Šta je novo?

Linux FAQ

Da ne pravim novu temu vec poduze koristim Linux Mint Mate,trenutno najnoviji 22.3 LTS.Klasicno koriscenje Google Chrome i FF pregledaci audio pleyer QuodLibet,a za video VLC i mpv Media Player.Wine ne koristim niti Steam,generalno igrice me ne zanimaju.I qBittorrent za eventalno poneki torent,za pravljenje USB Fleski ima svoj vec ugradjen alat,a i Ventoy radi bez problema.E odjednom skoro kad poteram skriptu za azuriranje,dobijem u ispisu terminala obavestenje file /binary-i386 noth suported...tako nekako i odmah shvatim...apt pokusava da skine Google Chrome i u i386,a Chrome postoji samo kao 64bitni.Dakle nista strasno ali iritira pomalo,po Googl-u gomila resenja od kojih,ispade ne funkcionise nijedno.Nista lepo odem na ChatGpt i pitam i dobiem resenje cas posla,evo i napisacu ako nekom nekada slucajno zatreba...a zasluge idu ChatGpt-u.
Provera i uklanjanje i386:
dpkg --print-foreign-architectures
Ako je ispis u terminalu:
i386
Onda:
sudo dpkg --remove-architecture i386
sudo apt update
Ako zapne vracanje i provera:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt update
Provera:
dpkg --print-foreign-architectures
I dobije se ispis u terminalu i386 prosto i radi,bravo za one koji napravise ChatGpt 👍

This development is important for Linux users, as NTFS is common in dual-boot systems, removable storage, and mixed Linux-Windows environments. In light of this, native kernel support for reading and writing NTFS volumes remains essential for many users and administrators transferring data between systems.

Konačno se setili 🙂

Pokušavam da instaliram Linux Mint na stariji PC, idem preko Rufusa, ali stalno puca, na Laptopu koji je na W10, instaliram Rufus, učitam .iso fajl, ali kad pokrenem , pukne, čak i kad isključim Win defender, na Win7, ne mogu ni da instaliram Rufus!
Jel ima neka alternativa?

I naravno, po meni najbolji, Ventoy:

68747470733a2f2f7777772e76656e746f792e6e65742f7374617469632f696d672f73637265656e2f73637265656e5f756566692e706e67

With Ventoy, you don't need to format the disk over and over, just copy the image files to the USB drive and boot them. You can copy many image files at a time and Ventoy will give you a boot menu to select them.

Ventoy je isto zgodan jer postoji verzija za android (trenutno najnovija: Ventoy_1.1.12_arm64-v8a_mod.apk), tako da kada nema računara pri ruci može se napraviti butabilan OS i na telefonu 🙂

Poslednja izmena:
Instalirao sam Mint na desktop, koristim wifi adapter sa AliExpressa, imam ih više različitih, sa 2 sam probao i neće.
Povezao sam komp preko mobilnog za net, i onda idem na drajvere i ažuriranje, ali ništa ne nalazi.
Kako dalje?
Jedan adapter ima i BT, i pojavila se ikonica za BT u taskbaru, ali za mrežu ne pokazuje.

Sve to što si ovde napisao kopiraj u ChatGPT ili Gemini i videćeš rešenje 🙂

Mint je odličan po tom pitanju, a opet i on ima problema sa drajverima...
Nažalost Linux i dalje boluje od tih bubica, ali retko da ne radi wifi, više je zezancija oko grafičke, touchpad-a, senzora za otisak prsta i raznoraznih periferija.

Нашао сам упутство на Јутјубу, апдејтовао систем, па кернел и онда се појавио вајфај.

Pokušavam da instaliram Linux Mint na stariji PC, idem preko Rufusa, ali stalno puca, na Laptopu koji je na W10, instaliram Rufus, učitam .iso fajl, ali kad pokrenem , pukne, čak i kad isključim Win defender, na Win7, ne mogu ni da instaliram Rufus!
Jel ima neka alternativa?
Moze i na Win 7 radi Rufus zadnja verzija,koja podrzava W7 je Rufus 3.22 ....sve ostale novije ne podrzavaju.

I naravno, po meni najbolji, Ventoy:

68747470733a2f2f7777772e76656e746f792e6e65742f7374617469632f696d672f73637265656e2f73637265656e5f756566692e706e67

Ventoy je isto zgodan jer postoji verzija za android (trenutno najnovija: Ventoy_1.1.12_arm64-v8a_mod.apk), tako da kada nema računara pri ruci može se napraviti butabilan OS i na telefonu 🙂
Ventoy i ja koristim imam nekoliko USB i na svaki instaliran Ventoy,pa na svaki naguram OS-ova (tj ISO) koliko moze...radi samo zvizdi zadnja verzija 1.1.12 🙂

Da, na kompu Ventoy radi bez problema, problem su mobilni uređaji jer je na Play Store-u unofficial verzija koja je puna agresivnih fullscreen reklama i sporo radi:

Ova je očišćena od toga i lepo radi: Ventoy v1.1.12 (arm64-v8a) MOD.APK
@Stock skidoh apk 🙂 sreca moja kada sam davno isao u OS,Ruski je bio obavezan od 5og do 8og razreda...a i posle u srednjoj davno bese.Nezgodan im onaj Chapta sa brojevima.Bese ima 4PDA apk za forum njihov,na Play Store 🤔

Nazad
Vrh Dno