Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za biznis ni za Orion TV aplikaciju)

Pozdrav, svima!

Nisam česti učesnik na ovom forumu ali znam da je najbolji kada se ima problema sa internet operaterima.

Kao što verovatno znate, Telekom Srbija je nedavno otkupio Orion i svi korisnici Oriona su automatski prebačeni na MTS pakete.

Vidim da je mnogo korisnika prebačeno na dosta skuplje pakete od onih koji su potpisali na ugovoru sa Orion-om.

Svako je krenuo dobijati znatno uvećane račune za mart u odnosu na prethodne, i to uz 50% popusta.

Voleo bih da pitam da li ima ovde neko ko zna šta raditi u vezi ovoga za nas koji nisu bili obavešteni niti saglasni sa ovim promenama?

U mojoj situaciji, ja sam potpisao ugovor sa Orionom 24.02.2024. godine na 24 meseca.

Paket ugovora je bio "Single NET - SONIC OPTIKA - METRO do 1 Gb"

Prvih par meseci sam imao besplatno, a posle toga sam dobijao račune po ceni kao što je zapisana na ugovoru (2,399 RSD).

Ugovor mi je istekao u februaru ove godine, i račun koji sam dobio za februar je bila ista kao za prethodne mesece.

Račun za mart sam dobio 7 aprila na email adresu i telefon, i iznenadio sam se kada sam video da mi je MTS/Telekom poslao račun, a ne Orion.

Tada sam saznao da je Telekom otkupio Orion i da su svi Orion korisnici prebačeni na MTS.

Račun za mart koji mi je stigao je došao sa MNOGO većom cenom nego koju sam plaćao do sada. Račun mi je došao sada sa cenom od 3,800+ RSD.

Ja nisam dobio nikakvo obaveštenje unapred o tome da je Telekom preuzeo Orion od strane MTS-a ili Orion-a. Kao što sam ranije rekao, kada mi je stigao račun za mart, primetio sam da je stigao od strane MTS-a, i da sam saznao o ovome tek tada.

Pored toga, nisam dobio nikakvo obaveštenje o novim cenama koje mi sada stižu niti od strane MTS-a ili Orion-a.

U dokumentu koji sam dobio uz račun je samo navedeno da je Orion postao deo Telekoma, i da su me od marta prebacili na MTS-ov paket i gde su prva tri meseca sa 50% popustom.

Nigde nije navedeno šta ovaj paket sadrži, koja je mesečna cena paketa, niti moju saglasnost, potpis, ili bilo šta drugo što treba da se uradi sa moje strane da se sklopi ugovor.

Kada sam primetio kolika mi je cena za mart, odmah sam zvao MTS da ih pitam šta se dešava i zbog čega sam dobio toliko uvećanu cenu za ovaj mesec.

Nisu mi ništa rekli zbog čega je ovoliko povećana cena. Sve šta su mi rekli je da Orion korisnici su sada prebačeni na MTS ponudu/paket, i gde u prvih tri meseca (tj. mart, april, i maj) dobijaju popust od 50%. Voleo bih da spomenem da ovaj račun što sam dobio za mart je uračunat sa tih 50% popusta, tako da posle maja, cene koje ću dobijati će biti preko 7,600+ RSD (!!!).

Ovo je nešto što kao drugi korisnici, ja nisam uopšte saglasan sa time i što ne želim da plaćam jer nisam bio obavešten unapred o ovome bilo od strane MTS-a ili Orion-a.

Voleo bih da pitam da li ima neko ovde savet šta raditi u ovakvoj situaciji? Koje opcije imamo u vezi ovoga? Kome bih se trebali obratiti i koje korake treba preduzeti da se reši ovaj problem?

Ja se nisam nikada našao u ovakvoj situaciji, pa bih voleo da čujem savete od vas koji ste prošli kroz ovo.

Oprostite na ovako dugačkoj poruci. Hteo sam samo da budem jasan i detaljan u vezi cele ove situacije.

Voleo bih da pitam da li ima ovde neko ko zna šta raditi u vezi ovoga za nas koji nisu bili obavešteni niti saglasni sa ovim promenama?
prelistaš šta je sve pisano prethodnih skoro mesec dana, za početak. pretpostavljam da se svi ostali učesnici u ovoj temi slažu sa ovim

Poslednja izmena:
Update za moju situaciju,
danas sam dosla u Beograd i u stanu naravno nije bilo interneta, dakle demontirali su ga kao sto su mi napisali u poruci u cetvrtak.

