Šta je novo?

eSIM standard

1. Ranije u ovoj temi smo zaključili da je za glavni broj, najbolje da bude fizički SIM. Ne prebacuj njega na eSIM.

Meni su glavni broj prebacili na eSIM, pa se nisam baš usrećio.

Pozdrav svima, novi sam sa esim-om, u stvari nisam ga nikad koristio, pa imam par pitanja. Imam Motorolu G54 Power, koja ima nano SIM +eSIM. Imam obični, fizički sim kao glavni broj, a esim bih koristio eventualno za letovanje, pošto su data planovi baš mnogo povoljniji od roming paketa. Zanima me sledeće:

1. po onom što sam pročitao, dva esima ne mogu biti aktivna istovremeno (čak i ako mogu, u mom telefonu ne mogu). Ako bih prebacio i glavni broj sa običnog na esim, a na letovanju recimo uzmem esim za Tursku (samo data plan, bez poziva) - pošto je to esim data plan bez broja, on mora biti vezan za neki broj da bi radio, u ovom slučaju za moj glavni broj, odnosno telefon mora biti upaljen (ne može biti u avio modu) da bi taj data plan radio. A ako mi je glavni broj broj na esim-u i mora biti stalno aktivan, a data plan na drugom esim-u koji ne može bez prvog, to onda znači da mi oba esima moraju biti aktivna, a to ne može. Što opet znači da glavna kartica mora biti isključivo fizička, a ne esim. Da li sam u pravu? 🙃

2. većina telefona navodno podržava skladištenje više esim planova, pri čemu samo jedan može biti aktivan, ako sam dobro shvatio. Znači, mogu kupiti i aktivirati više planova, ali ih mogu isključivati i uključivati po potrebi u zavisnosti od toga šta mi odgovara? Mali problem je što ja za ovu Motorolu ne mogu da izguglam da li uopšte može da skladišti više esim planova, bar dva. Ne zna ni AI. ☺️

Bilo je ovih dana po 15% na Tehnomaniji, mogao je 15T Pro da se uzme za 76.000

15t Pro 68.990 u Dijaspori, vredi ili čekati još?

Pozdrav svima, novi sam sa esim-om, u stvari nisam ga nikad koristio, pa imam par pitanja. Imam Motorolu G54 Power, koja ima nano SIM +eSIM. Imam obični, fizički sim kao glavni broj, a esim bih koristio eventualno za letovanje, pošto su data planovi baš mnogo povoljniji od roming paketa. Zanima me sledeće:

1. po onom što sam pročitao, dva esima ne mogu biti aktivna istovremeno (čak i ako mogu, u mom telefonu ne mogu). Ako bih prebacio i glavni broj sa običnog na esim, a na letovanju recimo uzmem esim za Tursku (samo data plan, bez poziva) - pošto je to esim data plan bez broja, on mora biti vezan za neki broj da bi radio, u ovom slučaju za moj glavni broj, odnosno telefon mora biti upaljen (ne može biti u avio modu) da bi taj data plan radio. A ako mi je glavni broj broj na esim-u i mora biti stalno aktivan, a data plan na drugom esim-u koji ne može bez prvog, to onda znači da mi oba esima moraju biti aktivna, a to ne može. Što opet znači da glavna kartica mora biti isključivo fizička, a ne esim. Da li sam u pravu? 🙃

2. većina telefona navodno podržava skladištenje više esim planova, pri čemu samo jedan može biti aktivan, ako sam dobro shvatio. Znači, mogu kupiti i aktivirati više planova, ali ih mogu isključivati i uključivati po potrebi u zavisnosti od toga šta mi odgovara? Mali problem je što ja za ovu Motorolu ne mogu da izguglam da li uopšte može da skladišti više esim planova, bar dva. Ne zna ni AI. ☺️
Mogu da budu aktivna dva eSIM-a istovremeno ako to telefon podrzava kao npr.Xiaomi 15T Pro. Ali,ukupno moze samo da broja da budu aktivna,dok skladistenje eSIM-a zavisi od proizvodjaca. Ovako je kod ovog modela sto sam ti rekao:
SIM Dual SIM (nano SIM + nano SIM ili nano SIM + eSIM ili eSIM + eSIM)

Ako sam dobro razumio tvoje prvo pitanje , ti mislis da ti esim ( u ovom slučaju turski ) neće raditi ako isključiš tvoj glavni broj ? Taj data esim nema veze i nije vezan ni za jedan broj. Mozes ga samostalno koristiti ( samo za internet) a ugasiti , ili ne "glavni" broj dok si tamo. Sto se tiče drugog pitanja , skoro sigurno može više Esim profila da sačuva. Pa ih mijenjas po potrebi. A ove DATA po zavrsetku putovanja mozes i da izbrises pa oslobodis mjesto.

