Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam se zagrejao za drumaša, ali nemam pojma koji da kupim. Ovde sam nekoliko puta pročitao savet da treba paziti na geometriju itd, ali ne znam ni kako da osetim da li mi odgovara oblik nekog bicikla i ako ga probam, jer ta proba može da traje 10 minuta, a za to vreme ne može da se oseti ako nešto ne odgovara.

Uglavnom, 191cm visine, težina varira između 100 i 105kg, celog života na biciklu, ali MTB, budžet 1.500-2000. Šta činiti? 😀

Nemam dovoljno iskustva da dam neki koristan savet, recimo, i sam bih bio srećniji sa nešto većim ramom nego što sam uzeo, pa ću ovaj staviti na trenažer, a već neko vreme pratim oglase da uzmem nešto sa karbonskim ramom i elektronskim menjačem.

Razlog moje poruke je pre svega napomena, da koji god model da Izabereš, da obratiš pažnju na specifikaciju proizvodjača, za bruto masu konkretnog modela. Moj alu Cube ima 115kg, a sam je težak nešto preko 9, plus torbica sa alatom, dva bidona, pedale, svetlo.... I eto nas na preko 11kg. Neće on da pukne čim na njega sedne neko sa 104kg, ali siguran sam da ta napomena u specifikaciji nije slučajna.

Put iz Surčina za Bečmen zatvoren, mora se levo ka Progaru. Menjaju šine. Radovi planirani do četvrtka.
Bajsom se može pored.

• Like
Reagovanja: PJ
Ima na sajtovima proizvodjača gde uneseš svoje podatke i ono ti na kontu tvojih mera kaže koju veličinu bicikla.

Ovako ja ga cenim da ti leži XL ram.

Ja sam izmedju L i XL na 187 cm visine te sam uzeo L jer mi paše, nemam klasičan drumaš nego endurance. Bolja geometrija za duže rute i neznatno sporiji od drumaša.

Neki od ovih mojih iz kluba su išli, mislim da rekoše da je fitting 200eur, proveriću. Ovde nismo navikli da plaćamo usluge, pa može da zvuči mnogo, a zapravo prva greška u kupovini bicikla lako ispadne skuplja od toga.

Ovi što su do sada radili mi nisu neki izvor informacija, ali pre desetak dana je radio momak od koga možda i mogu da izvučem nešto korisno. Sa pravim pitanjima.

Ako se sa Stevićem radi plan treninga, obavezan dual powermetar i to pedale, zbog prebacivanja izmedju bicikala.

realno mozes i sam da istrazis koja ti velicina odgovara. treba malo vremena, a i ljudsko telo zna da se navikne, nije bas da ce sada sve da te boli ako pogresis sitno.
barem je danas lako doci do informacija

kacio sam ja ovde neka videa, odlican yt kanal

Pozz ekipa, kacim poster ukoliko je neko zainteresovan da nam se pridruzi. Za svaki dodatni info smo tu. Imate i link da pogledate slike za predstojecu stazu od 36 km🙂🖐️

https://photos.app.goo.gl/ZvzcijiMDAopvt5GA

Prilozi

• 3D27F36A-74FC-43F0-8D88-DD4CE4DF4DD6.png
    3D27F36A-74FC-43F0-8D88-DD4CE4DF4DD6.png
    2.3 MB · Pregleda: 33
Kad smo kod fittinga, pre neki dan je drugarica bila u nekom fancy servisu/prodaji u inostranstvu i uzeli su joj meru za biranje dimenzije sedišta. Kaže neka sprava samo za to. Kaže 1mm razlike u odnosu na onaj sistem sa sedanjem na karton. Mislim da je ovde neko ostavio link, pa joj prosledio.

