Šta je novo?

Autoklima čišćenje

mlax37

Čuven
Učlanjen(a)
13.11.2013
Poena
525
Kako čistite autoklime? Koje metode, koja sredstva koji servisi? Da li to radite samostalno ili u servisu? Mogli bi ovde da dajemo i preporuke za servise i metode koje eventualno možemo sami da primenimo.

Na starom autu koji sam prodao pre 2 godine nikako nisam mogao da rešim smrad iz klima uređaja. Najjači je bio kad se klima tek upali i kad se tek ugasi. Probavao sam sve čega sam se setio, oni sprejevi, servisi, čišćenje wynn's aparatom i još nekim metodama. Ništa nije pomoglo. Serviser mi je rekao da je jedino rešenje da se razmontira cela prednja tabla i da se diektno priđe isparivaču i tako očisti. Nisam hteo da rasturam celu prednju tablu jer znam da se to nikad ne može ponovo namestiti kako treba i kako je fabrički.
Na kraju sam prodao auto ali evo sad i na novom se to ponovo javlja.
Imate li preporuku šta raditi?

Kako čistite autoklime? Koje metode, koja sredstva koji servisi? Da li to radite samostalno ili u servisu? Mogli bi ovde da dajemo i preporuke za servise i metode koje eventualno možemo sami da primenimo.

Na starom autu koji sam prodao pre 2 godine nikako nisam mogao da rešim smrad iz klima uređaja. Najjači je bio kad se klima tek upali i kad se tek ugasi. Probavao sam sve čega sam se setio, oni sprejevi, servisi, čišćenje wynn's aparatom i još nekim metodama. Ništa nije pomoglo. Serviser mi je rekao da je jedino rešenje da se razmontira cela prednja tabla i da se diektno priđe isparivaču i tako očisti. Nisam hteo da rasturam celu prednju tablu jer znam da se to nikad ne može ponovo namestiti kako treba i kako je fabrički.
Na kraju sam prodao auto ali evo sad i na novom se to ponovo javlja.
Imate li preporuku šta raditi?
Nekoliko minuta pre nego ugasiš auto ugasi klimu i pojačaj ventilaciju da isuši vlagu u sistemu.

Pravilno.
Kako na autu, tako i u kući.

Malko je nezgodno što navedeni postupak samo sprečava nastanak uslova za neprijatne mirise - kada se već dese, jedini pravi način je, nažalost, demontaža i prilaz isparivaču zarad čišćenja.
Sve ostalo je, manje ili više uspešno, maskiranje problema.

Ja kad sam pitao u par servisa za takvo čišćenje isparivača rekli su mi da oni to ne rade a i kad bi radili naplaćivali bi poprilično jer je to vrlo komplikovana operacija pa sam odustao...

Znači kad se usmrdi nema pomoći
Nekoliko minuta pre nego ugasiš auto ugasi klimu i pojačaj ventilaciju da isuši vlagu u sistemu.
Znam za ovo i.to više i vrapci na grani ponavljaju ali nažalost nije tačno. Trudio sam se da tako radim, možda nekada zaboravim ali uglavnom ne i džaba. Osim što je jako nepraktično, nema efekta, usmrdiće se i tako. Jednostavno nije dovoljno par minuta, a da gasim klimu pola sata pre gašenja auta nema smisla.
Moj mehaničar mi je preporučio da jednom u 7 dana upotrebim onaj sprej za dezinfekciju u sezoni i on tvrdi da je to jedini način. E sad, bio sam lenj, naravno da me mrzelo da to radim svakih 7 dana.

Uglavnom sve su to preventivne radnje ali šta raditi kada se smrad već desi?

Meni se jednom javio miris trule banane i rešio sam ga iz drugog pokušaja. Pokušaj prvi se sastojao od spreja bombe koji se aktivira u automobilu dok klima radi. Posle toga sam odmah zamenio filter kabine. Filter nisam bacio nego sam ga usisao, isprskao asepsolom i ostavio na sunce. Miris se javio posle par dana opet. Opet sprej bomba i zamena filtera kabine (onaj koji sam tretirao asepsolom). Prošlo je već nekoliko godina, mirisa nema.
Mislim da sam problem napravio jer sam puškirajući auto saterao lišće kroz one rešetke ispod vetrobrana.

Nešto ranije isključiti klimu plus vent. na max, pomaže dosta da se problem ublaži i što kasnije pojavi, kod novog vozila. Kod starog kada je smrad već počeo, nema mnogo pomoći.

Nažalost jeste tačno.

A u tvom slučaju, pošto kako kažeš nisi našao smisao, a i bio si lenj, imaš dve opcije:
Ili plati da to neko valjano očisti,
Ili maži te sprejeve i malo spusti kriterijum za neprijatnost.
Nisi me shvatio. Nisam bio lenj za gašenje klime 5 min pre gašenja motora, već sam bio lenj da svakih 7 dana upotrebljavam ove sprejeve bombe što kolega reče.
A ovo za gašenje klime par minuta pre motora tvrdim da nije tačno. Možda treba više vremena ali onda se nameće pitanje upotrebe klime uopšte.

