Šta je novo?

Letnje gume

Pa onda je do lezaja. A da li se menja zvuk kako menjas brzinu? Ako je lezaj tocka trebalo bi da bude sve bucnije i bucnije sto brze ides (sto se brze okrece)? Takodje zna i da menja zvuk u zavisnosti od polozaja (da li si namotao malo volan ili ne)

Lezaj su novi juce zamenjeni medjutim.kad vozim pravo levo desno isti je zvuk
S starim lezajima nisam imao taj problem huhanje huci
Medjutim prednji desni stari lezaj imao luft malo cuo se taj lezaj i zadnji desni malo
Cak cujem hujanje pri 30-50 kmh

Vratis se kod majstora, on digne na dizalicu i zavrti svaki tocak ponaosob. Ako se cuje zvuk neki znaci da je do lezaja.

Da li ima neko predlog za udarni odvijac? Propustio sam u lidlu onaj crni a i koliko vidim preprodavci su sve pokupili i sad nude dosta skuplje.

Vratis se kod majstora, on digne na dizalicu i zavrti svaki tocak ponaosob. Ako se cuje zvuk neki znaci da je do lezaja.
Dragan Boranijašević proverio sva 4 lezaja ni jedan se ne cuje cak levi fabricki nista normalno se cuju lezaj ovaj sto zamenjen tj imaju zvuk normalan nema da bruji da cese nista ne znam jedino ostalo samo lezaj poluosovine

Hukanje kad je točak opterećen može i od gume.

Na dizalici se ni na jednom mom autu gde je crkao ležaj nije manifestovalo ništa. Morao je biti pod opterećenjem, tako da je ta vrsta dijagnoze nepouzdana.

Hukanje kad je točak opterećen može i od gume.

Na dizalici se ni na jednom mom autu gde je crkao ležaj nije manifestovalo ništa. Morao je biti pod opterećenjem, tako da je ta vrsta dijagnoze nepouzdana.
Ko ce ga znati lezaj lepo se okrecu nema da zapinje jedino ima lezaj onaj svoj zvuk

Ja tipujem da su gume. Stare polovne gume uplastičene, verovatnije da je to u pitanju nego defektan novi ležaj

Ne razumem. Da li si menjao ležaj pre ili posle zamene guma? Ako si pre, da li si sa zimskim gumama čuo to hujanje?

Meni su tako zvucale stare michelin crossclimate (all season), mislio sam da je lezaj, medjutim zamenio sam gume i sad se nista ne cuje

Ne razumem. Da li si menjao ležaj pre ili posle zamene guma? Ako si pre, da li si sa zimskim gumama čuo to hujanje?
Zamenio sam gume zimske stavio letnje jos uvek sam vozio s starim lezajem s zimske i letnje gume
Kad sam zamenio lezaj tocka tad pocelo neko hujanje huci talasi medjutim prednji stavljen fag skidao juce tocak prednji desni tocak pise fag i neke brojeve zadnji ne pise koji lezaj

Gume uzeo polovne stare 6-7 godine medjutim predje lepu saru imaju skoro 6+7 mm jedna 2019 druga 2023 god
Zadnje obe 2019 dunlop ali sara kao da kako objasnim zadnja desna cudna sara vidi se razlika da na primer leva strana par milimetra se primeti da niza sara od desne strane primeti se onaj granicnik za potrosnje gume..
Meni cudno kako nisam ih cuo kad sam imao stari lezaj juce primetio cas ima zvuk taj talas cas nema

Zdravo
Juce menjao lezaj na kola sva tri jedan nisam jer dobar
Medjutim pojavio se zvuk hujanje
Ne znam dal do lezaja novi ili do gume uzeo neke polovne fulda i dunlop stare 5+6 godina sara ima prednje fulda ima 6mm zadnja sigurno 5 mm
Medjutim sara tvrdja malo nije meka kad pretisnem prstom
Ne znam dal moze da se cuju gume ili lezaj nov los?
U pitanje su letnje gume
4x4? Lezaj kardana?

Nemoj zaboraviti, lose gume tj neravnomerno potrosene vrlo lako vibracijama koje proizvode mogu razbiti lezajeve.
Neko je spomenuo gore, prevuci prstima preko sare tj lamelica i ako osetis kao stepenice, te gume su za bacanje... a pogotovo tolika razlika u Dot-u!? Tolike godine uticu na smesu gume i to po meni nije bas pametno i bezbedno za voznju no ljudi svasta danas voze... :/

Bolje 2 nove najjeftinije nego ovako razlicite...

Da juce kad sam proveravao lezaj stavio tocak zavio jedan sraf stegao pistolj primetio sam kad sam okrecao gumu dole tj ispod gume kad okrecem tocak vidim kao da jajesta kao da nije ravna tj kao krug kao da ima stepenice malo kako da objasnim kao da ima malo izbocine na stedinu sare

Inace, lezaj ako nisi siguran jel dobar ili ne, kad je auto na dizalici ili podignut taj tocak, vrtis ga i stavis ruku na oprugu, vrlo jasno se osete vibracije na opruzi koje pravi los lezaj.
Ja sam svojevremeno bio ubedjen da mi je crkao zadnji levi lezaj dok tako nisam proverio. Levi je bio odlican a desni se bukvalno raspao i to sam ustanovio tako kako sam gore napisao.

