Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ma gluposti, stalno izmisljaju nesto,. Kao da na drugim espreso masinama moze da se podesava pritisak. Eto i na gaggia classic moze ali moras rastaviti aparat da bi podesio pritisak, inace out of the box je takav kakav je.
Dok nije izisao PLUS , obican H10A je bio ubica, bolji od bambino plus koji je 3x skuplji.

1000027721.jpg
Čekam da mi stigne PID,pa ću pokušati da ga ugradim na Vivu 🙂

Malo si mi ne jasan, kazes da nikad vise klot aparat, pa onda verujes da ce biti dobar, i na kraju da si ga kupio i pisao o njemu... pa onda jel dobar ili nije?

Napisao si da nikad vise klot, sto daje utisak da si kupio H10A , i da si pisao o njemu i njihovim mlinovima. No svejedno pogresno sam razumeo da si kupio H10A ( video sam iz tvojih upisa ovde da si kupio H10 Plus ) a na klot si verovatno mislio na Gaggiu Classic , jer vidim da nisi bio zadovoljan njome. Uglavnom jasno mi je o cemu pises.

Ja tek sad videh ovaj Hibrew H10A/plus....meni je neverovatno sta se dobija kod A verzije za taj novac.

Ljubiteljima espresa koji ne vole voćkaste ukuse itd. bih preporučio Brasil Carmelo Caparao od Hotel Beograd Kafe. Da se ogradim, ja sam ovo probao u sklopu cupping-a, što je najbliže filteru, ne espresu, ali uveren sam da bi kafa kidala kao espreso jer ona i jeste preporučena od strane HBK samo za espreso. Deluje mi kao bolja opcija od Lavazza-e i blendova, cena je tu negde slična – 4600 din/kg... Kod njih na sajtu pišu ukusi koji pišu, ali drug koji je bio sa mnom i ja se slažemo da zapravo najviše vuče na orah, što nam je bilo mnogo zanimljivo i ukusno.

Takođe sam probao Kenija Embu - Ngurueri AA u Koppa-i fan-ta-sti-čan je. Probao sam kafe iz UAE jednom kada je bilo probanje takmičarskih zrna u Dushi, i po mom mišljenju ova iz Koppe može da se meri sa njima. Jaka, prijatna, gorčina, ali ispod nje se smenjuje jedno tri različita ukusa sa svakim gutljajem i kako se kafa hladi (ja pijem s malo smeđeg šećera espreso, btw, doduše oni imaju samo beli). Preovladava nota mlečnog karamela (tj. dulče de leće), što je baš ludnica i jako ukusno. Ostale sam, priznajem, zaboravio, ali sve je na sličnu foru, čokoladasto-karamelasto, mada je bilo i maaalo note voćkastog. Odmah sam preporučio sam jednom drugu, pa ću preneti i njegove utiske kad' proba.

Probao sam i neku njihovu Kolumbiju, ali mi bolja Kolumbija u Artistu. Nažalost nisam ukačio ni na jednom ni na drugom mestu koja je tačno u pitanju, a imaju ih više i jedni i drugi. Ali bila je jako voćkasta, mada ni ova u Koppi nije za bacanje. Zanimljiv šmek ima u flat white izdanju. Ali Koppa dere sa cenama – 430 za dupli, 490 za kafu s mlekom. Ali ova Kenija vredi te pare, i više od toga.

Jel probao neko sa Nespresso Vertuo Next Mexico kapsulu? I koja vam je od njihovih najbolja?

Prilozi

• IMG_20260413_192032.jpg
    IMG_20260413_192032.jpg
    196.2 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20260413_192017.jpg
    IMG_20260413_192017.jpg
    337.5 KB · Pregleda: 25
Drustvance, treba mi misljenje struke.

Nakon dugogodisnjeg koriscenja, Delonghi EC685 pa prelaska na ECAM22.12 (sa sopstvenim mlinom) kako bi imali in-house mlevenje i smanjli jurnjavu za mlevenjem po kafeterijiama, opet hocemo da promenimo setup nakon prodaje ECAM22 jer integrisan mlin uopste nije doprineo boljem espresu i uzitku u odnosu na 685.

Sta predlazete, da li ici (opet) na termoblok EC890 ili preci na Thermojet i nesto kao Bambino (dosta skuplja opcija) ili mozda Gaggia Classic?

Da li imamo jos neke kucne kvalitetne opcije do 350/400EUR?

U buducnosti verovatno bi dodali mlin, pije se 3-4 espresa dnevno.

Hvala unapred!

Uzmi aparat za ~100e i mlin za ostalo.

Ali nećeš videti taj kvalitet espresa ako kupuješ mlevenu kafu. Ne samo za Bambino nego za sve aparate, mnogo je veći upgrade kupovina kvalitetne kafe u zrnu i sopstveni (dobar) mlin nego upgrade aparata.

Da ne ostanem dužan šta sam uradio. Kupio sam od čoveka ovde lokalno polovan Delonghi ECP 31.21 za 9000 dinara.

Ne deluje jako korišćeno ali ni održavano tako da sam ga lepo očistio i tu je moja gadljiva guzica napravila prvu grešku. Rastvorio sam tabletu za sudomašinu i ubacio u nju portafilter, korpe, skrin koji je bio odvratan jer kao da je korišćena neka pogrešno mlevena kafa... Sve se očistilo super, portafilter toliko dobro da se skinuo spoljni finiš. Sad je matiran, ribanje sirćetom i sunđerom je malo popravilo. Ali sad imam mat portafilter 🙂) . Nisam razmišljao da nije čelik.

Sve u svemu za sad imam neke Covim Ora ESE "kapsule" (ovaj je kupljen dok je još dolazio sa korpom za ESE) i poprilično je dobro za moj ukus, mnogo češće sam pio mnogo lošiju kafu. Gotovo da ću morati da se nateram da tražim dalje. Potražiću neku mlevenu za espreso pa da probam i sa tim.

Ne deluje jako korišćeno ali ni održavano tako da sam ga lepo očistio i tu je moja gadljiva guzica napravila prvu grešku. Rastvorio sam tabletu za sudomašinu i ubacio u nju portafilter, korpe, skrin koji je bio odvratan jer kao da je korišćena neka pogrešno mlevena kafa... Sve se očistilo super, portafilter toliko dobro da se skinuo spoljni finiš. Sad je matiran, ribanje sirćetom i sunđerom je malo popravilo. Ali sad imam mat portafilter 🙂) . Nisam razmišljao da nije čelik.
Ovo se meni desilo sa portafilterom Dedice, stavio sam ga u sredstvo namenjeno za ciscenje kafe aparata (Puly caff) i isto je postao mat... 🙂

Nazad
Vrh Dno