Šta je novo?

Resident Evil 9 Requiem

Mi smo i ovako graficki blizu ovoga sto su oni predstavili pod dlss 5.
Sto ne stave one face iz Death Stranding 2 a ne ovi primeri sa low podesavanjima.

Ako ce ovo da ucini atraktivniju grafiku pristupacnijom obicnim smrtniciam sa tanjim novcanikom, onda super. Radije cu da igram igru sa AI filterom koja izgledao kao na primerima nego da tripujem originalnu artisticku zamisao devova na low podesavanjima.
Ali ako svakako moram da dam 1000 evra....

Nije istina da su low podesavanja, evo sa mog racunara jedna fotka od Grace s pocetka igre, sve na max 3440x1440 native DLAA + PT:
Izgleda skoro pa identicno kao u prezentciji od nvidie. Graficki nista posebno, ima dosta starijih igara sto izgledaju mnogo bolje sto se tice karaktera od RE9.

1773762719517.jpeg

Evo recimo kako izgelda Callisto in-game iz 2022 u "starom" U4:

1773762937535.jpeg

Kakav DLSS 5, kakve gluposti. Izgleda mnogo realistcinije od onih chtgpt filtera.

Nijedna igra nema sve odradjeno najbolje. Taj DS2 ima dobre likove, ali okolina prilicno cesto izgleda jednostavno, bez nekog naprednog osvetljenja.
Likovi u Requiemu izgledaju prilicno dobro, posebno kada je ukljucen PT.

Bilo bi bolje da su ovu tehnologiju prikazali na necemu sto ljudi nisu vec videli, ali posto je resident sad hot, ima smisla. Bilo bi mnogo bolje prihvaceno da su samo pokazali sta je moguce, onda bi izostale ove analize faca.

Nesto sto je unapred fino podeseno od strane developera tokom samog razvoja moze da da vrhunski rezultat sigurno. Naravnod a je glupo kad se samo nakalemi na nesto staro i prikaze pre i posle...

Istina.
Prvi kontakt sa Ray Tracingom je bio Battlefield V gde su ga na silu ugarali bez nekog smisla.

Benchmark - od legendarnog foruma na kome se diskutovalo o hardveru, do meme kulture i pokazivanja reakcija brain-rot youtubera... Tužno. Ali, tu smo.

Da, vecina ljudi odbacuje AI smece koje jeste "slop",
likovi/lice odskacu od pozadine imaju taj prepoznatljivi AI plasticni izgled kao da su od voska,
osvetljenje lica je uzasno odskace od ostatka scene,
umesto da izgleda relisticnije meni izgleda da nesto ne stima/neprirodno u odnosuna defaultni izgled igre...

Ovo sto prikazuju su maltene staticne scene, mogu samo da zamislim uzase kad okreces kameru malo brze ili cudni uglovi na sta ce da lici,
sve sto su priikazli je da svi maltene stoje mirno i blenu u kameru.
Svejedno, ovo je filter preko vec postojece igre, ne sama igra, dakle nesto nepotrebno sto im niko nije trazio.

Sve igre ce da imaju isti AI genericki izgled i estetiku, milina.
Sa razlogom ih ceo internet ismeva.

A cene rama zbog ovakvih gluposti u nebesa, super...

Poslednja izmena:
Osvetljenje jeste problem, ono što su prikazali dosta odskače od prvobitnog oblika, tu se slažemo.

Lica, iako još uvek ne sjajna, izgledaju realnije nego što su izgledala pre, a to što ljudi provlače paralelu sa instagram filterima je sasvim druga stvar za diskusiju mada ni tu ne leži suštinski problem.

Suštinski problem je zapravo pitanje - da li to AI automatski i proizvoljno generiše ili developeri biraju sadržaj. Ako je ovo prvo onda je katastrofa.

Jos jedan mod koji je meni estetski koristan.

Ceo inventar je 50 nijansi sive i sva municija izgleda isto, ovo vraca u re4 vode estetiku.

Mod se zove Colored Inventory Icons na nexusu.

1773827488643.png

Osvetljenje jeste problem, ono što su prikazali dosta odskače od prvobitnog oblika, tu se slažemo.

Lica, iako još uvek ne sjajna, izgledaju realnije nego što su izgledala pre, a to što ljudi provlače paralelu sa instagram filterima je sasvim druga stvar za diskusiju mada ni tu ne leži suštinski problem.

Suštinski problem je zapravo pitanje - da li to AI automatski i proizvoljno generiše ili developeri biraju sadržaj. Ako je ovo prvo onda je katastrofa.

Dokle god bude opcija ON/OFF nek rade i trose resurse na sta god hoce,
bojim se da ce da ubija performanse debelo i ako bude ON po defaultu i ovako vec katastrofano optimizovane igre koje koriste stake kao upscaling, ce raditi jos gore...

