Šta je novo?

Vivo X300 Series

Neki ''first impressions'', 10 pro XL vs X300 pro ? 🙏
Nemam baš vremena zbog posla da testiram ali evo par pozerskih, fotkanih sa 16E. 😃

Par zaključaka na prvu (inače Vivo je CN):

• Vibro motor na Vivu je odličan i praktično parira Pixelu (oba imaju X-axis linear). Vrlo je precizan i “klikast”, podseća na iPhone i ovo mi je već doprinelo premium osećaju. 🙂

• Displej je u zatvorenom prostoru svetliji na Vivu i stabilniji pod uglovima, dok se kod Pixela vidi blaga promena. Što se oštrine tiče, realno ne primećujem razliku.

• Signal je bolji na Vivu, kao i kvalitet poziva. Testirao sam u vozu i tunelu prilikom tri vožnje i nije bilo prekida. Plus, ima automatsko snimanje poziva što je koristan dodatak.

• Osećaj težine je sličan, ali Pixel ima bolju ergonomiju. Kod Viva imam utisak da moraš da ga držiš niže, pa mali i domali prst trpe i ume da zaboli. Ovo se odnosi na korišćenje bez maske. Bezeli manji na Vivu pa deluje da je širi.

• Kameru na Vivu sam kratko koristio, ali mi deluje zanimljivije i fleksibilnije za igranje. Pixel je bolji za true-to-life boje, dok Vivo ume da omaši ton, npr. usne budu previše roze. S druge strane, Vivo izvlači više detalja. Ima dosta opcija koje treba istražiti, pa ne bih da prejudiciram.

• Private space na Vivu je slabije rešen jer ne možeš da instaliraš potpuno odvojene identične aplikacije, već ih samo prebacuješ unutra. Na Pixelu je to pravi odvojeni prostor sa nezavisnim instalacijama. Ako npr. želim poslovni acc, ne može da se instalira poseban Gmail app.

• Zvuk bolji na Pixelu, Vivo (iako je prošao dan korišćenja) već ima bolju bateriju.

Sve u svemu, Pixel ide na prodaju. Pišite ako vas još nešto zanima.

Prilozi

• PXL_20260506_193531013.jpg
    PXL_20260506_193531013.jpg
    128.1 KB · Pregleda: 73
  • IMG_20260506_213617.jpg
    IMG_20260506_213617.jpg
    119 KB · Pregleda: 59
  • IMG-20260506-WA0007.jpg
    IMG-20260506-WA0007.jpg
    305.5 KB · Pregleda: 58
  • IMG-20260506-WA0009.jpg
    IMG-20260506-WA0009.jpg
    289.7 KB · Pregleda: 58
  • IMG-20260506-WA0010.jpg
    IMG-20260506-WA0010.jpg
    341.6 KB · Pregleda: 51
  • IMG-20260506-WA0008.jpg
    IMG-20260506-WA0008.jpg
    149.4 KB · Pregleda: 51
  • IMG-20260506-WA0003.jpg
    IMG-20260506-WA0003.jpg
    196.6 KB · Pregleda: 65
Stigla ultra 🙂
Da podesim, da se slegne utisci pa pišem kako mi se inicijalno čini. Na grbu sam se navikao jako brzo.

Prilozi

• 1000003711.jpg
    1000003711.jpg
    98.5 KB · Pregleda: 65
• Kameru na Vivu sam kratko koristio, ali mi deluje zanimljivije i fleksibilnije za igranje. Pixel je bolji za true-to-life boje, dok Vivo ume da omaši ton, npr. usne budu previše roze. S druge strane, Vivo izvlači više detalja. Ima dosta opcija koje treba istražiti, pa ne bih da prejudiciram.
.
Zato saturation automatski na -10, a kad si već tu sharpness na -90.

Uf ne sviða mi se taj stand ali nije loša.

Mogu da primetim da je Vivo, posebno X300, jedna od aktivnijih tema na forumu, naročito ukoliko pogledamo koliko je procentualno zastupljen Vivo na nivou zemlje i koliko mu je (ne)dostupnost.

Mogu da primetim da je Vivo, posebno X300, jedna od aktivnijih tema na forumu, naročito ukoliko pogledamo koliko je procentualno zastupljen Vivo na nivou zemlje i koliko mu je (ne)dostupnost.
Najposecenija tema, a čitava 3 korisnika, procenutualno na nivou zemlje bolje da ne računamo 🙂

Pixel ne može da se nabavi u Srbiji legalno, pa ima mnogo više korisnika.

