Šta je novo?

Vivo X300 Series

Poslednji modeli koji su kod mene izazvali neku reakciju su K Zoom i L1020 🙂
I jos nesto, mogli su bar na Ultre da ugrade fizicki taster za kameru (Vivo, Xiaomi). Reklamiras telefon kao neki svemirski brod, a tapkas kruzic na ekranu da napravis fotku.

^^Nije došlo do kraja, čeka se jedan senzor i sočivo i da raspon cepa od 0.5 - xyz mm 😉

Poslednji modeli koji su kod mene izazvali neku reakciju su K Zoom i L1020 🙂
I jos nesto, mogli su bar na Ultre da ugrade fizicki taster za kameru (Vivo, Xiaomi). Reklamiras telefon kao neki svemirski brod, a tapkas kruzic na ekranu da napravis fotku.

Kad pogledaš slike koje je pravio pre 12 godina, apsolutno bi mogle da prođu kao standardna fotografija za društvene mreže. Uz malo LR, sasvim, sasvim upotrebljiva fotografija i više od toga. Video je problematičan, ali foto, tu je, sasvim korektno. Tako da, ukoliko je slika napredovala TEK ovoliko za ovih 12 godina nikad bržeg tehnološkog napretka, teško da će za 3-5 godina bilo koja slika sa današnjim PRO ili ULTRA modela, biti loša.

Samo zoom fotografije sa K-Zoom-a su bile impresivne za to vreme (što je čista fizika, mada je tu bilo QC problema sa kvalitetom optike), sve ostalo je dosta lošije od današnjeg standarda smartfon kamera. Kada se izbaci optičko zumiranje, K Zoom je snimao fotografije u rangu S4/S5 Samsunga.
Zato kad odeš na flickr, uglavnom ćeš i naći samo zoom semlove sa tog telefona, samo je tu briljirao, i naravno kada se koristi xenon blic.

Evo npr. daylight sempl sa K Zoom (24mm), čak i u odnosu na današnje low/mid-range smartfone ovo deluje kao fotografija snimljena web kamerom.

Tako da, ukoliko je slika napredovala TEK ovoliko za ovih 12 godina
Pa nije baš tek toliko. U poslednjih 5 godina napredak je primetan. Ali se slažem da posle ovih Ultri i nije ostalo mnogo prostora za napredak, uskoro će sve 3-4 kamere pozadi imati ogromne senzore i to je to, tačnije X300 U već sada ima.

Poslednja izmena:
Da li je lose sto su fotografije bile u rangu S4/S5? 🙂
Imao je sve, ksenon, opticki zum, jako dobru kamera aplikaciju sa milion podesavanja, sasvim dobro video snimanje. Za mene je on bio najkompletniji telefon u to vreme.
Naravno, ne moze da se poredi sa novijim telefonima, ali da je u svoje vreme bio dobar, jeste...
Realno, malo je glupo telefon star 12 godina uporedjivati sa bilo kojim novijim telefonom.

Davno sam obecao, ali se nadam da cu sutra uhvatiti vremena za uporedni zoom test, K Zoom VS X100 Ultra.

P.S. Primer koji si postavio nije dobar, ocigledno postoji problem sa kamerom.

Poslednja izmena:
Ne, nego sam se nadovezao na ovo: Tako da, ukoliko je slika napredovala TEK ovoliko za ovih 12 godina
Napredak je generalno ipak ogroman za tih 12 godina, u odnosu na S5, K Zoom, Z2, M8 i ostale telefone iz 2014. godine. A KZ je to što je trebalo radio vrhunski za to vreme (optički zoom i xenon), ali van toga je neretko čak imao i malo skromniji foto kvalitet od S5, u 24mm režimu.

Tu je prisutna i nostalgija, pa i danas ima onih koji pričaju kako su N73, N93, N95, K750i, K800 i ostali telefoni tog vremena imali bolje kamere od svih novih modela, što nema veze sa realnim stanjem.