Izbačene su finalne mape MTB Fruškogorskog EPIC maratona.
Evo mape malog maratona na koji sam se prijavio. 🙂

mali final sajt.png

Da li zna neko možda koja je cena bike fittinga? Voleo bih to da uradim, nije mi problem platiti ali mi deluje da je 200+ EUR previše za mene početnika, pritom to je skoro trećina cene mog bicikla. Da li neko drugi radi možda? Generalno, bio sam na dužoj turi, najveći mi je problem što mi trnu šake baš nenormalno, imam osećaj da možda previše tereta je na rukama. Bio sam mišljenja da je to možda privikavanje na drop bar, pošto nikad pre nisam vozio i moja težina od 100kg, ali sad mi baš smeta. A ne znam baš do čega je, ostalo mi deluje okej, nemam drugih preteranih problema i bolova. A šta god gledam / probam na internetu imam osećaj da ne pomaže.

ako nista ne pomaze, onda bolje da vidis sa osobom koja je strucnjak (doktor)

Da li zna neko možda koja je cena bike fittinga? Voleo bih to da uradim, nije mi problem platiti ali mi deluje da je 200+ EUR previše za mene početnika, pritom to je skoro trećina cene mog bicikla. Da li neko drugi radi možda? Generalno, bio sam na dužoj turi, najveći mi je problem što mi trnu šake baš nenormalno, imam osećaj da možda previše tereta je na rukama...
Koliko "pocetnik" prelazi km godišnje?

Drugim rečima šta će bike fitting početniku koji rekreativno vozi bajk?
Za rekreativaca će biti divoljno da sam podesi šta mu ne odgovara

Bike fitting je za one koji puno vremena provode u sedlu i da bi se izvukla max efikasnost

Ima na netu podešavanja, neka ona osnonvna. Ja sam bio na bike fitingu i uglavnom ne vozim po njemu 😀 Telo neće da se navikne, Imam problem sa L5S1 i možda telo nesvesno izbegava taj položaj.

Sad nemam tačan broj, nikad nisam merio ali nisam prelazio ni blizu 500km po sezoni, ali ove godine sam krenuo voziti više. U prethodne 3 nedelje imam već blizu 500km, a plan mi je da radim i bikepacking turu ove godine.

Pokušavam sam podesiti, gledao sam i na Youtube i čitao, ali kažem da mi jednostavno ne ide, voleo bih neko iz drugog ugla da mi vidi, pomogne, da dobijem drugačije mišlienje. Ne treba mi neki ekstreman fitting.

Pre 4-5 godina je kod Stevića bilo 100 evra. Sad je nabavio neku novu skalameriju i sve to deluje mnogo ozbiljnije, moguće da je poskupelo (inflacija poslednjih par godina...)

ako nista ne pomaze, onda bolje da vidis sa osobom koja je strucnjak (doktor)

Koristan video i lepo sumiran u poslednjoj rečenici. Loš raspored mase.

Osim prvog razloga, a njega je bar lako proveriti.

Meni se trnjenje ruku prvi put desilo nakon prve vožnje od 100+km i tada sam pisao ovde na temi, narednih nekoliko dana sam izgubio sposobnost mikro pokreta u prstima. Ping pong lopticu uzmem sa dva prsta, ali kliker nema šanse. Potpuno izgubio osećaj i kontrolu prstiju. Ceđenje paste za zube je bio ozbiljan napor. Šta sam promenio nakon toga?

Na kormanu imamo tri pozicije za šake, jedna gore, jedna na dropovima i jedna gore, malo šire od mesta gde bi išle podlaktice u aero poziciji (nemaš pristup kočnicama).

Povremeno promenim poziciju gde držim ruke. Dropove i ovo bliže sredini zaista malo koristim, ali dovoljno da se razbije monotonija. Pomaže i vožnja bez ruku, ali to apsolutno izbegavam, posebno sada sa sprintericama. Jedna ruka, ok, kada nema saobraćaja okolo.

Druga stvar koju sam promenio je povremeno istezanje ruku. Stavim ruku na ledja, tako da mi je nadlanica okrenuta ka leđima, a ako neko vozi iza mene, vidi moj dlan, visoko, između lopatica. Ovaj savet sam dobio od jednog starog bicikliste.

Posle tog višednevnog problema, samo još jednom sam imao sličnu situaciju, osetio žmarke u toku vožnje, ruke na leđa, nekoliko puta istegao i rešeno.

Od tada sam imao i duže i intenzivnije i vožnje po lošijem putu, ali se neprijatnost više nije javljala.

