Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

Koje sluske za monitoring koje mogu da se kupe u Srbiji i da ne kostaju pola bubrega?
Hvala unapred

Ako bubreg malo više dozvoljava, HD560s je na baš finom popustu zadnjih par nedelja, sweet spot.

Čitam odlično. Ne znam da li misli na monitoring u smislu producent - monitoring muzike koju pravi dok je pravi, ili u nekom drugom smislu monitoring? Jer sam ja shvatio kao ovo prvo. Iz muzičkog sveta sam i znam da ih neki prijatelji koriste za miks i monitoring, elektronska muzika je u pitanju, možda i to menja stvar. Ja lično više smatram closed back prijemčivijim za takve stvari ali zaista znam da ih ljudi koriste i hvale.

Ako npr. pricas ili pevas u mikrofon, a slusalice su ti otvorne, kako ces dobro da cujes sta mikrofon snima u realnom vremenu?
Ista prica je i za bilo koj instrument.
Npr. sviras bubnjeve, kako ces da cujes sta mikrofon snima u realnom vremenu, ako su ti slusalice otvorene?

Ako sedis u tihoj sobi i drambuljash po klavijaturi zakacenoj za komp koja ne proizvodi bilo kakav zvuk osim onog sto cujes u slusalicama/zvucnicima mozes da koristis sta hoces.
Mada i u toj postavci, pogotovo za elektronsku muziku bi trebalo da se odradi neka korekcija na 560s.
Barem:
Preamp: -6.0 dB
1 Filter 1: ON LSC Fc 20 Hz Gain 12.0 dB Q 0.500
2 Filter 2: ON PK Fc 60 Hz Gain 2.0 dB Q 4.000

Upravo čitam šta da naručim i shvatio sam da otvorene vole u produkciji, ne u studiju gde se svira. Tu mora izolacija, kako drugačije?

Stigao sam do DT 900 Pro X + KA15. Treba mi DAC jer će najviše da se koriste na dva uređaja koji imaju USB-C, za slušanje u tišini ili relativnoj tišini. Nisam nikad imao otvorene slušalice, čak ni probao, a ove deluju da su dobre za prvi iskorak.

Ako sam dobro razumeo, trebaju ti slusalice za monitoring pri studijskom usnimavanju? U tom slucaju idu closed-back slusalice iz razloga sto ne zelimo da iz slusalica izlazi ton napolje, pa da ga uhvati mikrofon pri usnimku.
Licno, imam Audio Technica M50, ali sasvim dovolje su M20x (imao sam i njih, i dobro zvuce). Postoje i M30x, M40x, M50x, koje god da uzmes bice dobre za tu namenu. Mislim da ne mora da se ide na M50x, osim, kao u mom slucaju, da koristis pri mixu da povremeno blize preslusas miks, kako bih proverio da li nije neka sitnica promakla, kao i provera stereo slike.

Upravo čitam šta da naručim i shvatio sam da otvorene vole u produkciji, ne u studiju gde se svira. Tu mora izolacija, kako drugačije?

Stigao sam do DT 900 Pro X + KA15. Treba mi DAC jer će najviše da se koriste na dva uređaja koji imaju USB-C, za slušanje u tišini ili relativnoj tišini. Nisam nikad imao otvorene slušalice, čak ni probao, a ove deluju da su dobre za prvi iskorak.
Za šta ti tačno trebaju slušalice, koja će im biti primarna namena?

Što se closed-back modela tiče, do pre 2-3 dana Austrian Audio Hi-X55 su bile oko 200e na sniženju u P prodavnici, što im je bila najniža cena do sada, niža čak i u odnosu na KP. Dok sam kucao post ovde, i osvežio stranicu te prodavnice, vratili su redovnu cenu 😀

Za slušanje muzike @hsv.stoned:

evo ovde treba da kliknem, vidi koji raj, i u ponedeljak/utorak da mi stignu u DE jer sam tamo na 3 dana. Može i nešto drugo, vidim 990 PRO za 125€ npr.

edit: da podvučem, v shape tjun mi sasvim odgovara.

DT 900 Pro X su ok, posebno uz EQ, ali s obzirom da ideš u DE verovatno možeš da nađeš i bolje slušalice, mislim prilagođenije slušanju muzike, a manje studijskoj upotrebi. Mada, sve zavisi od budžeta na kraju.

Zazmuri, nemoj da gledas.
To je samo za 5-10 minuta da cujes manu u miksu pre nego sto trajno ostetis sluh.

da podvučem, v shape tjun mi sasvim odgovara

Sony MV1. To je jedino sto postoji da je otvoreno, V shtim i da se aktivno proizvodi, a da nije egzotika.
Nisu jeftine. Vidi kakva je situacija u Nemackoj, da li mogu da se uzmu povoljnije.

