Po pravilu nisam opanjkavač Epla, ali nisam ni zagriženi ljubitelj. I dalje čekam da naprave naslednika onom malcu od 11 inča koji nema pravu alternativu ni po tastaturi ni po portabilnosti (Macbook 12 mu nije ni do kolena). Mom je baš skoro potpuno otišla baterija i mislim se da li da mu kupujem novu pošto sad već 4GB rama gubi svaki smisao. I dalje čekam dan kada za kršten window management i lakše korišćenje neću morati da instaliram 10 besplatnih programčića s GitHub-a, itd. Verovatno neću uzimati Neo, ali sam u stanju da prepoznam da su dobru stvar uradili.
Mislim da treba da se revidira šta je „obično korišćenje” a šta nije. Realno, kome treba da radi profesionalnu foto i video produkciju, da pokreće lokalne modele ili ga interesuje težak gejming, naravno da Neo nije za njih, i oni već znaju da nije. A to je tako mali deo ukupnog tržišta za pojedinačne kupce da bih to svrstao u specijalističke namene. Međutim, deluje mi da sada sve više i ova sredina između osnovnog i specijalističkog segmenta potpada pod taj „obični” deo jer su stvari dovoljno dobre da sve to šlljaka?
Gledam sebe, meni laptop sada već star mislim 3-4 godine i dalje završava posao za sve potrebe osim gejminga, a ima 16GB rama (od toga oko 13GB dostupno sistemu, 2GB dodeljeno grafici), i AMD Ryzen 5600H koji voli da posrče poprilično struje. Lenovo Yoga je skroz metalan, ima stakleni klik trackpad, mat ekran visoke rezolucije sa 100% sRGB pokrivenosti, cela tri porta, i nov je koštao solidno para ali sam ga ja tada uzeo za otprilike kolko će Neo kod nas koštati, znači cca. 650€ ako se ne varam.
Kod kompajlira dovoljno brzo, pokreće GIMP da mogu familiji da uradim pokoji edit, korektan je i za kodiranje, gledanje videa, kucanje i pregledanje stranica, čitanje dokumenata, pisanje radova u LaTeX-u, itd. Fino se snalazi i pri obradi skeniranih dokumenata tipa ScanTailor/OCR, i uglavnom sve od navedenog (na Linuksu) može još uvek da radi istovremeno u određenoj meri, uz aktivan Slack, Zoom, Meet, Viber, Telegram, i sl. SWAP na njemu ni ne koristim, mada bi verovatno trebalo. Jeste da je sve to sad matoro, ali radi dovoljno brzo da nemam osećaj da išta dotrajava, usporava, itd.
Moja upotreba nije uopšte spektakularna, ali je za većinu mog okruženja naučna fantastika, jer oni ne koriste ni pola toga za šta ga ja koristim. Ako je meni kao „ne-baš-običnom” korisniku za sve dovoljna stara mašina, a
Neo je pritom brži, pogotovo u single-core koji će većina najviše i gaziti, ima bolji ekran, sličnu a verovatno i bolju završnu obradu, 3-4x bolju energetsku efikasnost, mislim da je ovo pun pogodak za sve obične korisnike, i za još dosta ljudi preko toga. I meni bi verovatno radilo posao. Ne ipak pokrećemo svi ovde kompleksne simulacije svaki dan.
Imam PC za gejming koji naravno sve ovo i više radi brže, bolje, itd. ali ni to nije praktično gledano 10x brže od ovog laptopa. Kome treba prateći uređaj, a ne jedini uređaj i sredstvo za sve što treba da radi, po meni to ne opravdava visoke cene koje se traže za laptopove sa kojekakvim Copilot™ dugmadima i na silu nakalemljenim AI funkcijama u Win 11. A Epl je sad udario na taj neki segment gde je Win ponuda uglavnom bila razočaravajuća, a donosi realne benefite, jer svako ko koristi laptop gleda u taj ekran, pipka tu tastaturu i trekped, želi da ne misli o bateriji, itd.