Odmah sam otisla u tržni centar da odnesem opremu, tamo sam potpisala revers, rekli su mi da ne vide da imam ikakvih dugovanja, i videli su uplatu od 1500 din, koliko sam po ugovoru i plaćala Orionu. Pretpostavljam da ce mi, srazmerno toj ceni, obračunati dugovanja zaključno sa četvrtkom kada su ugasili net, i da ce mi poslati racun sledeceg meseca i to bi bilo to, ja naravno nista preko srazmerne cene i ovih 1500 din necu da placam.

Vi pišite ako bude zatrebala pomoc, ja sam se brzo iscupala iz kandži ovih kriminalaca, doduse ne bih imala problem i da idemo do kraja, npr suda, no dobro, znam da oni to ne smeju. I evo im jedno *** i srednji prst od mene, pu.

prelistaš šta je sve pisano prethodnih skoro mesec dana, za početak. pretpostavljam da se svi ostali učesnici u ovoj temi slažu sa ovim
Totalno razumem, i slažem se, ali koliko vidim, korisnici pričaju o ovome već preko više od 50+ stranica, pa želim da pitam one koji su uspešno prošli kroz ovo i rešili ovaj problem ako bi mogli da me proslede u pravom smeru (tj. šta raditi, kome se obratiti, šta reći, itd.).

Vi pišite ako bude zatrebala pomoc, ja sam se brzo iscupala iz kandži ovih kriminalaca, doduse ne bih imala problem i da idemo do kraja, npr suda, no dobro, znam da oni to ne smeju. I evo im jedno *** i srednji prst od mene, pu.
Ja sam napisao svoju situaciju ovde, i isto bih voleo da se otarasim MTS-a. Ako ne smeta, da li imate savet u vezi šta bih trebao da radim u ovakvoj situaciji?

pa želim da pitam one koji su uspešno prošli kroz ovo i rešili ovaj problem ako bi mogli da me proslede u pravom smeru (tj. šta raditi, kome se obratiti, šta reći, itd.)
pa i o tome se pisalo. svodi se na ovo što je @Zuel u najkraćem obliku napisao

Carlex92, podnesi zahtev za raskid ugovora i ulozi prigovor na cenu (zato sto su jednostrano menjali uslove ugovora na koje ne pristajes). Prigovori ceni obavezno.

niko nit zove nit šalje SMS nit na mail odgovara 😡
Ni mene niko nije obavestio. Da nisam video ovde na forumu, ne bih ni znao. Kultura brate, sve cveta. I moj pokojni otac je dizao kredite da im plati napumpane racune. Bagra bili, bagra ostali. Sada trazim dobar 5g ruter, da ih se otarasim i testiram signale na mojim adresama. Sinoc ovde merio, ide preko 700 i stabilnija konekcija (i jeftinije) nego na njihovoj optici. Igrice ne igram i ne smeta mi ping ni 20.

Posto ti je istekla ugovorna obaveza, imas pravo na raskid, ali moras da im podneses zahtev mesec dana ranije. Tako je kod svih provajdera.
Kakva je procedura raskidanja ugovora?

Da li jednostavno samo odem u poslovnicu i podnesem zahtev za raskid ugovora zajedno sa opremom koju sam dobio, ili ću se morati cimati sa call centrom i slati njima ili RATELU email poruke?

Dodatno, pošto mi je istekla ugovorna obaveza, da li ovo pravi neku razliku kada budem podnosio zahtev za raskid? Na primer, da li imam pravo na raskid ugovora bez penala, i da platim račun za mart (i za april kada stigne) sa starom cenom (tj. 2,399 RSD)?

Carlex92, podnesi zahtev za raskid ugovora i ulozi prigovor na cenu (zato sto su jednostrano menjali uslove ugovora na koje ne pristajes). Prigovori ceni obavezno.
Kada podnosim zahtev za raskid ugovora, da li ovo treba da uradim preko emaila, call centra, ili u njihovoj poslovnici?

