Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako razmisljas o rucnim,Timemore C3esp ili C5esp,ja sam ovaj drugi koristio isto sa Dedicom dok sam je imao,ali mozes da ih nadjes jedino na KP ili Aliexp. ali onda moras i da malo sacekas.

Samo sad su druge računice za kupovinu sa AE, sve naplaćuju dodatni harač i za mlin bi sigurno trebalo doplatiti par hiljada...

C3 ESP Pro me izašao 65€ + 1500 din, na KP je bio oko 12-13k čini mi se.
G5 tada niko nije imao na KP.

Posto sam uzeo vec mlevenu kafu, lavazza crema e gusto, dok ne porucim neki mlin.
Pitanje je, sta da uradim, da mi na 9-10 g ove kafe, proces pravljanja traje duze?
Meni kafa izleti za 10-11 sekundi.
Ili je to to, posto se radi o ovoj , vec samlevenoj, indutrijskoj kafi?

Koji aparat?

Ako je presurizovana korpa, to ti je što ti je sa tom kafom. Možeš da dodaješ količinu (ako može) i tampiraš da vidiš da li će da uspori.

Ako je nepresurizovana, od te kafe nema ništa šta god joj radio.

Ma Dedica, malopore uzeo, pa rekoh da vidim sta cu dobiti.
Jos nisam uzeo nista od dodataka.
Sve fabricko na njoj.

To u duplu korpu stane, samo toliko? Nisam probao ni merio.

Jel tampiras sa onim plasticnim sto dolazi uz aparat?Ja sam u duplu stavljao cini mi se 14,ne manje,mozda cak i 15 nisam vise siguran.

Ne, tempiram sa dobrim tamperom, zaboravio sam da napomenem, to sam jedino uzeo odmah.

Posto sam uzeo vec mlevenu kafu, lavazza crema e gusto, dok ne porucim neki mlin.
Pitanje je, sta da uradim, da mi na 9-10 g ove kafe, proces pravljanja traje duze?
Meni kafa izleti za 10-11 sekundi.
Ili je to to, posto se radi o ovoj , vec samlevenoj, indutrijskoj kafi?
Ta mlevena je krupna i voda će da ti protrči kroz basket. Nećeš napraviti dobar espresso.
Ako se ne varam imaš 2 korpice/basketa. Ako stavljaš 7-9 grama pravi espresso sa singl (malom korpicom). Ako stavlješ 14-16 ... grama onda veća korpica. Ne mogu da se setim da li postoji treća korpica, nju ne koristiš. Pročitaj upustvo lepo piše koji basket je za šta namenjen.

Mlin pod obavezno pa tek onda šta i kako dalje

Treba ti i sveža neugljenisana kafa. Kroz nju teže ide i lakše ćeš da skontaš šta i kako.

Kazite mi, sta da porucim od zrna, a da bude ok, na mom aparatu?
Koliko sam shvatio, trebalo bi tamnija zrna.

^ Moj savet - ako si u BG-u, obidji pijace i pokusaj da nadjes Lavazza Rossa, pecena ove godine, ili eventualno krajem prosle. To ti je sigurica.
Ako nisi u BG-u, mozes da pokusas sa ovim Abramo blendom, ili Di Grano.

Probaj i tamnija i medium roast (najčešće takođe tamnija kod nas) i ako nađeš stvarno medium. Sam ćeš da vidiš šta ti se sviđa. Gledaj datum pečenja da postoji i da nije baš starije od 6m (optimalno 1-2). Sasvim sveža će biti laka za ekstrakciju i učenje, ali ukus će biti jako prazan.

Ne volim tanak, ni prazan ukus, a kafu pijem bez mleka.
Znaci, morace nesto jace, a da ne gorci bas puno.
Videcu, bice igranja....

Kazite mi, sta da porucim od zrna, a da bude ok, na mom aparatu?
Koliko sam shvatio, trebalo bi tamnija zrna.
  1. Melö
  2. Scout Mary
  3. YoYo
  4. 73 Roasters
  5. CoffeeRoastingMan
  6. Sonder
  7. Hotel Beograd
  8. Pržionica
  9. Papabean
  10. Indijana
  11. Fuka
  12. D59B
  13. 7AM
  14. Koppa
  15. Gradska pržionica
  16. Moja tašta ne pije svašta
  17. Coffee & Factory
Baš sam juče iz dosade uzeo da pobrojim sve pržionice u BG-u kojih mogu da se setim (mada npr, CoffeeRoastingMan je u Novom Sadu, plus cenim da mnoge isporučuju i po Srbiji) i napisao ovu listu, tako da ti je ostavljam, a i drugima, možda nešto nađete. Plus ova dva online shop-a:

Skoro sam se iznenadio kad sam video da kafu u zrnu prodaju i na KupujemProdajem, npr. evo Lavazza ovde: https://www.kupujemprodajem.com/ugo...a-i-ambalaza/kafa-lavazza-1kg/oglas/190679071

1. Melö
  2. Scout Mary
  3. YoYo
  4. 73 Roasters
  5. CoffeeRoastingMan
  6. Sonder
  7. Hotel Beograd
  8. Pržionica
  9. Papabean
  10. Indijana
  11. Fuka
  12. D59B
  13. 7AM
  14. Koppa
  15. Gradska pržionica
  16. Moja tašta ne pije svašta
  17. Coffee & Factory
Baš sam juče iz dosade uzeo da pobrojim sve pržionice u BG-u kojih mogu da se setim (mada npr, CoffeeRoastingMan je u Novom Sadu, plus cenim da mnoge isporučuju i po Srbiji) i napisao ovu listu, tako da ti je ostavljam, a i drugima, možda nešto nađete. Plus ova dva online shop-a:

Skoro sam se iznenadio kad sam video da kafu u zrnu prodaju i na KupujemProdajem, npr. evo Lavazza ovde: https://www.kupujemprodajem.com/ugo...a-i-ambalaza/kafa-lavazza-1kg/oglas/190679071
ovaj upis treba nekako pinovati...

3700 din sa dostavom za 1KG, kakve cene neki lupaju (8000+ din) to ispade i prihvatljivo 🙂

Drugari, šta mislite o ideji da se uz nalepnice uzme posuda u Maxiju iz ove pyrex kolekcije koju sad reklamiraju + aparat za vađenje vazduha kako bi se u toj posudi čuvala kafa? Manja posuda je 600ml, veća 1.600ml, cene su 800/1000. Aparat za vađenje vazduha je 300 din. Nije skupa investicija. Jedino što su posude providne, bolje bi bilo da su u boji.

Drugari, šta mislite o ideji da se uz nalepnice uzme posuda u Maxiju iz ove pyrex kolekcije koju sad reklamiraju + aparat za vađenje vazduha kako bi se u toj posudi čuvala kafa? Manja posuda je 600ml, veća 1.600ml, cene su 800/1000. Aparat za vađenje vazduha je 300 din. Nije skupa investicija. Jedino što su posude providne, bolje bi bilo da su u boji.

Nazad
Vrh Dno