Ne znam koliko je u pravu moj custom GPT za AI i research scenu, jer sam ja pre nekih 6-7 meseci pokretao DeepSeek kvantove na RTX 5090, katastrofa je išlo, non stop štucanje pri najkraćim promptovima. Jeftinije mi je da plaćam tri glavna LLM nego račune za struju uz loše iskustvo.
Možda se u međuvremenu promenilo, kako sugeriše ovaj GPT.
"Ево како бих ја то сумирао корисно и без „купи 4× 5090” приче.
За кућно тестирање локалног LLM-а ти у пракси требају 3 ствари: 1) GPU са довољно VRAM-а, 2) runtime/program за локално покретање, 3) модел који реално стаје у ту меморију. Најлакши пут је
LM Studio ако хоћеш GUI и што мање петљања, или
Ollama ако хоћеш једноставан CLI/API. Оба могу локално; LM Studio ради и потпуно offline и може да служи локални API, а Ollama је баш прављен за покретање модела на локалној машини. Ако хоћеш највише контроле над GGUF моделима и квантима, онда
llama.cpp. Qwen-ов званични repo чак експлицитно наводи локални рад преко
llama.cpp, Ollama и LM Studio. (
LM Studio)
Прва важна ствар:
Gemini није локални/offline избор у овом контексту, то је API/cloud линија. Ако хоћеш стварно локално, гледај
Gemma 3 и
Qwen3 / Qwen3.5. Исто тако,
Qwen-MT јесте веома занимљив за превођење, али је у пракси позициониран као translation сервис/API (qwen-mt-lite / flash / plus), а не као класичан „скини weights и терај код куће” модел. (
Google AI for Developers)
Шта највише утиче на брзину, по реду важности за кућни LLM:
1) VRAM количина – ако модел не стане, све друго пада у воду.
2) Memory bandwidth – код генерисања токена LLM inference врло често удара у bandwidth/меморијски зид, не у „сирову математику”.
3) Квантизација – 4-bit/8-bit често прави већу разлику од самог преласка са једне средње карте на другу.
4) CUDA/SM/Tensor ресурси – битни су, али код једнокорисничког чета/превођења обично долазе после VRAM-а и bandwidth-а. Hugging Face баш наводи да KV cache и његово поновно читање постају озбиљан memory-bandwidth bottleneck у ауторегресивном декодирању. (
huggingface.co)
На картицама које помињеш, ја бих грубо овако гледао:
- 8 GB VRAM: довољно за 4B, понекад 8B у 4-bit, али са мање простора за дужи контекст и мање комфора.
- 12 GB VRAM: лепо за 8B, често употребљиво за 12B/14B у 4-bit, али без много резерве.
- 16 GB VRAM: ово је реални sweet spot за кућни AI, јер отвара много више простора за 12B/14B и нормалнији рад.
Google за Gemma 3 наводи приближно: 4B Q4_0 ≈ 3.4 GB, 12B Q4_0 ≈ 8.7 GB, 27B Q4_0 ≈ 21 GB, и то без додатне меморије за prompt/KV cache и сам софтвер. То је одличан оријентир и за друге dense моделе сличне величине. (Google AI for Developers)
Из тога следи и најважнији практичан закључак:
за локални AI је често боља 16GB карта него бржа 12GB карта. Зато бих за куповину пре гледао
RTX 4060 Ti 16GB или
RTX 5060 Ti 16GB него
RTX 4070/5070 12GB, ако ти је примарни циљ локални LLM, а не gaming.
С друге стране, ако већ имаш
4070 или
5070, наравно да су употребљиве — само знај да ће те пре ограничити
12 GB VRAM него „снага чипа”. NVIDIA наводи да
RTX 5070 има
12 GB GDDR7,
6144 CUDA језгара и
672 GB/s bandwidth, док
RTX 4070 има
12 GB,
5888 CUDA језгара и
504 GB/s bandwidth; 5070 је дакле осетно јача као inference карта, али је и даље 12GB класа. За 5060 family NVIDIA наводи
8 GB за 5060 и
16/8 GB за 5060 Ti, уз до
448 GB/s bandwidth код те породице. (
NVIDIA)
Што се модела тиче, ја бих то пресекао овако:
- За локално превођење/мултијезичност прво бих пробао Qwen, јер Qwen3 званично истиче 100+ језика/дијалеката и јаке multilingual/translation способности, а има и леп dense распон: 4B, 8B, 14B, 32B.
- Gemma 3 је такође одличан избор, посебно јер има 4B, 12B, 27B и Google даје лепе меморијске процене + QAT checkpoint-ове.
- Qwen-MT бих гледао само ако ти је cloud/API прихватљив, јер је то баш translation-специјализован модел, са 92 језика и стварима попут terminology intervention, domain prompting и translation memory.
- Gemini у овој причи прескочи ако ти је услов „локално”. (GitHub)
Моја практична препорука по величини:
- 4B: за 8GB карте, проба/тест/лакши превод.
- 8B: најбољи улазни ниво за озбиљније локално превођење.
- 12B/14B: најбоља зона ако имаш 12–16GB VRAM.
- 27B/32B: за 12–16GB gaming карте није баш „кућни sweet spot”; може уз агресиван quant + offload, али брзина падне и искуство буде осредње. (Google AI for Developers)
Оптимизације које стварно вреде:
1) Quantization – ово је највећи добитак. За кућну употребу бих прво гледао
Q4_K_M / 4-bit; 8-bit ако ти је квалитет битнији од меморије. Ollama баш каже да quantization омогућава бржи рад, мању потрошњу меморије и покретање на скромнијем хардверу; bitsandbytes наводи да 8-bit преполовљава memory usage. (
docs.ollama.com)
2) Batch size tuning – вреди ако радиш batch translation многих сегмената или више захтева одједном. За интерактиван chat/превођење „један текст → један одговор”, немој јурити велики batch; правило палца из HF документације је: ако си latency-constrained,
не batch-уј, него мери на свом workload-у. Batch повећава throughput, али и VRAM притисак, а често и latency. (
huggingface.co)
3) FlashAttention – да, корисно је; идеја му је да смањи memory bottleneck у attention-у. Али за кућну машину то није прва полуга око које бих градио куповину. Ако runtime то већ интегрише (нпр. vLLM/TGI/неки PyTorch путеви), супер; ако не, и даље ћеш више добити правим избором модела/VRAM-а/quant-а. vLLM га експлицитно подржава. (
huggingface.co)
4) max-autotune GEMM – ово бих ставио у категорију „леп бонус, не основа куповине”. PyTorch тренутно има праг типа
68 SM за тај mode; самим тим то није нешто око чега бих бирао карту у рангу 4060/4070/5060/5070. За ту класу картица много је важније да модел стане лепо у VRAM и да runtime/quant буду добри. (
GitHub)
Да скратим:
Најмање главобоље: Windows +
LM Studio или
Ollama +
RTX 5060 Ti 16GB / 4060 Ti 16GB +
Qwen3 8B или
Gemma 3 12B у 4-bit.
Ако већ имаш
4070/5070, користи то без проблема — само рачунај да је
12GB лимит модела, не „GPU снага”.
За чисто локално превођење, мени је најлогичнији старт
Qwen3 8B, па онда
Qwen3 14B ако имаш 16GB и желиш бољи квалитет.
32B бих у овој класи GPU-а прескочио осим ако свесно прихваташ offload и спорији рад.
Одговор сам саставио као практичан, anti-hype резиме са фокусом на локалну употребљивост."