Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
cesto mehanicki uklopni satovi ne rade, kod mojih taj sat ne radi zadnje 3 godine
i EPS to naravno zna jer primecuju da se brojac jeftine tarife ne pomera, i obracun vrse kao potrosnju 1/3 jeftine i 2/3 skupe
Sto zavisno od situacije ne mora biti povoljno po korisnika jedino sto bi onda mogao da trosi tokom celog dana struju znajuci da ce na kraju svakako obracunati ukupnu potrosnju kao 1/3 jeftine

Čido to tolerišu, ovde u Leskovcu bi odmah došli i taj bi skinili i morao bi da ideš i kupiš nov. Sat i ugradnja bi te koštala oko 10 000.

Ja sam odavno zamenio uklopni sat digitalnim, mislim još pre 30ak god, možda i više. Kuća koja ima sad već 65 god, prvobitna brojila su trajala 20-ak, naredna sve do juče. Naše vlasništvo, platili smo ih

Nego, juče bili da nam zamene brojila, dobio dva nova digitalna. Čitljivost naravno nula

Ali sinoć da proverim da li svičuju na jeftinu tarifu, jedno lep prebacilo a drugo nije. Razlog - jedan sat razilke , tj loše setovano
E j***m vam tehnologiju i posao i ....

Nema više oslobađanja, bilo jedno vreme uz neke izjave, više se i ne sećam šta, sada nema nikako. Imam u kući 3 brojila, jedno od 2020. ima potrošnju 0, sačuvao ga očekujući da ću da pređem na EV. Ali evo i dalje odlažem. Naplaćah se tih pretplata samo tako...

Drugo brojilo mi pola godine ima 1-2kwh/mesečno, a pola godine 20-30kwh/mesečno.
Не знам, ја сам имао док су се оба љбројила водила на оца, мислим 2 године, потребно је сваке године слати рачун да се види да годишња потрошња не прелази 300квч, и чим сам једно бројило пребацио на себе, укинули, сад су оба на мене, па ћу да видим да им поново пошаљем, има нека мејл адреса на нету.

Juče sam prijavio 688 kWh, što nam je ispod proseka za mart. Odnos više i niže je bio 50-50 što je isto bolje nego uobičajeno. Račun bi trebalo da bude 8.062 dinara.

Čido to tolerišu, ovde u Leskovcu bi odmah došli i taj bi skinili i morao bi da ideš i kupiš nov. Sat i ugradnja bi te koštala oko 10 000.
Nema šta da tolerišu, brojila su u njihovom vlasništvu i oni moraju da zamene, ništa ne plaćaš osim ako im nisi predao merno mesto onda ti sve plaćaš.
Sa takvim starim brojilima koja vremenom uspore jer su mehanički sklopovi koji moraju da se održavaju imaju značajne gubitke u naplati ali kad su propast od firme. U planu je da se svima zamene brojila ali oni nemaju ljudstva da to odrade a i ni para jer Srbija...

Brojila ne menja distribucija nego firme koje dobiju poso.
Ako predaš merno mesto njima predaš im samo strujomer, uklopni sat ne.
Tako je bilo ovde pre 7 godina.

Не знам, ја сам имао док су се оба љбројила водила на оца, мислим 2 године, потребно је сваке године слати рачун да се види да годишња потрошња не прелази 300квч, и чим сам једно бројило пребацио на себе, укинули, сад су оба на мене, па ћу да видим да им поново пошаљем, има нека мејл адреса на нету.

Meni su u EDB na zemunskom keju tražili da vlasnik brojila overi kod notara izjavu koja se skidala sa sajta EDB, pa se to overavalo i dostavljalo jednom godišnje, ali do tada je naplata javnog servisa išla po računu, pa sam ja na jednim računu imao dva brojila i to je bila jedna pretplata. Od pre nekoliko meseci, koliko god brojila da je na istom računu, svako brojilo ima svoju pretplatu.
Bez obzira što su sva brojila na istoj adresi.

