Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Pre oko 3 godine sam presao na Mac, posle 20 i nesto godina koriscenja windows-a, i tranzicija je bila bolna. Par meseci mi je trebalo da usvojim sve. Možda je to zato što sad imam preko 40 godina , pa mi je teže da se prilagodim. Mislim da se ne bih vratio na Windows jer mi je nekako logika MacOS-a bolje koncipirana, i uz to radi zaista kao sat.
Ja sam bio jedan od onih klinaca koji su svaki 2-3 dan reinstalirali Windows (ME a posle i XP) da bi mi sve bilo čisto i uredno. Svakih 2 nedelje radio defragmentaciju diska, i tripovao da mi komp radi mnogo brže 😀. Nikad nije. Bar ne značajno primetno.

Kada sam prešao na 10-ku, to je već bilo nešto drugo. Dugo je radila pouzdano i dobro, i to je Windows sa kojim sam imao najmanje problema.

Velika razlika izmedju ova dva sistema za mene je bila ta što sam u Windows-u stalno nesto tweak-ovao i podesavao za brzi i bolji rad, a sada na MacOS-u vecinu toga Apple radi umesto mene. I nemam više vremena da se bavim podešavanjima i detaljisanjima, jer sam došao u fazu života gde želim da se oslonim na to da neka stvar jednostavno radi i ne mislim više o tome.

I nemam više vremena da se bavim podešavanjima i detaljisanjima, jer sam došao u fazu života gde želim da se oslonim na to da neka stvar jednostavno radi i ne mislim više o tome.
Kljucna razlika... Mac resetujem samo kad updte zahteva, nikada se ne reinstalira, niti imam pojma kako se to radi. Otvorim, radim, zatvorim i cao.

Ja sam 30 godina na Windowsu i mislim da nikad nisam reinstalisao sistem da ga "osvježim". Koristio sam Win95, 98, ME, 2000, XP, 7, 8, 10 i sada 11. Jedino sam osmicu imao ultra kratko na Surface Pro 2, dok nisam stavio desetku, svaki drugi sam jako dugo koristio (čak i ME) tako da imam iskustva.

Mac sam koristio na fakultetu - OS9 na PowerMac G4 koje smo koristili za dizajn. Sve je bilo mučenje, od nabavke, do softvera, preko umrežavanja i jednostavnih stvari poput štampanja. Manje više svi su kukali da smo za ta dva kompa mogli da opremimo čitavu klasu Windows mašinama koje bi nam bolje završile posao za ono što je nama konkretno trebalo. Sad koristim MacMini koji sam uzeo da imam i Mac opciju uz svoju primarnu mašinu, i dok mi se mnogo toga dopada, sistem ima toliko stvari koje mi nekako idu protiv svake logike i očekivanja. Znam da se dosta stvari zadržava jer su ljudi tako navikli odavno, a znam i da ogroman broj sitnih funkcionalnosti Apple ne ugradi u sam OS nego se ljudi dovijaju softverom sa strane. Ukratko - gomila stvari je totalno nestvarno seamless, samo radi i to je to, a gomila sitnica su toliko frustrirajuće da je to za nevjerovati. 😀

Ja sam 30 godina na Windowsu i mislim da nikad nisam reinstalisao sistem da ga "osvježim".
Idemo od teme ali, za 25 godina koliko sam bio na Windows-u, mislim da sam tamo vec od Viste morao da pocnem da ga osvezavam.
Naravno, to je vec bilo do mene jer sam instalirao sve i svasta, kad se brisalo brisalo se povrsno itd... Windows 10 mi je nekako ostao u tome da moram da osvezim na 2 godine sistem. Do 11 nisam stigao, jednostavno ga ne volim i bas u momentu kada su poceli da forsiraju prelazak na njega sam uzeo M4 Pro.

Evo posle godinu dana, mogu reci da sam usao u stos sa njim i da ga poznajem (a i dalje zaboravim koja je precica da se prikazu skriveni fajlovi 😀).
Sve sto sam radio na Windows-u uz neke odredjene programe (vecinski krekovane) sam zamenio sa free alternativama. Jeste, hod tastature je plitak, ali mi se svidja kompaktnost svega u njemu.
Na poslu sam imao Lenovo, ok laptop, ali je vec poceo da trokira (posle 3 godine koriscenja). Mislili smo da je prasina, pasta itd, ocisceno i sredjeno sve, dodata memorija, prosto nije to to. Zena ima stari iz 2012 godine, to cudo je sad tek pocelo da stuca, ali je i dalje bolje od nekog win laptopa iz 2019-20 godine...

