija u oba smera bitna, onda su ok. U suprotnom, za kućnu upotrebu bih pre birao neke open/semi-open.

Budžet je takav da ni u 2019. godini ne bi bio neki posebno dobar izbor u tom rangu, a kamoli sada kada je sve poskupelo 2-3x.
Zvučno najviše što može da se očekuje za taj novac (od slušalica koje mogu da se kupe u domaćim prodavnicama) su neke Koss ili Superlux, iSK i to je to.

Od closed-back modela:

Superlux HD-662F (3990 din.)
https://www.head-fi.org/showcase/superlux-hd-662-f.13160/

Superlux HD-669 (5990 din.)
https://www.head-fi.org/showcase/superlux-hd669.13321/reviews

iSK HP-980 (6990 din.)
https://www.head-fi.org/threads/isk-hp-980-akg-k271-clone.782526/

Na osnovu ličnog iskustva, Superlux-olike slušalice su (posebno uz EQ) bolje i od M30x a kamoli od M20x.

Poslednja izmena:
Ne uspeh da sa EQ ne upropastim zvuk na ovoj beyerci, tako da je i dalje na flat. Ne znam kakvu su vudu magiju ovde ubacili, ali ovo ne košta uopšte puno kako svira. Takođe prva slušalica gde kad joj dam Dolby Atmos sa telefona to takođe upropasti značajno zvuk.

Imam pitanje, da li da se opterećujem sa 48kHz sa Androida za Spotify Loseless koji je na 44.1kHz? Imam neki plejer koji zaključa USB na sempl frekv fajla, ali ja nisam primetio neku razliku na fajlovima koje imam.

Meni ovo ovako kako je sasvim dobro zvuči. Svakako neočekivano prijatan zvuk težak za opisati rečima. Bogato, a neopterecujuće lako za slušanje. Dozvoljava da istu stvar pustiš više puta, a slušaš različito.

Ja sam na nekoj akciji uzeo ATH-M30x i umalo da ih vratim, bukvalno sam ih jednom stavio na uši. Možda ih ponovo zakačim ako mi crkne kabl na HD 58x 🙂

Jel može preporuka za neke wireless slušalice? Pretežno za sastanke i malo muzike, ništa specijalno. Jel nešto od Ankera?

Naišao sam na Q20i i na Space One.

@nidza Tu ne bi trebalo da bude čujne razlike, pa mislim da je svejedno.

Ja mislim da čujem razliku između flaca na Deezeru i HD snimaka na Qobuzu, koji idu 192kHh, malo su izraženiji visoki tonovi i mooožda se "čuje" malo više prostora oko muzike. Važniji je kvalitet produkcije, pa je meni CD nivo sasvim dovoljan. Samo gruvaj i uživaj.

ATH-M20x sam i ja nešto gledao i vidim da mogu da se nađu. Kontam da sa njima nema greške u toj nekoj budžet varijanti. Ove Kiwi ispadoše i bolji izbor, samo nemam pojma gde ima da se kupe.
Moraju da se naruce. Trebalo bi da ih ima na aliju. Od pouzdanih prodavnica ima i lin-dusha (na engleskom). Obe bi trebalo da imaju isporuku ili za dz ili za neku simbolicnu cifru.

A za android varijantu ko zna koliko te striming aplikacije imaju kontrolu nad usb dac-om. Ako nemaju, onda android radi resample kao i za sve ostalo na 48kHz.

Pre kupovine M20x prelistati ovu temu. To što na njima piše Audio-Technica, ne znači da su odlična kupovina. https://www.audiosciencereview.com/...s/audio-technica-m20x-headphone-review.45929/

Prvo razmisli da li baš hoćeš slušalice sa zatvorenim (closed-back) dizajnom. Ako ti je izolacija u oba smera bitna, onda su ok. U suprotnom, za kućnu upotrebu bih pre birao neke open/semi-open.

Budžet je takav da ni u 2019. godini ne bi bio neki posebno dobar izbor u tom rangu, a kamoli sada kada je sve poskupelo 2-3x.
Zvučno najviše što može da se očekuje za taj novac (od slušalica koje mogu da se kupe u domaćim prodavnicama) su neke Koss ili Superlux, iSK i to je to.

Od closed-back modela:

Superlux HD-662F (3990 din.)
https://www.head-fi.org/showcase/superlux-hd-662-f.13160/

Superlux HD-669 (5990 din.)
https://www.head-fi.org/showcase/superlux-hd669.13321/reviews

iSK HP-980 (6990 din.)
https://www.head-fi.org/threads/isk-hp-980-akg-k271-clone.782526/

Na osnovu ličnog iskustva, Superlux-olike slušalice su (posebno uz EQ) bolje i od M30x a kamoli od M20x.
Prvo, hvala na predlozima. Ja sam eto mislio da je Audio-Technica ipak neki garant kvaliteta. Što se dizajna tiče, nije zakucano da mora closed-back. Bitnije mi je da su udobne za duže nošenje jer volim da mi svira nešto dok radim. Ni budžet nije presudan faktor, naveo sam ga više iz razloga što mislim da bi neke skupe zahtevale i externi dac da bi pružile sve što mogu a nisam siguran ni da ja imam uho da primetim te nijanse koje dosta skuplji modeli donose.
Tako da, ako imaš neki predlog pametnije kupovine od ovih zatvorenih, slobodno preporuči.

Moraju da se naruce. Trebalo bi da ih ima na aliju. Od pouzdanih prodavnica ima i lin-dusha (na engleskom). Obe bi trebalo da imaju isporuku ili za dz ili za neku simbolicnu cifru.
Kod nas su Pošte Srpske nešto zabrljavile sa alijem, pa su poštarine u zadnje vreme takve da se ne isplati naručivati ništa.

Prvo, hvala na predlozima. Ja sam eto mislio da je Audio-Technica ipak neki garant kvaliteta. Što se dizajna tiče, nije zakucano da mora closed-back. Bitnije mi je da su udobne za duže nošenje jer volim da mi svira nešto dok radim. Ni budžet nije presudan faktor, naveo sam ga više iz razloga što mislim da bi neke skupe zahtevale i externi dac da bi pružile sve što mogu a nisam siguran ni da ja imam uho da primetim te nijanse koje dosta skuplji modeli donose.
Tako da, ako imaš neki predlog pametnije kupovine od ovih zatvorenih, slobodno preporuči.

Kod nas su Pošte Srpske nešto zabrljavile sa alijem, pa su poštarine u zadnje vreme takve da se ne isplati naručivati ništa.
AT jeste generalno odličan brend, ali kao i kod svih ostalih vodećih brendova - low end ponuda modela im je uglavnom slaba.

Ne znam kakve su cene sa te strane Drine, pa ne mogu da pišem napamet. Ako imaš mogućnost naručivanja iz EU/DE, utoliko bolje, za 100-150 evra svašta tu može da se nađe.

Od niskobudžetnih open/semi-open modela i dalje važi preporuka za čuvene HD7: https://www.head-fi.org/showcase/presonus-hd7-professional-monitoring-headphones.15204/reviews
Imam ih od 2013. godine i samo sam im menjao jastuke. I dalje mislim da (osim srodnih Superlux i iSK, koje su egal sa HD7) ne postoje primetno bolje slušalice za taj novac.

iPad unakazi zvuk.

Kao da spaja kanale. Ne verujem da je do konkretnog uređaja, verovatno Apple bilo šta treba da se zaboravi ako se ne koristi njihova i slušalica. Nije neka drastična razlika da bi se primetilo da nemam Android, ali ovako kad bocnem u jedan pa drugi, kao vatu u ušima da imam.

Pecno sam malo EQ, skontao da treba +12db gain da bi bilo egal sa isključenim EQ, pa je onda lako bilo malo se diskretno igrati. Kao da ima neka zaštita da ljudi ne razvale opremu. Sad kad palim gasim bude minimalna razlika, mrvicu dodao dubok bas i stvarno sam lizno i visoke mikro jer mi zvuk od 8kHz praktično ne postoji.

Evo ja ću dati jedan predlog sa "HiFi" strane, pa ti proceni koliko ti je relevantno budžetski i po drugim parametrima.

Po meni je sa čisto zvučnog aspekta najbolji "bang for buck" i dalje Hifiman HE-400se. Open-back - za muziku ipak bolji dizajn; solidna konstrukcija za te pare; solidne opcije jastučića za promenu nakon X godina habanja ili radi udobnosti; dobro primaju EQ ako bi kasnije hteo da se igraš sa tim. Najvažnije, za cca. 100–120€ dobija se planarni drajver, a njemu je u tom cenovnom rangu što se kvaliteta zvuka tiče stvarno teško naći konkurenciju. Nekad idu i za manje, viđao sam kod nas oglase malo korišćenih primeraka ispod 100€, ili ako imaš šemu da ti neko donese postoji i opcija da se poruči preko Hifiman-a, oni često imaju fine popuste pa to ispadne jeftinije nego kod naših "dobavljača".

Evo potencijalnih mana. U zavisnosti od tehnike koju koristiš, potencijalno ne zahtevaju dodatno pojačanje, ali potencijalno i da. Impedansa im je oko 25 oma, ali drajveri spadaju u manje osetljive pa otud i napomena. Lično sam ih koristio i utaknute u 3.5mm džek od laptopa i u 3.5mm džeku starog telefona i meni su bile dovoljno glasne, ali opet, dosta zavisi od toga u šta ćeš ih utaknuti, nemaju svi kompovi i telefoni ista audio rešenja. Ako zafali glasnoće, može da se kupi portable DAC/amp kombo u formi USB-C kablića i male metalne spravice, u rangu 30-50€ koje će imati sasvim dovoljno snage poput Fosi Audio DS2 da zaobiđe šta god je na ploči. Jeste da ti ostaje i za budućnost, ali je ipak dodatni trošak. Sve ovo pod uslovom da su ti udobne. DIzajn je takav da nekima strašno smeta, drugima je super.

