Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad instaliras Tesla app i ubacis svoj auto, sama aplikacija ti pokaze dostupne Tesla punjace na kojima možeš puniti svoj auto. Jednostavno rečeno - ako ti app ne pokazuje neki Tesla punjac, onda je tu rezervisano samo za Tesla vozila 😉
Evo da ubacim i mapu dostupnih Tesla punjača za druge marke u okolini Srbije (crvene tačke su Tesla punjači):

1000055779.jpg

Po svemu sudeći kolega. Izgleda da ćeš dobiti ovu verziju BYD ATO 3

Ovo je zver i nestvarno zaokružen proizvod na našem tržištu.

Bilo bi lepo da se raspitaš u prodaji da li će ti biti isporučen ovaj model.
Mislim da neće. Dobiću ovaj: https://byd-auto.rs/modeli/byd-atto-3-evo/

Kod nas u Srbiji Tesline punjače mogu da koriste samo Tesla vozila (verovatno zato što su besplatni još uvek), a prepostavljam da si probao da puniš auto nekog drugog brenda.
Da, Hyundai.

Da li si instalirao Tesla aplikaciju?
Jesam.

Nemojte džabe da pokušavate, punjenje na Superchargerima kod Ikee je sa razlogom onemogućeno vozilima koje nisu Tesla, blokirana je autorizacija, inače bi se svi sjatili da pune besplatno, ionako su svi srpski Teslaši tamo, plus stranci, sve je uvek zauzeto 🙂
Mislim da ni ne možeš da puniš za DŽ ako imaš neko drugo vozilo, nije mi to ni bila poenta, već što je tada bilo uvek mesta. Bila je neka fora da plaćaš subskripciju za vozila koja nisu Tesla, ne sećam se sad već tačno.

Samo da pohvalim Ledi punionicu u Pazovi, em imaju punjače od 400 kWh/170 kWh/..., em su jeftiniji.
Punio si na 400kWh?

Poslednja izmena:
Pa punjac za kamione moze da puni i auto, isti je prikljucak... E sad 400kw retko koji auto moze da povuce, Zeekr 9x, novi bmw ix3, i mozda jos 2-3..

Konačno auto novije generacije čijem dizajnu nemam baš ništa da zamerim, ali ajde da vidimo i prave testove. Verovatno nije za mene zbog dimenzija, tj. klase, ali znam ljude kojima će biti među prvim opcijama u narednoj kupovini. Ako i segment iznad bude na istom principu, biće to dobar pravac.
Nema još informacija da li će i Trend opcija imati toplotnu pumpu, mada očekujem da će tu štedeti maksimalno

Cena skandalozno velika za ovo što auto nudi. Evropski brendovi i dalje na silu drže cene visoke, a pritom ti daju performanse i ostale stvari na kašičicu. Pa uporedite mali Polo sa na primer Atto 2 ili Atto 3 Evo sa sve njihovom opremom, performansama, veličinom auta i veličinom baterija i garancijom od 6 godina. Ako mi neko kaže da bi ipak kupio Pola ne znam šta da kažem…

Polo jedino možda bude imao bolje oslanjanje i osećaj na upravljaču, mada je i to upitno pošto je gradski auto malih performansi.

• Like
Reagovanja: mnt
Već par dana hype oko ove baterije, ne znam koliko je realno.

Cena skandalozno velika za ovo što auto nudi. Evropski brendovi i dalje na silu drže cene visoke, a pritom ti daju performanse i ostale stvari na kašičicu. Pa uporedite mali Polo sa na primer Atto 2 ili Atto 3 Evo sa sve njihovom opremom, performansama, veličinom auta i veličinom baterija i garancijom od 6 godina. Ako mi neko kaže da bi ipak kupio Pola ne znam šta da kažem…

Polo jedino možda bude imao bolje oslanjanje i osećaj na upravljaču, mada je i to upitno pošto je gradski auto malih performansi.
Polo i dalje postoji samo na papiru, pa ih ne možemo uporediti u realnim uslovima, ali po specifikacijama i cenama koje vidim u Evropi, Atto 2 mi ne izgleda kao bolja kupovina. I to zavisi od države, subvencija, BYD popusta, razlika za isti paket opreme može biti i preko 5.000€ sa dve strane granice. Polo kao manji auto ima nešto veći gepek i isti WLTP sa manjom baterijom. Slično je i sa Dolphin poređenjem, ko neće crossover

Poslednja izmena:
Dolphin je mali auto,ajde da kazemo gradski, 4m(video ga na zvezdari,ali izgleda manji nego sto jeste) .Dok je Atto2 (video sam u BG taksistu) ipak malo veci,nije uopste ista klasa.

