Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Evzoni i mangupske kombinacije kolona i ubacivanja, plus NMK autoputeve ne mogu da svarim ionako...
Ово је један од разлога да идемо авионом, можемо да идемо на ЕУ шалтер, али кад се направе колоне, биће комплет хаос на 40 степени уз стандардно гомилу безобразних који возе слалом из траке у траку. Ту забаву ћу радо прескочити.

Preterujete...

Bio prosle 2 godine 2 puta. Niko nije uleteo, autoput kroz Makedoniju nisam osetio...

Ne kazem da je perfekcija i da nema budala da ulete, ali se preteruje.

Што је већа гужва то је више приметно, а гужви ће бити. Па на наплатним рампама на аутопуту крену да се шетају из траке у траку чим има више од 5 аутомобила који чекају пред кућицом.

Ova tema je definicija našeg društva. Čitam naslov, čitam poruke i shvatam da nam je najveća muka kako jednostavno stići u Grčku na more. To što će se smanjiti broj vozača i što će cena drumskog saobraćaja da povuče cene gomile proizvoda sa sobom nam nije ni na horizontu.

Цене превоза одоше у сваком случају због цене нафте. Возачи који возе у ЕУ могу да добију дозволе боравка, као што су могли и до сад. Они који возе за фирме ван ЕУ и користе туристичке олакшице и даље имају исте могућности, дуже боравке уз злоупотребе докумената и сл. преваре је свакако требало санкционисати.

Ova tema je definicija našeg društva. Čitam naslov, čitam poruke i shvatam da nam je najveća muka kako jednostavno stići u Grčku na more. To što će se smanjiti broj vozača i što će cena drumskog saobraćaja da povuče cene gomile proizvoda sa sobom nam nije ni na horizontu.
Država je trebala davnih dana da formira strategiju i da dogovori sa EU kako će se tretirati ulazak i boravak naših vozača na tlu EU (ne samo vozača nego i sezonskih radnika). Kako se ništa po tom pitanju nije radilo, a ne radi se ni sada (drugar ima AP firmu pa mi priča šta se dogovara na sastancima prevoznika), obični učesnici u ovoj temi ne mogu ništa drugo osim da komentarišu trenutno i predstojeće mučenje na graničnim prelazima.

Poslednja izmena:
Sve što ste naveli je tačno, prvi sam da se pravila poštuju, i zapravo ste potvrdili ono što sam napisao. Ne rešavamo probleme sistemski, jer svi mi, kao deo tog sistema, brinemo pre svega o sporednim stvarima, poput čekanja u koloni za odlazak na more.

Aerodrom u Madridu pre 7 dana, Terminal 1. U dolasku prvo nailaziš na aparate za registraciju kojih ima 15ak, nekih 5 ne radi. Dve tete stoje ispred njih i ako si već registrovan usmere te na e-gate-ove. Pošto sam već bio registrovan nastavljam na e-gate, ispred mene 15ak ljudi. Za tačno 20 min sam došao na red, jer od 10 e-gate samo 5 radi. Neki jednostavno ne znaju da se snađu, nekima neće pasoš da se očita, pa onda ih osoblje prebacuje na drugi e-gate, pa dok se on oslobodi itd.. Nakon e-gate ne ideš kod pandura već to je to.
U odlasku, Terminal 2, bez čekanja, dolazim na najbliži e-gate ali neće da očita pasoš ni nakon dva pokušaja. Prelazim na prvi slobodan, odmah ga očitava i prolazim, ne ide se kod pandura takođe.

Sve što ste naveli je tačno, prvi sam da se pravila poštuju, i zapravo ste potvrdili ono što sam napisao. Ne rešavamo probleme sistemski, jer svi mi, kao deo tog sistema, brinemo pre svega o sporednim stvarima, poput čekanja u koloni za odlazak na more.

Pa, pričalo se u ovoj temi o vozačima, ali je neko od moderatora rekao da se ne priča više o vozačima i pobrisao te postove 🙂

Aerodrom u Madridu pre 7 dana, Terminal 1. U dolasku prvo nailaziš na aparate za registraciju kojih ima 15ak, nekih 5 ne radi. Dve tete stoje ispred njih i ako si već registrovan usmere te na e-gate-ove. Pošto sam već bio registrovan nastavljam na e-gate, ispred mene 15ak ljudi. Za tačno 20 min sam došao na red, jer od 10 e-gate samo 5 radi. Neki jednostavno ne znaju da se snađu, nekima neće pasoš da se očita, pa onda ih osoblje prebacuje na drugi e-gate, pa dok se on oslobodi itd.. Nakon e-gate ne ideš kod pandura već to je to.
U odlasku, Terminal 2, bez čekanja, dolazim na najbliži e-gate ali neće da očita pasoš ni nakon dva pokušaja. Prelazim na prvi slobodan, odmah ga očitava i prolazim, ne ide se kod pandura takođe.
Non-eu pasosi na e-gate? Wtf si sad napisao?

