Šta je novo?

Grejanje na gas

Ljudi molim za informacije nekoga ko je skoro uvodio gas, kakva je procedura? Ja sam danas potpisao ugovor sa Srbijagasom, i sada treba da pošaljem dokumenta i BG na valjda overu i da se dobije broj. Pošto neću da angažujem neku firmu koja će to sve da mi odradi, planiram da ja odradim dokumentaciju koliko mogu, a drugar koji ima licencu će da mi uradi projekat UGI. Šta treba dalje i kojim redom? Unapred hvala

@dst1993
Jedan mali savet. Kad ti dođu majstori,projektanti,prodavci. Trebalo bi da imaš neko predznanje u vezi ovog. Kod tebe ti treba: kotao koji odabereš, cevi i sve ostalo što ide u instalaciju, radijatori koje odabereš (model,ne po snazi),ventili, navijci, kuglasti ventili, termo glave za radijatorske ventile ukoliko želiš, magnetni filter obavezno, samo ukoliko kupiš kotao sa visoko frekfentnom pumpom( kondenzacioni kotao). Nikakve dodatne pumpe,hidrauličke skretnice, ili baferi ne trebaju. Samo će praviti problem. Srećno ti bilo.

Moram i ovo, koristiće nekom. Nije baš dopadljiv lik (bar meni) , ali Majstorčina.

Hvala puno

@dst1993
Jedan mali savet. Kad ti dođu majstori,projektanti,prodavci. Trebalo bi da imaš neko predznanje u vezi ovog. Kod tebe ti treba: kotao koji odabereš, cevi i sve ostalo što ide u instalaciju, radijatori koje odabereš (model,ne po snazi),ventili, navijci, kuglasti ventili, termo glave za radijatorske ventile ukoliko želiš, magnetni filter obavezno, samo ukoliko kupiš kotao sa visoko frekfentnom pumpom( kondenzacioni kotao). Nikakve dodatne pumpe,hidrauličke skretnice, ili baferi ne trebaju. Samo će praviti problem. Srećno ti bilo.

Moram i ovo, koristiće nekom. Nije baš dopadljiv lik (bar meni) , ali Majstorčina.

Voli da pljuje po drugima i to me strašno nervira, ali sam od njega dosta toga naučio.

Uveo sam grejanje na gas sa sanitarnom vodom.Kotao je Baxi eco 4s 24kw.Imam problem sa vodom u kupatilu,na lavabou moram da pusti samo toplu vodu i to na naj jace,da bi se kotao upalio.A na tusu to ne vredi,isto uradim ali se kotao ne pali.Inace kupatilo je renovirano pre 5 godina,znaci sve nove cevi sam stavio i protok a i pritisak vode je u redu.Majstor koji mi je ugradio kotao kaze da skinem sito na cesmi da bi bio veci protok,ali ne vidim da to pomaze.Takodje da zamenim glavu tusa zbog protoka.

Jel postoji nesto jos nesto sto bi mogao da uradim da bi se kotao palio prilikom pustanja vode?

Nastavis da pustas na najjace na slavini, a ugradis termostatski ventil na izlazu iz kotla, da ti ogranici max T. tople vode da se ne opeces na najjace. Ili neki bafer, uglavno tesko ce to resiti na samom kotlu kad je slab protok tople vode.

Uvek je bolje nabaviti kotao koji radi u sadejstvu sa akumulacionim bojlerom i greje ga preko spiralnog izmenjivača. Ne može da se desi da nema tople vode

Uveo sam grejanje na gas sa sanitarnom vodom.Kotao je Baxi eco 4s 24kw.Imam problem sa vodom u kupatilu,na lavabou moram da pusti samo toplu vodu i to na naj jace,da bi se kotao upalio.A na tusu to ne vredi,isto uradim ali se kotao ne pali.Inace kupatilo je renovirano pre 5 godina,znaci sve nove cevi sam stavio i protok a i pritisak vode je u redu.Majstor koji mi je ugradio kotao kaze da skinem sito na cesmi da bi bio veci protok,ali ne vidim da to pomaze.Takodje da zamenim glavu tusa zbog protoka.

Jel postoji nesto jos nesto sto bi mogao da uradim da bi se kotao palio prilikom pustanja vode?
Teško da je do protoka vode, ja imam jednu slavinu gde je protok prilično slab, ali kotao se uvek upali. Ja mislim da je kotao faličan.
Zovi servisera, nemoj da odustaneš.

Zoveš servisera da to podesi. Onog što je pustio u rad kotao., ne majstora koji je radio grejanje. Ako imaš normalan protok vode, onda je do servisera greška. Ili do kotla. Pravi serviser ima uređaj kojim sve to usklađuje. Prvo što me je pitao kod tog podešavanja je ,koliko je daleko glavno kupatilo. Ako nezna ,zovi drugog. Kod mene na 15m instalacije od kotla do kupatila, za 10-15s dolazi voda toplote koja je podešena na kotlu (45C konstantno). Mora da radi bez bilo čega dodatnog u vezi instalacije. Imaš u videu koji sam okačio odgovor, to su one litre koje spominje, pa i kantu. Podešen je na velik protok i kad takvog protoka nema on ne uključuje sanitarnu. Menjaj tog ko je pustio kotao u rad. Uzdržaću se od komentarisanja ostalih predloga. 🙂

Tvoj kotao i minimalni protok.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    35.9 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Da,samo sto kod mene nema tih malih ventila koji se podesavaju imbus kljucem,kao na videu.Hvala na odgovorima.

I ne mora da ima. To ima samo Vaillant u priključnom setu, ali je bolje da majstor stavi na svaki ulaz i izlaz iz kotla kuglasti ventil (isto je, imaš sliku kako je kod mene). To kod tebe ništa ne menja, jer se tebi sanitarna ne uključuje, a trebala bi na samo 2L protoka (to je slavina otvorena na 1/4 samo) Kad zatvaraš te ventile smanjuješ protok i dobijaš bolje grejanje sanitarne i ujednačeniju temperaturu, ukoliko je pritisak (protok) u mreži velik pa izmenjivač ne uspeva da prenese temp sa glavnog.

Poslednja izmena:
. Kod mene na 15m instalacije od kotla do kupatila, za 10-15s dolazi voda toplote koja je podešena na kotlu (45C konstantno).

15m i 10 sekundi zvuči extra.

Kod mene za 3m, uključen ECO mod, 12sekundi. Stari kotao je bio 14 sekundi.

Ako isključim Eco mod, bude nešto brže, ali samo jednom sam merio, pa se ne sećam tačno. Da ne lupim.

U drugom kupatilu imam klasičan bojler, sa 5m cevi, pa je potrebno 10ak sekundi.

Ipak treba vreme da se kotao upali, a zavisi i od izvedenog stanja vodovodne instalacije (prečnika cevi). Ovde kod nas "majstori" vuku sve isti prečnik cevi od vodomera do vodokotlića. Cev od vodomera do kuće mora biti većeg preseka, vertikale srednjeg, a instalacija po kupatilu manjeg preseka. I onda u cevima po kupatilu nema mnogo vode.

@PJ
Majstor ga uštelovo, ni sam nisam mogao da se načudim. U kupatilu u kom je kotao topla voda ide za 2-3s. Poklonio sam mu elektroniku od starog Vaillanta.Eko mod pali grejanje sekundarnog izmenjivača kad se oslobodi pritisak na slavini,konfort drži zagrejan izmenjivač non-stop, i odma kreće sa zadatom temperaturom za sanitarnu. Troši nešto više gasa. Kod mene je na eko. Kod mene je sva vodovodna instalacija u celoj kući 1/2 cola. 3/4 je do glavnih ventila na ulazima. Sam sam je radio , pa znam.

@e6111
Nema tu šta da se meri. Vidi tabelu, pali sanitarnu na minimum 2L/min. To je mali protok, baš mali. Može i da izmeri, bilo bi dobro za njega.

Poslednja izmena:
Hteo bih da ispustim vodu iz sistema grejanja jer zbog moleraja hocu da skinem radijatore da ih ocistim a i da moze iza njih da se predje farbom zid pa bih samo da proverim da li kad ispustim vodu a zelim da mi ostane grejanje sanitarne vode u funkciji samo zatvorim ventile na vodovima grejanja da bi pritisak ostao u kotlu??

Da. Onda kotao radi kao protočni bojler, pod uslovom da su ventili na potisu i povratu ispravni (zatvaraju), i da je grejanje isključeno.

Hteo bih da ispustim vodu iz sistema grejanja jer zbog moleraja hocu da skinem radijatore da ih ocistim a i da moze iza njih da se predje farbom zid pa bih samo da proverim da li kad ispustim vodu a zelim da mi ostane grejanje sanitarne vode u funkciji samo zatvorim ventile na vodovima grejanja da bi pritisak ostao u kotlu??

Aj baš probaj, pa javi,
I ja sam rad znati.

Nazad
Vrh Dno