Šta je novo?

Samsung Galaxy S25

Ne radi ćatalica kako sam se prebacio na 25-icu. A na kinezu mi radilo?! Malo mi fale oni skačući kružići dok je prepiska u toku. Mislim da je kod gospođe u početku radilo, običan 25, uzet pre godinu dana u A1, a da je u nekom momentu u međuvremenu prestalo da radi.

Ne radi već 6 meseci ni na jednoj našoj mreži i ni na jednom telefonu. Google je koristio svoje servere da bi pružao usluga RCS a onda je krajem prošlog leta na određenim tržištima to prestao da čini i prebacio stvar na operatere koje baš briga za RCS i tako mi više nemamo ovu uslugu....

RCS ne radi već pola godine, ako ne i duže. U pitanju su određeni googl-ovi protokoli koje operatori ne prilagođavaju, jer i nemaju interes to da rade.

Što se tiče blokada reklama, dovoljno je uneti kao na slici i nema reklama u pretraživaču.

Prilozi

• AISelect_20260319_183849_Samsung capture.jpg
    AISelect_20260319_183849_Samsung capture.jpg
    65.7 KB · Pregleda: 59
Niko nije razumeo moj post. Ne radi se o reklamama trece strane vec o reklamama u sistemu kojih vec ima u one ui sistemu a kod "kineza" jos vise ali se za sada to moze obrisati, blokirati itd. Samsung polako ukida opcije za sistemske promene pa ce uskoro biti ono sto ti ubace na telefon ne mozes brisati menjati itd. google najavljuje blokiranje instaliranja aplikacija van play stora t.j. moze se instalirati samo sto oni dozvole, jednom recju dobicemo isranije od nasih uredjaja i to sve sa univerzalnim opravdanjem "za vasu bezbednost".

Niko nije razumeo moj post. Ne radi se o reklamama trece strane vec o reklamama u sistemu kojih vec ima u one ui sistemu a kod "kineza" jos vise ali se za sada to moze obrisati, blokirati itd. Samsung polako ukida opcije za sistemske promene pa ce uskoro biti ono sto ti ubace na telefon ne mozes brisati menjati itd. google najavljuje blokiranje instaliranja aplikacija van play stora t.j. moze se instalirati samo sto oni dozvole, jednom recju dobicemo isranije od nasih uredjaja i to sve sa univerzalnim opravdanjem "za vasu bezbednost".
Mozda sam 'pust u glavi', ali kakve to vec reklame imamo u oneui sistemu?

Mozda sam 'pust u glavi', ali kakve to vec reklame imamo u oneui sistemu?
Reklame u Galaxy prodavnici, za sada su vezane za ponudu Galaxy prodavnice i aplikacija takodje za sada ima opcija da se iskljuce medjutim i tada jednom dnevno izlazi obavestenje t.j. ponuda da li zelite ili ne reklamu. Kao sto rekoh to je lagano kuvanje zabe. Svaka aplikacija koja dolazi preinstalirana u sistemu a nije kljucna za nesmetan rad istog je reklama(bloatwear), vecinu njih prosecan korisnik ne moze kompletno obrisati vec samo onemoguciti. Primer, facebook, google books, google tv itd. su aplikacije koje su ubacene u sam sistem i obican korisnik ih ne moze jednostavno obrisati ako to zeli vec samo onemoguciti sto nema nikakvog pravog efekta. Ukinuli su brisanje kesa i ostalih opcija iz bootloadera, ukinuce i adb kontrolu(za sada jos radi) i ostale alate da radim sa MOJIM uredjajem sta hocu jer je MOJ(dao sam puste pare). Ono sto je bila ogromna prednost androida nad ios bice ukinuto i onda cemo svi mi biti unajmitelji uredjaja(kao ishipovi) za mnooogooo para i da to ce kao i sve ostalo(razne kontrole) pravdati nasom bezbednoscu, kao oni se mnogo sekiraju za nasu bezbednost.

To sto je u prodavnici nije u samom sistemu, a i ne bih to smatrao reklamama, vise su preporuke za igre/aplikacije koje sama prodavnica nudi. Isto kao kad udjes u Maxi i na pola radnje stoji tabla da imas 5 kila keksa za 100 din, ali ti ta tabla uopste ne smeta jer si velik momak i keks ne jedes, pa tako i u Galaxy Store ne vidis ono sto te ne interesuje. Isto tako, sve preinstalirane aplikacije se mogu obrisati, samo je potrebno znati kako. Ni to ne bih bas smatrao reklamama, proizvodjac samo ima svoje preporuke kako sta koristiti. Moglo bi i tu real life primera da se navede bezbroj, no dobro, shvatas poentu.

