Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Melo, gingerbread i cherry cola. Pominjao je neko vec ovu prvu, iskreno nista spec ali generalno lepe kafe, svetlo przene, pitke… mozda ja imam prevelika ovekivanja posle “drogiranja” sa raznim fermentisanim kafama

Ima li neko iskustva sa Siemens EQ500 aparatom? Trenutno je na finom snizenju.

Znam da sam u ovoj temi kafohulnik, sa mojim Nespresso aparatom, jer ja zapravo i ne pijem kafu, ali kada pijem, bude i po 3-4-5 kapsula dnevno.

Ono što me interesuje, da li ste primetili da pritisak na dugme ne daje uvek istu količinu vode? Dugmići su programabilni, default bi trebalo da bude 40ml + 110ml, ali kod mene je u startu bilo 40+80. Nisam ga dirao, reko' podesiću naknadno, da bih jednog trenutka primetio da ovo duže daje više vode. Izmerim na vagici, 105 grama. Narednih nekoliko merenja je bilo bilo gde izmedju 93 i 108. S obzirom da to radi na tajmer, a razlikuje se količina vode koja prođe, da li je onda i drugačiji pritisak?

Imam kartonske čaše, za poneti, 200ml, pre neki da mi je jedno dugo + jedno kratko dugme, stiglo do vrha.

Zaista nisam kafopija, desi se da nekoliko dana ne popijem kafu, ali sam primetio da mi ista kapsula, iz iste kutije, nekad ima potpuno drugačiji ukus. Verovatno je do mene, ali kada sam shvatio da ne bude uvek ista količina vode, možda je i do aparata?

Nije to problem do pritiska, vec do napunjenosti kapsula. I da li su original nespresso ili ostali proizvodjaci. Uglavnom do sada sam voleo da pijem nespresso kafu iz aparata, ali odkako sam uzeo prijatelju ovaj hibrew ( kod njega sam u gostima ) , popio sam jednu nespresso kafu. Ne moze da se poredi ukus.

Sa istom kapsulom, tj iz iste kutije, bude nekoliko grama razlike. Nisam probao da merim kapsule pre pravljenja kafe.

Koristim Rosa vodu, baš su male šanse da mu je potrebno čišćenje.

Sa istom kapsulom, tj iz iste kutije, bude nekoliko grama razlike. Nisam probao da merim kapsule pre pravljenja kafe.

Koristim Rosa vodu, baš su male šanse da mu je potrebno čišćenje.
Ne znam koliko dugo koristiš taj aparat, ali najčešća preporuka za Nespresso aparate je čišćenje na 3 meseca ili 300 kapsula do čega prvo dođe (realno, može i 6 do 9 meseci uz razumnu upotrebu) bez obzira koja voda se koristi.
Sve vode imaju mineralni ostatak koji se taloži unutar aparata i ume da utiče na ukus i količinu kafe.

Ne znam koliko dugo koristiš taj aparat, ali najčešća preporuka za Nespresso aparate je čišćenje na 3 meseca ili 300 kapsula do čega prvo dođe (realno, može i 6 do 9 meseci uz razumnu upotrebu) bez obzira koja voda se koristi.
Sve vode imaju mineralni ostatak koji se taloži unutar aparata i ume da utiče na ukus i količinu kafe.
Ja sam Dolce Gusto uz Rosu koristio 15 godina uz 2 čišćenja (a i ona nisu bila neophodna). Bilo mu u jednom trenutku crklo dugme za paljenje (od pritiskanja) ali nije zapekao.

• Like
Reagovanja: PJ
Onda probaj Rosu, posle 2 godine, bojler čist na Bezzera Strega.

Evo stiglo sad u mejlu.
Da li si ih pitao mejlom ili je to neki newsletter?

Melo, gingerbread i cherry cola. Pominjao je neko vec ovu prvu, iskreno nista spec ali generalno lepe kafe, svetlo przene, pitke… mozda ja imam prevelika ovekivanja posle “drogiranja” sa raznim fermentisanim kafama
To sam verovatno bio ja 😅. Kako si pio ovu gingerbread? Ja sam je probao kao batch brew i imala mi baš medenjak ukus, bilo mi kul. Ne znam na šta misliš pod fermentisane - one kofermentisane? Ništa ne može s njima da se poredi po intenzitetu voćkastog ili nekog drugog ukusa, mada mi ova još i najblize prišla od svih kafa kojima nije ništa dodavano. Ovu drugu nisam probao

Nisam znao da to ima... mogao bih da se pretplatim.
Edit: a da, to je ono za šta dobiješ popust jelda? XD

Rosu ne mogu da pijem ima "metalni" ukus. Probao espresso i on je loš.

Rosa je neočekivano bezukusna. Uglavnom se oseti na ono što već osetiš u ustima, samo ne shvataš, dok ne pokvasiš. Posle različitog obroka mi ima različit ukus.

Rosa voda nije ostavila belu crticu na Dolce Gusto rezervoaru posle 10+ godina korišćenja.

U svakom slučaju, aparat je star otprilike 4 meseca i potrošio je oko 100 kapsula. Kao što rekoh, nisam kafopija, samo nekad popijem 4-5 u danu. Onaj servis što mi je jesenas rekao da novi rezervoar za Dolce Gusto stiže u martu, još ih nema na stanju, tako da ću da kupim još jedan Nespresso, jer mi kafe mnogo više odgovaraju. A Dolce Gusto izgleda kreće put Vinče 😬

Pomislio sam da je ovo za količinu vode poznat problem, pa sam pitao, reko' možda ima fora da se reši. Nije nešto što mi smeta.

Ako se problem ponavlja ja bih reklamirao aparat.
Nije normalno da ne može da ponovi istu količinu vode sa istom kapsulom.
Probaj bez kapsule u nekoliko pokušaja pa javi rezultate.

Inače, na pakovanju od kapsula piše sa koliko ml vode bi ih trebalo praviti.
Default na aparatu za lungo je ogroman, ako se ne varam 110 ml za dugačku.
A pravi se od 5.6g kafe, koji je tu odnos pitam ja vas 🙂

I meni se desi ponekad na Nespresso da nije ista kolicina vode, ali primetio sam da je uglavnom kod problematicne kapsule, da se mnogo vise muci da prodje voda kroz nju.

Inace uskoro menjam Nespresso za Jura E8 😎

Za korisnike Nespresso kapsula, od četvrtka 14.05. u Lidlu XXL pakovanje kapsula , 50 kom 1000 din.

1778512078703.png

Onda probaj Rosu, posle 2 godine, bojler čist na Bezzera Strega.
Mogu da potvrdim za Rosu, koristim je u ketlu gotovo tri godine svakodnevno (mala deca, stalno se koristi topla voda za formule i drugo) i zrna kamenca nema.

Nazad
Vrh Dno