Sennheiser HD 490 za otvorene slusalice imaju "pristojan" bass sa jednim od dva para jastucica sa kojima dolaze, ali isto nisu jeftine.

Vecina ostalih otvorenih u boljoj varijanti su ravne do 20Hz ili cesce u goroj varijanti su postepeno tise od 80Hz i nize.
Drugim recima, slab bass.
Ako se upustas u otvorene slusalice kreni da ucis kako parametric equalizer funkcionise.

Iskreno, ako bi samo voleo da probas, da vidis koji su fazon otvorene slusalice uzmi Koss KPH30i odradi EQ na njima da zvuce kako hoces.
Bezveze je da bacas 200+ EUR za nesto sto te mozda nece uopste fascinirati.

@Bocko Bockovic zašto ne DT 900 pro X za 199eur? Mogu da me čekaju u ponedeljak.

Otvorena, V shaped, odličan sub bass, cena odgovara.

@nidza Ok su 900, ali kazes da hoces V shtim. 900 to nisu.
One su ti kao "refernce" varijanta za kucni studio.
Pogledaj grafik:
260508_13h30m29s_screenshot.png

To je ono sto sam ti pisao gore. Vecina otvorenih slusalica u boljoj varijanti imaju "ravan" bass. Ravan ne u smislu flat/ravnih zvucnika, nego ravan u odnosu na nize srednje tonove.
Tj. bass nije glasniji nego nizi srednji tonovi, ali zvuci tiho zbog visih srednjih tonova koji su 10-15dB glasniji nego bass.

@Bocko Bockovic : kakve su kph30i vs porta/sporta pro/ksc35 ako si imao prilike da uporediš?
Sporta pro i ksc35 nisam cuo. Ima ljudi koji hvale sporta pro. Ne secam se koj drajver stavljaju u njih, ali one bi trebalo da zvuce jako slicno kao porta pro.
Cuo sam ksc75, porta pro i kph30. Nisam cuo ksc75 kada im se stavi rajf.
75 su umele da zabole i zbog kuka i zbog shtima. Porta pro su dobre, masne, mracne, ali umeju da budu neudobne ljudima.
Kph30 su bukvalno izmedju, malo kilaviji bass, malo jaci visi srednji tonovi nego porta pro + zahtevaju fen i strpljenje kada hoces da ih izoblikujes za svoju glavu.

Da, Sporta su blizu Porta, malo lošije, imam obe kao i Ksc35 pa sam razmišljao da dodam i kph30i za koje kažu da imaju najbolji soundstage.

@Bocko Bockovic tnx, naručio 900tku. Video sam taj grafik, međutim, svi do jednog recezenata hvale bass i sub-bass, biće to meni i više nego dovoljno. Ako bude moralo nešto da se u zvuku došrafi, tu je KA15. Upravo gledam gde ću tačno da ga kliknem da stigne do srede.

Da, Sporta su blizu Porta, malo lošije, imam obe kao i Ksc35 pa sam razmišljao da dodam i kph30i za koje kažu da imaju najbolji soundstage.
Nema greske sa kph30. Stejdz bi trebalo da im poboljsaju dodatno grado sundjeri. Nisam to probao do duse.
@Bocko Bockovic tnx, naručio 900tku. Video sam taj grafik, međutim, svi do jednog recezenata hvale bass i sub-bass, biće to meni i više nego dovoljno. Ako bude moralo nešto da se u zvuku došrafi, tu je KA15. Upravo gledam gde ću tačno da ga kliknem da stigne do srede.
Nek te lepo sluze!
Sta si do sada koristio, koje slusalice?

Odlično reaguju na promenu EQ, a postoje i preseti, oratory1990 i još neki sa ASR.
https://www.reddit.com/r/oratory1990/wiki/index/list_of_presets/
https://www.audiosciencereview.com/...s/beyerdynamic-dt900-pro-x-eq-the-best.36877/

Doduše, ja koristim neke svoje lajt EQ presete, u principu im dodajem 2-3dB basa i to je to.
Ozbiljno dobre i kvalitetne slušalice, ali uživanje u muzici im nije primarna namena. Ako je produkcija muzike vrhunska, tako će i zvučati. Ako je u pitanju krš produkcija, pa još neki krš audio fajl, do ušiju će isporučiti sve što ne valja.

E da, headband može da im bude slaba tačka. Moje slušalice su stare 2 i po godine, i headband se rašio, koža se polako svlači a sunđeri se vide. Ne znam da li su to rešili na novoj seriji slušalica. Zamenski headband postoji, košta oko 30e, ali svakako sramota da im tako brzo propada jedan od bitnijih delova.

Poslednja izmena:
Nek te lepo sluze!
Sta si do sada koristio, koje slusalice?
Ništa sa žicom vredno spominjanja. Najviše bez žice soundpeats H3 na loseless muzici, i počeo je stejdž da me intrigira tako da tu imam visoka očekivnja od Beyerdynamics. Uzgred će mi služiti za neke video montaže gde postoji naracija, tako da će od velike pomoći biti ako čujem greške @hsv.stoned .

Ne očekujem čudo od <300€ ceo komplet slušalica + DAC. Te stvari sladousci plaćaju po 10x više.

Čisto informativno, jel neko imao prilike da čuje Bang i Olufsen Form 1?

Ništa sa žicom vredno spominjanja. Najviše bez žice soundpeats H3 na loseless muzici, i počeo je stejdž da me intrigira tako da tu imam visoka očekivnja od Beyerdynamics. Uzgred će mi služiti za neke video montaže gde postoji naracija, tako da će od velike pomoći biti ako čujem greške @hsv.stoned .

Ne očekujem čudo od <300€ ceo komplet slušalica + DAC. Te stvari sladousci plaćaju po 10x više.
Ovo su više poluotvorene nego otvorene slušalice, stejdž im je ok ali ništa spektakularno. Dobro je sve to izbalansirano, stejdž je primetno bolji od otvorenih HD 650 (koje su baš loše na tom polju, što je paradoks s obzirom na open dizajn) ali nije u rangu AKG K612 Pro, K712 Pro, K701, K702 itd.

Sad sam pogledao FR grafik za soundpeats h3. Ništa, očekuj da će ti DT 900 Pro X zvučati ravno i basslight 😀
U tom smislu, FiiO FT1 su najveća sigurica od kupovine za većinu korisnika, bar do 200 evra.

Poslednja izmena:
Pitsi imaju EQ koji čuvaju. Ekstra sam ih podesio. I dalje mi nije jasno kako nešto može da ima stejdž što se ubada u centar školjke, a ima, instrumenti su svuda.

FiiO FT1 vidim da je jako popularan, ali mislim i dalje da sam bolje kupio. Jedva čekam da stigne sve.

DT 900 Pro X su sigurno bolje u tehničkom smislu, i po materijalima, izradi, dok je wow faktor zvuka na strani FT1, koje su i jeftinije.

IMG_2187.jpeg
Ne bi bilo drugarski da prećutim da je stiglo i napišem koju reč.

Izrada slušalica je nešto šta sam zaboravio kako može uređaj da izgleda. Unboxing je bio iskustvo kako retko pamtim. Juče nisam mogao da ih testiram jer je komp ostao na poslu, a ja u hotelu sa FiiO koji nije reagovao. Niđe 3.5mm rupe da bar vidim da li uopšte rade.

FiiO KA15 je sve samo ne user friendly, naročito kada stvari ne prorade odmah. Kabl koji dođe uz njega je bačen u kantu, jer ne radi. To sam mogao konačno da konstatujem kada sam stigao u kanc i da ga spojim sa kompom.

Ovaj drugi kabl koji imam za prenosni monitor je omogućio uređaju da mu prorade svi dugmići, naime radio je samo V-. Probao sam i na punjač od telefona da ga stavim, isto se ponašao. Očigledno mu treba master uređaj na vezi i aktivna dvostrana komunikacija, da bi uopšte prikazivao na ekranu šta treba i dugmići radili.

Firmware koji je bio na njemu je onaj prvi, tako da on ne bi ni radio ni na fonu ni na iPadu. Stavljen najnoviji v1.1.6, i to iz drugog. Prvi put je bio samo crn ekran, iako je sve prošlo uspešno prema logu iz aplikacije. Drugo flešovanje i sve je ok.

@hsv.stoned wow faktor ipak popriličan. Puno, prepuno svega. Evo me sa wish you were here sa Spotify Loseless, bolje nemam. Rekao bih da je više na dubljoj strani, verovatno ću visoke malo da pojačavam, ali to ke možda do mog sluha ili sam se navikao na kristalnost TWS slušalica. Probao malo bass competition songs, dubina je ludilo, očne jabučice se drmaju u zoni gde već prestaje sluh.

Pustio sam sad stairway i otišao u 3pm… Jeza me prolazi evo već preko pola pesme. Uglavnom neću da pipam EQ zasad, pa polagano.

verovatno ću visoke malo da pojačavam
Zadnje vreme došlo kad ljudi na beyerkama pojačavaju visoke 😀
Sličnu sam reakciju I ja imao kad su mi stigle i to čak posle kratkog korišćenja dt880. Odlične za sve, a trpe i eq ako treba.

U zdravlju da te služe

nidžo, ne pojačavaj visoke, to su jedne od retkih beyerdynamic slušalica koje imaju dobro tjunovane visoke tonove po difoltu.

Da te dugo i dobro služe. Svakako vremenom probaj neke od poznatih EQ preseta, toliko dobro reaguju na EQ da na taj način praktično možeš da dobiješ nekoliko različitih zvučnih signatura, efekat je kao da koristiš razne modele slušalica.

Nazad
Vrh Dno