Nama je vec 15ak godina brojilo sa uklopnim satom na banderi, nadamo se zameni jer je ceo Nis planiran da se zameni, pre par dana bili u ulici pre nase.
Imam monofaznu, godinama je samo skupu brojilo kao sto i treba, prosle godine pocelo da kuca jeftinu, pre 2 meseca prestalo da kuca skupu nego samo jeftinu i na racunu su podelili potrosnju 66% skupa 33% jeftina znaci identicno kao i kada je brojilo samo merilo skupu.
Odustao sam od prijavljivanja da je poludelo, upravo sam prijavio stanje 770kW

Brojila ne menja distribucija nego firme koje dobiju poso.
Ako predaš merno mesto njima predaš im samo strujomer, uklopni sat ne.
Tako je bilo ovde pre 7 godina.
E sad, nije šija nego vrat. Brojila menja električar Pera, Žika i Gliša. Elektrodistribucija daje nalog firmi, koja daje nalog Gliši. Znači menja distribucija, ko nosi šrafciger nije bitno.
Po ugovoru se predaju "мерних уређаја, мерно разводних ормана, прикључних водова, инсталација и опреме у мерно разводном орману"

Pa šta sam ja drugačije napisao. Distribucija daje nalog i menjaju drugi ljudi, znači nisu radnici distribucije.

Stigo mi racun na mail, jos nije na sajtu, 23k, inace oko 3k je. Greskom sam za VT ukucao cifru vise u app pri prijavi. Ali me cudi da nisu ispravili kad sam poslao sliku u prilogu sa tacnim stanjem. Dal oni gledaju te slike uopste?

Stigo mi racun na mail, jos nije na sajtu, 23k, inace oko 3k je. Greskom sam za VT ukucao cifru vise u app pri prijavi. Ali me cudi da nisu ispravili kad sam poslao sliku u prilogu sa tacnim stanjem. Dal oni gledaju te slike uopste?
Ne gledaju,ja sam slao slike i pisao stanje koje meni odgovara i nije bilo prepravljano.

tri puta sam trazio do sad da izadju i pocnu da citaju strujomer, svaki put napisu u dopsiu da hoce, ali da se zalba odbija kao neosnovnaa. Juce cujem da se stan broj 3 uredno ocitava, a moj stan br 2 ne. I kako/kome sad da se zalim

tri puta sam trazio do sad da izadju i pocnu da citaju strujomer, svaki put napisu u dopsiu da hoce, ali da se zalba odbija kao neosnovnaa. Juce cujem da se stan broj 3 uredno ocitava, a moj stan br 2 ne. I kako/kome sad da se zalim
jel imas prilaz strujemoru da ga slikas? komsiji niko nije citao 6meseci, on covek posto je strujomer na banderi na ulici a ona plastka gde se vidi strujomer matirala, on nema kljuc uzme i razvali plastiku i pocne sam da cita

jel imas prilaz strujemoru da ga slikas? komsiji niko nije citao 6meseci, on covek posto je strujomer na banderi na ulici a ona plastka gde se vidi strujomer matirala, on nema kljuc uzme i razvali plastiku i pocne sam da cita
u pitanju je stambena zgrada. Morao bih da nadjem kljuc od ormana, da idem tamo jer nije lokacija na kojoj zivim... Ali ne razumem kao moze da se ocita jedan a ne i drugi strujomer, prkosi logici. Posebno jer sam tri put atrazio ocitavanje.

980kW (VT 404 + NT 576), 10741RSD. 2 klime, 1 TAW pec, bojler koji se ne gasi, 2.5 stan od 50m^2.

Испада боље једнотарифно, јер не обраћаш пажњу када трошиш, ја се трудим да максимално трошим по јефтинијој, и опет имам такав однос, само ко користи ТА пећ и пуни је ноћу, може да има већи утрошак јефтиније тарифе.

Ili ko se greje na struju, pošto se noću više troši toplote za grejanje nego danju.
I ako imaš akumulacioni električni bojler, pa možeš da ga koristiš samo noću.
Raspodela 66:33 je dobra leti, kada se više troši danju za hlađenje.

Treba mi pomoc stigao mi racun za struju 7600 din, maks mi stize 3600 din, vidim da mi je ocitano 424kwh sto je skoro duplo u odnosu na prosek u proteklih 12 meseci i vidim da na racunu visa tarifa 405kwh, niza 19kwh, a obicno neke aparte ukljucujem nocu. Prilozio sam prigovor putem aplikacije (kakva su iskustva da li odgovaraju i uvazavaju prigovore), da li tu odgovaraju ili treba ici i na salter? I poslao sam u prilogu racun, da li je neophodno slikati brojilo?