ID polo 37kwh je konkurent BYD Dolphin surfu, ID Cross koji VW treba uskoro da izbaci je mali gradski SUV koji ce biti konkurent Atto 2. BYD naizgled nudi vece baterije, ali obratite paznju da oni u specifikaciji prikazuju bruto kapacitet, dok VW prikazuje neto kapacitet.

Postoji li negde mapa punjača po Srbiji?
Koristim PlugShare apk, ali da li ima nešto bolje?

Od PlugShare nema nista bolje. Postoji takodje i A better route planner. I naravno chargeGo i Orion aplikacije provajdera.

Da li može na Gazpromu kad se puni da se plati kod njih na kasi ili mora preko aplikacije provajdera?

Je l’ ima neko da je koristio Tesla aplikaciju za punjenje, a da vozi neki drugi brend?
Interesuje me malo oko plaćanja one mesečne pretplate da bi imao povoljniju cenu kao što imaju vozače Tesle. I koju zemlju najbolje izabrati pri pravljenju naloga, da li staviti Hrvatsku ili neku drugu i da li pravi posle problem ako dodaješ karticu koja nije iz Hrvatske.

@deksi10 Nisam baš siguran da BYD piše bruto kapacitet baterije. Koliko ja znam na primer za Atto 2 Boost im je stajalo 45,1 koliko i jeste netto, moguće da te bunilo na primer za Atto 2 Comfort što je pre na EV database pisalo tipa 50 i nešto a na sajtu BYD 64,8 (sad je i EV database prepravio na 64,8 netto a piše da je 67 bruto).

@Space Beer Pa ne znam baš za veličinu gepeka zavisi sa kojim modelom Atto 2 porediš. Jer na primer ovaj sad što je u ponudi Comfort ima veći gepek 450 litara, a kad se spuste sedišta 1370 litara naspram Polovih 441 litara i 1240 litara. A za potrošnju ćemo tek da vidimo u realnom svetu kolika će biti pošto neki brendovi i modeli znaju manje a neki više da odstupaju od fabričkog WLTP. Glupo je porediti cene po EU zemljama VW vs BYD kao neki reper, jer mi imamo koliko znam manje carine na kineze od EU zemalja zato su nam malo i povoljnije cene BYD. Videćemo kad izađe cenovnik za Srbiju, ali kažem ako budu te cene kao u EU za Polo više nude kinezi za te pare (a verujem da nema šanse da kod nas budu manje cene, mogu samo da budu veće malo).

• Like
Reagovanja: mnt
@deksi10 Nisam baš siguran da BYD piše bruto kapacitet baterije. Koliko ja znam na primer za Atto 2 Boost im je stajalo 45,1 koliko i jeste netto, moguće da te bunilo na primer za Atto 2 Comfort što je pre na EV database pisalo tipa 50 i nešto a na sajtu BYD 64,8 (sad je i EV database prepravio na 64,8 netto a piše da je 67 bruto).
Nisam znao da je EV database ispravio podatke, mada vidis da im na nominal capacity* stoji zvezdica, sto znaci da je to pretpostavka. Nigde cak i u zvanicnoj BYD brosuri ne stoji da li je navedeni kapacitet bruto ili neto..

Generalno nervira me ta netransparentnost kod Kineza. Poceli su u zadnje vreme opasno da lazu kada prikazuju prosecnu potrosnju na 100km, racunaju samo potrosnju motora umesto ukupnu potrosnju vozila, itd..

Ljudi se polako uklapaju... samo još nisu savladali to gradivo da lažu a da kupci zbog toga bude još srećniji 🙂

Kinezi imaju katastrofalan marketing, pogotovo im je nomenklatura modela smešna. Čovek pojma nema koji je noviji model, koja oprema je bolja itd... čak i boje ne znaju da nazovu pravim nazivima. Ne mogu da verujem da kod BYD nema niko čitav da naprave neki logičan model nazivanja modela, generacija itd.
Tačno je da je cena odlična, sigurno je i tehnologija pogona odlična, ali realno kubure sa dizajnom. Ja sam npr ljubitelj malih automobila, da li imaju automobili elegantan kao ovaj Polo, nemaju, da li imaju atraktivan automobil kao 208 npr, nemaju, da li imaju slada auto kao Twingo, nemaju... pa čak je i Panda glede dizajna pa i KIA svemirski brod u odnosu na Kineze. Naravno to je samo moje mišljenje...
Evo Mazda preradi Changanov model i dobije nagradu za najlepši automobil na svetu... njihovi automobili kao da sam ih ja crtao... nemaju onu crtu majstora

Da li je neko imao neka bliža iskustva sa Deepal S05?