Dodatno bih voleo da spomenem da mi rok za prigovor na računu piše 15.04.2026., i rok za plaćanje mi je istekao, što me dovodi do pitanja da li će ovo ikako uticati na moj zahtev za raskid ugovora i korigovanje cene za ove preostale mesece što budem kod njih.

Ni mene niko nije obavestio. Da nisam video ovde na forumu, ne bih ni znao. Kultura brate, sve cveta. I moj pokojni otac je dizao kredite da im plati napumpane racune. Bagra bili, bagra ostali. Sada trazim dobar 5g ruter, da ih se otarasim i testiram signale na mojim adresama. Sinoc ovde merio, ide preko 700 i stabilnija konekcija (i jeftinije) nego na njihovoj optici. Igrice ne igram i ne smeta mi ping ni 20.
Ti nisi ni njima pisao niti se interesovao da dobiješ konkretne informacije. Ja sam im pisao 10-ak mailova do sad (pa se i dalje nisu izjasnili za cenu, način plaćanja i od kog datuma misle da mi fakturišu uslugu) i bio u sredu u poslovnici s opremom (koju su naravno odbili da prime) i potpisao "Zahtev za raskid" i slao im to na mail.

Poslednja izmena:
i bio u sredu u poslovnici s opremom (koju su naravno odbili da prime) i potpisao "Zahtev za raskid" i slao im to na mail.
Moje misljenje je da je mnogo vas radilo pogresno i tako revoltirani ste odmah nosili i opremu i cekali po redovima.
Najbitnije je da imas napismeno da si ih obavestio da ne pristajes na njihovu jednostranu izmenu ugovora i cenu.
A da li ce to biti mailom ili zavedenim podneskom ili putem preporucenog pisma, sve jedno je. Bitno je da imas dokaz za eventualni sudski spor.
Ljudi se cesto pozivaju na nesto sto im je neko iz mts-a rekao. To je "rekla-kazala" i taj isti moze sutra reci da se neseca.
Oprema se vraca na kraju, kada ti oni budu rekli ili kako se dogovorite.

Jeste treba svi kao ti da čekamo 2 računa od po 5.000 din pre nego što pitamo MTS o čemu se radi.
Ja po važećem ugovoru treba od sutra da nemam plaćenu i nemam aktivnu internet uslugu. Prema tome logično bi bilo da mogu i opremu da im vratim kad ja hoću a ne kad mi oko "odgovore na molbu". Jer ne molim ja njih ništa već obaveštavam da žalim prekinem ugovorni odnos.

Čekam utorak-sredu da vidim i hoće li ugasiti net što bi trebalo (a 99% da neće) + da prođe 14 dana kako mi nisu odgovorili na pitanje za cenu paketa i datum početka fakturisanja usluge nakon "migracije" + 7-8 dana od podnošenja zahteva za raskid pa ću da šaljem prigovor Ratel i prijavu Tržišnoj inspekciji.

Naravno da od 06.04. sam im 5 puta ponovio u mailovima da ne prihvatam nikakvu izmene cene i paketa i "migrirajanje".

Jeste treva svi kao ti da čekamo 2 računa od po 5.000 din pre nego što pitamo MTS o čemu se radi.
Ja po važećem ugovoru treba od sutra da nemam plaćenu i nemam aktivnu internet uslugu.
Ja sam ti jednom preporucio da uplatis za koji mesec unapred, da bi imao za vreme dok se ne snadjes.
Vracanje opreme ide na kraju, kada zavrsis sa pravnim procedurama i kada prestane usluga.

Ja sam ti jednom preporucio da uplatis za koji mesec unapred, da bi imao za vreme dok se ne snadjes.
Ja sam do decembra uvek imao po 2.5 meseca u napred plaćeno. Tad sam odlučio da to više i nije baš takvo pametno (jer je bilo za očekivati da kao minium dobijemo svi CG-NAT) zbog izvesne prodaje Telekomu. I onda sam počeo da plaćam po 1 mesec kad ostane tipa 10-15 dana do isticanja poslednjeg aktiviranog paketa.
Da se ne bih posle morao maltretirati oko pokušaja povratka novca.