Jedino sta ne mogu da zamenim nekom free varijantom je Lightroom.
Probao sam gomilu njih, nijedan mu nije ravan.

Još lakše, nemoj ni da ih gledaš 😁

Razumem mnoge kolege u temi koje zbog specifičnosti posla kojim se bave, ne mogu jednostavno da pređu na MB i macOS, ali za većinu korisnika je ili je bar meni bilo, oduševljenje koliko sve glatko, brzo rad, a kad imaš i ostalo u Apple okruženju, to je tek pesmica.

Još lakše, nemoj ni da ih gledaš 😁

Razumem mnoge kolege u temi koje zbog specifičnosti posla kojim se bave, ne mogu jednostavno da pređu na MB i macOS, ali za većinu korisnika je ili je bar meni bilo, oduševljenje koliko sve glatko, brzo rad, a kad imaš i ostalo u Apple okruženju, to je tek pesmica.
Meni je zapravo najveci izazov bio prebacivanje zbog posla... Lokalne masine, nacin kako se rade stvari, gde im se pristupa i slicno...
Ali kako sam se navikao i presao preko grca da naucim malo vise sam terminal, sada je bombona.
Tipa, jedina stvar koju sam kupio je AlDente i to je to, sve ostalo je fraj (Lightroom se slihtam uz kuma i njegov nalog kada mi treba).

Jedino jos da sredim NAS i da ne razmisljam vise o prostoru...

Ja sam Win koristio 20ak godina, bio sam onaj klinac sto je stalno cackao nesto, instalirao windowse konstantno(secam se kada je win 7 izasao, tj, prve bete...skidao sam po 12h svaku betu i instalirao), uvek sam voleo da instaliram skinove, i ostale gluposti...kasnije sam malo stao sa tim, ali uvek me zanimala tehnologija, softver itd...do 2020. godine sam za macbook-ove govorio kako se ne isplate, naravno, nisam ga nikad probao do tada, ali po specifikacijama, uvek je to bilo isto kao 2x jeftiniji win laptop...iako je macbook uvek bio bolje izradjen, sa boljim ekranom, tacpedom i boljom optimizacijom.
Od kad je izasao M1, video sam koja je to revolucija i win laptopovi su postali neisplativi...bar za ono sto meni treba...na kraju sam uzeo Macbook Pro M1 Pro 16" i od tada samo pratim Win laptopove, da vidim da li su konacno napravili nesto zanimljivo, ali do sada nije bilo mnogo takvih stvari.
Trebalo mi je verovatno nedelju dana, ili manje da se naviknem na MacOS...sve zavisi za sta se koristi, ali eto ja koristim za surf, youtube, obradu fotografija i imam jos neke programcice koje ponekad koristim...i vrlo brzo sam se navikao i ne mogu da kazem da mi nesto nedostaje. 😀
Za Win se lakse nadju neke piratske verzije programa, ali moze i za Mac, ako se potrudis 😀

Ja sam Win koristio 20ak godina, bio sam onaj klinac sto je stalno cackao nesto, instalirao windowse konstantno(secam se kada je win 7 izasao, tj, prve bete...skidao sam po 12h svaku betu i instalirao), uvek sam voleo da instaliram skinove, i ostale gluposti...kasnije sam malo stao sa tim, ali uvek me zanimala tehnologija, softver itd...do 2020. godine sam za macbook-ove govorio kako se ne isplate, naravno, nisam ga nikad probao do tada, ali po specifikacijama, uvek je to bilo isto kao 2x jeftiniji win laptop...iako je macbook uvek bio bolje izradjen, sa boljim ekranom, tacpedom i boljom optimizacijom.
Od kad je izasao M1, video sam koja je to revolucija i win laptopovi su postali neisplativi...bar za ono sto meni treba...na kraju sam uzeo Macbook Pro M1 Pro 16" i od tada samo pratim Win laptopove, da vidim da li su konacno napravili nesto zanimljivo, ali do sada nije bilo mnogo takvih stvari.
Trebalo mi je verovatno nedelju dana, ili manje da se naviknem na MacOS...sve zavisi za sta se koristi, ali eto ja koristim za surf, youtube, obradu fotografija i imam jos neke programcice koje ponekad koristim...i vrlo brzo sam se navikao i ne mogu da kazem da mi nesto nedostaje. 😀
Za Win se lakse nadju neke piratske verzije programa, ali moze i za Mac, ako se potrudis 😀

brew je najbolji drugar 😀

I kako stvari stoje sa Neom, izgleda da će preteći Dell u broju prodatih jedinica.

