Šta je novo?

Microsoft zvanično poručuje: 32 GB RAM-a je preporučeni standard za Windows 11, dok je 16 GB nužni minimum

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-32-GB-RAM.webp

Microsoft zvanično poručuje: 32 GB RAM-a je preporučeni standard za Windows 11, dok je 16 GB nužni minimum​

Microsoft ističe da je 16 GB RAM minimum za Windows 11, dok 32 GB postaje preporuka za stabilan rad i multitasking bez ograničenja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ard-za-windows-11-dok-je-16-gb-nuzni-minimum/

S druge strane najprodavaniji laptop trenutno je MacBook Neo i 8GB RAM-a tome uopšte ne smetaju.

Od Microslopa ovakvog kakav jeste se niti ne može niti treba očekivati više. Za deceniju - dve, Windows će u najboljem slučaju postati jedan od OS-ova i svesti se na 30-40% tržišta, u najgorem otići u zaborav.

Ovako loše upravljanje i otuđenje od korisnika niti jedan proizvod ne može da preživi dugoročno, kakva god da mu je bila startna pozicija.

Poslednja izmena:
Kupis novi laptop sada sa zalemljenih 32GB i platiš 150€ novu Windows licencu Microsoftu da bi mogao da imaš Copilot AI u Paintu.

Jer to ti je sigurno nedostajalo i ne znaš kako si mogao da živiš bez toga dosad. /s
Ma da...može bre i sa 8..samo ga očistiš od smeća...a mi već smo svi freak-ovi, pa znamo kako se to radi. Skines Pro ili LTSC verziju, skineš registraciju ,odradis..i eto. Nema čak ni MS Store aplikaciju, moras naknadno instalirati. Ma leti bre...onda skineš, odnedavno besplatan, Windows Firewall Free od Sphinx kompanije (propala pa nudi za džabe njihov firewall), pa malo proceprkas po njemu, zabranis update u pozadini, Start menu Search funkciju, pa razne prolaze na net bez dozvole, Uset Experience feedback, telemetriju, location servise...itd, itd. I radiš ko čovek.

...ko zna ,možda može i sa gigu RAM-a, nisam probao. Možda može i bez RAMA-a....

Gore ono što sam linkovao je bilo na MS sajtu, sada je obrisano, ili bar ja ne uspevam da nadjem.

I u ovom techpowerup tekstu se pozivaju na neki MS dokument, ali ga nisu okačili ili linkovali
Microsoft has published an updated support document outlining what the company believes the best Windows 11 gaming PC systems have in common.

Pa ništa oni nisu slagali. Upalim komp, pustim neku muziku i otvorim jedan tab u browseru da vidim šta se dešava u svetu - zauzeto 12 gb memorije. Da imam samo 16 gb, tih preostalih 4 gb popunim čim otvorim još par tabova.

Pa ništa oni nisu slagali. Upalim komp, pustim neku muziku i otvorim jedan tab u browseru da vidim šta se dešava u svetu - zauzeto 12 gb memorije. Da imam samo 16 gb, tih preostalih 4 gb popunim čim otvorim još par tabova.
Kako meni Firefox otvoren youtube i benchmark forum i zauzece samo oko 7GB

Screenshot 2026-05-02 192903.png

Ma da...može bre i sa 8..samo ga očistiš od smeća...a mi već smo svi freak-ovi, pa znamo kako se to radi. Skines Pro ili LTSC verziju, skineš registraciju ,odradis..i eto. Nema čak ni MS Store aplikaciju, moras naknadno instalirati. Ma leti bre...onda skineš, odnedavno besplatan, Windows Firewall Free od Sphinx kompanije (propala pa nudi za džabe njihov firewall), pa malo proceprkas po njemu, zabranis update u pozadini, Start menu Search funkciju, pa razne prolaze na net bez dozvole, Uset Experience feedback, telemetriju, location servise...itd, itd. I radiš ko čovek.

...ko zna ,možda može i sa gigu RAM-a, nisam probao. Možda može i bez RAMA-a....
Kakvo vreme došlo da je manje cackanja potrebno na Linuxu nego na Windowsu.

A pa ti imas 64GB to je drugo kada imas malo memorije Windows 11 kompresuje memoriju ja mislim kao meni u mom slucaju , tebi vise koristi zbog boljih perfomansi i ne kompresuje , ja da imam 8GB ne verujem da bi mi ne bi bilo vise od 5GB zauzece.

Значи ја са мојим лаптопом са 4 гигабајта меморије и не могу да се враћам на виндоуз ( а нисам ни луд).

Teško i da na Linuxu možeš nešto ozbiljnije da radiš danas sa 4GB RAM.
Glavni problem su tu očekivanja ljudi da guraju 2k ili 4k monitor za streaming i igraju CyberPunk 2077.

4GB ram uz monitor rezolucije 1280x960 - lagano za light browsing, čitanje vesti, email, chat, LibreOffice, čitanje PDF-ova, retro gaming - 8bit i 16-bit era konzola, PS1, većina N64 i deo PS2, stariji PC titlovi poput Half-Life 1, Quake 3, Diablo II, StarCraft, Age of Empires II, DOS titlovi.

Čak i moderniji indie titlovi poput:
Stardew Valley – farming/RPG, traži ~2 GB RAM
Undertale – ultra lagan RPG (~2 GB RAM)
Vampire Survivors – 1 GB RAM, ekstremno optimizovan
Papers, Please – minimalni zahtevi (~2 GB RAM)
Hotline Miami – radi praktično na bilo čemu (~1 GB RAM)
Celeste – platformer (~2 GB RAM)
Dead Cells – brz roguelite (~2 GB RAM)
Slay the Spire – turn-based, minimalno opterećenje
Terraria – sandbox (~2–4 GB RAM)
The Binding of Isaac: Rebirth – lagan roguelike
Don’t Starve – survival, vrlo lagan (~1 GB RAM)

Programiranje takodje - neovim radi bez problema, Emacs, Sublime , gcc, g++, python… Nećeš pokrenuti docker, ali npr lagano možeš održavati web stranu ili omanju aplikaciju.

Mnogo i zabave i produktivnosti se tu krije, samo ko ima realna očekivanja i voljan je da odabere npr XFCE koji radi na <1GB RAM ostavljajući prostora za sve gore navedene igre i aplikacije.

Kod laptopa koji ima MUX-Switch, podesim da radi samo na Nvidia grafu i oslobodim ram za 2-4GB koji bio rezervisan za integrisanu graficku. Imam 32GB 2x16GB odavno i sve radi kako treba. Ranije sa 16GB je bilo gusto.

Nazad
Vrh Dno