Ja bih svima preporucio i malo trcanja i trbusnjake.
ono sto ameri zovu CORE, ukljucuje i trbusne i ledjne misice. Par minuta dnevno je sasvim dovoljno da se ne bude zakrzljao i dosta pomaze da ne lezis na kormanu.
trcanje je takodje prica za sebe, aktivira boga oca misica. To pominjem jer kada se javi umor, onda forma na biciklu opada, ljudi krenu da se gibaju, da se krive i slicno da bi kompenzovali bol

Ja na dužim turama, na svakih 15 km radim istezanja dok vozim bajs, to vam osigurava da neće ništa da vas boli u toku vožnje. Neki put me ne boli ništa pa ne istežem. Zato što kolega kaže, ima tri hvata, menjati stalno i nema brige.

Koristan video i lepo sumiran u poslednjoj rečenici. Loš raspored mase.

Osim prvog razloga, a njega je bar lako proveriti.

Meni se trnjenje ruku prvi put desilo nakon prve vožnje od 100+km i tada sam pisao ovde na temi, narednih nekoliko dana sam izgubio sposobnost mikro pokreta u prstima. Ping pong lopticu uzmem sa dva prsta, ali kliker nema šanse. Potpuno izgubio osećaj i kontrolu prstiju. Ceđenje paste za zube je bio ozbiljan napor. Šta sam promenio nakon toga?

Na kormanu imamo tri pozicije za šake, jedna gore, jedna na dropovima i jedna gore, malo šire od mesta gde bi išle podlaktice u aero poziciji (nemaš pristup kočnicama).

Povremeno promenim poziciju gde držim ruke. Dropove i ovo bliže sredini zaista malo koristim, ali dovoljno da se razbije monotonija. Pomaže i vožnja bez ruku, ali to apsolutno izbegavam, posebno sada sa sprintericama. Jedna ruka, ok, kada nema saobraćaja okolo.

Druga stvar koju sam promenio je povremeno istezanje ruku. Stavim ruku na ledja, tako da mi je nadlanica okrenuta ka leđima, a ako neko vozi iza mene, vidi moj dlan, visoko, između lopatica. Ovaj savet sam dobio od jednog starog bicikliste.

Posle tog višednevnog problema, samo još jednom sam imao sličnu situaciju, osetio žmarke u toku vožnje, ruke na leđa, nekoliko puta istegao i rešeno.

Od tada sam imao i duže i intenzivnije i vožnje po lošijem putu, ali se neprijatnost više nije javljala.

Pokušaću više da odmaram ruke. Doduše malo sramota da priznam, još nisam naučio da vozim bez ruku, dal zbog drugačije geometrije, baš mi je teže balansirati u odnosu na MTB. Moraće da se na Adi vežba to ovih dana.

Pokušaću više da odmaram ruke. Doduše malo sramota da priznam, još nisam naučio da vozim bez ruku, dal zbog drugačije geometrije, baš mi je teže balansirati u odnosu na MTB. Moraće da se na Adi vežba to ovih dana.
Utvrdi prvo da ram bicikle odgovara za tvoju visinu, onda namesti sediste za visinu od bb do gore (odgledaj neki yt video skapiraces lako ), ako je sve to ok stavi sediste da bude ravno (da nema klizis napred ili nazad ) , takodje ako sediste ne odgovara tvojoj anatomiji bitno je da skapiras to sto ranije, polozaj sedista napred nazad je jako bitan pogotovo ako ti pravi veliki pritisak na zglobove i nemoj da spustas handlbars skroz dole da budes aero king nego postavi za pocetak u visini sedista ili malcice ispod.

Ako odradis sve navedeno resices sve probleme sigurno (ali moras da experimentises ), ovo ti kazem kao neko ko je prosle god poceo da vozi bajk sa 93kg po prvi put duze (prvi mesec za 22 dana 640 km i to sve pod naporom (nije bilo pametno ali tako sam vozio ), ali kad imas sve podeseno relativno dobro nema nikakvog bola, osim ako nemas prethodne povrede.