Mislis da ce se toliko dobro prodavati ova generacija Neo? Bilo bi lepo, ali mislim da je to mozda malo preambiciozno.

Vrlo lako mogu da prestignu Dell. Naročito ako se, sada i zbog cena memorija, nastavi pad prodaje PC računara.

Pre oko 3 godine sam presao na Mac, posle 20 i nesto godina koriscenja windows-a, i tranzicija je bila bolna. Par meseci mi je trebalo da usvojim sve. Možda je to zato što sad imam preko 40 godina , pa mi je teže da se prilagodim. Mislim da se ne bih vratio na Windows jer mi je nekako logika MacOS-a bolje koncipirana, i uz to radi zaista kao sat.
Ja sam bio jedan od onih klinaca koji su svaki 2-3 dan reinstalirali Windows (ME a posle i XP) da bi mi sve bilo čisto i uredno. Svakih 2 nedelje radio defragmentaciju diska, i tripovao da mi komp radi mnogo brže 😀. Nikad nije. Bar ne značajno primetno.

Kada sam prešao na 10-ku, to je već bilo nešto drugo. Dugo je radila pouzdano i dobro, i to je Windows sa kojim sam imao najmanje problema.

Velika razlika izmedju ova dva sistema za mene je bila ta što sam u Windows-u stalno nesto tweak-ovao i podesavao za brzi i bolji rad, a sada na MacOS-u vecinu toga Apple radi umesto mene. I nemam više vremena da se bavim podešavanjima i detaljisanjima, jer sam došao u fazu života gde želim da se oslonim na to da neka stvar jednostavno radi i ne mislim više o tome.
UNIX je zakon

Apple Mac odavno više nije "niche market" već jedan od dominantnih igrača na tržištu laptopova.
Po prometu su prvi-drugi - zavisno od perioda.

Pogledajte prilog 534694
Lenovo je stvarno napravio bas dobre radne masine, ali sam vek trajanja tih masina postaje sve kraci i kraci...
Ispadne da moras isto da iskesiras 2000e za jaku masinu da bi ti trajala 10ak godina.
Bilo sta ispod 1000e sada mozes odmah da menjas posle 3 godine...

Zato sam uvek bio protiv laptopova, posebno windows. Desktop je druga prica...

Пошто користим и win и mac, само мијешам пречице 😆

@CvC у принципу сам и ја против лаптопа али просто због посла ми је неопходан али кући када радим само на десктопу.

Користио сам Legion 5 плаћен тада преко 2000е и служио ме непуне 3 године, добра машина али цјелокупно искуство боље на Macbook pro почев од килаже и компа и пуњача. Лаптоп тешко да ћу иједан други мимо Macbook pro, док десктоп ћу се држати win осим ако га баш не униште до краја а видим да су на добром путу.

Иначе први пут са win сам се срео мислим да је био 98 можда био 2000 не сјећам се, брат од ујака имао неки комп тада имао сам 10, 11 година, а на првом мом компу је био XP и тада кренула прва чачкања.

Poslednja izmena:
Vrlo lako mogu da prestignu Dell. Naročito ako se, sada i zbog cena memorija, nastavi pad prodaje PC računara.

Apple ne može da prestigne ove na vrhu ako ne promijeni fundamentalno pristup tržištima. Dosad su ignorisali low end jer tu nema zarade, ali Neo ne može tek tako da se tretira kao njihovi modeli od više hiljada. Kladio bih se da je dijelom i zbog toga toliko lakši za servisiranje - planiraju da ih prodaju toliko mnogo da moraju da mogu da se servisiraju bez slanja u maticu za svaku sitnicu.

@Roy Fokker

Napisao sam da je očekivanje da prestignu Dell, ne HP i Lenovo, bar ne ove godine. Po prometu na laptopovima su već blizu, a zavisno od kvartala i ispred HP/Lenovo.
HP i Lenovo su na tom nivou po broju prodatih jedinica, jer im je fokus na poslovnom segmentu. Apple nije fokusiran na poslovne korisnike, već je consumer kompanija...

Pretpostavka je, ako prodaju 10mil. MBN, da će to značiti da se ovi drugi igrači smanjuju, pošto PC tržište opada.

Tako je, Neo ima primarno ulogu da preuzme tržište i uvuče low end korisnike u ekosistem.