Entuzijasta uvek ima bilo za tehniku ili za nešto drugo i naravno da ce da se prica o tome, ali da se izvuku pare za to... To malo teže.

Moj X300 Pro je stigao pre dve nedelje (sa KP) i toliko dugo ga već testiram.

Međutim, zamalo juče da ostanem bez njega, pošto mi je nekako iskliznuo iz džepa dok sam izlazio iz auta i pao na asfalt. Nisam ni primetio šta se desilo, nego kad sam izašao napolje i okrenuo se, video sam telefon dole. Podigao sam ga i video otisak od patike na samom camera islandu... 😑 Telefon sav prašnjav, folija ekrana izgrebana. Oblio me znoj. Posle sam ga očistio, pregledao - nigde nijedna tačkica oštećenja na camera islandu, a izgleda ni na ekranu. Nema oštećenja nigde ni na kućištu. Znači, ne znam šta se desilo, ali imao sam ludu sreću. Inače, ova originalna maska je mnogo klizava i nezgodna za držanje, poručio sam neke sa Temua, a moraću i staklo da stavim umesto ove folije.

Najposecenija tema, a čitava 3 korisnika, procenutualno na nivou zemlje bolje da ne računamo 🙂

Entuzijasta uvek ima bilo za tehniku ili za nešto drugo i naravno da ce da se prica o tome, ali da se izvuku pare za to... To malo teže.
Tačno, ali moramo imati na umu da Pixel ima da ne kažem decenijsku, ali svakako daleko veću i dužu reputaciju u odnosu na Vivo i Oppo u Srbiji i na Balkanu, pa s tim u vezi ništa od navedenog nije za čuđenje,

Kako je u Srbiji nedostupan, kako je pravi proboj došao tek prošle ili preprošle godine putem X100 i X200 generacije, kako za iste 99 posto ljudi nije ni čulo, zainteresovanost je poprilična. Manjak logističkih elemanata umanjuje potencijal za kupovinu, ali svakako, na kraju dana, zar je bolje da ne bude posećena ? Ja sam ubeđen da postoje ljudi koji da nije ovog foruma i priče o telefonu, Vivo ne bi nikad ni razmatrali, a kamoli kupili,

Putem priče, putem razmene iskustava, putem saznanja da su se i drugi upustili u nepoznato, u kupovinu telefona putem alternativnih kanal, podiže se sigurnost ljudi koji su na granici ili su neopredeljeni, da i oni okušaju sreću sa nečim sličnim. 🙌

Na benchu smo, naravno da će biti Pixel korisnika. A sam hajp vezan za Pixele traje deceniju, plus praktično čini nasleđe hajpa još iz Nexus geek perioda, dakle oko 16 godina. Pritom, mnogi od tih telefona su bili među jeftinijim u mid ili flagship klasi.

Sa druge strane, Kinezi su dodali gas sa Pro i Ultra kamera smartfonima tek u poslednje 2 godine, a sve ih je više na forumu, za godinu dana popriličan skok broja korisnika, s obzirom na suludo visoke cene i ograničenu mogućnost nabavke.

Ne treba zaboraviti ni Honor Magic Pro korisnike, mada su ti Honori po kvalitetu kamera više kao neka prelazna forma između Samsunga i pravih Pro/Ultra kineza.

@tesseract
Dobro si prošao, to se obično završava pucanjem displeja ili stakla preko kamera.
Meni se desilo nešto slično, samo u blažoj formi - zakačio sam kabl slušalica koje su sa pola metra visine pale preko 14U. Sluške od skoro 400g, i to metalni deo konstrukcije dodirnuo displej. Na svu sreću, ostao je samo manje primetan ožiljak na foliji.

Poslednja izmena:
Lepo je rekao StarLord gore. Malo ko je čuo za Vivo i Oppo. Ovo kupuju entuzijasti, ili oni sa malo drugačijim ukusom, kao i oni koji se ne ustručavaju da rizikuju. Ja sam uvek voleo nešto drugačije, nešto što nije mainstream i fensi. Apple proizvodi su nesumnjivo sam vrh, ali ne mogu sebe da zamislim sa njihovim telefonom u ruci. Samsung mi je isto odvratan sa svojom politikom objavljivanja istih telefona svake godine. Stara Note serija mi je bila zanimljiva, ali ovo ne. Moje pare neće videti. Kao što ne koristim Windows, već Linux, tako tražim alternativu i u svetu telefona. Ja znam da je ovo bilo rizično i da nemam garanciju. Znam da neću moći da ga sutra prodam, kao što će Apple i Samsung korisnici moći, ali mi je to nebitno. I da sam ga razbio juče, šta da se radi, kupio bih drugi.

Tačno, ali moramo imati na umu da Pixel ima da ne kažem decenijsku, ali svakako daleko veću i dužu reputaciju u odnosu na Vivo i Oppo u Srbiji i na Balkanu, pa s tim u vezi ništa od navedenog nije za čuđenje,

Kako je u Srbiji nedostupan, kako je pravi proboj došao tek prošle ili preprošle godine putem X100 i X200 generacije, kako za iste 99 posto ljudi nije ni čulo, zainteresovanost je poprilična. Manjak logističkih elemanata umanjuje potencijal za kupovinu, ali svakako, na kraju dana, zar je bolje da ne bude posećena ? Ja sam ubeđen da postoje ljudi koji da nije ovog foruma i priče o telefonu, Vivo ne bi nikad ni razmatrali, a kamoli kupili,

Putem priče, putem razmene iskustava, putem saznanja da su se i drugi upustili u nepoznato, u kupovinu telefona putem alternativnih kanal, podiže se sigurnost ljudi koji su na granici ili su neopredeljeni, da i oni okušaju sreću sa nečim sličnim. 🙌
Vivo je cak bio zvanicno kod nas kad bese 2020-te godine, doduse samo djubre od telefona bese V20 i jos neki modeli mislim da je bio premium X60 i X70. Samo posle nekoliko meseci, nisam siguran ni godinu dana da je bilo, pokupili su stvari i otisli. Ne znam da li su zvanicno za to vreme prodali 100 telefona. Mozda operateri. To je bila klasa V20 (redmi seriji) pa se opet nisu prodavali.

Verujem da ljudi koji su od juce na forumu da su tek sad culi za Vivo, ali ljudi koji su tu 5+ godina i entuzijasti su, trebalo bi da su culi.

Za Vivo se ne zna kakve probleme imaju, ali za pixel se znalo da crkavaju, losi modemi, displeji itd, pa su opet bili kupovani, dok ovde nije slucaj, barem ja nisam procitao u ove 3 godine da se neko zalio na Vivo, bar 1 covek, a opet ne kupuju se.

Vivo je cak bio zvanicno kod nas kad bese 2020-te godine, doduse samo djubre od telefona bese V20 i jos neki modeli mislim da je bio premium X60 i X70. Samo posle nekoliko meseci, nisam siguran ni godinu dana da je bilo, pokupili su stvari i otisli. Ne znam da li su zvanicno za to vreme prodali 100 telefona. Mozda operateri. To je bila klasa V20 (redmi seriji) pa se opet nisu prodavali.

Verujem da ljudi koji su od juce na forumu da su tek sad culi za Vivo, ali ljudi koji su tu 5+ godina i entuzijasti su, trebalo bi da su culi.

Za Vivo se ne zna kakve probleme imaju, ali za pixel se znalo da crkavaju, losi modemi, displeji itd, pa su opet bili kupovani, dok ovde nije slucaj, barem ja nisam procitao u ove 3 godine da se neko zalio na Vivo, bar 1 covek, a opet ne kupuju se.
Pa nije se Vivo povukao sa srpskog tržišta jer su prodali 100 telefona, nego su se generalno povukli iz Evrope zbog problema sa nekim patentima i licencama, recimo čuveni spor sa Nokia/5G/WLAN patentom, sudovi su tako presudili (npr. u Nemačkoj) da je Vivo praktično proteran iz EU. Slične probleme su imali i Oppo i OnePlus. Prošle godine je bilo kao nekih pregovora na tu temu, o unakrsnom patentiranju na globalnom nivou (Kinezi i Nokia) ali ne znam tačno šta je sve dogovoreno.

Pixeli nisu bili tako kvarljivi i problematični kao LG Nexusi. Pritom, Nexus 5X je bio baš jeftin uređaj, pa je sasvim logično da je bio dobro prodavan čak i u Srbiji, i bio prisutan u geek bench zajednici. Pixele je dosta lakše i jeftinije nabaviti nego Vivo Ultra, plus ne žele svi kamera telefon sa grbom, ručnim podešavanjima itd, zapravo većina korisnika želi point and shoot telefon poput iPhone, Samsung, Pixel, za instagram i fb.