Reklamom bih smatrao da kad udjem u stock weather aplikaciju mi iskoci Temu i nudi tablet za 99 dinala.

Ja jedino da nacrtam pa da strucnjaci shvate o cemu se radi pa i tada je diskutabilno.
Kako nije reklama preinstalirana aplikacija(namecu ti recimo google photos(tesko njesra) iako imas samsung galeriju) koju ne mozes regularnim putem obrisati vec trebas biti strucnjak za IT. da bi je obrisao i to za sada dok jos moze. Sustina je da vrlo brzo necemo imati ni jedan alat a ni dozvole da sklanjamo nezeljeni sadrzaj iz NASIH uredjaja. Nece raditi dns! nece raditi adb! Nece raditi nista sto moze osloboditi NAS uredjaj a onda ce se reklame povampiriti pa ces cekati 30 sekundi reklama sa temu-a i tableta za 99din( i dzaba ti dns adguard i ostale kerefeke) pre pozivanja nekog broja a za neku drugu operaciju imaces vremena i za kafu dok cekas zavrsetak reklame. Ja vam kazem sta ce biti "a vi kako te" i niko ne dize glas protiv toga u svetu IT-a. "Zivi bili pa videli"

Šta u ovom trenutku, ti lično, planiraš da uradiš tim povodom i da sprečimo situacije koju najavljuješ? Možda možemo da te podržimo i uradimo isto. Ukoliko nastavljaš samo da pišeš o tome, bez konkretne akcije, mislim da ćemo i dalje biti na strani "dok se ne desi, nema problema".

BTW ovaj telefon posedujem od septembra i nijednom nisam otvorio Galaxy store. Verovatno Mi zato ne iskaču preporuke.

To sto je u prodavnici nije u samom sistemu, a i ne bih to smatrao reklamama, vise su preporuke za igre/aplikacije koje sama prodavnica nudi. Isto kao kad udjes u Maxi i na pola radnje stoji tabla da imas 5 kila keksa za 100 din, ali ti ta tabla uopste ne smeta jer si velik momak i keks ne jedes, pa tako i u Galaxy Store ne vidis ono sto te ne interesuje. Isto tako, sve preinstalirane aplikacije se mogu obrisati, samo je potrebno znati kako. Ni to ne bih bas smatrao reklamama, proizvodjac samo ima svoje preporuke kako sta koristiti. Moglo bi i tu real life primera da se navede bezbroj, no dobro, shvatas poentu.

Reklamom bih smatrao da kad udjem u stock weather aplikaciju mi iskoci Temu i nudi tablet za 99 dinala.
A sta je preporuka nego reklama? U maxi mogu da stave table sa golim cicama(sto ne bi bilo lose 😏) ali maxi nije moj i ja imam izbor da odem u drugu prodavnicu gde nema tih tabli. Poenta je da za 1500e mojih para imam izbor sta hocu a sta necu u mom uredjaju. Nek stave recimo 1500e sa reklamam a 2000e bez reklama pa ko voli nek izvoli.
Nije poenta galaxy store(stavio sam kao banalni primer) vec to da nas takvim "preporukama" zatupljuju da kad dodje do pravih reklama bice ista bezosecajna reakcija tipa pa *** sta sad.

Šta u ovom trenutku, ti lično, planiraš da uradiš tim povodom i da sprečimo situacije koju najavljuješ? Možda možemo da te podržimo i uradimo isto. Ukoliko nastavljaš samo da pišeš o tome, bez konkretne akcije, mislim da ćemo i dalje biti na strani "dok se ne desi, nema problema".

BTW ovaj telefon posedujem od septembra i nijednom nisam otvorio Galaxy store. Verovatno Mi zato ne iskaču preporuke.
Ja sam samo malo napredniji korisnik koji ume i za sada moze da se bori sa tim "preporukama" i ostalim sr..jima koje nam serviraju i ne mogu nista osim da bar ovde nekog uputim u situaciju koja ce doci. Sta ces recimo kada zatvore(google) sistem pa imas samo opciju google store-a gde ces morati da odgledas reklamu pre instaliranja bilo koje aplikacije? Situaciju mogu promeniti samo recezenti(ali nece jer su potplaceni i dobijaju za dz telefone) i developeri trece strane i donekle korisnici ali znamo da nas niko ne "ono" ni za crvljivu sljivu.