Tako je. Ako nekome baš neće da očita na dva različita e-gate-a, onda te preusmere kod pandura na šalter. Šta je tu čudno?

Mozda ima eGateova i za non EU za registrovane, to bi bilo super.

Na EU ih ima.

Trebalo bi da je većina tehnički sposobna za tako nešto uz biometrijski pasoš. Čitao sam da je bilo situacija gde bi non-EU putnike preusmeravali na e-Gate-ove da smanje gužve.

Aerodromi ionako nisu problem, već drumski saobraćaj.

I pre ees u Rimu na Ciampino si sa srpskim pasošem mogao na e-gate. Čak i naša zastava bila nacrtana na ulazu na e-gate. Doduše tu si posle morao kod pandura na pečat.

Цене превоза одоше у сваком случају због цене нафте. Возачи који возе у ЕУ могу да добију дозволе боравка, као што су могли и до сад. Они који возе за фирме ван ЕУ и користе туристичке олакшице и даље имају исте могућности, дуже боравке уз злоупотребе докумената и сл. преваре је свакако требало санкционисати.

Vozači teretnih vozila koji voze za transportne firme registrovane van EU ne mogu da dobijaju boravišne dozvole ni u jednoj državi EU po osnovu tog POSLA.

Наравно да не могу, нисам то ни написао. Фирме могу да се региструју у ЕУ и да се тамо ангажују возачи, али је лакше, јефтиније и “флексибилније” радити изван.

Sto je i logicno ako si negde 6m+ tu i zivish, postajes rezident i tu radish i tu placas porez imash zdravstveno, penziono i tako dalje.

Evzoni prosle nedelje, cekao na ulazu oko 40 minuta. Nije bila guzva ali uredjaj nije radio dobro plus su EU gradjani odlucili da cekaju u non-EU redu iz nekog razloga iako ih je policajac usmeravao na EU saltere. Povratak je bio bas brz, oko 5 minuta cekanja sve ukupno.

Sto je i logicno ako si negde 6m+ tu i zivish, postajes rezident i tu radish i tu placas porez imash zdravstveno, penziono i tako dalje.

Eee, ali pametni neće tamo da plaćaju porez, ali bi i da rade tamo. Pa naravno da ne može.

Na aerodromu u Malmeu u dolasku, cekao mozda 45 min, dosta sporo islo, ides na salter sa carinicima, odradio sam bio registraciju unapred preko Travel to Europe aplikacije, popunio sve, na salteru mi samo otiske trazili i pasos, nije bilo slikanja (pretpostavljam jer sam odradio slikanje u aplikaciji).

U povratku (aerodrom Kopenhagen), par ljudi samo ispred mene, isto kod carinika, ovog puta pasos traze i fotkanje.. za 5, 6 min sa sve tim ljudima ispred mene gotovo.

Ovo je sve dosta nasumicno za sad, a gledao neke reel-ove pre dolaska na aerodrom za povratak, bio sam ubedjen da propustam let sudeci po tome, jedno sat i po pre leta dosli i eto sve zavrsili za 5 min, tako da zavisi i od zemlje sve ocigledno..

Vozači nemaju bas 180 dana u eu. Prosek mislim da im je stotinak ili nesto tako za 6 meseci i to kod ovih koji "ne staju". Problem je sto moze da napravi 80 dana voze i I posle 10 dana mora on je gotov. Druga stvar je i nacin računanja, udje u 2350 i izadje u 0005 potrošio je dva dana. Naravno niko tako ne radi ali tako se računa.
Što se tiče registrovanja firme u eu, to je problem iz više razloga. Pre svega, odose javni prihodi toj zemlji a ne srbiji. Drugo, postoji sistem dozvola za prevoz,pa takav prevoznik ne moze da dobije dovoljno dozvola za prevoz iz Srbije, tretira se onda kao jos jedan od hiljade i hiljade drugih prevoznickih firmi iz eu.