400SE je kocka.
Najgori deo od svega je sto ima dve verzije.
Obe izgledaju identicno, a zvuce kompletno drugacije.
Ako se uzima preko njihovog sajta, onda nije problem.
Ako se uzimaju polovne, onda je agonija da se prepozna koja je verzija u pitanju.
Obicna/originalna verzija koja je prva izasla je bila za kinesko trziste i ona je imala regularne magnete. Samo sa jedne strane cini mi se. Lakse se gura bez pojacala.
Globalna verzija sa stealth magnetima je zvucala "svetlije". Iako je teza da se potera nego kineska verzija, zato sto su "svetlije" su prihvatljivije za tise slusanje, pa kao ne mora pojacalo.

Ako se koristi bilo kakav EQ, pojacalo je maltene obavezno.

Na prvim verzijama sa stealth magnetima je kabl bio bukvalno najgori kabl ikada. Ako mu zapadne ta verzija, trebalo bi da ga menja.
Ako uzima neko pojacalo u stilu TRN Black Pearl, bolje da gleda balansirani (4.4mm) kabl.
Nisu lagane (385g bez kabla). Zbog tipa rajfa koji imaju i tezine umeju da budu neudobne na dosta glava.
Relativno dosta ljudi im ili modifikuje ili kompletno menja rajf. Najcesce rajfom u stilu Sundare.
Ljudima kojima ne odgovara zvuk igraju se sa akusticnim materijalima preko drajvera, 3d stampom resetki i menjanjem jastucica.

Igra za hobiste.
Za dve nijanse manje zezanja nego sa Fostex T50 MK2/3

400SE je kocka.
Najgori deo od svega je sto ima dve verzije.
Obe izgledaju identicno, a zvuce kompletno drugacije.
Ako se uzima preko njihovog sajta, onda nije problem.
Ako se uzimaju polovne, onda je agonija da se prepozna koja je verzija u pitanju.
Obicna/originalna verzija koja je prva izasla je bila za kinesko trziste i ona je imala regularne magnete. Samo sa jedne strane cini mi se. Lakse se gura bez pojacala.
Globalna verzija sa stealth magnetima je zvucala "svetlije". Iako je teza da se potera nego kineska verzija, zato sto su "svetlije" su prihvatljivije za tise slusanje, pa kao ne mora pojacalo.

Ako se koristi bilo kakav EQ, pojacalo je maltene obavezno.

Na prvim verzijama sa stealth magnetima je kabl bio bukvalno najgori kabl ikada. Ako mu zapadne ta verzija, trebalo bi da ga menja.
Ako uzima neko pojacalo u stilu TRN Black Pearl, bolje da gleda balansirani (4.4mm) kabl.
Nisu lagane (385g bez kabla). Zbog tipa rajfa koji imaju i tezine umeju da budu neudobne na dosta glava.
Relativno dosta ljudi im ili modifikuje ili kompletno menja rajf. Najcesce rajfom u stilu Sundare.
Ljudima kojima ne odgovara zvuk igraju se sa akusticnim materijalima preko drajvera, 3d stampom resetki i menjanjem jastucica.

Igra za hobiste.
Za dve nijanse manje zezanja nego sa Fostex T50 MK2/3
Ako se dobro sećam, prvo je bio onaj žičani kabel, pa je onda nakon korisničkih pritužbi bio prelazni period kad su dodavali onaj mekši crni zajedno sa onim prvim, i na kraju su se skroz prebacili na taj drugi. Verzija sa stealth magnetima je ona koja je predviđena za zapadna tržišta, mislim da ko kupuje nove recimo od Mađara i može samo njih da dobije. Ja kod nas po oglasima nisam viđao non-stealth verziju. U svakom slučaju, trebalo bi da postoji nalepnica na kutiji na kojoj piše stealth magnets, bar je tako na mojima. Doduše ja sam ih kupio u jeku te debate o verzijama, od tada je prošlo solidno vremena, možda se nešto u međuvremenu promenilo.

Što se komfora tiče, apsolutno se slažem, dizajn je problematičan. Mada, ruku na srce, u idealnom svetu bi svake sluške trebalo probati uživo. Nema garancije koga će šta da zažulja, to se stvarno nikad ne zna. Nekom smeta zbog kose, nekom zbog ušiju, nekom zbog veličine glave, neko se znoji, nekoga steže, itd. Moj rezon je, pošto to može da se desi sa maltene bilo kojim sluškama, onda bolje da se desi na nekima koje zvuče super za te pare, koje vredi „udesiti” prema sebi i koje mogu da se udese, nego na nekima gde em zvuk nije neki pa bi morale da se doteruju, em za to nema opcija. Ali priznajem da u principu jesam hobista, nekome ovaj rezon neće imati nikakvog smisla.

Ja sam na svojima recimo zamenio samo stock jastučiće za kožne posle godinu dana, čisto udobnosti radi jer znam kakvi mi se više dopadaju. Rajf me nervira, ali ne dovoljno da bih ga menjao, video sam da postoje 3D štampani dodaci koji se kače na postojeći, bez hirurgije, pa mi to deluje zanimljivije. Šta znam. BItno je da postoje sve te opcije i da su relativno lako izvodive, ne moraju da se vade drajveri i lepe kojekakvi materijali u školjke, itd.

Nazad
Vrh Dno