1. Ranije u ovoj temi smo zaključili da je za glavni broj, najbolje da bude fizički SIM. Ne prebacuj njega na eSIM.

Meni su glavni broj prebacili na eSIM, pa se nisam baš usrećio.
Kud ne vidjeh temu ranije. Ja sam sam u petak prebacio glavni broj na eSIM i shvatio da Honor 400 pro dozvoljava fizičku SIM na jednom slotu, a da drugi može biti fizički ili eSIM. 😅

Moraću vratiti A1 na fizički, a Globaltel na eSIM.

Конкренто можеш да чуваш колико хоћеш еСим профила, али само је један активан, није телефон дуал еСим, него комбинација физичка картица + еСим. Не можеш истовремено да користиш два еСим-а само један и једну активну физичку картицу. Нпр. на физичкој картици подесиш да буде дата, а еСим број главни или обрнуто.

За овај модел телефона имате само један физички слот није могуће да ради у дуал сим (не еСим), него да буду две физичке картице, само једна комбинација (1x SIM, 1x eSIM)

Screenshot_20251215-234635.Podešavanja za dve SIM kartice.png

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovoru. Mene je bunilo što mi nije bilo jasno kod aktivacije esim data plana za koji broj se formalno vezuje taj plan, moj glavni ili neki virtuelni koji ti dodeljuju pri kupovini plana. Ako je prvo, za moj glavni, onda je logika bila da taj glavni srpski broj mora biti stalno aktivan i imati mobilni signal da bi bio aktivan i data plan. U stvari ne mora, može se deaktivirati glavni SIM, po sletanju aktivirati esim, mobilni podaci i roming i manuelno izabrati lokalna mreža na kojoj data plan radi i to je to. Svi nalozi koji zavise samo od neta, tipa Vibera i Gmaila radiće normalno.

Što se tiče ovog da može da se čuva koliko hoćeš esim profila (neaktivnih), mislim da nije baš tako. Može obično oko 5-6, mada su meni dovoljna i dva. Moto G54 je budžet telefon i ne bi me iznenadilo da može bukvalno samo jedan (aktivan ili neaktivan, svejedno).

Xiaomi 15T Pro može da čuva do 10 eSim profila, 2 mogu da budu aktivna istovremeno. S25 ultra, mislim da sam pročitao negde da može da čuva 20 eSim profila.
Ja od juče u 15T pro koristim 2 eSima, videćemo kako će to u praksi da se pokaže.

Xiaomi 15T Pro može da čuva do 10 eSim profila, 2 mogu da budu aktivna istovremeno. S25 ultra, mislim da sam pročitao negde da može da čuva 20 eSim profila.
Ja od juče u 15T pro koristim 2 eSima, videćemo kako će to u praksi da se pokaže.
Ja ga koristim vec par meseci,samo eSIM i sve ferca odlicno. Skladistio sam 5 profila i menjam po potrebi. Ja se na fizicki SIM ne vracam. Pgodotvu sto ovde ima mogucnost eSIM+eSIM.

Definitivno je malo bolji prijem signala preko eSim nego preko fizičkog sima, pogotovo na 5G mreži. Barem je moj takav slučaj jer do pre neki dan sam imao fizičku Sim karticu koja je oko 10 godina bila stara (Telenor brend). I još jednu stvar sam primetio, dok sam bio na fiz. Sim, prilikom razgovora je radio downgrade na 4G. Sa eSimom ostaje na 5G.

Jacina signala ne moze da zavisi od toga da li imas eSIM ili physical SIM. Obe varijante koriste isti hardver za prijem/predaju signala.
To da li imas 5G tokom razgovora ili ne je totalno nebitno u 5G NSA varijanti, voice svakako ide kroz LTE mrezu. U sustini trebalo bi da ga nemas tokom razgovora, obicno je konfigurisano da se releasuje 5G leg kad se uspostavi QCI 1 bearer za voice.

