Šta je novo?

Električni bicikli i električni skuteri tema

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posle pet različitih poziva, konačno sam došao do nekog iole poštenog odgovora pa ću napisati ovde da ostane i za nekoga ko u budućnosti bude imao slično pitanje.

Iz AMSS gde je trotinet i registrovan su mi na kraju rekli ovako:

Nije naravno u pitanju klasična registracija kao sa kolima, nalepnica koja se izdaje je samo sistem evidencije trotineta i ona je trajna, čak se ni ne vodi kao dokaz vlasništva iako su moji lični podaci vezani za tu nalepnicu (što je suludo). Ne menja se i ne skida se pri prodaji. Najbolje je da se napravi kupoprodajni ugovor sa potpisom obe strane, ne mora ni da se overi kod notara (ali može naravno), na tom ugovoru treba da se navede broj nalepnice, serijski broj trotineta i svi ostali podaci (kupac, prodavac, mesto, vreme itd.). Kupac tj. novi vlasnik nije dužan da registruje trotinet ponovo pošto već ima nalepnicu, on samo nastavlja da vozi i to je to. Kupoprodajni ugovor služi čisto kao ograđivanje prodavca od bilo čega u budućnosti, ali rekao mi je čovek da nisu imali nijedan sporan slučaj od uvođenja nalepnica i našalio se da niko još uvek nije pokušao da opljačka banku na tuđem trotinetu.

Svima je jasno kako naša država funkcioniše i da su registracije i nalepnice uvedene kao čisto punjenje budžeta, uopšte nisu pokrili ozbiljno sve slučajeve oko prodaje, prenosa vlasništva itd. Poveden ovim iskustvom gde plaćanje takse i registracije trotineta ne garantuje moje vlasništvo nad njim, mislim da se u budućnosti neću ni baviti time kada kupim novi trotinet.

Citao sam negde pre par meseci da u nekoj drzavi u americi ima taxa za registraciju i taxa za preregistraciju koja je tipa 5$

Pozdrav svima,
planiram da kupim nov električni bicikl koji bi mi primarno služi za odlazak do posla i nazad, pa mi treba vaše mišljenje o ovim modelima:
VisitorTouring Cross Veneco 21"
Visitor Terra man Veneco 21"
SWIFT pro 2 19"
Ovaj swift sam jedini imao prilike da vidim i isprobam. Rama je 19" što baš i ne odgovara mojoj visini(190cm), iako kada sednem na njega čini mi se da je sasvim ok.
Da li neko može da napiše da li su ovi modeli pouzdani i da li ihvredi uzimati u obzir ?
Ako ne, može i neki predlog za polovan ili nov.

Da budem najiskreniji pošto sam vozio dva različita električna bicikla - ne bih uzimao ništa drugo do električnog bicikla sa bosch motorom pre svega zbog servisa a i zbog toga što su dokazani motori. Na ovim modelima čak ni ne piše ko je proizvođač motora a po meni je to možda i najbitnije kod električnih bicikala. Osim toga ne bih uzimao električni bicik sa v-brake kočnicama.

Pozdrav svima,
planiram da kupim nov električni bicikl koji bi mi primarno služi za odlazak do posla i nazad, pa mi treba vaše mišljenje o ovim modelima:
VisitorTouring Cross Veneco 21"
Visitor Terra man Veneco 21"
SWIFT pro 2 19"
Ovaj swift sam jedini imao prilike da vidim i isprobam. Rama je 19" što baš i ne odgovara mojoj visini(190cm), iako kada sednem na njega čini mi se da je sasvim ok.
Da li neko može da napiše da li su ovi modeli pouzdani i da li ihvredi uzimati u obzir ?
Ako ne, može i neki predlog za polovan ili nov.
Svaki polovan model sa Bosch motorom, baterijom (500-625 Wh), i Shimano opremom (Deore/Cues/Nexus) je za 3 klase bolji i kvalitetniji u svakom smislu od novih te cene (oko 1000e). I trajaće mnogo duže. Pogledaj ponudu u L i XL veličini u CB oglasima.
E sad, treba razmišljati i o zaštiti e-bajsa dok si na poslu. To sam proceni, u kolikom će riziku od krađe biti.

Da li može neko sa iskustvom u ovoj oblasti da napravi kratak presek dostupnih varijanti električnih bicikala? Fazua? Mahle? Bosch?

Potrebno mi je za gospođu nešto što će da izgleda kao city ili touring bicikl, da može da se vozi i bez asistencije, a da ista može da se uključi po potrebi. Recimo, krenemo na Avalu, pa će veći deo do tamo da vrti, ali uzbrdo malo vrti, a ide dovoljno brzo.
Ili krenemo na 100km rutu, pa umesto njenih 16-18km/h, da može da isprati grupu koja vozi 25-28km/h.

Koliko sam razumeo, po ravnom Mahle radi baš to što nam je potrebno. A za uspone je Fazua bolje rešenje?
I nisam shvatio koliko te baterije zapravo mogu da izdrže.

I veoma važna stvar, kako se bicikl vozi bez da se koristi asistencija, da ne pravi otpor i da ne bude pretežak, jer bi svoje vožnje i dalje vozila na svoj način. Ako sam dobro shvatio, kod Fazua može da se skine baterija, pa je automatski značajno lakši.

I veoma važna stvar, kako se bicikl vozi bez da se koristi asistencija, da ne pravi otpor i da ne bude pretežak, jer bi svoje vožnje i dalje vozila na svoj način. Ako sam dobro shvatio, kod Fazua može da se skine baterija, pa je automatski značajno lakši.
Podesti me kad je jedan marketing mag prodavao el bicikli bez baterije na kp, sa argumentom da je tako zdravije voziti, svaka roba izgleda ima svog kupca 🙂

Nemam iskustva sa Fazua ni Mahle ali imam iskustvo sa direct drive motorom marke "Go SwissDrive" čiji proizvođač više ne pravi motore. U pitanju je ovaj bicikl:
Ne bih više nikada uzimao motor u zadnjem točku. Taj bicikl nije mogao da se vozi bez asistencije jer se ne radi samo o težini već i nenormalnom otporu motora. Ono što je bilo moguće je podešavanje asistencije na 20% čime bi se donekle simulirala vožnja bez asistencije. Moguće da noviji motori nemaju ovo ograničenje ali to ne znam. Čak i da ga nemaju ne zvuči mi smislena priča da se uzima električni bicikl sa namerom da se ponekada isključi asistencija. Baterija - evo posle 12 godina je u funkciji ali je motor crkavao do sada 4 puta. Jednom sam se snašao da sam našao sličnog donora za delove ali generalno je bajs zvrjao medecima dok nisam našao nekoga ko hoće uopšte da se bakće sa time. Motor je sada gotov, proizvođač u stečaju i to je ukratko to. Ide na đubre.

Pre toga sam vozio jedno dve godine ktm sa bosch mitorom i načelno čini mi se da je tu cela priča dosta jednostavnija. I majstori su mi to rekli - bosch je i modularan i poznat pa može da se servisira. Generalno bih izbegavao sve "specijalne" build-ove električnih bicikala.

Mišljenja sam da brendirane baterije nemaju nikakav problem dok motori crkavaju. Što se baterija tiče rekao bih 30-100km drže u zavisnosti od terena, proizvođača, kapaciteta baterije i jačine asistencije.

.... ne zvuči mi smislena priča da se uzima električni bicikl sa namerom da se ponekada isključi asistencija.

A meni je baš to potrebno 🙂
Njoj nije bitna brzina, pa kada vozi sama ili u odgovarajućoj grupi, ide lagano. Kada ide sa bržom grupom, onda je potrebna asistencija.

Mahle je u zadnjem točku i, teorijski, multiplikuje power output koji daješ, ali da, pročitao sam baš to što kažeš da pravi otpor kada se vozi bez asistencije.

Da me ne shvatiš pogrešno, varijanta u kojoj ona drži na 30% ili koliko već da bi pratila mi zvuči ok. Samo bih računao da i u daily drive mora da uključi motor bar na minimum. Ja sam vozio tako neko vreme dok nisam rešio da pređem na isključivo sopstveni pogon za daily commute.

Nemam iskustva, zato i pitam. Izgleda da ću morati negde da rentam jedno takvo vozilo, pa da probam.
Neće bicikl biti korišćen kao prevozno sredstvo, već vikendima za vozikanje.
Svakako bi bio zahvalan, ako još neko ima ovako direktna iskustva.

Ja imam "gas" na palcu pa doziram koliko i kada mi treba, doduse imam pedal assist ali to sam iskljucio, vremenom sam se navikao samo na gas polugicu.
U pitanju su ovi obicni bicikli na kojima je ugradjen elektro kit dakle ne ovi brendirani koji nemaju ovaj sistem jer ga onda zakon ne smatra biciklom.
Takodje, ne uzimati one hub motore koje voze dostavljaci jer oni imaju regen i samim tim i otpor.
Jos jedna stvar, meni je bitna i sira guma i prednja amortizacija, sve to koliko toliko pomaze u voznji beogradskim unistenim ulicama.

Jel ima neko iskustva sa novom serijom Xiaomi scooter-a, 6?

Vidim 12" gume, npr. Pro i Ultra verzija imaju offroad gume. Devojka kada je uzimala 5-icu u jednom trenutku izbušila gumu, one su bile 10", a za ove nove 12" uopšte nije standardno ni često, ne kapiram gde bi se našla rezervna guma.

Generalno su problem djelovi za novije skutere, online ima sve za m365 i slično a za novije ništa. Supruga je deformisala zadnju felnu na Xiaomi Scooter 4 tako da sad ne može da se stavi guma a da ne pušta, i ne mogu da nađem zamjenu nikako. Stoji mi maltene godinu dana tako.

Generalno su problem djelovi za novije skutere, online ima sve za m365 i slično a za novije ništa. Supruga je deformisala zadnju felnu na Xiaomi Scooter 4 tako da sad ne može da se stavi guma a da ne pušta, i ne mogu da nađem zamjenu nikako. Stoji mi maltene godinu dana tako.
Vidi ovde mi izlazi Link

A inače čisto sam bacio pogled, nigde ne nalazim 12" gume za ove nove serije 6 - znači pocepaš gumu koja treba da je zamenski deo, i oprostiš se od skutera. Da ne pričam bilo koji drugi deo da zafali

Ma sve je to okej ali izašlo bi skoro koliko čitav skuter.

Razmišljati i onome da su Novi trotinet i zaista teški. Ko živi u zgradi i unosi ga u stan, treba bi to da uzme u obzir. Ja imam Navee N65 i on ima 23kg, uopšte mi nije lak i to baš smeta. Živim na II spratu.
Žena/devojka to ne bi mogla poneti sa sobom - što je nekada bila jedna od glavnih prednost trotineta... Ti novi Xiaomi su još teži...

Ja sam prodao Xiaomi 4 i uzeo 5 Pro pre neki dan, najviše zbog bolje baterije i većeg dometa. Amortizeri su isto lep upgrade, ali težina nikako nije. 4 mi je bio na granici s obzirom da živim na trećem spratu bez lifta, dosta se oseti taj skok sa 17kg na 22,4kg koliko 5 Pro ima + je motor pozadi i težina je dosta lošije raspoređena. Seriju 6 zato nisam ni uzimao u obzir sa njihovih 26-27-33kg, to je već egzibicija i na malo veći ivičnjak podignuti u gradu a kamoli nositi u rukama na treći sprat.

a opet, kada vidim zaustavni put mog starog trotineta ili ne daj boze udarim u nesto na putu u oba slucaja instant pomislim na upgrade 🙉

Nazad
Vrh Dno