Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A1 mi dodje ko onj bilder koji se bocne pa napupi kao starija pionirka ali se brzo izduva. U gradovima,nekim,nabili brzine,ko jaki smo ali od sirenja nista posebno do nikako. Sva sreca pa ja ne izlazim iz NS i tu mi je svuda ok,5g,4g svejedno. Njihova pokrivenost i 4g je bila najslabija,ne ocekujem bolje ni sa 5g. Kao sto rekoh,naduvao se balon,na pocetku ali ce se brzo izduvati.

Sve ove procente i medijane brzina treba uzeti sa rezervom.

Glavni problem je što ova statistika tretira sve 5G frekvencije isto, a u praksi su to "nebo i zemlja".

Ključne stvari za razumeti za realnu sliku:

Yettelov i mts-ov rezultat je "razblažen" jer oni imaju 5G tamo gde ga A1 nema (u najširim zonama pokrivenosti na 700 MHz). Da bi poređenje bilo fer, morali bismo da gledamo:

5G Availability: Koliko vremena korisnik zapravo provede na 5G mreži?
Brzine po frekvencijama: Kolika je brzina svih operatora isključivo na istim frekvencijama (npr. 3.5 GHz) kod svih operatora?

"Statistička zamka": A1 ima veću medijanu jer se njihovi 5G testovi rade uglavnom u zonama gde su dostupne više frekvencije (3.5 GHz... i uži krugovi oko baznih stanica). Yettelov i mts-ov rezultat dođe nekako ”pošteniji” jer uključuje i ogroman broj korisnika koji su na na 5G 700 MHz koji su fizički dalje od predajnika ili su u zatvorenom prostoru.

… A1 Zaječar, opasno guraju - upravo radovi na 4. NSA…

Prilozi

• IMG_1046.jpeg
    IMG_1046.jpeg
    351.8 KB · Pregleda: 82
  • IMG_1048.jpeg
    IMG_1048.jpeg
    222.9 KB · Pregleda: 75
Jedini problem sa ovom konstatacijom je što medijana iz izveštaja nije "samo 5g" već uključuje sve testove.
Ne menja stvar puno. To je i dalje zbirna brzina bez 5G 700 Mhz kod A1, delu spektra gde se nalazi najveci broj 5G korisnika kod drugih provajdera.

5G n28 (700 MHz) podiže "pod": Pošto medijana obuhvata sve, npr. Yettelov skok od +160% direktno pokazuje da je njihova implementacija 5G na 700 MHz masovno povukla prosečnog korisnika naviše. Zašto? Zato što 700 MHz dopire tamo gde 4G na visokim frekvencijama i 5G na 3.5 GHz ne mogu. Ti "loši" testovi iz zatvorenih prostora, koji su ranije obarali medijanu na 4G, sada postaju solidni 5G testovi.

Ako izveštaj meri "sve", onda on meri i one testove iz podruma, tržnih centara i sa periferije. Tu n28 pravi razliku. A1 dominira tamo gde su uslovi idealni, ali Yettelova i mts-ova statistika raste jer su oni poboljšali prosečno iskustvo svuda, a ne samo "ispod krošnje" bazne stanice.

Baš zato što su testovi mešoviti, Yettelov i mts-ov rast je relevantniji pokazatelj širenja mreže. Lako je imati 200 Mbps medijanu ako ti 5G hvata samo 500 ljudi u Knez Mihailovoj. Teže je podići medijanu celoj bazi korisnika za 160% – to se radi pokrivenošću (700 MHz), a ne samo "pikovima" na 3.5 GHz.

Ne razmem - lako je imati srednju vrednost sa 10% brzih testova a ne medijanu. Medijana znači da 50% testova je brže od te vrednosti.

Dodatno, Ookla je rekla da su A1 korisnici na 5G mreži 24% vremena u odnosu na 19% kod Yettel i mts. Zar n28 ne bi trebalo da da rezultat koji je baš suprotan - da A1 korisnici budu najmanje vremena na 5G mreži?