Sa druge strane, Vivo/Oppo Pro i Ultra modeli su skuplji i teže dostupni, plus imaju softver koji nije baš po ukusu jedne android geek zajednice, problem sa kineskim slovima u app/vidžetima itd.
A Xiaomi Ultre koje mogu da se kupe zvanično u Srbiji imaju monstruozne cene u domaćim prodavnicama, pa će ih kupiti samo entuzijasti koji stvarno žele i nije im problem da plate takav uređaj. Nije baš idealno poređenje ali nisu ni Defender, Land Cruiser, G klasa najprodavaniji automobili u Srbiji, niti trebaju većini ljudi, već su to neka Škoda, Dačija, Reno, Pežo, Opel itd. Meni da ne trebaju ovakve kamere, nikada ne bih kupio grbavi Ultra model, već bih koristio skoro duplo jeftiniji OnePlus ili kompakt Xiaomi (a i oni su hardverski bolji od Pixela).

Poslednja izmena:
Moj X300 Pro je stigao pre dve nedelje (sa KP) i toliko dugo ga već testiram.

Međutim, zamalo juče da ostanem bez njega, pošto mi je nekako iskliznuo iz džepa dok sam izlazio iz auta i pao na asfalt. Nisam ni primetio šta se desilo, nego kad sam izašao napolje i okrenuo se, video sam telefon dole. Podigao sam ga i video otisak od patike na samom camera islandu... 😑 Telefon sav prašnjav, folija ekrana izgrebana. Oblio me znoj. Posle sam ga očistio, pregledao - nigde nijedna tačkica oštećenja na camera islandu, a izgleda ni na ekranu. Nema oštećenja nigde ni na kućištu. Znači, ne znam šta se desilo, ali imao sam ludu sreću. Inače, ova originalna maska je mnogo klizava i nezgodna za držanje, poručio sam neke sa Temua, a moraću i staklo da stavim umesto ove folije.
Imaš ove Nillkin:
Screenshot_3.png

Srbija, pa i ceo Balkan, je totalno nebitno trziste spram nekih drugih i brojnijih i platezno mocnijih. Tako da statistike sa ovih prostora nisu presudne verujem ni za jednu kompaniju.
Druga stvar, prodaja na globalnom nivou. Ne znam tacne podatke pa da ne lupam, ali tipujem da BBK (iako ne postoji vise) ima ukupno najvise prodatih telefona. Barem bi tako trebalo da bude. Verujem da je Pixel na nivou statisticke greske generalno, ne samo u odnosu na Kineze.

Srbija, pa i ceo Balkan, je totalno nebitno trziste spram nekih drugih i brojnijih i platezno mocnijih. Tako da statistike sa ovih prostora nisu presudne verujem ni za jednu kompaniju.
Druga stvar, prodaja na globalnom nivou. Ne znam tacne podatke pa da ne lupam, ali tipujem da BBK (iako ne postoji vise) ima ukupno najvise prodatih telefona. Barem bi tako trebalo da bude. Verujem da je Pixel na nivou statisticke greske generalno, ne samo u odnosu na Kineze.
BBK službeno ne postoji, ali veze između Vivo/ Oppo i njihovih podbrendova su i dalje jake. Dijele puno komponenti i koriste iste lance nabave. Vjerojatno su razdvojeni kako ih ne bi snašla sudbina Huaweija.

Tako je. Mislim pre svega na brendove koji su bili u grupaciji, da ih ne nabrajam sve sada. Pretpostavljam da svi oni kada se saberu imaju najvise prodatih telefona globalno.

Vivo je na nivou statističke greške i na poslu me prvi dan pitali svi koji je to telefon, a kad su videli kameru, bateriju, fotke zamislili se zašto koriste jabuku i samsung. Najviše se boje garancije i što ih nema kod provajdera. Pa i Oppo koji se reklamira na sva zvona u Ligi šampiona nema ništa bolji status.
Ja sam oduvek hteo da probam vivo ili oppo i sada mi se ukazala prilika, jer ne mogu više samsung posle 10god i pregršt modela. Jabuku ne mogu da smislim, a google je odsvirao svoje još od pxl3.
Baterija napunio juče ujutru sada sam na 50% znači lagano korišćenje 2+ dana😂 . Kamere odlične i nekako me vuče da fotkam i koristim. Grba je još uvek donekle tu primetna, ali valjda ću se navići.
Videćemo kako će biti posle godinu dana.
Pitanje, da li koristite vivo nalog, da li da pravim uopšte i šta dobijam sa tim?

Malo se tu preteruje u videu kad se spominju dobavljaci i distributeri. Da je cena Viva bila korektna, verujem da bi se prodavao itekako. Samo sto su kod nas alavi i distributeri i dobavljaci. Radio u transportu 2 godine, dok sam zavrsao master na saobracajnom faxu u Bgu. Eto to je jedan od glavni razloga zasto prodaja nije isla. Secate se Xiomi na pocetku? Bio jeftin, ljudi kupovali. Primer da ne odem sa teme, kum iz kine doneo Xiomi projektor za 140e a ovde kod nas i GT trazili blize 55k din za njega. Alo da je biciklom doneo iz Kine 1 model, manje bi ga kostalo. Al dobro. Ja sam ljubitelj huawei-a al mi se jako dopada Vivo u zadnje vreme. Pratim vasu temu i moram reci da sam zainteresovan za njega. Kum ide za Kinu, al nema jos m*da da ga tako uzmem. Bojim se iskreno ako dobijem skart verziju ili nesto ne bude radilo, kako to resavati. To me najvise plasi

Pisao sam već o tome, al ajde da obnovimo gradivo.
Moja komšinica je pre nekoliko godina bila u Kini, i htela da kupi između ostalih stvari i telefon.
Da nije imala koleginicu kineskinju koja ju je vodila po gradu, ko zna šta bi uzela...jer postoje ne samo kopije kineskih telefona, već i kopije kopija.

To što kopiraju modele zapadnih kompanija je odavno poznato, već kopiraju i sami sebe.
Postoji bezbroj malih dućana/radnji-servisa, gde pred tobom sklope koji god hoćeš model telefona, da biraš...

Pisao sam već o tome, al ajde da obnovimo gradivo.
Moja komšinica je pre nekoliko godina bila u Kini, i htela da kupi između ostalih stvari i telefon.
Da nije imala koleginicu kineskinju koja ju je vodila po gradu, ko zna šta bi uzela...jer postoje ne samo kopije kineskih telefona, već i kopije kopija.

To što kopiraju modele zapadnih kompanija je odavno poznato, već kopiraju i sami sebe.
Postoji bezbroj malih dućana/radnji-servisa, gde pred tobom sklope koji god hoćeš model telefona, da biraš...
Kako biti siguran da ono što se donese u Srbiju nije kopija ili kopija kopije ? Aplikacija koja čita unutrašnje komponente itd ili postoji bolji način ?

Po nekoj logici, uzimati iz zvanicnih Vivo ili Oppo radnji. Ortak koji mi je u Kini nabavio Oppo je isao sa jednom Kineskinjom i obilazio zvanicne Oppo radnje. Tek je u trecoj nasao crnu 16/512GB verziju. Posle su bile zezancije sa placanjem, ne mozes da konvertujes eure jednostavno... Na kraju platila Kineskinja u njihovoj valuti, a ortak dao njoj eure.

Kako biti siguran da ono što se donese u Srbiju nije kopija ili kopija kopije ? Aplikacija koja čita unutrašnje komponente itd ili postoji bolji način ?
Ima par aplikacija koje čitaju unutrašnje komponente( "Device Info: View phone info", "Device info: System & CPU Info", "Hardware Software System Info, " CPU-U", itd...), i ja ih koristim kad kupim telefon sa oglasa.

Ko nije spreman da rizikuje, najbolje je da kupuje u zvaničnim prodavnicama sa validnom garancijom, e sad što takvih prodavnica kod nas nema(mislim na Oppo i Vivo), to je već druga stvar...

Pitanje, da li koristite vivo nalog, da li da pravim uopšte i šta dobijam sa tim?
Sa nalogom možeš da imaš vivo cloud sa 5gb prostora i možeš da vidiš kad je uređaj kupljen i još koliko je u garanciji kao i find device. Ostalo ti je nebitno.
Screenshot_20260508_153401.jpg
Kum ide za Kinu, al nema jos m*da da ga tako uzmem. Bojim se iskreno ako dobijem skart verziju ili nesto ne bude radilo, kako to resavati. To me najvise plasi
Uđe u bilo koji veliki tržni centar i kupi u zvaničnoj prodavnici. Ako si nekad gledao video kako se pravi oppo x9pro video bi da je verovatnoća da nešto ne bude ok skoro nemoguća. Siguran sam da je tako i sa x9u i Vivo-m. Veći je problem plaćanje karticom jer Kinezi imaju neka ograničenja za naše banke(ili obrnuto).
Ja ni u Srbiji ne kupujem telefon preko malih radnji a kamoli u Kini. Pre bih kupio preko TradingShenzhen nego kod ovih naših dilera. Samo zvanična prodavnica i nema greške, ima ih u svakom većem tržnom centru.
Kad upališ telefon i ubaciš nalog, možeš da vidiš da li je telefon original i kad je aktiviran i dokle traje garancija.

Da li znate neki primer kod nas da je neko kupio kopiju telefona od ljudi koji donose iz Kine????????

Nazad
Vrh Dno