Šta je novo?

Popravljano napajanje - da ili ne?

xzen1th

Zapažen
Učlanjen(a)
09.04.2026
Poena
5
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5-6600K / Aqirys Uranus LS
Matična ploča
Medion H110H4-EM
RAM
8GB DDR4 2133MHz
GPU
AMD Radeon RX 5700XT Sapphire Nitro+
Kućište
Cooler Master TD500
Laptop
Apple MacBook Pro i7 2.2GHz Mid-2015
Mobilni telefon
Apple iPhone SE 2020
Steam
https://steamcommunity.com/id/550userunknown
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Wireless provajder
Počeo sam još pre ko zna koliko da planiram zamenu grafičke, i da li se može reći da sam imao sreće ali ubodem na pijaci Zeus Force 600W 80+ bronza napajanje za smešne pare. I sad je bila tu situacija da se lomim da li ići na 5700XT ili 6650XT što je svakako op za moju konfu (i5 6600K) i sad kako sam ubo taj deal naručim 5700XT da se ne trošim previše za taj krš od kompa. E sad, situacija sa napajanjem je sledeća: nije radilo i ispostavi se da je samo jedan namotaj određenim spletom okolnosti se nekako magično odlemio na jednom kraju (samo na tom mestu gde ide se vidi rupica kroz kalaj), ništa više, kondenzatori u odličnom stanju - sve full. Zalemi se to bez problema - napajanje radi, prva liga. Jutros kad je stigla grafa ja malo skeptičan da li da zakačim na to napajanje i na drugu konfiguraciju (E3-1270 v3) međutim sve super.

Zanima me mišljenje da li probati neke testove sa grafom (furmark, neki lagan gaming) i videti kako bi se pokazalo napajanje pod opterećenjem s obzirom da mi je davalo dobar napon na unimeru (jeste da sam samo merio 12v i dobio 12.5v na molexu) ili ipak ga spakovati negde sa strane?

Zeus napajanja su generalno lošeg kvaliteta. O kvalitetu izrade ti svedoči i to "magično", kako si ga ti nazvao, razlemljivanje kalema. Iskreno, ja to napajanje ne bih koristio ni novo iz prodavnice. Ali sam i svestan da nema svako para da kupi nešto kvalitetnije, pa je najbolje da sam izvagaš da li ti je vredno rizika.

Zeus napajanja su generalno lošeg kvaliteta. O kvalitetu izrade ti svedoči i to "magično", kako si ga ti nazvao, razlemljivanje kalema. Iskreno, ja to napajanje ne bih koristio ni novo iz prodavnice. Ali sam i svestan da nema svako para da kupi nešto kvalitetnije, pa je najbolje da sam izvagaš da li ti je vredno rizika.
Ma bitno mi je samo da gura koliko toliko, svakako bih prešao na neku bolju varijantu kroz par meseci. Ovo mi je samo da premostim. 😁

Zdravo i dobrodošao na forum. Pre sve kod kupovine polovnih napjanja treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

• marka
  • model
  • godina

Na osnovu ove dve činjenice, može se ubaciti u "PC Power Supply Tester". Kada ga uključiš u struju, tu vidiš napone i pre svega da li radi. Na osnovu navenog možeš da stekneš mišljenje o ceni ili eventualnoj o popravci.

Sada kao u Basic u (stariji će znati da je ovo programski jezik i kako primitivnoi radi za današanje standarde) 🙂 možeš da postaviš zadatak ovako.

• matična i napajanje su dve nabitnije stvari na računaru
  • mogućnost zarade, uz minimalna ulaganja

Rezime, ako je neko napajanje Gold ili jače , radi u granicima, ima povolju cenu. Kupio bih ga, proverio vizuelno - desi se da se kondenzatori naduju, eventualno popravio i na kraju prodao. Ovim pisanjem mislim da sam dao odgovor na pitanje

Popravljano napajanje - da ili ne?​

"

Ako je napajanje kvalitetno, nisu otkazali ključni delovi, a popravio ga je neko za koga sam 100% siguran da zna znanje, uvek bih ga uzeo.

Зеус и квалитет тешко иду у истој реченици.
Slažem se, ali ni ja nisam baš uperio prstom na Zeus kada sam napisao da nemam ništa protiv adekvatno popravljenog napajanja, samo da je kvalitetno, što Zeus nije.

Koliko god jeftino da si platio to Fu Meng Chu napajanje, zavrnuli su te.