@Mrljesana
500km na drumasu je smesno malo, ali opet ostaje cinjenica da se zalis na bol u rukama.
Kod drumasa veoma cest problem je da ljudi kupe veliki ram, i tu nije problem sto on bude velik nego sto je dugacak pa budes razapet kao isus, tako da ja uvek preporucujem bolje uzeti manji jer njega obicno mozes dovoljno povecati, nego veci jer njega ne mozes nikako smanjiti koliko ti treba.

tako da ako predpostavimo ti je velicina rama OK,
prvo podesi sam visinu sedista, nacices vec uputstvo za to
Druga stvar je ako ti je daleko korman treba naci kracu lulu, i podesi ugao kormana.
I treca bitna stvar je da podesis udaljenost i ugao sedista od kormana (to mu dodje vec bike fitting)

Sve to mozes sam, ponesi imbus kljuc na voznju i menjas sta ti ne pase.

Nema razloga da puštaš obe ruke. Istegneš jednu po jednu. Ada je leti bezbedna za vožnju samo u ranim jutarnjim satima. Ili večernji sati sa NBGD strane. Malopre dođoh sa treninga odande. Sa makiške strane slalom. A gužve još nisu počele.

Ja bih svima preporucio i malo trcanja i trbusnjake.
ono sto ameri zovu CORE, ukljucuje i trbusne i ledjne misice. Par minuta dnevno je sasvim dovoljno da se ne bude zakrzljao i dosta pomaze da ne lezis na kormanu.
trcanje je takodje prica za sebe, aktivira boga oca misica. To pominjem jer kada se javi umor, onda forma na biciklu opada, ljudi krenu da se gibaju, da se krive i slicno da bi kompenzovali bol

Svaka multidisciplinarnost pomaže, a jedan fun fuct, mi rekreativni trkači zapravo muku mučimo sa slabim korom 😄
Ne računajući dobru ekipu, osnovni razlog zašto ostajem u klubu je što pre svakog trkačkog treninga odradimo 15 min zagrevanje + stabilizacija i 15-20 minuta vežbi za različite grupe mišića. Često deluju kao gubljenje vremena, ali ako radiš pravilno, svaka vežba gadja baš specifične mišiće. Kada si redovan, zaista se oseti razlika.

I da se podsetimo mog dolaska u ovu temu - počeo da vozim kao dopuna Z2 za trčanje 🙂
U međuvremenu, svi trkači pokupovaše bicikle i krenuli na bazen, u celom klubu ostalo samo nas dvojica da ne spremamo ili do sada nismo završili Ironman 70.3 ili više. Kriza srednjih godina je promenila ime 😬

@Mrljesana
500km na drumasu je smesno malo, ali opet ostaje cinjenica da se zalis na bol u rukama.
Kod drumasa veoma cest problem je da ljudi kupe veliki ram, i tu nije problem sto on bude velik nego sto je dugacak pa budes razapet kao isus, tako da ja uvek preporucujem bolje uzeti manji jer njega obicno mozes dovoljno povecati, nego veci jer njega ne mozes nikako smanjiti koliko ti treba.

tako da ako predpostavimo ti je velicina rama OK,
prvo podesi sam visinu sedista, nacices vec uputstvo za to
Druga stvar je ako ti je daleko korman treba naci kracu lulu, i podesi ugao kormana.
I treca bitna stvar je da podesis udaljenost i ugao sedista od kormana (to mu dodje vec bike fitting)

Sve to mozes sam, ponesi imbus kljuc na voznju i menjas sta ti ne pase.
Hvala na konstruktivnim odgovorima ovde. Bio sam između M i L veličine po Roseovem sajtu i uzeo sam M veličinu (mislim takav oglas je izleteo), jer na njihovom sajtu piše da se ide na nižu veličinu kao navikavanje na drumski bicikl. Ceo dan sam na youtubeu, mislim da mi je ugao kormana malo visok, to je jedino što nisam nameštao tako da ću sutra to da probam. Sad kad pogledam, ne znam zašto je ovako visoko došao namešten.

Jel neko od vas koristio one trakice za disanje? Navodno bolji protok od 60 do 80 odsto.

Baš me zanima da li je neko uporedjivao vožnju sa i bez njih.

ono sto stavljaju na nos? to jedino ako imas neki problem sa disanjem, ne verujem da pomaze ako normalno dises

Nazad
Vrh Dno