Firma koja ne poštuje ugovore ne mora ni da ispoštuje pakete koje si kupio u napred. Niti da prekida pružanje usluge od momenta kad više nemaš plaćeno u napred.
Može da odluči da ti novac vrati ili još gore da obračuna kao višak, kao akontaciju vezanu za tvoj novi MTS nalog. I da samo taj novac okoristi da umanji iznose sledeće računa za Supernova paket.

Sve u svemu, zabole mene za koliko dana, nedelja ili meseci ću im odneti opremu. Mene zanima to da li hoću ili neću morati da platim još 50 ili još 100€ banditima. Jer je i dalje nepoznato da li mi je april plaćen ili ne šta MTS smatra. Njih istina i činjenice očigledno ne zanimaju.
Ja "treba da" imam plaćeno sve zaključno sa 20.04. A kako će da bude dok ne raskrstim sa lopovima tek ćemo da vidimo. Jer i sa tom poslednjom uplatom je bio problem (nemam i nisam donji od Oriona potvrdu, plus na tim PDF potvrdama ne piše za koji vremenski period je paket koji si kupio) i još uvek se nisu izjasnili šta misle da rade sa tim parama već samo sam obavešten da je uplata evidentirana. Sa mesec dana zakašnjenja! 😡

Da li ima neko koje uspeo da zadrži staru cenu iz Oriona sa 50% ako je pisao prigovor mts-z. Imam 8 napisanih prigovora i ništa konkretno mi ne odgovaraju.

i još uvek se nisu izjasnili šta misle da rade sa tim parama već samo sam obavešten da je uplata evidentirana. Sa mesec dana zakašnjenja! 😡
Pa eto, ljudi ovde pisu sta se desava, nude po dogovorenoj ceni do kraja ugovorne obaveze. Ali bi bilo normalno da to obavestenje proslede svima nama na mail.
Oni su prenaglili, ne obavestavajuci klijente i sada se ispravljaju. Jos je neizvesno kako ce se zavrsiti ovaj prelazni period.
I ne zna se sta nameravaju sa nasim ugovorima koji su bez UO.
Nekako su nespremno docekali klijente Oriona.

Poslednja izmena:
Ne zanima ih to. Taj ugovor i te uslove koji ti "garantovao" taj prepaid ugovor ne poštuju. Ti si za njih sad "migracijom" na početku aprila postao POSTPAID korisnik "sa isteklom UO". I samim tim osim raskidanje ugovora posle 30 dana otkaznog roka nisi više ni pod kontrolom da nešto više nećeš da im platiš i da koristiš.
Da poštuju ugovor koji imaš ne znam kako bi uopšte mogli tehnički da te nateraju da im platiš za 30 dana otkazni rok?
Ja po Orion sistemu nemam paket od 20.03. pa eto nisu me ugasili ni oni ni MTS nakon što je preuzeo kontrolu OLT-a od Oriona početkom aprila.
Još 19 dana nakon toga nije evidentirana sledeća uplata. Sad kao jeste, kao akontacija 🤣🤣🤣 i 300% me neće ugasiti 21.04. Iako im ja nikakve pare nisam uplaćivao nakon te uplate 06.03.

Znači, iako mi nisu jasno napisali odgovor "vi ste sad Postpaid 600/600 vez UO po ceni toj i toj, naplata počinje od datuma X" očigledno je da to jesam jer usluga mi radi i brzina je ta, od 03.04. su završili "migraciju".
Jesu li napisalo brzinu paketa:
Poštovani, proverom je utvrđeno da je u martu izvršena migracija na paket GPON SN Internet(614400/614400Kb/s), u kampanji GPON II Internet - prepaid bez UO. Takođe Vas obaveštavamo da naknad aza mart neće biti fakturisana.
U cilju podnošenja zahteva za raskid javite se u najbližu poslovnicu.
Ovo "prepaid bez UO" je verovatno lapsus /greškom napisano "prepaid" umesto "postpaid". Drugom prepaid korisniku su odgovorili da MTS & Supernova ne nude prepaid pakete i da cena za 600/600 bez UO je 4.949. Meni cenu nisu nikad saopštili.
To je poslednji polu-konkretan odgovor koji sam ja dobio od MTS-a, dana 06.04.

Poslednja izmena:
2 prepaid korisnika za koja znam da su uspeli da vrate opremu i raskinu ugovor u aprilu u tom momentu NISU još uvek bili "migrirani" = imali su Orion IP adresu i nisu bili na CG-NAT.
Zašto oni nisu migrirani a ja jesam nemam pojma. Svima poslednja uplata isticala u vremenskom periodu 04.04. do 15.04. Niko nije dobio od Oriona potvrdu na mail za tu uplatu sa početka marta.

. Ti si za njih sad "migracijom" na početku aprila postao POSTPAID korisnik "sa isteklom UO". I samim tim osim raskidanje ugovora posle 30 dana otkaznog roka nisi više ni pod kontrolom da nešto više nećeš da im platiš i da koristiš.
Ja znam da sve to nije po zakonu. I taj njihov "otkazni rok" jer me nista nisu obavestili.
Ali o njima vise i ne razmisljam na tvoj nacin. Imam placeno jos 5 meseci, dok prodju godisnji odmori. Pa i ako nista ne ispostuju, necu da im vratim opremu dok ne ispeglaju gresku.

2 prepaid korisnika za koja znam da su uspeli da vrate opremu i raskinu ugovor
Pa ti ne moras da im vracas opremu 2 godine kad imas ugovor bez UO. Ne treba ti ni raskid, on nastupa po ugovoru. Oni mogu da rade sta god zele, ali nisi obavezan nista da im platis sto nisi ugovorio. To sto su mi bez pitanja pustili vecu brzinu, koju nisam trazio, je njihova samovolja.

Dodatno bih voleo da spomenem da mi rok za prigovor na računu piše 15.04.2026., i rok za plaćanje mi je istekao, što me dovodi do pitanja da li će ovo ikako uticati na moj zahtev za raskid ugovora i korigovanje cene za ove preostale mesece što budem kod njih.
Greška. Ja slepac nisam primetio da je rok za prigovor do 15.05.2026. ne 15-og aprila. Samo rok za plaćanje je do 15.04.

Meni nisu pustili net, nikakav račun mi nije stigao takođe, a paket mi je istekao 14.05.2025, dakle pre skoro godinu dana. Uplaćivao sam 1x u dve godine, da ne bih ponovo plaćao uvođenje, a služio mi je kao drugi net. Nisam im ništa pisao još uvek, tako da ću videti šta će se dešavati. Možda mene i nema u sistemu, ili će da mi pošalju da im dugujem nešto 😆

A mene koji bih na papiru trebalo da imam najlakši slučaj (pošto sam prepaid korisnik) za raskid niko nit zove nit šalje SMS nit na mail odgovara 😡
Zar nije osnovna pretpostavka prepaid sistema nepostojanje ugovorne obaveze?
Dok plaćaš, imaš uslugu, kada ne plaćaš, nemaš uslugu?

@PJ
Jeste, bilo tako u teoriji. Ja u praksi raskid nisam dobio kad sam ga tražio u poslovnici u sredu. Uz sva moja objašnjavanja i pokazivanja ugovora MTS zaposlenom. Potpisao sam obrazac bez razduživanje opreme (jer nisu hteli da je prime) i "zvaće vas neko" i eto prošli četvrtak, petak i subota kao radni dani bez tog poziva koji čekam bez objašnjenja zašto moram da ga čekam.

Dok plaćaš, imaš uslugu, kada ne plaćaš, nemaš uslugu?
Videćemo to definitivno sad u ponedeljak-na-utorak. Moja poslednja uplata treba da ističe 20.04. A sa tom uplatom je bilo problema pa jr postojala opasnost i ja sa očekivao da me ugase 20.03. pa se ni to tad nije desilo. Ja se jesam pre 20.03. žalio i Orion podršci i MTS podršci ali do 20.03. nisam dobio nikakve informacije.
Tek sam 07.04. i 09.04. dobio 2 SMS u vezi te uplate i tog prigovora za "gde mi potvrda? Do kad imam plaćeno po vašoj evidenciji". A PRE toga, 03.04. su mi već promenili brzinu na 600/600 (sa 500/50) i uvalili CG-NAT i MTS IP adresu na "izlazu" ka internetu.

Ako su u martu "obustavili isključenja" zbog haosa oko migracije i "usaglašavanja sistema adminstracije" valjda su 45 dana posle "preuzimanja podrške" konačno se sastavili oko računa i naplate?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno