Šta je novo?

Internet na selu za kameru

Njegos96

Poštovan
Učlanjen(a)
28.12.2021
Poena
85
Moja oprema  
Mobilni telefon
Honor Magic 8 pro
Ćao ljudi, treba mi mala pomoć 🙂
Hoću da stavim kameru za nadzor starije osobe, da mogu da pratim sa telefona (nije blizu, oko 300 km). Problem je što tamo nema internet, pa bih morao da uzmem neki internet ako ima bez ugovorne obaveze 2 godine.
Može i predlog koja unutrašnja kamerica, mislio sam Tapo c100
Ako je neko već radio ovako nešto:
koji internet uzeti da ne zeza?
koliko GB troši kamera mesečno?
koji ruter i kamera su se pokazali ok?
Ne bih da bacam pare na nešto što ne radi kako treba.
Hvala!

Najbolja opcija bi bila 4G ruter i m:roming tiket za Srbiju na m:tel kartici iz CG. Neograničen mobilni internet na godinu dana za 30 do 40€.
Za preporuku kamere, vjerujem da će neko drugi da se javi ali znam da ima dosta tih kamerica, pa čak i no name kineza koje se ukopčaju u glo od sijalice i rade dobro.

za video nadzor i iskustva sa kamerama postoji tema

za mobilni internet, pošto to u selu verovatno može, postoji podforum

ne znamo u kom delu države je to selo i šta ima tamo od mogućnosti za pristup Internetu

Najbolja opcija bi bila 4G ruter i m:roming tiket za Srbiju na m:tel kartici iz CG. Neograničen mobilni internet na godinu dana za 30 do 40€.
Za preporuku kamere, vjerujem da će neko drugi da se javi ali znam da ima dosta tih kamerica, pa čak i no name kineza koje se ukopčaju u glo od sijalice i rade dobro.
Nije neograničen, već je 100GB/365 dana, 40 EUR.
Plus na to je trošak 18,90 EUR mesečno za najjeftiniji postpaid paket, što je na godišnjem nivou 226,80 EUR, pa je ukupno, bez 4G rutera 266,80 EUR. Sa ruterom može da se kaže da je oko 300 EUR, oko 3.000 RSD/mesečno. Ako je tu gde je kuća domet okay, to je možda i najbolja opcija.
Što se tiče toga koja kamera, ja bih uzeo neku koja radi na struju, sa mogućnošću rada na bateriju kod nestanka struje, a automatsko prebacivanje na struju iz mreže u slučaju dolaska. Ovo bi mi bio prioritet.

@RingeRaja U MTEL temi se pominjao neki FUP od 10GB mjesečno ali nisam primjetio da se bilo ko žalio da mu je ukinut internet pristup ili nešto sl. kada se dostigne mjesečni limit. Ali dobro...
Nije mi jasno kakav dodatni postpaid paket od 18,90€ pominješ, jer m:roming tiket za Srbiju se može koristiti i na prepaid karticama.
Sve u svemu, valjda će naći rješenje @Njegos96

Znam dosta ljudi koji su koristili tu karticu, ali se izgleda dosta nešto izmenilo, moraću da proverim.
Provericu i kod operatera da li imaju neki predlog, čini mi se da je ranije kućni net iz A1 mogao da se nosi gde god želiš, nije bio vezan za jednu adresu. On je čini mi se 1.799 mesečno.

Mnogo ljudi koristi mtel kao kucni internet i radi im normalno. Kamere ne trose net konstantno vec samo prilikom pristupa tako da ce i 1gb mesecno biti dovoljan SAMO za kamere.
@RingeRaja nema postpaida u ovom slucaju. Uzima se turist esim koji inicijalno kosta 15eur. tiket je 40eur, ali ce mu sada pasti cena u junu. postoji potreba za mesecnom uplatom kredita od 3eur, ali to ostaje kao kredit i moze se iskoristiti za kupovinu novog tiketa naredne godine.
Tako da je cena u totalu 15+40+12x3=91 za godinu dana, a naredna godina 40 i tako u krug.

Osim toga, jos jedna mogucnost sada je multisim. Ako imas paket sa dosta interneta, uzmes multisim i tu drugu iskoristis za selo. Mozda ti se cak isplati i da predjes na malo veci paket.

