Šta je novo?

Supernova (2024+)

Pisao sam mail i javljao se na FB preko messengera. Obe strane tvrde da već imam 200mb, ovi preko FB su već prijavili reklamaciju teh. službi a preko mejla će verovatno još jednu. Da je to do nekih tehničkih problema verovatno bi na speedtestu povremeno dobio 150-160mb, ovako sam uvek zakucan 143-145mb i ni megabajt preko 145.

Pisao sam mail i javljao se na FB preko messengera. Obe strane tvrde da već imam 200mb, ovi preko FB su već prijavili reklamaciju teh. službi a preko mejla će verovatno još jednu. Da je to do nekih tehničkih problema verovatno bi na speedtestu povremeno dobio 150-160mb, ovako sam uvek zakucan 143-145mb i ni megabajt preko 145.
protok interneta zavisi i od mrežnog kabla koji imaš, koje je generacije, koliko je star i koliko može da pusti protok

Код мене је било ажурирање мув бокса сада много брже пребацује канале.

protok interneta zavisi i od mrežnog kabla koji imaš, koje je generacije, koliko je star i koliko može da pusti protok
kakav mrezni kabal za taj protok , o cemu pricas, takvi su dolazili kod mene vec 20x pravili se pametni , menjali sve od kablova i dalje isto, nemoj da me zezas, jotel na isti kabal radio 3x vise a supernova je specificna pa mora i specifican kabal 🙂

Nabrajas 2 stvari, a to je jedna. Kategorija odredjuje protok.
Pri tom, dal je star ili nije, to veze nema nikakve, cak ni da li mu je ostecena izlolacija.

Pri tom.... kategorije kablova ( C5 ili C6 ) su nebitne u ovim svim pricama, jer mi nemamo protoke od 10gbps za stanovnistvo, pa da se to pominje, pa i razmislja uopste.

Tako da, nema to nabrojano AMA BAS NIKAKVE VEZE.

Dobio sam Techicolor ruter i sada imam 200mb, tacnije 191mb jer iz nekog razloga sto su brzine vece vise mb nedostaje. Sa 80/8 sam imao 78mb na speedtestu, sa 150/10 sam imao 143-145mb, a sada sa 200mb imam 191mb.

@Novatech jel na wifi ili na kablu?
Inače ja ne poznajem nikoga da ima brzinu koliko piše u ugovoru. To što ti imaš se i na kablu smatra odličan rezultat.

Na kablu. Da, naravno da ne može baš u megabajt tačna brzina da se izvuče, ali sam primetio da što veća brzina to više mb nedostaje. Tako je sa coax kablovskim internetom, sa optikom je verovatno bolje.

Dobio sam Techicolor ruter i sada imam 200mb, tacnije 191mb jer iz nekog razloga sto su brzine vece vise mb nedostaje. Sa 80/8 sam imao 78mb na speedtestu, sa 150/10 sam imao 143-145mb, a sada sa 200mb imam 191mb.
Telekom Srbije, kao i većina drugih IT kompanija u svetu, 1kb obračunava kao 10^3 = 1000b (dekadni/decimalni sistem), a ne kao 2^10 = 1024b = 1Kib (binarni sistem). 1Mb računaju kao 1.000.000b, a ne kao 1024 x 1024 = 1.048.576b = 1Mib. Kada se mere brzine, onda važi obrnuto. Zbog toga je ta razlika, i ako se primeni navedeno dobilo bi se tačno 200Mbps, za slucaj kada ti merač brzine Interneta prikazuje 191Mbps (tačnije tih 191Mbps je 191Mibps).

Više o tome u tabeli na ovoj strani:

Poslednja izmena:
Ističe mi ugovor za dva meseca, bivši Net Net. Zvali pre dva dana i nude 24 mes sa 50% popusta na Super Plan 2S. Kažem kad već dajete taj popust uzeću Super Plan 2M, zbog veće brzine interneta. Došli danas, ubacili u dva TVa CAM kartice i oformili mi pristup za Move aplikaciju (nisam imao do sada). Iz centrale resetovali ruter i podigli brzinu na 600/600. Ništa nisu menjali, nisu doneli Move box. Potpisao nov ugovor i sve gotovo za 15 min. Izgleda im se žuri da nas sa Net Neta prebace na SN pakete kako bi mogli da skrembluju signal na koaksu.

Prilozi

• Screenshot_2026-04-03-17-32-32-057_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_2026-04-03-17-32-32-057_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    62.7 KB · Pregleda: 37
Meni (da ne ureknem) još nisu skremblovani kanali sem HBO paketa, nekih radio i XXX kanala pa smo lagani sa 4 TVa... Dok su bili Super Exe paketi (početkom 2023. kada sam potpisao ugovor) čak su i HBO i Cinemax kanali bili otključani, cirkus...

Ističe mi ugovor za dva meseca, bivši Net Net. Zvali pre dva dana i nude 24 mes sa 50% popusta na Super Plan 2S. Kažem kad već dajete taj popust uzeću Super Plan 2M, zbog veće brzine interneta. Došli danas, ubacili u dva TVa CAM kartice i oformili mi pristup za Move aplikaciju (nisam imao do sada). Iz centrale resetovali ruter i podigli brzinu na 600/600. Ništa nisu menjali, nisu doneli Move box. Potpisao nov ugovor i sve gotovo za 15 min. Izgleda im se žuri da nas sa Net Neta prebace na SN pakete kako bi mogli da skrembluju signal na koaksu.
Kako si dobio pristup Move aplikaciji ako nemaš Move box? Taj uslov su relativno skoro postavili.

Znam pročitao sam to ovde više puta. Ne znam kako. Mada čitao sam i da ne daju više ni popust 24x50%, ali ja ovaj put lagano bez natezanja.

Meni (da ne ureknem) još nisu skremblovani kanali sem HBO paketa, nekih radio i XXX kanala pa smo lagani sa 4 TVa... Dok su bili Super Exe paketi (početkom 2023. kada sam potpisao ugovor) čak su i HBO i Cinemax kanali bili otključani, cirkus...
Nisu ni meni još uvek. Ali reče ovaj momak da će uskoro to da urade i da neće moći bez kartice. Nekako sam stekao utisak da je samo zbog toga došao.

Prvi utisak sa ovim novim ruterom je osetno bolja pokrivenost u odnosu na CBN. Na mestima gde je CBN gubio signal, sada ima signala i to na 5ghz. Što se tiče brzina manje više dobijam isto kao i na CBN, 100-tinak mb na 5ghz.

Poslednja izmena:
Pravu brzinu na wifi češ dobiti tek kad uzmeš neki kršteni ruter kategorije 6 i staviš ga u AP mod. Ali i uređaj prijemnik recimo telefon mora biti kategorije 6 e tada dobijaš brzine koje treba. To je moje iskustvo....

Dobiću još bolji ruter kada budem prešao na optiku, ne moram da kupujem.
Ja sam inače mislio da moram da čekam istek ugovora koji je u Novembru da bih prešao na optiku, mada monteri su mi rekli da mogu kad hoću. Ono što mi se ne dopada u vezi toga jeste što mi račun skače sa 4250 na 5200-5500 din što mi je malo mnogo. Tj kad bi mi ponudili više od 6 meseci besplatno da se to malo ublaži. 400mb optike je lepa brojka sa lepom cenom, ali ono, zadovoljio bih se i sa 300mb za nešto niži račun.

Jel ima neko u Nišu problema sa televizijom ?
Danas , negde od podneva, mi ne nalazi ni jedan kanal.
Imam 3S paket, fiksni i internet rade ali ni na jednom od 3 televizora i posle 5-6 skeniranja ne nalazi ni jedan kanal.
U pitanju je bivša exenet optika, onaj optika-catv risiver svetli, Huawei ONT sam više puta resetovao i ništa.
Zvao sam da prijavim i operater mi reče da su imali problema u Nišu danas ali da je to kao rešeno. Međutim, meni i dalje ne radi.

Jel ima neko u Nišu problema sa televizijom ?
Danas , negde od podneva, mi ne nalazi ni jedan kanal.
Imam 3S paket, fiksni i internet rade ali ni na jednom od 3 televizora i posle 5-6 skeniranja ne nalazi ni jedan kanal.
U pitanju je bivša exenet optika, onaj optika-catv risiver svetli, Huawei ONT sam više puta resetovao i ništa.
Zvao sam da prijavim i operater mi reče da su imali problema u Nišu danas ali da je to kao rešeno. Međutim, meni i dalje ne radi.
Druze i kod mene slicno. Tv kao radi, pre par dana imao problema, kada su slali one poruke. Isflesiralo bilo sve na neko vreme, potrebno je bilo samo da se resetuju kanali. Kod mene internet ne radi ceo dan, dodje na desetak sekundi pa se izgubi, evo i sada. I ja sam na toj optici od ExeNeta. Zlatno vreme bilo..

Nikada ruter koji dobiješ ne može da se meri sa ruterom koji sam izabereš i kupiš. Svi ti ruteri koje daje bilo koji operater se prodaju na kontejner a sam izbor rutera od strane operatera je sve samo ne inženjerski. To je čisto menadžerski posao tipa tašna mašna a rezultati testova se svode na "majke mi". Ali ako ti ruter koji dobiješ obavlja posao onda je sve u redu.
Dok sam bio na VDSL umao sam telekomov ruter i sugnal je bio pa jedva dovoljan. Onda sam kupio običan DLink N ruter 25 eura, tri puta bolji domet, veči broj korisnika na ruteru bez problema. Sada sam prešao na Supernovu kabal (jedina alternativa za mesto 15km od Beograda) njihov ruter ni da bekne, greje se itd. Kupio Asus i preporodio mrežu sve i svi u fulu na 5ghz kao kućni korisnici.
Tako da, ako si sam kao korisnik i ako ti domet njihovog rutera obavlja posao onda nema ni smisla kupovati svoj ruter. Ali ako je vas više sa više uređaja onda u slučaju problema prva instanca je novi ruter. Pozz

Kako si dobio pristup Move aplikaciji ako nemaš Move box? Taj uslov su relativno skoro postavili.
Ne znam da li ima veze ali u familiji imamo lokaciju gde su svi tv samo na aplikaciji, bez boxa i sve radi.

Na coax mrezi moras imati Move box da bi dobio pristup Move aplikaciji.
Verovatno je na optici drugacije.

Meni juče monter došao da poveže dodatni TV, iako imamo pravo na Move box, po ugovoru, ubeđuje me da ne može kod mene Move box, jer još nismo migrirani, odnosno pričao je kako trenutno u Supernovoj postoje dve platforme na kojima se zasniva infrastruktura, čak je pomenuo i nazive te dve platforme, i da sam ja na onoj starijoj.

Takođe mi je rekao da se ganjam sa podrškom, jer mogu da mi izdaju kredencijale za Move app. Problem je samo što su pacijenti, još prvi dan poslali pogrešne kredencijale i evo već mesec dana se natežem sa istima da su kredencijali neispravni.

Kako najlakše i najbrže da aktiviram statičku IP adresu. I jel može eventualno kasnije da se odjavi u vremenu trajanja UO? Čini mi se da sam video negde na sajtu da je cena 699 sa PDV-om.

Za statičku moraš u poslovnicu da podneseš zahtev i potpišeš. Ima opcija u mts aplikaciji ali ne radi. Ja sam otkazao posle nekoliko dana.

Nazad
Vrh Dno