Slikaj brojilo zbog sebe. Što češće u narednom periodu. Moguće da se pokvario pa da možeš da porediš. Kakav sat imaš?

Sad sam isao da slikam, tacno je ocitano, ali nema sanse da sam potrosio toliko struje i sve u visoj tarifi, jer nisam menjao obrasce ponasanje i koriscenja struje. Iskljucio sam osigurace za struju da vidim da ne vrti u prazno (ne znam da li je ovo ispravno, mozda treba svaki uredjaj ponaosob iskljuciti, a ne osigurac) i sve je ok, koliko vidim, ali ja se bas slabo razumem. Imam mehanicko brojilo. Hvala Vam za savet slikacu u narednom periodu, ima li sta jos da mogu uraditi?
EDIT; Jedino sto mi pada na pamet sad je da se sat duplo brze okrece, ali da pritom pravilo registruje kada se trosi a kada ne struja, ne znam da li je to mogucnost?

Poslednja izmena:
Moguće je da je neki uređaj pokvaren, da recimo frižider ledi (ne isključuje se), ako mu curi freon troši mnogo više struje da postigne traženu temperaturu. Ali ako nije greška u čitanju, odbiće ti reklamaciju. Ono što teorijski možeš da uradiš da proveriš da ti brojilo nije u kvaru (da ne meri više nego što zaista trošiš), je da uključiš neki uređaj čiju potrošnju znaš (recimo, bojler od 2kW), na tačno pola h (za to vreme treba da potroši 1kWh), pročitaš stanje na brojilo pre i posle toga i uporediš. Naravno, sve ostale uređaje isključiš, a bojler mora da bude "prazan", odnosno da voda u njemu bude hladna.

Sad sam isao da slikam, tacno je ocitano, ali nema sanse da sam potrosio toliko struje i sve u visoj tarifi, jer nisam menjao obrasce ponasanje i koriscenja struje. Iskljucio sam osigurace za struju da vidim da ne vrti u prazno (ne znam da li je ovo ispravno, mozda treba svaki uredjaj ponaosob iskljuciti, a ne osigurac) i sve je ok, koliko vidim, ali ja se bas slabo razumem. Imam mehanicko brojilo. Hvala Vam za savet slikacu u narednom periodu, ima li sta jos da mogu uraditi?
EDIT; Jedino sto mi pada na pamet sad je da se sat duplo brze okrece, ali da pritom pravilo registruje kada se trosi a kada ne struja, ne znam da li je to mogucnost?
Vidi da nije sat zaglavio na visoj tarifi, i ne prebacuje na jeftiniju struju.

Hvala na savetima

Vidi da nije sat zaglavio na visoj tarifi, i ne prebacuje na jeftiniju struju.Vidi da nije sat zaglavio na visoj tarifi, i ne prebacuje na jeftiniju struju.
I ja sumnjam na ovo. Pošto ima na poslednjem računu nešto niže tarife, moguće da se skoro pokvario. Zato sam i rekao da slika u sledećim danima pa da uporedi. Ako se niža više ne pomera, verovatno je to. Pošto je stari mehanički, verovatno će samo zameniti za digitalni.

@PeroS
Ne vredi da isključuješ osigurače ako je zaglavljen u višoj tarifi. Hoćeš da ga nateraš da izmeri nešto noću, da potvrdiš da je to problem i da ne meri u nižoj.
Nisi napisao kolika ti je inače potrošnja. Napisao si iznos u dinarima, ali to nema veze. Ako i inače trošiš oko 400 kWh onda je verovatno to što smo rekli tj. nije ti više izmerio, nego samo nije zaračunao jeftina-skupa nego samo skupa.

Moj kolega je imao davno sličan problem, samo što je primetio nekoliko meseci kasnije. Platio je sve račune sa 100% u višoj tarifi, a kada se žalio odmah su mu zamenili sat i taj mesec mu zaračunali 1/3 niža i 2/3 viša, bez obzira što je po satu bilo sve u višoj.

Nazad
Vrh Dno