Sad kad je prošao hype i prešao igru drugi put na classic težini moram priznati da sam još više razočaran drugim delom igre, toliko je sve prazno, smešno laki bossovi, nula izazova.
Igra je realno max 7-8/10, kojih crnih 95%
Mislim da ću obrnuti RE2 remake posle ovog daleko bolja igra
RE4 je bez premca najbolji remake jer to možeš igrati 50x uvek je zanimljivo
Nije mi jasno kako oni dele te studije u Capcom kad kvalitet ovoliko varira valjda ima neko ko kontroliše kvalitet igara.
Sledeće godine dobijamo Code Veronica, pa Zero 2028, pa navodno Resident 10 2029, pa RE1 remake 2030te
Iskreno zabrinut sam za kvalitet tih igara jer Code Veronica i RE1 moraju biti teške igre inace to nije ta magija originala.

Kao neko ko igra Resident od keca mogao bi za jedno popodne osmisliti bukvalno savršenu priču, radnju, boss fights za savršenu igru. Vrlo je jednostavan koncept, ukleti grad, neka ogromna građevina kao lavirint, podzemna laboratorija, zanimljiv stalker, bossovi u vise faza po ugledu na Souls igre, a ne samo point & shoot
Ne znam zašto se Capcom plaši napraviti teške igre u eri souls igara koje se ubijaju od prodaje i skroz su promenile industriju na bolje.
Niko ne želi Sony gluposti sa ubacivanjem Uncharted brainless delova.

Meni bi dlss5 bio top u ovakvom obliku. Da igrac moze brzo i lako da presvuce neku igru u neke razlicite stilove kao na ovom GTA primeru.

Da, bas vrh izgleda auto sa 6 tockova:
1773774859471.png

Negde malo popravi situaciju jedino u vizuelno losim igrama...cak i u RE9, gde je prva slika jos i nekako ok, na drugoj vec deluje operisano.
Sve je neprirodno i ne prilici tim igrama. Sto se osvetljenja tice i tu je hit and miss veliki...vidim hvale AC Shadows, a ambijent igre totalno upropasti, krovovi krenu da sijaju kao da su aluminijumski...a to su probrani najbolji moguci primerci DLSS 5ice.
Svi pokreti lica su neprirodni, prosto bizarno izgleda.

Problem ce biti kada to postane deo igara, pa kompanije to uzmu kao jos jednu ustedu, kao sto su sada upscaleri i FG usteda za optimizaciju.
Pa da vidis kada sve igre krenu da lice jedne na drugu i izgube i ovo malo duse sto im je ostalo nakon UE 5-ice.
Sve ide ka komercijalizaciji i stancovanju i olaksavanju, unifikaciji, a to po nas ne donosi nista dobro.

Poslednja izmena:
Sad kad je prošao hype i prešao igru drugi put na classic težini moram priznati da sam još više razočaran drugim delom igre, toliko je sve prazno, smešno laki bossovi, nula izazova.
Igra je realno max 7-8/10, kojih crnih 95%
Mislim da ću obrnuti RE2 remake posle ovog daleko bolja igra
RE4 je bez premca najbolji remake jer to možeš igrati 50x uvek je zanimljivo
Nije mi jasno kako oni dele te studije u Capcom kad kvalitet ovoliko varira valjda ima neko ko kontroliše kvalitet igara.
Sledeće godine dobijamo Code Veronica, pa Zero 2028, pa navodno Resident 10 2029, pa RE1 remake 2030te
Iskreno zabrinut sam za kvalitet tih igara jer Code Veronica i RE1 moraju biti teške igre inace to nije ta magija originala.

Kao neko ko igra Resident od keca mogao bi za jedno popodne osmisliti bukvalno savršenu priču, radnju, boss fights za savršenu igru. Vrlo je jednostavan koncept, ukleti grad, neka ogromna građevina kao lavirint, podzemna laboratorija, zanimljiv stalker, bossovi u vise faza po ugledu na Souls igre, a ne samo point & shoot
Ne znam zašto se Capcom plaši napraviti teške igre u eri souls igara koje se ubijaju od prodaje i skroz su promenile industriju na bolje.

Taman si spreman za insanity, kukaš lako je, milina izazov za tebe, javi kako ti se sviđa.

Jesi li igrao na Instanity, posto ja sada tako igram i prilicno je tesko.

Jesi li igrao na Instanity, posto ja sada tako igram i prilicno je tesko.

Evo moje iskustvo i saveti za hard/insanity (bez itema za cheatovanje kao infinity noz oruzija itd):

Sa Grace, svaki zombi cak i obican je pretnja za instant smrt, a kamoli kad ih ima 2 ili vise.
Jako mora pametno i strateski da se igra, kombat postaje kao zagonetka.

Sve oni koji igraju po prvi put na hard/insanity, pocetak Care centra, ne cistite mapu od protivnika, nego planirajte samo da stignete do podruma, sto mora, minimum minimuma,
kad dodjete sa Leonom tad ocistite bukvalno celu mapu jer ce te se vratiti sa grace opet,
koristite stealth uvek kad je moguce i sa leonom. Pistolj sa grace vam je bukvalno poslednja opcija.

Stealth inekcija i crveni noz su vam primarna oruzija sa Grace, inekcija kad su aktivni i patroliraju, crveni noz kad su na zemlji i postace aktivni,
ako ih bockate od iza dok ustaju, mrtvi su, crveni noz je mnogo jaci od pistolja, dakle jako vazno, pistolj vam je bukvalno poslednja opcija!
Imaju mnogo vise health-a, brzi su/movement speed svi za 20% u odnosu na normal tezinu, i stager/stun sansa je smanjena drasticno.

Sa leonom takodje, snajper u glavu ubija instant 90% protivnika obicnih
Shotku ne koristite kao damage oruzije nego 1 bum u noge pa sekirom dovrsite na zemlji (ovo vazi obavezno za blister head, njih morate 2x da bi pali)
Pistolj prodajte jer je beskoristan, kao i miniciju za njega.
Tmp/submachinegun je ok da dovrsite one koje headshot iz snajpera ne ubije odmah jer su na 5% HP-a.
Svako oruzuje planirajte da je prazno do 0 jer kad radite clup / ammo capacity dobije te gratis municiju!
Na instanity za svako oruzije na kutiji montirajte sve attachemnte cope red dot charms itd, jer ako to ne uradite nije na normal da imate te opcije takodje nema oruzija vise po mapi uopste nego morate da ih kupite sami.

Poslednja izmena:
Taman si spreman za insanity, kukaš lako je, milina izazov za tebe, javi kako ti se sviđa.
Nema šanse i na classic sam se jedva naterao da pređem igru
Jednostavno nema tu magiju kao RE 2 i 4 Remake da želim sa igram 10x ili RE4 100x
Taj insanity to je pomalo besmislen mod jer pretvara zombie u bullet sponge, tu se uopšte ne radi toliko o skillu kao u Souls igrama ili čak i u fenomenalanom Clair Obscur expedition 33 koja je baš lepo teška igra.

Upper menadžmenti rade vredno da minmaxuju profite, ali modderi rade vrednije da imamo lepe stvari. 😍

Taj insanity to je pomalo besmislen mod jer pretvara zombie u bullet sponge, tu se uopšte ne radi toliko o skillu kao u Souls igrama ili čak i u fenomenalanom Clair Obscur expedition 33 koja je baš lepo teška igra.
Ne bih se slozio, bas ti treba skill da znas kada da se boris a kada ne i kako da manipulises resursima.
Svakako ti treba mnogo veci skill nego kada preko m+k nizes headshotove.

Kako je iritantno svaki put kad patchuju verziju novu,
svi modovi prestanu da rade, a ne mogu da podnesem sugavi film grain efekad,
a da i dalje nema opcije da se rucno u igri ugasi...
sramota.

meni je odlicno legla igra, negde na pola sam, ali ja nisam neki RE fanatik jer sam igrao dvojku pre 112 godina pa se i ne secam i pre koju godinu 4 remake koji je bio odlican
razumem ako se veteranima ne svidja igra jer znaju sa cime je porede
inace, ne znam da li ste primetili da dosta zombija ima uke.ane pantalone pozadi 🙂

meni je odlicno legla igra, negde na pola sam, ali ja nisam neki RE fanatik jer sam igrao dvojku pre 112 godina pa se i ne secam i pre koju godinu 4 remake koji je bio odlican
razumem ako se veteranima ne svidja igra jer znaju sa cime je porede
inace, ne znam da li ste primetili da dosta zombija ima uke.ane pantalone pozadi 🙂
Kako i neće biti braon guza kad su čuli da dolazi Leon S Kennedy u prime-u sa sekirom 😎

Baš sam razmišljao kako RE nema niša ekranizovano da je na nivou igara.

zavrsih i ja 🙂 14 sati, mada mi je delovalo duže ali tako kaže igra
Inače ne sećam se da sam igrao nešto sa brzim učitavanjem poslednjeg save-a, možda i ikada. Pokreneš igru, klikneš main story, X to continue i posle 3 sekunde si već u igri, svaka im čast iskreno

Verujem da ce od danas biti mnogo vise igraca, taj denuvo ipak izgleda nije tolika babaroga 🙂

Elem, ja sam u igri bas uzivao, ali smatram da je previse novca za tako kratku igru.

Nazad
Vrh Dno