Hoću da stavim kameru za nadzor starije osobe, da mogu da pratim sa telefona (nije blizu, oko 300 km). Problem je što tamo nema internet, pa bih morao da uzmem neki internet ako ima bez ugovorne obaveze 2 godine.
Hvala!
Mtel e sim 20 evra.Ima i za 15 evra.
Esim adapter 20 evra
Srbija godišnji tiket 40 evra( verovatno od 1 jula 20 evra) do kraja godine
Ruter 30-35 evra
Kamera xiaomi 40 evra.

Imaš veća početna ulaganja,posle te košta samo 30 evra internet godišnje.Imaju januarske akcije kad je srbija roming tiket 30 evra.

Taj roming tiket se vidi u mtel app,ne vidim ga na sajtu.

Ja trošim oko 600 gb mesečno,već od Nove Godine,bez problema.

Hvala!
Takođe selo udaljeno oko 270km koristim neku random fhd kinesku kameru, 5gb neta-Globaltel (350din. Mesečno) zadovoljava moje potrebe. Internet ti se troši svakim pregledom snimka/live sa kamere i imaš kod većine kamera da vidiš kolika je potrošnja. Naravno potrošnja se povećava sa promenom rezolucije na veću i uključivanje zvuka. Uglavnom u HD ide 50tak kilobajta po sek. bar kod moje no-name kamere. Uz povremeni ulazak na kratko dnevno

Takođe selo udaljeno oko 270km koristim neku random fhd kinesku kameru, 5gb neta-Globaltel (350din. Mesečno) zadovoljava moje potrebe. Internet ti se troši svakim pregledom snimka/live sa kamere i imaš kod većine kamera da vidiš kolika je potrošnja. Naravno potrošnja se povećava sa promenom rezolucije na veću i uključivanje zvuka. Uglavnom u HD ide 50tak kilobajta po sek. bar kod moje no-name kamere. Uz povremeni ulazak na kratko dnevno
Koliko ti samo kamere potrose mesecno u proseku? Jel ide uopste do 1GB ? hvala.

Koliko ti samo kamere potrose mesecno u proseku? Jel ide uopste do 1GB ? hvala.
Oko 3-3.5gb(mesečno) uz povremeno gledanje hd/fhd, nema potrebe da mi stalno bude uključen prikaz, kada ti stiže notifikacija ako se neko mota u zoni kamere itd...Kartica je pripejd a ako ti nije dovoljno gb možeš uzeti do 10gb- uzbudljiva konekcija (10gb, 50min) završiće vam posao. Ruter mislim da je neki 4g LTE huawei sa dve spoljne antenice povezan sa kamerom preko lan kabla radi bolje stabilnosti.

Oko 3-3.5gb(mesečno) uz povremeno gledanje hd/fhd, nema potrebe da mi stalno bude uključen prikaz, kada ti stiže notifikacija ako se neko mota u zoni kamere itd...Kartica je pripejd a ako ti nije dovoljno gb možeš uzeti do 10gb- uzbudljiva konekcija (10gb, 50min) završiće vam posao. Ruter mislim da je neki 4g LTE huawei sa dve spoljne antenice povezan sa kamerom preko lan kabla radi bolje stabilnosti.
oK pitam uglavnom jer ako se ukljuci ona detekcija pokreta (a uzeo bih xiaomi kameru sa SD karticom), nisam upucen da li te detekcije on uploaduje jer se gleda preko APP, pa mozda tu potrosi na upload.Ako uopste funkcionise tako sa tehnicke strane

oK pitam uglavnom jer ako se ukljuci ona detekcija pokreta (a uzeo bih xiaomi kameru sa SD karticom), nisam upucen da li te detekcije on uploaduje jer se gleda preko APP, pa mozda tu potrosi na upload.Ako uopste funkcionise tako sa tehnicke strane
sve se snima lokalno, a internet trosi samo kada ti iniciras da gledas uzivo ili ono sto je snimljeno. Ima ono neku komunikaciju sa serverom, pinguje se stalno, ali to je beznacajno.

Tako ja koristim, imam 4g internet u Kladovu, i 2 kamere, jedna je Tuya a druga neka krs koja se napaja preko solarnog panela IcSee ili tako nesto. I smesna bude potrosnja, samo kada gledas ili skidas video. A bese ima i zvucnik ako treba da pricas.

Nazad
Vrh Dno