Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

EU komisija je već uputila zahtev za odobrenje Roam like at home za zemlje Zapadnog Balkana i uputila zahtev zemljama ZB za usvajanje potrebne regulative, tako da jeste, do nas. Npr Ukrajina i Moldavija su pristupile ovome od 01.01. ove godine, jer su u njihovim planovima za pridruživanje imali drugačije, aktualizovane parametre, dok su za zemlje Zapadnog Balkana ta pravila u pristupnim planovima izostavljena jer je to bilo davno.
Tako da ja mislim da će naši da koče maksimalno jer će da izgube dobar deo profita a i nije ograničen samo na postpaid kao Zapadni Balkan roming 😉
"I na tarabi pise"
Naredjeno im je koliko da kasne... nismo mi dovoljno veliki niti bitni da smeno sami da odlucujemo.
OD cega mislis da bi mi izgubili novac konkretno i ko je to mi?

Ali na koji nacin, konkretno?
Pa oni se pitaju za sve.
Imaju prakticno besplatan roming i sada i to preko svojih operatera u drugim drzavama Balkana i EU. To im je velika prednost u odnosu na A1 i Yettel.
Prednost je i u EU jer na osnovu ovoga prodaju gomilu brojeva nasim ljudima, u Austriji i Nemackoj koji imaju besplatan roming sa EU, Svicom i Balkanon na MTS i MTEL mrezama...
Kad DZ roming sa EU stupi ne snagu, njihova prednost nestaje...

Pa oni se pitaju za sve.
Imaju prakticno besplatan roming i sada i to preko svojih operatera u drugim drzavama Balkana i EU. To im je velika prednost u odnosu na A1 i Yettel.
Prednost je i u EU jer na osnovu ovoga prodaju gomilu brojeva nasim ljudima, u Austriji i Nemackoj koji imaju besplatan roming sa EU, Svicom i Balkanon na MTS i MTEL mrezama...
mts nema nijednog svog operatera u EU, A1 i Yettel imaju, mts ima virtuelne operatere koje nemaju svoju mrezu te ne moze da koristi njihovu mrezu u romingu jer ista ne postoji

Pa oni se pitaju za sve.
To je smesan broj ljudi a i nije neka prednost (nema poziva van MTS mreze).
A1 i Yettel ne da imaju svoje prave operatere nego imaju vec i sve dilove po EEA+UK+TR.

MTS ce zaraditi vise jer ce istog trenutka povecati cene (kao i druga dva, kao i EEA operateri sto su tada uradili).

EU operateri odlucuje kada ce i kako MTSu biti dozvoljeno - na nacin koji nece promeniti nista protiv njih.

To je smesan broj ljudi a i nije neka prednost (nema poziva van MTS mreze).
A1 i Yettel ne da imaju svoje prave operatere nego imaju vec i sve dilove po EEA+UK+TR.

MTS ce zaraditi vise jer ce istog trenutka povecati cene (kao i druga dva, kao i EEA operateri sto su tada uradili).

EU operateri odlucuje kada ce i kako MTSu biti dozvoljeno - na nacin koji nece promeniti nista protiv njih.
Minut dolaznog poziva u Grčkoj A1 korisnik placa 49 dinara (a A1 verovatno za taj poziv placa 0 dinara Grčkom operateru) a u mts je 3,58 dinara

Nasi ljudi vec imaju MTL u Austriji i Nemackoj
O tim mrezama i govorim.
Sa MTEL postpejd karticom iz DE ili A ( https://www.mtelgermany.de/sr/mobile/najbolje-tarife ) imas besplatan roaming u EU, CH, BiH, CG, SRB, HR i Sloveniji... Te mreze su tek nedavno pokrenuli i ukidanje rominga sa EU bi obesmislilo njihove pakete, osmisljene za nase ljude. jer bi to onda i svi drugi operateri imali...

A sa SLO ili HR A1 karticom nemas DZ roaming u Srbiji. Sa madjarskom Yettel karticom nemas DZ roming u Srbiiji ili u Crnoj Gori...

U MTS paketima imas besplatne pozive u sve njihove mreze... Zona 0 valjda.

Poslednja izmena:
Nemas u A1 i Yettel jer oni hoce da zaradjuju, ne branimo im mi sigurno.
Previse smo mi mali da mi ista odlucujemo. Nismo Izrael.

@alfaunits
Upravo zato što smo mali Evropi nije problem i želi da ukine roming. Ili misliš da je Moldavija sa manje od 3 miliona stanovnika mnogo velika i moćna zemlja da je naterala EU da joj ukine roming?
Poenta je da to ne odgovara lokalnim operaterima, u svim zemljama ZB, jer mnogo zarađuju na ovakvoj sitiaciji.
Mada, neće moći dugo, najviše što mogu da urade je da odgode na možda godinu dana, što je opet veliki profit za njih.