A šta znači da mi "valjano" očisti? Nije problem da platim koliko god košta. Zato sam i pokrenuo ovu temu, da me neko posavetuje. Imaš li konkretnu preporuku, kojom metodom, u kom servisu? Samo ne želim da mi rasturaju celi prednji panel jer se to ne može posle sastaviti kako treba

Mislim da sam problem napravio jer sam puškirajući auto saterao lišće kroz one rešetke ispod vetrobrana.
Vidiš nije mi to palo na pamet, moguće da je to uzrok. Meni je vrlo često mnogo lišća po automobilu, najviše ispod vetrobrana, ne vidi se na prvi pogled već tek kad otvorim haubu. A haubu otvaram jednom u pola godine na malom servisu

Preventivno, 2x godisnje skinem filter klime i ubrizgam komplet pjena sprej na isparivac klime, dok ne dodje do vrha usisa. Tecnost i prljavstina izadju dole gdje izlazi kondenz, sacekam sat vremena prije ukljucenja. Zamjenim novi filter.

Nisam imao nikad problema ni sa jednim autom. Ako se zapusti nema pomoci (kao i za sve).

@Running
Kako dođeš do isparivača klime? Ja sam pokušavao ali nisam uspeo, rekli su mi da je on nepristupačan bez skidanja prednjeg panela. Šta je vrh usisa?

Ko je sam čistio kućnu klimu, zna da se problem ne može rešiti nikakvim penama, sprejevima, nebulizatorima...
Buđ se stegne na izmenjivaču i turbini i bez kombinacije hemijskog i mehaničkog pranja nema konkretnog rešenja.

@Running
Kako dođeš do isparivača klime? Ja sam pokušavao ali nisam uspeo, rekli su mi da je on nepristupačan bez skidanja prednjeg panela. Šta je vrh usisa?
Vrh usisa, kada skines filter gdje uvlaci vazduh. Zavucem crijevo skroz, ispraznim pjenu komplet, i dodje tacno do filtera pjena i povuce za sobom prljavstinu.

Pozeljno je filtere mijenjati barem 2x godisnje, nisu skupi. Pa i kuci kad cistis klimu peres filtere jednom mjesecno. A na autu se prljaju mnogo vise.

Kod nekih vozila ispravač klime je tu i tamo "dohvatljiv", te se te špecije za čišćenje mogu prskati direkt na isparivač.
Npr. kod mene, Renault Megane IV, kada se izvadi filter, možeš prstima napipati isparivač. Pa onda tu možeš i naprskati te kojekakve čistače direktno na isparivač.

Kod nekih drugih vozila isparivač je nemoguće dohvatiti bilo čime.
Tu i tamo, kod nekih se može ugurati endoskop kada se traži neki problem.
A kod nekih ne može ni to...

Možete kupiti na Ali/Temu onaj jeftini endoskop pa se igrati.

Vidiš nije mi to palo na pamet, moguće da je to uzrok. Meni je vrlo često mnogo lišća po automobilu, najviše ispod vetrobrana, ne vidi se na prvi pogled već tek kad otvorim haubu. A haubu otvaram jednom u pola godine na malom servisu

Kao važan deo higijene kola, obavezno PRE svakog pranja kola, otvorim haubu i očistim šta se već nakupi na toj rešetki ispod šoferke.
I juče sam gledao da to očistim pre ovih najavljenih kiša.

Ulazak tog blata/šuta/malča unutra, može stvoriti dosta problema.
Npr. zapuše se drenažni otvori previđeni da otiče voda, pa krene tu da trune, ili još gore, sliva se voda gde ne treba. U kabinu npr.
Ili malo po malo, završava u ventilaciji.

Sada, ja sam na specifičnom mestu, parking zgrade je bogat zelenilom, kraj grada je bogat prašinom, samim tim tu se nakupi boga oca štroke.

Filter menjam obavezno na malom servisu, a to je 2x godišnje, a leti bar još jednom ili dvaput, zavisi kad je bio mali servis. To ispadne 3-4 puta godišnje.
Moraću pokušati to sa penom. Video sam da to rade i kroz ventilacione otvore, gurnu cevčicu ali očigledno zavisi gde je pozicioniran isparivač

Ko je sam čistio kućnu klimu, zna da se problem ne može rešiti nikakvim penama, sprejevima, nebulizatorima...
Buđ se stegne na izmenjivaču i turbini i bez kombinacije hemijskog i mehaničkog pranja nema konkretnog rešenja.
Čekaj... Znači svi mi koji smo probleme rešili "nebulizatorima" zapravo smo u zabludi. I dalje nam smrdi u automobiu iz klime, a ovde pišemo suprotno?

To što ne smrdi ne znači da je problem rešen, već da je samo zamaskiran. I dalje se u sistemu (isparivač, turbina, cevi) nalazi buđ.

Na žalost i ja ga "rešim" na način na koji ga vi ovde rešavate.

Servisi pretežno neće da se prihvate posla jer je komplikovano, skupo i često zahteva rasturanje kompletne table, što tek kod starijih automobila niko neće da radi, jer nema garancije da će se sve moći vratiti kako je i bilo (npr. krta plastika, dotrajale žabice i sl.).

Nazad
Vrh Dno