Teoretski sve je to tačno, pa ipak.. Xiaomi 15T Pro koristi napredni modem koji podržava EN-DC. To znači da telefon istovremeno održava vezu i sa 4G i sa 5G baznom stanicom. Kod eSIM profila, softver je često optimizovan da ne prekida 5G sesiju tokom poziva. Čak i ako sam glas tehnički ide preko LTE, 5G ostaje aktivan u pozadini za protok podataka. Starije fizičke kartice često forsiraju potpuni prelazak na 4G zbog starijih mrežnih pravila, dok eSIM profili vuku najnovije mrežne konfiguracije, a koje se najčešće razlikuju kod starih fizičkih kartica, što direktno utiče na algoritam biranja bazne stanice.

To ne kontroliše telefon nego mreža. Mislim to da li će da radi release 5G lega tokom poziva npr.
Provisioning kartica može da se razlikuje, ali to ne bi trebalo da utiče na mobility konfiguracije.

Narucio sam 9esim adapter.
Treba mi adapter samo za net na drugoj lokaciji.Kako da napravim da mi postojeća sim kartica bude glavna,a esim na adapteru sekundarni?

Ja sam juče dobio info u MTS poslovnici da ne mogu koegzistirati fizička SIM kartica i eSIM-ovi ukoliko je aktivirana usluga "Jedan za sve". Još nisam odlučio jesam li poverovao, nemam vremena trenutno da istražujem. Velika šteta ako je to istina.

pa bukvalno reklamiraju da se esim moze ubaciti na sat.
Mozda je zahtev da svi uredjaji budu esim. to bas i nije neki poseban problem

Svi uređaji moraju biti eSIM nažalost, što sad kad razmislim i ima smisla. Jeste problem ako je mobilni telefon u CN varijanti, što u prevodu znači da nativno ne podržava eSIM. To znači da ako korisnik želi nastaviti da koristi sva tri (ili dva) uređaja mora uzeti 9eSIM adapter i upisati eSIM na isti. Trenutka kad su mi izdali fizičku karticu izgubio sam signal na Pixelu i Samsung 8 (eSIM enabled) satu.

Zar nije neko pisao na MTS temi da koristi fizički SIM i eSIM u okviru usluge Jedan za sve?

Ne znam stvarno. Mislim postoji uvek mogućnost da ovaj batica u poslovnici nije tačno znao šta radi pa mi je cviknuo eSIM-ove bez da je moralo.

Ja sam na mts jedan za sve.
Glavna kartica je fizički sim.
Druga: esim.
Treća: esim.me adapter u kineskom telefonu. Nju sam prvo koristio kao regularan esim u tabletu, pa sam je prebacio u telefon - koristio isti qr kod bez problema.
Sve radi savršeno.

Jedina stvar: po defaultu sim 2 i 3 su 4g max, i moraš im zatražiti da uključe 5g. To je nešto što i običan operater može da uradi za par sekundi, brzo se reši.

Treća: esim.me adapter u kineskom telefonu. Nju sam prvo koristio kao regularan esim u tabletu, pa sam je prebacio u telefon - koristio isti qr kod bez problema.
Sve radi savršeno.

Jedina stvar: po defaultu sim 2 i 3 su 4g max, i moraš im zatražiti da uključe 5g. To je nešto što i običan operater može da uradi za par sekundi, brzo se reši.
E hvala puno na informacijama, baš sam se spremao da im pišem referat haha
Idem posle da se mačujem sa hakerima u poslovnici 😁

Srspka posla. Zamislite situaciju.
5xl paket aktiviran jedan za sve.
takodje nadjes nekog klinca za porodicni copy paste pa tamo jedan za sve.
6.200 za 6 uredjaja. Ako se napakuje neki popust...

Srspka posla. Zamislite situaciju.
5xl paket aktiviran jedan za sve.
takodje nadjes nekog klinca za porodicni copy paste pa tamo jedan za sve.
6.200 za 6 uredjaja. Ako se napakuje neki popust...
Ne razumem "Srpska posla. Zamislite situaciju." Ovo je standardna situacija na osnovu ponude i sve je uracunato u cenu tarife.

• Like
Reagovanja: uji
Ne ne, moj post je donekle bio sala. Pod srpska posla mislim da odmah gledam kako da napravim kombinaciju da izvucem mnogo vise od klasicne ponude.
Mada me realno i zanima da li bi nesto ovako bilo izvodljivo.

Sve radi savršeno.

Da li se jedan za sve dodatno naplaćuje,imam box 4 plavi ,nikako da odgonetnem?

Ne naplacuje se, u Box 4 plavi je 5ica M tarifa a uz nju je besplatno.

Nazad
Vrh Dno