I ja sam više bio oduševljen kada sam kupio Samsung Z400 pa SE K810i pre 18-19 godina, nego sada 14U, ali to je posledica toga što sam tada imao 20 godina, a i svaka nova funkcija i poboljšanje su tih godina bili čudo 🙂
A u realnosti, taj famozni K810i (ma koliko legendaran kamera-telefon bio) je na polju kamere poražen već posle 2010. godine, čak i mid-range sony XP (2012) je imao primetno bolju kameru u svim uslovima, i neuporedivo bolje video snimanje.

Da se vratimo na temu.

Poslednja izmena:
Ne, nego sam se nadovezao na ovo: Tako da, ukoliko je slika napredovala TEK ovoliko za ovih 12 godina
Napredak je generalno ipak ogroman za tih 12 godina, u odnosu na S5, K Zoom, Z2, M8 i ostale telefone iz 2014. godine. A KZ je to što je trebalo radio vrhunski za to vreme (optički zoom i xenon), ali van toga je neretko čak imao i malo skromniji foto kvalitet od S5, u 24mm režimu.

Tu je prisutna i nostalgija, pa i danas ima onih koji pričaju kako su N73, N93, N95, K750i, K800 i ostali telefoni tog vremena imali bolje kamere od svih novih modela, što nema veze sa realnim stanjem.

I ja sam više bio oduševljen kada sam kupio Samsung Z400 pa SE K810i pre 18-19 godina, nego sada 14U, ali to je posledica toga što sam tada imao 20 godina, a i svaka nova funkcija i poboljšanje su tih godina bili čudo 🙂
A u realnosti, taj famozni K810i (ma koliko legendaran kamera-telefon bio) je na polju kamere poražen već posle 2010. godine, čak i mid-range sony XP (2012) je imao primetno bolju kameru u svim uslovima, i neuporedivo bolje video snimanje.

Da se vratimo na temu.

Ja cu uzimati Ultru CN, samo da malo opadne cena. Po meni, Nokia 808 (koju sam imao) samo mnogo unapredjenija i bolja kamera =)

Kako Vivo uopšte uspeva da uz, nekad i DESETOSTRUKO viši ISO izbaci sliku sličnog kvaliteta kao Xiaomi ?
Svakako, svaka čast Xiaomi sofveru na tom delu, mislim da ima najniže nivoe ISO-a, a najviše brzine okidanja, što je zaista ubitačan kompo za kvalitet slike ( ubitačan, u pozitivnom kontekstu ).
No, mora se priznati da i Vivo radi veoma neverovatnu stvar, da sa toliko visokim ISO-om napravi iste ili bolje slike od Xiaomia.

Kako Vivo uopšte uspeva da uz, nekad i DESETOSTRUKO viši ISO izbaci sliku sličnog kvaliteta kao Xiaomi ?
Svakako, svaka čast Xiaomi sofveru na tom delu, mislim da ima najniže nivoe ISO-a, a najviše brzine okidanja, što je zaista ubitačan kompo za kvalitet slike ( ubitačan, u pozitivnom kontekstu ).
No, mora se priznati da i Vivo radi veoma neverovatnu stvar, da sa toliko visokim ISO-om napravi iste ili bolje slike od Xiaomia.

Bome, iskreno sve sto vidim na xiaomiju mi se vise svidja nego na vivu.

Krajnji kvalitet je presudan. A kvalitet ne gledamo svi isto. Ja volm kada je slika jasna a boje, kontrast, senke, to se lako sredi. Bitno je da nema suma i da je slika jasna. Sad, da li je ovaj ili onaj dao jacu boju, manje bitno, svako to moze srediti kroz podesavanja da bude bas po njegovom ukusu. Tako da, bar po meni, uzalud porede premium modele 2026 godine. Sve se to da srediti da bude po ukusu kroz podesavanja, mozda neko jos dodatno obradi kroz neki pro program na PC.

Sad na redditu citam. Svaki drugi se zali na kvalitet fotografija,videcemo da li ce srediti update-om ali svakako su pozurili i napravili su sebi antireklamu,na zalost

Javljam iz prve ruke nadam se pocetkom nedelje. Kao i generalno utisak nakon 5 godina ios-a.