Eee, ali pametni neće tamo da plaćaju porez, ali bi i da rade tamo. Pa naravno da ne može.

To je kao kada bi rekao da piloti neće da plate porez u eu iako voze do eu...
Naši transporteri I vozači koji rade za njih NE MOGU da voze po eu. Mogu samo da vrše prevoz izmedju eu i nase zemlje.
Ako voze od jedne do druge tačke u eu a ne ka srb, to je zabranjeno (kabotaža) i kazne su ogromne plus zaplena kamion itd. To se nikome ne isplati da rizikuje. Kazne i za manje prekršaje su ogromne I teške a za ovu vrstu prekršaja drastične.
Međunarodni prevoz je vrlo regulisana materija u tom pogledu i ne može da se posmatra kao da neko radi u drugoj zemlji. To je besmisleno...

Odosmo off: ali sami smo glasali da necjemo da budemo deo sistema. Da sam eu zid bi sazidao oko nas a ne etias i dao bi nam muski polni organ a ne pare.

Za kamione sve je resivo srbi voze do segedina ili koji je prvi grad u eu pa dalje voze eu firme.
Od kad postoji sengen pravila su ista, krsili smo decenijama i sada smo iznenadjeni i besni? Pa mislim da treba na sebe smo besni shto nismo deo sengena/eu, a ne na njih. Koliko su samo para bacili na balkan kroz decenije.

Treba mi savet od iskusnih clanova. Isao bih do Grcke avionom,verovatno wiz air. Kada se vracam, koliko ranije da budem na aerodromu da bih odradio to sto treba na tim terminalima ili gde vec? Citam da to moze da traje 5 min ako imas srece ali ako nemas ode ti ti avion. Ako sam dobro razumeo i kad ulazi i izlazis u EU te slikaju i uzimaju otiske?

Pre svega, odose javni prihodi toj zemlji a ne srbiji.

Sa svime što si napisao se slažem, a ovaj deo izdvajam kao nekakav postament našoj gluposti. Veličina te gluposti može da se lako proveri uvidom u mapu. Nažalost, narod će se možda osvestiti tek kada nas priteraju uza zid raznim EES-ovima, sankcijama, a verovatno i vraćanjem viza.

Velika je greška EU što je tolerisala sve ovo poslednjih 10-tak godina...

Treba mi savet od iskusnih clanova. Isao bih do Grcke avionom,verovatno wiz air. Kada se vracam, koliko ranije da budem na aerodromu da bih odradio to sto treba na tim terminalima ili gde vec? Citam da to moze da traje 5 min ako imas srece ali ako nemas ode ti ti avion. Ako sam dobro razumeo i kad ulazi i izlazis u EU te slikaju i uzimaju otiske?

Ja putujem često za Atinu avionom. Nažalost, teško je mirne savesti dati neki precizan savet. Poslednji put sam čekao na ulasku oko sat vremena, a na izlasku sam prošao odmah. To je sve posle EES-a.

Najduže sam čekao prošlog leta na izlasku oko sat i po vremena, pre EES-a. Puno britanaca tokom leta ide u Grčku, a svi oni su sada u Non-EU koloni.

Dva sata pre početka bordinga bi trebalo da je OK.

Odosmo off: ali sami smo glasali da necjemo da budemo deo sistema. Da sam eu zid bi sazidao oko nas a ne etias i dao bi nam muski polni organ a ne pare.

Za kamione sve je resivo srbi voze do segedina ili koji je prvi grad u eu pa dalje voze eu firme.
Od kad postoji sengen pravila su ista, krsili smo decenijama i sada smo iznenadjeni i besni? Pa mislim da treba na sebe smo besni shto nismo deo sengena/eu, a ne na njih. Koliko su samo para bacili na balkan kroz decenije.
Nemoj baš javno da iznosiš ovako dobro rešenje za kamione

Sigurno ima legalan nacin da transport za krajnje kupce ne trpi.
Koji je interes EU da popusti za kamione? balkan je smesan, ceo balkan nema plateznu moc ni broj stanobvika kao npr italija. A sama italija mora da postuje EU pravila.
NEBITNI SMO. Cim pre to shvatimo bolje za sve nas.

17 država nije deo EU, ne znam šta više dramite oko toga. O ostatku sveta da ne govorimo
Uopšte to nije zbog nas uvedeno niti su naši ljudi izmislili ni pravili potencijalne probleme. Ne umišljajte se i ne pljujte više

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno