Šta je novo?

Curenje podataka u Telekomu Srbija

Moje mere predostrožnosti, ono što mogu.
1. Ne držim ušteđevinu u banci
2. Ne koristim ličnu kreditnu karticu za online plaćanja, samo debitnu
I to je to, na ostalo ne mogu da utičem, pa šta bude.
Trenutno me brine proboj APR-a, preduzetnik sam, ali na to nemam uticaja, mogu samo da se nadam da neće da mi se obije o glavu.
Isto tako ne mogu da utičem i na to da li će neko da probije bazu moje poslovne banke, ali tu već postoje mehanizmi za nadoknadu sredstava.

2. Кредитне картице су боље за онлајн плаћања јер имају боље могућности враћања средстава у случају злоупотреба.
1. 🤫

Moje mere predostrožnosti, ono što mogu.
1. Ne držim ušteđevinu u banci
2. Ne koristim ličnu kreditnu karticu za online plaćanja, samo debitnu
Ovo prvo razumem ali svejedno ti je ustedjevina negde.
Ovo drugo je kontraproduktivno. Debitna svlaci tvoj novac.

@mitar1982 u Srbiji izgleda nema razlike sa koje je lakse refundirati.

Nisam bio precizan...debitna, na kojoj ima para tek toliko da se uradi plaćanje, pa ako mi je hakuju džaba im.
Za plaćanja prema inostranstvu to je prava debitna VISA, a za domaća plaćanja virtuelna jednokratna.
Poenta je da ako negde procure podaci na netu, ne mogu da mi skinu pare.

Nisam bio precizan...debitna, na kojoj ima para tek toliko da se uradi plaćanje, pa ako mi je hakuju džaba im.
Za plaćanja prema inostranstvu to je prava debitna VISA, a za domaća plaćanja virtuelna jednokratna.
Poenta je da ako negde procure podaci na netu, ne mogu da mi skinu pare.
najbolja odbrana.

Tvoji podaci, njihov nemar

Analiza procurele baze podataka pretplatnika m:SAT TV – šta se nalazi u podacima, koliko ih je i kako sve to utiče na građane Srbije.

nova žrtva je Konačište Dabić sa Zlatibora. ~2.500 podataka (osoba?)

Zašto bi te to čudilo?
Imaš li pretpostavku koliko se (ne)ulaže u sigurnost podataka?
Imaš li ideju koji procenat internet prezentacija je u izrešetanom WordPress-u?
Imaš li mašte da zamisliš da neko ko je napravio neku bazu samo zato što zna da je napravi ne zna istu i da osigura?

Internet prezentacija firme u kojoj između ostalih radim je baš upravo napravljena u tom jadnom WordPress-u.
Kad sam došao i video to, postavio sam pitanje šefu IT-a zašto su izabrali tu platformu, jer je sigurnost upitna, a zna da u bazi imamo brdo osetljivih podataka trećih lica, oduvao me je najbezobraznije, čak je i moju poziciju postavio pod upit, sreća pa i nemaju pametniji izbor osim mene, s obzirom da su škrtice.

Evo skorašnje vesti o wordpresu, neko je kupio 30 pluginova i ubacio backdoor u svaki
Someone Bought 30 WordPress Plugins and Planted a Backdoor in All of Them.

A evo i spiska najvećih bušenja i krađa od početak godine, za 100 dana. Količina ukradenih podataka se meri u petabajtima, a broj naloga u milijardama
We May Be Living Through the Most Consequential Hundred Days in Cyber History, and Almost Nobody Has Noticed

A evo i genijalaca koji bi da uvedu verifikaciju za korišćenje interneta
EU’s official age verification app found exposing sensitive user data (Hacking the #EU #AgeVerification app in under 2 minutes)

Mislim da ćemo morati ozbiljno da revidiramo šta i kako korisitmo

Zašto bi te to čudilo?
Imaš li pretpostavku koliko se (ne)ulaže u sigurnost podataka?
Imaš li ideju koji procenat internet prezentacija je u izrešetanom WordPress-u?
Imaš li mašte da zamisliš da neko ko je napravio neku bazu samo zato što zna da je napravi ne zna istu i da osigura?
ne cudi me - u nacelu.

ono sto me cudi je da imam utisak da je puta 100 od pocetka godine

Evo skorašnje vesti o wordpresu, neko je kupio 30 pluginova i ubacio backdoor u svaki
Someone Bought 30 WordPress Plugins and Planted a Backdoor in All of Them.

A evo i spiska najvećih bušenja i krađa od početak godine, za 100 dana. Količina ukradenih podataka se meri u petabajtima, a broj naloga u milijardama
We May Be Living Through the Most Consequential Hundred Days in Cyber History, and Almost Nobody Has Noticed

A evo i genijalaca koji bi da uvedu verifikaciju za korišćenje interneta
EU’s official age verification app found exposing sensitive user data (Hacking the #EU #AgeVerification app in under 2 minutes)

Mislim da ćemo morati ozbiljno da revidiramo šta i kako korisitmo
e pa to je to!

to sam - primetio... sve je na 100 X

Jednostavno je sigurnost opciona i to je to. Ranije je VPN i ostale gluposti bile obavezne,sad samo propustis sve napolje pa sta bude.

ono sto me cudi je da imam utisak da je puta 100 od pocetka godine
Probili jedan, videli da je mačiji kašalj razbiti i onda krenuli svi da rokaju po našim platformama. Ovo mu sad dođe kao poligon za hakere, da se zabavljaju.

Nazad
Vrh Dno