Slažem se, ali ni ja nisam baš uperio prstom na Zeus kada sam napisao da nemam ništa protiv adekvatno popravljenog napajanja, samo da je kvalitetno, što Zeus nije.
Мени је жао да деци рушим снешка, али 2026. је, рачунари и компоненте су скупи и захтевни у смислу неопходног квалитета напајања, при чему заиста постоји избор пристојних и која нису толико скупа (у односу на многе друге делове). Тако да - скупе компоменте не треба остављати у немилости кунг-фу мајстора нивоа 3000 динала. На овом форуму барем може да се дође до јако добрих препорука у сваком ценовном рангу.

Зеус и квалитет тешко иду у истој реченици.
Lično iskustvo kaže drugačije - od 2022 od kako uzimam iz Uspon-a koji je uvoznik Zeus napajanja koja sam ugrađivao u jeftine konfiguracije (500W, 560W, 600W i 700W) sva rade, ni jedno nije ubilo kompjuter niti je išlo na reklamaciju. Da li smo imali sreće, možda ali eto bitno je da dam lično iskustvo. Nije to neki veliki broj, možda dvadesetak pa možda nije dovoljno veliki uzorak ali to je to.
Inače Uspon ih prodaje u gotovim konfiguracijama sa RX6600 koji traži 8pin (700W model) i rade preko 3 godine.
Na temu, svakako se to ne uzima polovno još ako ima vidljivih mana, nikako. Ako nemaš para LC Power 600W je ok, neki Gigabyte. Zeus samo za ovo jeftino i ne na jake mašine.

To je vise priča o našim radnjama i šta stavljaju u konfiguracije.Ne bi ih koristio ni na integrisane.Kupio bi polovan neki za 20-30e.Isto i lc power 600h.malo bolj ali opet..loše.
Šta može da se napravi za 8-10 evra?Ništa.
zeus 700w 20evra sa pdv,uvozom,distribucijom,maržama itd...

Ljudi koji sklapaju računar i kupuju napajanje treba pre bilo kakve kupovine da postave sebi pitanje "Da li je vredno da zbog neke sitnije uštede na napajanju kupim neko lošije ali jeftinije i rizikujem da mi strada neka znatno skuplja komponenta od njega?".

Ukoliko je odgovor na ovo pozitivan želim puno sreće u izboru komponenti na čelu sa tim takvim napajanjem...

Dok sam sklapao PC konfiguracije, moja logika je bila da UVEK kupim kvalitetno napajanje (ili ultra kvalitetno, ako je budžet bio dobar), nikad nisam tu štedeo, nikad.
Posle ide matična po ulaganju, pa CPU, pa na kraju sve ostalo (nisam nikad igrao zahtevne igre, pa mi grafika nije bila u fokusu, ali ko se igra, njemu sigurno jeste).
Napajanje je najbitnije u celoj priči.
A što se tiče popravke i dalje tvrdim da kvalitetno napajanje ima smisla popravljati, ali to mora da radi neko ko zna znanje i da ne štedi na delovima.

Isto tako i ja rezonujem, pitanje je više bilo za drugu stranu kojima je napajanje među nebitnijim stavkama.

Zdravo i dobrodošao na forum. Pre sve kod kupovine polovnih napjanja treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

• marka
  • model
  • godina

Na osnovu ove dve činjenice, može se ubaciti u "PC Power Supply Tester". Kada ga uključiš u struju, tu vidiš napone i pre svega da li radi. Na osnovu navenog možeš da stekneš mišljenje o ceni ili eventualnoj o popravci.

Sada kao u Basic u (stariji će znati da je ovo programski jezik i kako primitivnoi radi za današanje standarde) 🙂 možeš da postaviš zadatak ovako.

• matična i napajanje su dve nabitnije stvari na računaru
  • mogućnost zarade, uz minimalna ulaganja

Rezime, ako je neko napajanje Gold ili jače , radi u granicima, ima povolju cenu. Kupio bih ga, proverio vizuelno - desi se da se kondenzatori naduju, eventualno popravio i na kraju prodao. Ovim pisanjem mislim da sam dao odgovor na pitanje

Popravljano napajanje - da ili ne?​

"
Pozdrav, bolje vas našao. 😁

Možda sam ja malo loše formulisao temu, ja sam napajanje kupio. Nije bilo u lošem stanju vizuelno, osim tog namotaja kog nisam ni mogao da vidim tad kad sam uzimao ali na prvi pogled nije izgledalo loše. Ćale mi se igra sa elektronikom, on je to pregledao i provalio za namotaj, zalemili odmah i pustili u pogon. Ne znam, kondenzatori nisu bili uopšte naduti a nije bilo ni trunke prašine u njemu za divno čudo kakva nam je pijaca u Šapcu. 😂