Inace, lezaj ako nisi siguran jel dobar ili ne, kad je auto na dizalici ili podignut taj tocak, vrtis ga i stavis ruku na oprugu, vrlo jasno se osete vibracije na opruzi koje pravi los lezaj.
Ja sam svojevremeno bio ubedjen da mi je crkao zadnji levi lezaj dok tako nisam proverio. Levi je bio odlican a desni se bukvalno raspao i to sam ustanovio tako kako sam gore napisaone moguce crkne nov lezaj nisam ni presao 60km
Ej *** nisam tako proveravao nego ovako cisto moram proverio jer moram sve ponovo da skidam jer plocice kace malo disk?
Ne moguce crkne nov lezaj nisam prosao ni 60km

Svega i svacega danas ima na trzistu, sve je moguce.. Sto se tice lezajeva, samo i iskljucivo SKF ili FAG ( Ina je kupila FAG ) i to je to. SNR je nekada bio ok cak i prva ugradnja za dosta proizvodjaca... GSP je lutrija, moze se pokvariti vrlo brzo a moze i trajati. Bitan je i nacin ugradnje, doduse pozadi idu cesto u kompletu sa glavcinom.

Napred fag stavljen juce video pise fag i brojevi
Pozadi nista ne pise samo zuta tacka ne znam koje stavio
Ali okrece se lako
Meni cudno to da hujanje huci svakoj krivini desno levo pravo isti zvuk

Ja sam svojevremeno bio ubedjen da mi je crkao zadnji levi lezaj dok tako nisam proverio. Levi je bio odlican a desni se bukvalno raspao i to sam ustanovio tako kako sam gore napisao.

Ova metodologija radi kada ležaj već melje kuglice i kada je pred raspadanjem.
Nov a ne baš idealan ležaj se ne može ovako detektovati.

Dešava se da je ležaj ok, ali da "svira" zaštitni semering koji štiti unutrašnjost ležaja od vode i prljavštine.
Dakle, baš huči baš između ove plastike (nekada je ta membrana metalna), i unutrašnjeg prstena.

Lezaj.jpeg
Tu semering klizi po unutrašnjem ringu, pa ako to nije podmazano ili materijali nisu dobro odabrani, imamo sovu u vozilu.
I apsolutno nema nikakvih indikacija dok se sporo vrti.
Imao sam slično na Stojadinu, tamo negde '94-95.

Tada se može blago namazati ovaj ring i plastika, koliko može da se dosegne prstom. Plastika obično dozvoljava i da se malo utisne unutra.
Preostalo što umažemo se dobro obriše.

...ali ovaj hack je manje više nemoguć kada je ležaj već montiran. 🙁
Hoće to da prestane i samo od sebe, kada se ležaj malo "uhoda".

@Maka020
Idi kod majstora i žali se...
Nadam se da je ležaj obezbedio majstor, a ne ti.

BTW, ajd malo pažljivije i potpunije formiraj rečenice, moram 3x da čitam da bih izvukao smisao.

Poslednja izmena:
Ova metodologija radi kada ležaj već melje kuglice i kada je pred raspadanjem.
Nov a ne baš idealan ležaj se ne može ovako detektovati.

Dešava se da je ležaj ok, ali da "svira" zaštitni semering koji štiti unutrašnjost ležaja od vode i prljavštine.
Dakle, baš huči baš između ove plastike (nekada je ta membrana metalna), i unutrašnjeg prstena.

Pogledajte prilog 536887
Tu semering klizi po unutrašnjem ringu, pa ako to nije podmazano ili materijali nisu dobro odabrani, imamo sovu u vozilu.
I apsolutno nema nikakvih indikacija dok se sporo vrti.
Imao sam slično na Stojadinu, tamo negde '94-95.

Tada se može blago namazati ovaj ring i plastika, koliko može da se dosegne prstom. Plastika obično dozvoljava i da se malo utisne unutra.
Preostalo što umažemo se dobro obriše.

...ali ovaj hack je manje više nemoguć kada je ležaj već montiran. 🙁
Hoće to da prestane i samo od sebe, kada se ležaj malo "uhoda".

@Maka020
Idi kod majstora i žali se...
Nadam se da je ležaj obezbedio majstor, a ne ti.

BTW, ajd malo pažljivije i potpunije formiraj rečenice, moram 3x da čitam da bih izvukao smisao.
Sad nekad svira nekad nema da se cuje

Upalim jutros kola da krenem na posao bezveze otvorim prozor i krenuo polako neki 30-40 cujem nesto na levi prednji tocak lezaj kako cimnem levo desno volan menja zvuk au i on otiso,a njega nisam menjao ali zanimljivo u vazduhu tocak ne cuje se lezaj lepo clan gore reko samo jedino u voznji moze se cuje lezaj u vazduhu jedino kad crkne lezaj

Da se vratimo na gume?
Ja sam bio na ivici da uzmem Laufenn S FIT EQ+ LK01 ili Lasa Greenways (koje imam već na jednom paru točkova, mada bi ih menjao sledeće godine). Posle već 5 godina, nije se tako loše pokazala, obzirom na puteve.
U petak odem do Kema, reče mi onaj lik na šalteru, uzmi Lasa Revola, bolja guma od svih, Greenways se uplastiči, stari model, nema ih maltene na satnju, trtmrt. Kod njih na sajtu reklama Lasa greenways "Novo, preporučujemo, kemova garancija.
Prepipao sam malo laufen, deluje kruće i jače, laički govoreći, dok lasa revola baš deluje gnjecavo, čak sam u drugoj radnji malo pogledao Riken summer 3, iskreno, dosta liči na revolu, mekana guma.
Primarno mi je da guma može da trpi ove naše divne ulice i rupčage.

Nazad
Vrh Dno