Moldavija nije velika pa je EU rekla "secite roming".
Mislim da je po desavanjima zadnjih godina jasno da mali samo slusaju 🤷‍♂️

Nije vise ni to sto samo Srbiju kudite nego je jos gore sto mislite da se mi pitamo.
Necemo da otvorimo? Seku investicije, zezaju za ovo/ono.. i to je najprostije sto rade.

Moldavija nije velika pa je EU rekla "secite roming".
Mislim da je po desavanjima zadnjih godina jasno da mali samo slusaju 🤷‍♂️

Nije vise ni to sto samo Srbiju kudite nego je jos gore sto mislite da se mi pitamo.
Necemo da otvorimo? Seku investicije, zezaju za ovo/ono.. i to je najprostije sto rade.
A Ukrajina je mala sa 40 miliona stanovnika? 🙂
Da, mi se pitamo, mi moramo da uskladimo naše propise sa njihovim da bi oni odobrili. A EU je itekako u interesu da se taj roming isključi i na Zapadnom Balkanu kako zbog ljudi iz EU tako i zbog naših ljudi jer smo u 21. veku gde je sve digitalizovano, online i za sve ti treba pristup internetu.

I Ulrajina je mala.
EU ima 20bil GDP i 300+ mil ljudi

Ukrajini se diktira kohe oruzje i koji kredit za to isto oruzje da uzme.
A mi mozemo da biramo roming 🤣 how yes no...

Treba da provedem u HR 30-ak dana, šta predlažete da ima barem 20+ GB (ako ima i nekih flat opcija možda ne bi bilo lose)?

Tomato. Plus se dobija svasta kad se aktivira kartica, plus ako se registrujes...

Prilozi

• Screenshot_20260509_000215_Moj Tomato.jpg
    Screenshot_20260509_000215_Moj Tomato.jpg
    64.5 KB · Pregleda: 44
Mislim da je pre bilo ipak jeftinije. Sećam se da sam kupio na pumpi karticu za 6 evra, telemach, i da je imala nešto puno gigabajta, tipa 60gb.
Ovo šro nude preko esim je skuplje. E sad zavisi kome šta treba

Ovo sto je @Grga Pitić predlozio. To imam ja. Jos je sada unlimited za esim. Ja imam fizicku i bilo je ogranicenje na 120gb za 90 dana,kostalo 20€. Za 25€ je neogranicno,koliko vidim. Nema sta da se razmislja.

Ovo sto je @Grga Pitić predlozio. To imam ja. Jos je sada unlimited za esim. Ja imam fizicku i bilo je ogranicenje na 120gb za 90 dana,kostalo 20€. Za 25€ je neogranicno,koliko vidim. Nema sta da se razmislja.
Hvala😀Onda ćemo udariti po esim-u😀

Mislim da je pre bilo ipak jeftinije. Sećam se da sam kupio na pumpi karticu za 6 evra, telemach, i da je imala nešto puno gigabajta, tipa 60gb.
Ovo šro nude preko esim je skuplje. E sad zavisi kome šta treba
Jos uvek imaju za 6.50€ 10+40gb, ali imaju najgoru mrezu, kao i ogranicenje od 150mbps. jedina dobra stvar je sto imaju nacionalni roming na HTu, ali jedino dozvoljava da se rucno spaja gde HT ima B28 ili samo na 2G, sto u vecini slucajeva znaci da se zapne na smecu od Telemachove mreze.

@matija.v
Ja je doduše nisam koristio u Hr već sam kupovao za EU na prolazu kroz Hr. Znam da je bio izbor za 6 evra ili uzmeš 50-ak gb za Hr ili 20gb za EU.
Zgodno za one.koji nemaju esim

@matija.v
Ja je doduše nisam koristio u Hr već sam kupovao za EU na prolazu kroz Hr. Znam da je bio izbor za 6 evra ili uzmeš 50-ak gb za Hr ili 20gb za EU.
Zgodno za one.koji nemaju esim
Problem je sto je na vec losu mrezu preslo gomila ljudi, sinoc u areni zagreb mi je telemach prestao raditi na negde 30% pune arene, kad se popunilo skroz je vecinu prebacilo na HT pa je i on postao neupotrebljiv 🤣. Inace sad je 10GB za EU, ne racunaju bonus GB, ako ih uopste i dodele bez da ih zoves.

Nazad
Vrh Dno