Čime to reditovci nisu zadovoljni? Je l' sa ovakvim kvalitetom fotografija?
Samo da pitam ali bez ikakvih prepucavanja ,ti tvrdis da je 300u trenutno bolji po kvalitetu fotografije od 100u ,200u i 300 pro . Pa odgledao sam uglavnom sva poredjenja i na svim poredjenjima je masio ozbiljno boje bez obzira na stelovanje ,bio mutniji u portretu a o video i da ne pricama, tu ga je 200u pojeo bukvalno. Bar ono sto sam odgledao. Daleko da je to lose ali i daleko od toga da je trenutno bolji od 200u i 300 pro. Pa ja sam prvi hteo da ga narucim i oduustao posle svega odgledanog.
Ako nesto ne valja to onda treba i reci,ne kazem da nece srediti ali do tad neka hvala da im dam tolike pare za nesto sto apsolutno ne opravdava tu cenu u ovom trenutku

Sad na redditu citam. Svaki drugi se zali na kvalitet fotografija,videcemo da li ce srediti update-om ali svakako su pozurili i napravili su sebi antireklamu,na zalost
Vivo sub je naročito toksičan,većina njih nema veze s mozgom, postavlja x50 ili x100 zoom fotke I radi pixel peeping I žali se što zgrada na 3km izgleda veštački. Evo sad se žale i na bokeh na glavnoj kameri, prejak je 🤦

Samo da pitam ali bez ikakvih prepucavanja ,ti tvrdis da je 300u trenutno bolji po kvalitetu fotografije od 100u ,200u i 300 pro . Pa odgledao sam uglavnom sva poredjenja i na svim poredjenjima je masio ozbiljno boje bez obzira na stelovanje ,bio mutniji u portretu a o video i da ne pricama, tu ga je 200u pojeo bukvalno. Bar ono sto sam odgledao. Daleko da je to lose ali i daleko od toga da je trenutno bolji od 200u i 300 pro. Pa ja sam prvi hteo da ga narucim i oduustao posle svega odgledanog.
Ako nesto ne valja to onda treba i reci,ne kazem da nece srediti ali do tad neka hvala da im dam tolike pare za nesto sto apsolutno ne opravdava tu cenu u ovom trenutku
Pitao sam te za linkove, da vidimo na šta se tačno žale reditovci. A šta ti trenutno misliš o X300 Ultra u poređenju sa starim Vivo Pro/Ultra, to već znamo.

https://www.androidheadlines.com/oppo-find-x9-ultra-vs-vivo-x300-ultra-camera-shootout

Evo ti prvi primer ,low light ne moze da se poredi pogotovo video i to apsolutno nema veze sa bilo kojim filterom ,mutno je i tako je na gotovo svakom poredjenju.

To smo videli pre 7 dana, kad se pojavilo poređenje. Isti slučaj kao sa Xiaomi 17 Ultra u januaru, kada je brljao žestoko, pa su ga sredili.

Napisao si ovo - Sad na redditu citam. Svaki drugi se zali na kvalitet fotografija

Ako se svaki drugi Vivo reditovac žali, onda ti neće biti teško da proslediš neki od primera/linkova ovde, da vidimo o čemu se radi.

Evo da nadjem samo,sinoc sam citao dosta,cim nadjem kacim,ovo mi bilo lakse
https://www.reddit.com/r/Vivo/s/bhJGf2OwjB

Ponavljam nisam forograf ali meni se licno ne svidja 300u,znam sta je kad vidim. Na svim poredjenjima na portrait modu je 200u bolji Boje na 300u uopste nosu tacne(nemoguce da su svi ukljucivali neki filter) o ostrini slika i ai necu da sudim to je stvar licnog ukusa. O ekspoziciji da i ne pricam,to smo valjda svi videli.
To sto su hajpovali tel sa onim teleconverterom pre izlaska je druga stvar, to ce retko ko od nas koristiti(i sam sam imao na 300pro i prodao ga na kraju jer ga nisam 2 puta koristio), realna prica je skroz drugacija jer ako tel kosta toliko onda mora da bude sve naj naj u tom trenutku,bar je to moje misljenje. Ovo definitivno nije naj naj ,da li ce ga srediti ili je stvar hardvera videcemo

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno