Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

• Začetnik teme Začetnik teme zechs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
on baš hoće original. Model je Seiko 5 Sports
Sport i koža ne idu u istoj rečenici. Istina, video sam da su ljudi stavljali
Koji to Sports model na koži ima ??? Znam da ih ima jedno između 10 i 150 modela, nijedan ne videh originalno sa kožnom narukvicom

Edit - pronađoh jedan

Poslednja izmena:
Mogao bih da razumem da je u pitanju metalna narukvica….
Brat će vrlo verovatno platiti porez na bu*ale ako bude inistirao na kupovini originala. Kože ima svuda, a ima i ostalih vrsta materijala. Počev od Alija gde može dosta toga solidnog da se probere, do silnih prodavnica i malih manufaktura (ne bih se kladio da se mnoge ne snabdevaju baš u Kini), a tu je i Etsy.

U svakom slučaju može se lako naći jeftinija a bolja varijanta, a zašto da ne nešto i malo unikatnije.
Ja sam 4-5 kaiševa uzeo od Čileanke (Martu leather) koja izgleda da više ne radi. Odlični kaiševi za cenu.

Evo jedan koristan agregator prodavnica za kaiševe…

Za originalnu narukvicu, najbolje je da kontaktiras uvoznika. Trebalo bi da je Vitanov (Watchsalon) za Seiko. Ne verujem da imaju previse narukvica na stanju, ali bi trebalo da mogu da poruce.

Sto se tice koznih narukvica, ima jedan nas lik iz Zajecara koji izradjuje kozne narukvice. Po onome sto se da videti na njegovoj FB stranici, izgledaju jako lepo i kvalitetno.

Sport i koža ne idu u istoj rečenici. Istina, video sam da su ljudi stavljali
Koji to Sports model na koži ima ??? Znam da ih ima jedno između 10 i 150 modela, nijedan ne videh originalno sa kožnom narukvicom

Edit - pronađoh jedan
Da bas taj je upitanju.

Mogao bih da razumem da je u pitanju metalna narukvica….
Brat će vrlo verovatno platiti porez na bu*ale ako bude inistirao na kupovini originala. Kože ima svuda, a ima i ostalih vrsta materijala. Počev od Alija gde može dosta toga solidnog da se probere, do silnih prodavnica i malih manufaktura (ne bih se kladio da se mnoge ne snabdevaju baš u Kini), a tu je i Etsy.

U svakom slučaju može se lako naći jeftinija a bolja varijanta, a zašto da ne nešto i malo unikatnije.
Ja sam 4-5 kaiševa uzeo od Čileanke (Martu leather) koja izgleda da više ne radi. Odlični kaiševi za cenu.

Evo jedan koristan agregator prodavnica za kaiševe…

Narucio bih mu ja ovde u Francusku. Kod nas su mu trazili 14000din, u prodavnici satova 😀

Inace ima on i G-Shock, i Seiko, i Timex, Citizen.

Dajte te linkove za kozne narukvice, da mu prosledim; Mozda promeni misljenje, moze u PM

Poslednja izmena:
Pf, prilično klasičan dizajn. Nije previše skupa, kao neke druge.
Šnala inače može da se prebaci na zamensku uz malo truda

Kad smo kod kaiševa… zaljubih se, ali kao i sve prave ljubavi i ova je tužna 🙂 nikako ne uspevam da ga nađem… Ne pomaže ni pretraga po slici, ni Ai ne pomaže. Unikat+egzotika🙂 baš mi se dojmi na SARB033

IMG_0989.png

Poslednja izmena:
To su kineske kožne koje se prodaju za razne modele. Pogledaj na Amazonu pod "brendom" CYGGFF, model CAREG, recimo.

1000025715.jpg

Prilozi

• Screenshot_2026-05-09-22-39-38-27_b5f6883d2c20a96c53babc0b4ac88108.jpg
    Screenshot_2026-05-09-22-39-38-27_b5f6883d2c20a96c53babc0b4ac88108.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 149
Na kraju nađoh na Aliju za siću 🙂
Ne znam kako mi ranije nije izbacivao ove kaiševe kad sam radio pretragu po slici na Aliju… vrv neki bag bio. Ja reko unikat neki nema šanse da ga nađem😂 a ima ih ko pleve.
Hvala Fokkeru u svakom slučaju.

Sve je u ključnim riječima, čim nađeš prvu dobru sliku, onda je lako.

Meni je neki lik (nasao sam ga preko društvenih mreža) radio kožni kaiš za Sector sat, ispalo je odlično, zadovoljan sam.

Neko je gore napisao da je moguće prebaciti šnalu (kopču) što je kod mene bio slučaj, poslao sam mu originalnu staru narukvicu pa je "prepakovao".

Što se tiče ženskog sata o kojem sam pisao ranije, pun pogodak, supruga se oduševila.

Prilozi

• 20260509_182757_47678573-da99-4626-a655-a9c35366bf02.jpg
    20260509_182757_47678573-da99-4626-a655-a9c35366bf02.jpg
    206.7 KB · Pregleda: 132
Posle toliko godina da pokažem svoju kolekciju. Kupovano u raznim periodima, neki se nose redovno, neki bas retko, neki su za prodaju, a neki čekaju da se ponovo javi želja za nošenjem 🙂
Posle dosta upoznavanja, razgledanja, analiziranja i sumiranja, sveo sam ideju na to da u kolekciji treba imati 6-8 satova. Na taj način je izbor dovoljno veliki, a opet svaki sat ima sličan wrist time. Uzeti sat koji se stavi na ruku tri puta godišnje mi je isto kao i auto koji stoji na parkingu/garaži. Da predjem na slike.

Prvi automatic Seikov Rolex Killer SNXS79. sa stavljenim safrnim staklom i narukvicom sa punim linkovima. Iako sam želeo da uzmem plavi, ovaj se pojavio na oglasima u trenutku kada sam rešio da ga kupim. Nosim ga bukvalno svuda.
11963.jpg11964.jpg
11966.jpg11972.jpg

Zatim nešto u šta sam se zaljubio na prvi pogled, iako ne volim prenatrpan cajfer, ovom ne zameram ništa (osim što sam ćorav da sve lepo vidim 😆) Seiko SPC131P1
11982.jpg11959.jpg
11961.jpg11957.jpg

Posle toliko godina da pokažem svoju kolekciju. Kupovano u raznim periodima, neki se nose redovno, neki bas retko, neki su za prodaju, a neki čekaju da se ponovo javi želja za nošenjem 🙂
Posle dosta upoznavanja, razgledanja, analiziranja i sumiranja, sveo sam ideju na to da u kolekciji treba imati 6-8 satova. Na taj način je izbor dovoljno veliki, a opet svaki sat ima sličan wrist time. Uzeti sat koji se stavi na ruku tri puta godišnje mi je isto kao i auto koji stoji na parkingu/garaži. Da predjem na slike.

Prvi automatic Seikov Rolex Killer SNXS79. sa stavljenim safrnim staklom i narukvicom sa punim linkovima. Iako sam želeo da uzmem plavi, ovaj se pojavio na oglasima u trenutku kada sam rešio da ga kupim. Nosim ga bukvalno svuda.
11963.jpg11964.jpg
11966.jpg11972.jpg

A onda drugi japanac sa kojim ne moram da razmišljam gde vitlam rukom G-shock GA-2100RC-1A
12050.jpg11988.jpg11997.jpg12001.jpg

Poslednja izmena:
Brzi su odgovori od mog posta, a ima previše slika 😀
I jos jedan japanac automatik, poslednji dodat kolekciji - Oreint Kamatsu AA0003R19B. Crveni cajfer koji izgleda prelepo na suncu. Usrafljujuca krunica, ručno navijanje, safirno staklo i savrsena velicina od 41mm.
12020.jpg12025.jpg12023.jpg12028.jpg
I ima još par satova.
JL Liverpul, za nijansu manji od Seiko SPC-a, ali zbog crnog cajfera daje drugačiji utisak.
11977.jpg11976.jpg
I dva sata sa Kickstarter-a uzeti davnih dana. Willis Judd, australijska firma. Karbonski cajfer, Miota mehanizam, safirno staklo koje je izdutgnuto, velik i poprilicno masivan sat
12004.jpg12005.jpg12007.jpg12011.jpg

A drugi je jednostavan i elegantan sa minimalnim detaljima.
12034.jpg

12035.jpg12037.jpg12039.jpg12041.jpg

Evo par vintage satova iz lične kolekcije, period negde oko ww2, neki su mladji, ali mislim da su oko 1960.

Mozda je nekom interesantno da vidi.

Prilozi

• 20260516_185055.jpg
    20260516_185055.jpg
    185.2 KB · Pregleda: 54
  • 20260516_185042.jpg
    20260516_185042.jpg
    171.2 KB · Pregleda: 53
  • 20260516_184933.jpg
    20260516_184933.jpg
    181.2 KB · Pregleda: 51
Брате, овај први са слике је исти сат мога деде, купљен 1939., Мидо.
2011. сам га однео на сервис и тамо га је часовничар скроз наместио, ради и дан данас, и лепо изгледа. Аутоматик.

Брате, овај први са слике је исти сат мога деде, купљен 1939., Мидо.
2011. сам га однео на сервис и тамо га је часовничар скроз наместио, ради и дан данас, и лепо изгледа. Аутоматик.

I ovo je sat mog dede, ne znam odakle mu. Evo sta kaze AI pretraga:

This appears to be a vintage Sternwatch, likely produced in Switzerland during the WWII era for the German market, similar to other military-issue "DH" (Dienstuhr Heer) watches from that time.Dial & Features: The watch features a dark, possibly aged or tropicalized, dial with luminous Arabic numerals.Movement: Watches of this style and period typically house a mechanical, manual-winding movement, such as the widely used AS 1130.Case: These military timepieces often have a chrome-plated case with a stainless steel screw-down back.

Да, да, то су механички сатови, с тим да је мој аутоматик. Деда га је добио од своје мајке када је завршио академију. Слао сам ја упит Мидо-у у Швајцарску, да видим колико би коштало комплетно рестаурирање сата у првобитно стање. Мислим да је цифра била нешто типа 1500 франака, али то је било још 2011.

И пошто сат не вреди много, а и нисам имао ни близу тај новац, оставим га нашем часовничару, који ми је за неких 12000 динара потпуно средио сат. Тада није ни радио, стакло му је било сломљено, био је тотално неугледан, и свеукупно у јако, јако лошем стању. Сада може да се носи.

Nazad
Vrh Dno