1000055131.webp

Nigde cak i u zvanicnoj BYD brosuri ne stoji da li je navedeni kapacitet bruto ili neto..

Generalno nervira me ta netransparentnost kod Kineza. Poceli su u zadnje vreme opasno da lazu kada prikazuju prosecnu potrosnju na 100km, racunaju samo potrosnju motora umesto ukupnu potrosnju vozila, itd
Slao sam ovde baš svojevremeno link ka Belgijskom BYD sajtu gde je pisalo da je neto.
Ali da nisu transparentni baš mnogo.

@desp Misliš na VW koji je godinama lagao za izduvne gasove dizela takozvani Dieselgate 🙂

@KEJKN76 da imena modela su im katastrofalna svima, a nisu toliko transparentni sa restajling modelima tu su konfuzni i mnogo ranije izbacuju restajling da kažemo. Ne bih rekao baš da kubure sa dizajnom. Nikog još nisam čuo da im se ne sviđa Atto 2, Sealion ili Seal. E sad dizajn enterijera je već malo diskutabilan na pojedinim modelima (na primer Atto 2 mi je ok, ali Atto 3 i ne baš sa onim žicama u vratima da liči na gitaru 🙂 ).
Samo nemoj da mi porediš dizajn Pande sa bilo čim, jer je ono katastrofa (video ga uživo više puta. A po slikama je još i izgledao možda ok i uzimao sam ga u obzir da ga kupim, ali ipak sam izabrao Atto 2).
Takođe ne može niko da kaže da Xiaomi nije prelep auto. Tako da nisam baš siguran da im je dizajn toliko loš kao pre.

@Space Beer Pa ne znam baš za veličinu gepeka zavisi sa kojim modelom Atto 2 porediš. Jer na primer ovaj sad što je u ponudi Comfort ima veći gepek 450 litara, a kad se spuste sedišta 1370 litara naspram Polovih 441 litara i 1240 litara. A za potrošnju ćemo tek da vidimo u realnom svetu kolika će biti pošto neki brendovi i modeli znaju manje a neki više da odstupaju od fabričkog WLTP. Glupo je porediti cene po EU zemljama VW vs BYD kao neki reper, jer mi imamo koliko znam manje carine na kineze od EU zemalja zato su nam malo i povoljnije cene BYD. Videćemo kad izađe cenovnik za Srbiju, ali kažem ako budu te cene kao u EU za Polo više nude kinezi za te pare (a verujem da nema šanse da kod nas budu manje cene, mogu samo da budu veće malo).
Kažem problem je sa cenama jer su velike razlike od države do države, i za EV i za SUS. U Češkoj kupiš skoro 2 benzinska Polo-a za jedan Atto 2, ako ti je ušteda prioritet, teško će ti se isplatiti. A opet danas u Nemačkoj si mogao da puniš za džabe, imali puno struje iz solara, a malu potrošnju zbog praznika. Tako da je teško reći šta je bolja kupovina. Ja ne tvrdim da ID.Polo jeste, već da vidim deo tržišta kome ovo može da bude pun pogodak. Ja bih kao najveću prednost Atto 2 naveo prostor na zadnjoj klupi, primetno veći. Po snimcima bih rekao da ima više nego i ID.Cross. Ali nije samo BYD konkurencija, tu su i Renault, Peugeot, Citroen, Fiat sa svojim modelima. Prema najavama Ioniq 3 će imati cenu između Polo-a i Neo ID.3. Opet s druge strane, pre 25 godina si za 40.000€ kupovao Passat (B5), a mi sad pričamo o Polo-u za 35k. Za 25 godina ćemo gledati električne trotinete u tom rangu

Evo ovde dobrog pregleda, koga zanima. Meni lično se više sviđa ova jeftinija varijanta, kad bi postojao ovakav paket opreme samo sa većom baterijom, to bi bio pun pogodak. Zanimljiva im je ova opcija za retro UI. Daska u gepeku pobedila, osećaj kao da imaš auto iz 90-ih.

Nazad
Vrh Dno