Što se tiče testera, to mi fali a video sam da ima na aliju za smešne pare da se naruči.
Lično iskustvo kaže drugačije - od 2022 od kako uzimam iz Uspon-a koji je uvoznik Zeus napajanja koja sam ugrađivao u jeftine konfiguracije (500W, 560W, 600W i 700W) sva rade, ni jedno nije ubilo kompjuter niti je išlo na reklamaciju. Da li smo imali sreće, možda ali eto bitno je da dam lično iskustvo. Nije to neki veliki broj, možda dvadesetak pa možda nije dovoljno veliki uzorak ali to je to.
Inače Uspon ih prodaje u gotovim konfiguracijama sa RX6600 koji traži 8pin (700W model) i rade preko 3 godine.
Na temu, svakako se to ne uzima polovno još ako ima vidljivih mana, nikako. Ako nemaš para LC Power 600W je ok, neki Gigabyte. Zeus samo za ovo jeftino i ne na jake mašine.
Meni je ovo izgledalo lepo na oko, nisam sad neki mag što se tiče elektrotehnike pa da u dušu poznajem po ploči i komponentama koje je dobro a koje ne, a koštalo me čitavih 800 dinara. Da stvar bude smešnija, ja nemam sad neke zverine od kompova, jedan u stanu i5 6600K i kod kuće E3-1270 v3 pa onda često selim grafičku jer nikako da kupim još jednu i onda kad sam video ovo napajanje reko daj da uzmem barem to da pokrijem. I uzeo sam ga da ga menjam sa LC-600H na i5. Imao jedno i tačno posle dve ili tri godine (nisam ni ja siguran) se sprži samo od sebe (i to u idle stanju bio komp) i odem odmah i uzmem drugo isto.

Na kraju ću ja očigledno ostaviti LC-600H u kompu. 😂

14A na 12V...

Poslednja izmena:
Dok sam sklapao PC konfiguracije, moja logika je bila da UVEK kupim kvalitetno napajanje (ili ultra kvalitetno, ako je budžet bio dobar), nikad nisam tu štedeo, nikad.
Posle ide matična po ulaganju, pa CPU, pa na kraju sve ostalo (nisam nikad igrao zahtevne igre, pa mi grafika nije bila u fokusu, ali ko se igra, njemu sigurno jeste).
Napajanje je najbitnije u celoj priči.
A što se tiče popravke i dalje tvrdim da kvalitetno napajanje ima smisla popravljati, ali to mora da radi neko ko zna znanje i da ne štedi na delovima.
Takođe, ali neće svako da plati bar 10.000 za napajanje i to je problem. Prošle godine je Bequiet 750W star par meseci ubio ploču i procesor, možda je bio strujni udar ali eto nema tu pravila. Zeus to još nije uradio, bar ja nisam imao slučaj kod ovih koji imaju od 700W i osmopinac pa može na RX6600, RX580 i slično. Slažem se da je jeftino i rizik ali kad nemaju para šta ja da im radim.
Ja u mojoj mašini imam Be quiet System Power 9 600W Bronze BN247 malo preko 3god i kod klinca isto i sve ok.

Takođe, ali neće svako da plati bar 10.000 za napajanje i to je problem. Prošle godine je Bequiet 750W star par meseci ubio ploču i procesor, možda je bio strujni udar ali eto nema tu pravila. Zeus to još nije uradio, bar ja nisam imao slučaj kod ovih koji imaju od 700W i osmopinac pa može na RX6600, RX580 i slično. Slažem se da je jeftino i rizik ali kad nemaju para šta ja da im radim.
Ja u mojoj mašini imam Be quiet System Power 9 600W Bronze BN247 malo preko 3god i kod klinca isto i sve ok.
Apsolutno nema pravila, kako se kome zalomi. Ja kažem nikad problem sa LC nisam imao, imao pre neku varijantu od 450w na integrisanoj grafi, posle prešao na 600 i apsolutno nikad problem. Desilo se eto kako je izašlo iz garancije, puf, ono se spržilo ali sve ostalo od komponenti je ostalo čitavo. Odem i dam skoro 5000 za isto i sad radi bez ikakvog problema. Ovo zeus sam zakačio na 5700XT (8 + 6), pičio furmark preko sat vremena - prva liga. Nije to sad neki kvalitet ali izdržava, nije u nekom bolesnom setup-u sa AM5/DDR5 kombom ali za 10 godina star kombo je izdrživo.

Nazad
Vrh Dno