@trealon
Nema nikakve veze, eto sad svi yettel korisnici po podrumima zive. Da im korisnici nisu ko i glasaci pokojnici pa iz groba slabiji medijan izvlace dok A1 korisnici su svi naseljeni i ne mrdaju od bazne stanice. Tako da apsolutno nema nikakvog smisla porediti. A1 ima najbrzu prosečnu mrezu sto se yettel i mts vuku je njihov problem a ne to da su u podrumima dok su A1 korisnici na baznoj stanici.

@Novatech
Ako vidiš na toj mapi signala ima samo u Niskoj banji. To sto vidis te dve tacke su verovatno od korisnika sto im je zapucalo od Niške Banje dok GPS je ucitao verovatno 5G signal ali nije skontao da je izgubio jos 5G. Tako da ako nemas više tački nego jednu verovatno nema signala. U tom rejonu

Da bi medijana kod A1 bila 208 Mbps, to znači da je polovina svih njihovih testova (4G + 5G) prebacila tu cifru. To je moguće samo ako ogroman broj testova dolazi sa n78 (3.5 GHz) koji redovno "baca" 500–1100 Mbps. Ti ekstremni 5G rezultati brutalno "čiste" sve sporije 4G rezultate i guraju medijanu visoko iznad 200 Mbps.

Kod Yettela je medijana 138 Mbps. To je "prirodniji" rezultat za mrežu koja se oslanja na n28 (700 MHz). Na 700 MHz retko će se videti 600 Mbps, ali će se često videti stabilnih 150–200 Mbps tamo gde 4G jedva diše.

Podatak da A1 korisnici provode 24% vremena na 5G, a Yettel 19% je dokaz da n28 kod Yettela u tom trenutku nije dostigao pun potencijal u navedenoj statistici (najverovatnije zbog samih uređaja koji ne podržavaju 5G, uzmimo u tu kalkulaciju i probleme sa Samsung telefonima), ali da "radi posao" tamo gde je bitno.

Možda malo zvučim konfuzno, izgubih se u svim ovim podacima 😄 Ali statistika zna da bude “vrlo rastegljiva”.

Poslednja izmena:
Ma jasno ali A1 verovatno ima poprilično rasterećenje na mestima gde ima 5G plus verovatno dosta mesta ima jake 4G kpacitete. Plus A1 ima 4CC ako ne sad i 5CC na dosta mesta. A cini mi se da ookla uzima samo flagship uređaje u prosek. Znaci ako smo mi sa nekim osrednjim sporijim telefonima nas i ne gleda. I tako se dodje do te brzine. Jer Yettel mozda je dobar za sve korisnike. Dok A1 dovoljno da ima bolji rezultat na flagshipima i mts i yettel ostadose u prasini ako nemaju high end podršku uređaja. Odnosno dobre brzine na njima

Na 700 MHz retko će se videti 600 Mbps, ali će se često videti stabilnih 150–200 Mbps tamo gde 4G jedva diše.
n28 (700 Mhz) na 10Mhz širine kanala koja je dodeljena kod nas ne da nikad neće videti 600 Mbps, nego nikad neće videti ni 150-200 Mbps. U realnim uslovima, na n28 je 50-100 Mbps je dobar rezultat. Agregacija B1+B3+B7 na 4G će davati neuporedivo veću brzinu nego n28 na 5G u uslovima slične jačine signala.

Ne menja stvar puno. To je i dalje zbirna brzina bez 5G 700 Mhz kod A1, delu spektra gde se nalazi najveci broj 5G korisnika kod drugih provajdera.