Do skoro je i MBA M1 bio i dalje u prodaji po walmart-ima, za tu neku cenu od oko 550$.

Za NEO u EU nije bas sjajna cena, oko 700E, sto je puno ipak, ne znam jel vredi toliko. Dok je inace oko 500-520E Azija/USA.

USA cijena je uvijek bez poreza, to treba uzeti u obzir.

Kažu da se Neo već rasprodao i da nema dovoljnih količina A18 Pro.

Da, evo gde leži problem.

Sa MacRumors:

“U modelima iPhone 16 Pro, čip A18 Pro ima šestojezgarni GPU. Međutim, tokom procesa proizvodnje čipova, ponekad se desi da jezgro procesora (CPU) ili grafičkog procesora (GPU) bude neispravno. Umesto da odbaci preostale A18 Pro čipove koji imaju samo petojezgarni GPU, Apple je odlučio da ih iskoristi u MacBook Neo laptopu, kao način optimizacije lanca snabdevanja i troškova.

Ovi takozvani "binovani" (klasifikovani) čipovi sa petojezgarnim GPU-om su za Apple praktično "besplatni", s obzirom na to da bi u suprotnom bili eliminisani.

Tu leži dilema.

U današnjem najnovijem izdanju svog biltena Culpium, Culpan je naveo da se MacBook Neo prodaje tako dobro da će Apple-ove zalihe binovanih A18 Pro čipova sa petojezgarnim GPU-om "nestati" pre nego što kompanija uspe da u potpunosti zadovolji potražnju za ovim laptopom.

Apple-ov prvobitni plan bio je da dobavljači proizvedu oko pet do šest miliona MacBook Neo jedinica pre nego što se prekine proizvodnja modela sa A18 Pro čipom, rekao je on, ali čini se da je potražnja toliko snažna da bi Apple-u moglo ponestati A18 Pro čipova za MacBook Neo pre nego što druga generacija ovog uređaja sa A19 Pro čipom bude spremna sledeće godine.”

Na kraju, izveden je zakljucak:

“U svakom slučaju, Apple bi mogao da odluči da zadrži početnu cenu trenutnih i budućih MacBook Neo modela na 599 dolara i jednostavno prihvati niže profitne marže na ovom laptopu, naročito s obzirom na to da on privlači korisnike na macOS i širi Apple ekosistem.”

Mislim da je naivno verovati da je Apple računao samo na binovane čipove.

Svakako su prošli kroz scenarije velike potražnje. Ako zafali, naštancovaće se čipovi lagano i relativno jeftino.

Verovatno nije problem i da bude full A18 Pro jedino cena ako ode gore zbog toga.

Ja još nisam čuo da je nekoj kompaniji igde bio problem da se neki proizvod prodaje bolje od očekivanog.
To nije problem. To je best case scenario koji može da vas zadesi.

U decembru 2020. sam kupio M1 Air sa 16 GB da služi kao kućni laptop. U međuvremenu sam ga povremeno koristio i za posao. Ovo je uz Kindle koji sam kupio 2014. najbolji uređaj koji sam kupio u životu. Koristim ga već šestu godinu, i deluje da će služiti bez problema još bar 3-4 godine. Laptop nikada nije ni štucnuo.

Ono što je za mene game-changer je to da je bešuman i potpuno hladan, da baterija drži ceo dan. I mislim da je to ono što će najviše impresionirati i nove korisnike koji kupe Neo. Jednom kad to osetiš više nema nazad. Ja se više nikad ne bih vratio na neki drugi laptop kao kućnu varijantu, uključujući i MacBook Pro (njega već 15 godina koristim na poslu, od Intel preko Apple silicon varijanti, ali ih nikad ne bih odabrao za kućni laptop pre Aira).

A to sve uprkos činjenici da i posle skoro dve decenije intenzivnog korišćenja macOS i dalje više volim Windows 😀

Jedino sto novi nisu tako hladni, cak ni NEO.

To je bio specifican period 2020. MBA/MBP M1 13 kucista su tada bila projektovana za Intel procesore i dosta veci TDP. I onda je dosao veoma stedljiv M1 u to kuciste.
Posle je dosao redizajn MBA kucista kod M2, maksimalno su ga stanjili, manji hladnjaci, veci TDP cipa, vece idle temperature, vise throttle-a. Za NEO prijavljuju idle 40-50c, kod M1 je to 25-35C.

Nazad
Vrh Dno