Da, trka je bila u subotu, što mi se zapravo mnogo više svidja, ali nekako je nedelja mnogo češći izbor organizatora.
Start trke je planiran za 10h, tako da nije bilo potrebe za navijanjem sata i preterano ranim ustajanjem. Silazim na doručak (prethodnih dana shvatio da na doručku nema banana, pa sam kupio u prodavnici; ovsenu kašu svakako nosim svoju), 7 sati, napolju 3 stepena.
Završavam sve rutine, odlazim do Metroa i gledam table, na koju stranu da... Kad na desetine ljudi, u patikama za trčanje, počinje da ulazi u vagon koji je upravo stao, nema šta da razmišljam. Silazim četiri stanice kasnije iz prepunog metroa, na stanici ne može da se hoda i tu već nailazimo na prve volontere. Pustili su dvoje pokretnih stepenica za izvlačenje i volonter stoji izmedju, naizmenično viče na češkom i engleskom, da se delimo na dve strane, da dvoje stepenica idu na gore. Zaista je ubrzao protok ljudi. Nakon nekoliko stotina metara ulazimo u drop off zonu, boksovi za stvari sa desne strane, sa brojevima 01, 02...do 99 i 00. Na osnovu 2 last digits startnog broja biraš boks u koji ostavljaš stvari. Svaki boks je širok 1m i dugačak, možda 4m i recimo da je 100 boksova pokrivalo 120-130 volontera. Prihvatali su stvari up to 70x40x25cm, Tako da je dosta ljudi ostavljalo svoj kabinski prtljag. Ostavljanje stvari je trajalo 5 sekundi.
Ovo mi je prva trka da nisam bio smešten na manje od 1km od starta ili cilja, pa sam koristio i garderobu za presvlačenje, kao i toalete. Veliki šatori, sa klupama, sve bez gužve, sve lagano, odlično organizovano.
Kada smo bili spremni da krenemo prema zoni starta, bilo je 9h, temperatura, 4-5C, sunčano, pa je subjektivno delovalo toplije, ali sam ipak rešio da se držim plana i uradim još jednu stvar prvi put - u startnu zonu udjem u duksu, koji ću zatim ostaviti na ogradi, a organizator će svu garderobu proslediti prihavtilištu.
Na putu prema startu je bilo nekoliko zabavnih panoa za fotografisanje i stand sa besplatnim kockicama i šećernom vunom. Iznenadio sam sam brojem ljudi koji to zapravo uzimaju pre trke. Kao da im je deo rutine.
Odradili smo zagrevanje na jednom parkingu i tu se razišli, jer smo bili u različitim zonama starta. Uzimam Beta Fuel sa 40 grama ugljenih hidrata. Prošlo je već skoro 3 sata od doručka, trebalo je da ponesem i neku bonžitu iz ranca. Vidim da je dosta ljudi u garedorbi koju će ostaviti i razmišljam o jednom od mojih omiljenih dukseva koji sam poneo. Kupio sam ga pre 15ak godina, u Pragu. Poslednjih nekoliko godina ga nosim po kući ili ako negde idem sam, jer sam kod kuće više puta dobijao pretnju da će završiti u djubretu. Nikada ga ne bih bacio, ali da ga ostavim u Pragu, pa još ako nekoga ugreje sledeće zime, ima neke simbolike, zaista mi u 10.05 nije bilo teško da ga skinem, uredno složim i stavim na ogradu. Kroz start sam prošao u 10.09.
Bilo je tačno 6C, kao što je Garmin najavio 15 dana ranije. Sunčano, bez ijednog oblaka. SAVRŠENO VREME ZA TRČANJE.
Da su mi dali obrazac, da popunim kakve vremenske uslove želim za trku, ne bih tražio drugačije.
Kada sam u septembru završio trku u Kopenhagenu, 5.08 po kilometru, (plan je bio 5.10), postavio sam cilj za Prag (5.04min/km) i Beograd (4.59min/km). Tako sam izabrao i startnu zonu. U prvih 500 metara je bilo potpuno jasno da je bar polovina trkača izabralo prebrzu zonu. Prva polovina staze je cela u kratkim i blagim uzbrdicama i nizbrdicama, pa je mnogima bio problem da održavaju pejs. Ili je to taktika, koju ne razumem. Prvi kilometar 5.21, prosto nije moglo brže kroz gužvu. U narednih 9km sam izgubio dosta energije obilazeći čitave grupe trkača i išao sam 5 do 10 sekundi brže od plana, jer je bilo ili tako ili 5.15. Bilo je i izlazaka na trotoare i "davanje migavca" rukom, provlačenja. U to vreme su već krenuli i segmenti sa dosta kaldrme, koja je u najmanju ruku bila neprijatna za stopala. Sreća, pa je bilo suvo, inače bi klizali, kao po ledu. Neki su se žalili i na prečesto prelaženje preko šina. Trka, bar nekim delom rute, prolazi kroz Staro mesto, Novo mesto, Mala strana... Stvarno ima šta da se vidi, ali tu gde ime šta da se vidi - pod nogama kaldrma. Na 45 minuta od starta uzimam SIS Gel sa 22g ugljenih hidrata + elektroliti. Gledajući sat, video sam da na kaldrmi uvek malo usporim, ali čim siđem sa iste, ubrzam i u proseku sam bio ok. Puls sve vreme tamo gde sam ga i planirao.
Okrepne stanice su bile dobro raspoređene I dovoljno dugačke, ali, bez oznaka šta je u kojim čašama, pa kada u trku već pokupiš, posle je kasno. Na prvoj okrepi sam umesto vode uzeo neki isotonic, na drugoj okrepi sam uzeo vodu, ali blago gaziranu. Uvek sa sobom nosim 250ml soft flask u džepu, pa meni nije bilo problem, ali neko bi se našao u baš neprijatnoj situaciji.
Drugi deo trke je išao kroz dosta šire ulice, kontrola pejsa je bila lakša, ja sam držao nešto sporije od plana, jer sam imao veliku rezervu iz prvih 10km.
I onda se desi neki bug, pred kraj devetanestog i početak dvadesetog kilometra, na jednom podvožnjaku sam napravio drastično usporenje, i nizbrdo i uzbrdo. Nekakvim nakaradnim računanjem dodjem do toga da sam u tih 500m izgubio više od 30 sekundi i da će to biti teško vratiti na preostalom kilometru, ali ajde da probam. Na 800 metara do cilja procenim da fali još preko 20 sekundi i reko' pogreši čovek, neću forsirati, kroz cilj prolazim sa pace 4.48, average za celu trku 5.05, a za ciljanih 5.04 sam omanuo nepunih 13 sekundi. Not great, not terrible.
Lični rekord sam spustio za malo preko minut.
Trku smo završili gde smo i počeli, baš neprijatna gužva nakon linije cilja, veoma nezgodno za ljude koji nakon trke moraju da nastave sa aktivnim hladjenjem, zbog potencijalnih grčeva ili bilo kog drugog razloga. Osim medalja, voda, nešto voća i gomile bezalkoholnog piva. Sve nekako skromno, sve u uskom prolazu. I onda nekoliko stotina metara do drop off zone, koja je bila odlično organizovana, ali bez dodatnog osveženja. Bilo je nekoliko stolova za masažu i recimo 30+ ljudi u redu. Aman bre, pa ta masaža je za slučaj nužde, za one koji ne mogu da stoje, a ne za zabavu.
Krećem po ranac i shvatam da je podizanje istog trajalo NULA sekundi, jer me je devojka snimila sa udaljenosti od nekoliko metara i pre nego što sam prišao, moj ranac je već bio na pultu. Ukratko - savršeno.