5G n28 (700 MHz) podiže "pod": Pošto medijana obuhvata sve, npr. Yettelov skok od +160% direktno pokazuje da je njihova implementacija 5G na 700 MHz masovno povukla prosečnog korisnika naviše. Zašto? Zato što 700 MHz dopire tamo gde 4G na visokim frekvencijama i 5G na 3.5 GHz ne mogu. Ti "loši" testovi iz zatvorenih prostora, koji su ranije obarali medijanu na 4G, sada postaju solidni 5G testovi...
Potvrdjujem. U Republici Srpskoj (na mojoj (nebitno kojoj) lokaciji) imam Yettel 5G (700mhz) kojeg koristim i na telefonu, a i kao Yettel kucni net sa STB TV. Ostala 2 provajdera su 4G sklon klizanju u roming.

IMG_0987.jpeg

Yettel baš agresivno postavlja bazne stanice u Aranđelovcu. Danas u tržnom centru Ara Plaza. Pretpostavljam 5G.

@DGoran
U pravu si ali možda ima i do toga što je A1 u romingu. Dešavalo se meni da imam u istom telefonu našu karticu koja je u romingu i stranu i obe se kače na istu mrežu. Ova stana ludačke brzine, a naša jedva radi. Kao da nam ne daju u romingu jače brzine uvek, da bismo manje potrošili
Možda je do paketa koji se koristi, jedna od teorija.
Dva različita uređaja na 4G u tabletu Orange kartica na matičnoj mrežu, u telefonu naša Yettel. Uvek mi je Yettel izvlačio istu brzinu kao Orange čak i on kada je u EU romingu.
Drugi telefon u njemu Mtel Austrija na 5G sličan rezultat na Bouygues mreži.

Prilozi

• Screenshot_20260326_140559_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    Screenshot_20260326_140559_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
    48.5 KB · Pregleda: 51
  • IMG_20260326_141420.jpg
    IMG_20260326_141420.jpg
    216.8 KB · Pregleda: 41
  • IMG-957c6e4bc75d4c472d75ac918d2091f1-V.jpg
    IMG-957c6e4bc75d4c472d75ac918d2091f1-V.jpg
    75.5 KB · Pregleda: 42
n28 (700 Mhz) na 10Mhz širine kanala koja je dodeljena kod nas ne da nikad neće videti 600 Mbps, nego nikad neće videti ni 150-200 Mbps. U realnim uslovima, na n28 je 50-100 Mbps je dobar rezultat. Agregacija B1+B3+B7 na 4G će davati neuporedivo veću brzinu nego n28 na 5G u uslovima slične jačine signala.
I koje sad realno recimo mozemo ocekivati brzine po selima? Montirali su jos pre neki dan, medjutim izgleda da nije jos pusten u rad.IMG_2801.jpeg

Vrti airplane mode dok ti ne uzme b28 za primarni band, uradi speedtest i toliko ce odprilike biti i sa n28

Probao sam ali nece. Negde u periodu od 21:00 do 21:05 mi se upali 5g, pa nestane. Samo me zanima neko ko je iz sela ko ima taj low band 700mhz koje brzine sad moze ocekivati.

Ako bazna ima samo b28/n28 i b20, kad nema opterecenja moze to ici i preko 50, al ako pokriva vecu teritoriju i broj stanovnka realnost je bliza 10-20 Agregacija b20 i n28 bi sigurno bila od koristi ali je jako nepredvidiva, negde radi, al na vecini lokacija ipak ne (bar za sad). Ako su ukljucene i ostale frekvencije (b1, b3, b7) moze to da radi 200-300+ mbps. Cak i prilikom malo jaceg opterecenja bi to radilo iznad 100. To je moje iskustvo sa Yettel-om.

Evo meni na pixelu, yetel mreza pustili 5G
Pancevo u pitanju, brzine kao na 4G hahaha
Aktiviraj Speed booster ako nisi, pa testiraj brzinu.
Nisu mi jasni sa tim ograničenima u brzini. Jer ih ja npr. nemam. 😅
Mobile M 2026.

Da, u Svrljigu. Iznenadili su me brojkama, nikad nisam uspeo da izvučem više od 80mb na otvorenom

Nazad
Vrh Dno