Dakle, razgovaramo o hipotetičkoj situaciji, i trebalo bi sada da razmišljamo o tome šta ćemo da radimo, ukoliko se ista desi, jer ti o tome pišeš na internet forumu, a povodom toga ne preduzimaš nikakav drugi korak, jer si napredan korisnik, koji se za sada uspešno bori sa problemima, koje većina nas ovde zapravo ne vidi kao problem ili ih uopšte nema, pa nema pojma o čemu pišeš?

Nezgodna situacija. Ne znam kako da postupim.

Pa upravo na to i racunaju da vecina VAS ne vidi problem i ne ume da ga prepozna jer niste napredni korisnici i nemate pojma o cemu pisem zato i pisem da bi imali bar malo pojma. Kada budes cekao da se "preporuka" zavrsi da bi obavio i najprostiju operaciju na telefonu onda ce biti kasno.

Ne zaboravi da sve sto pises, pišeš na IT forumu gde vecina ljudi koja dolazi jeste IT potkovana i dosta toga moze da uradi sama, ili bar da istrazi kako nesto uraditi.

Ne vidim samo, kad vec kazes ono, 'Maxi nije moj, odem u drugu radnju', koji to proizvodjac telefona nema preinstalirane aplikacije, koji to nema preporuke u svojim Store aplikacijama. I kako smo dosli do toga da je baner za neku igricu zapravo smatran reklamom... Ali neka, nek si ti nama objasnio, ne moze da skodi svakako, sto bi pokojni Lane rekao..

Po komentarima i pitanjima koji se ovde pisu tesko da je i 10% clanova prislo IT-ju a kamo li da imaju bar malo znanja o tehnici. Ali kako god ionako ce moderatori obrisati sve komentare jer bar jedan moderator ovde dokazano nema pojma o telefonima nista vise od par osnovnih funkcija na telefonu a ipak je moderator. ZIvi bili.

Poslednja izmena:
Da li jos neko ima ozbiljan standby drain na S25 seriji posle promene CSC-a na telefonu koji je kupljen ovde? Ja sam juce tek shvatio da vracanjem na originalni EUY standby drain prestaje. Sad me to nervira pa me zanima da li neki drugi CSC osim ILO ima istih problema kod nas. Ne bih da izgubim snimanje razgovora...

@samurai1974 mislim da te razumem, i to sto pricas nije neka fikcija, neki su to vec pokusali...npr na Xiaomi jedno vreme nisi mogao da promenis ringtone dok ne odgledas reklamu. Na Viberu je bilo da kad prekines poziv pusti ti reklamu i ne mozes da kliknes X par sekundi. Ne znam da li su te stvari sad "popravljenje"/promenjene, ali je cinjenica da su postojale i lako mogu ponovo da postoje.
Sustina jeste da se Android sve vise zakljucava, da gubimo kontrolu nad svojim uredjajima, ali je cinjenica da ovo nije tema za to koliko god se mi slagali ili ne. Otvori temu i verujem da ce se ljudi odazvati diskusiji.

Da li jos neko ima ozbiljan standby drain na S25 seriji posle promene CSC-a na telefonu koji je kupljen ovde? Ja sam juce tek shvatio da vracanjem na originalni EUY standby drain prestaje. Sad me to nervira pa me zanima da li neki drugi CSC osim ILO ima istih problema kod nas. Ne bih da izgubim snimanje razgovora...
Pa probaj Indiju , Tajland ili Egipat ako je snimanje razgovora pod moranje. ILO ( Izrael ) iz razumljivih aktuelnih razloga verovatno drži neke pozadinske servise aktivnim 😎.

Po komentarima i pitanjima koji se ovde pisu tesko da je i 10% clanova prislo IT-ju a kamo li da imaju bar malo znanja o tehnici. Ali kako god ionako ce moderatori obrisati sve komentare jer bar jedan moderator ovde dokazano nema pojma o telefonima nista vise od par osnovnih funkcija na telefonu a ipak je moderator. ZIvi bili.

Kako je ovo direktno upućeno meni, neću brisati, već konstatovati da imaš veće predrasude nego što sam mislio čitajući prethodne poruke. Ne sećam se da sam negde napisao da to što tvrdiš za budućnost, nije tačno, ali sam siguran da sam te pitao šta ćeš sada da uradiš po tom pitanju. Ne uspevam da nadjem tvoj odgovor, pa kad već ne radimo ništa, biram da se bar ne stresiram oko toga.

Neka ostane beleška, prvi Android mi je bio i7500, 2009. godina, menjali smo software na sedmičnom nivou, ovde, na forumu, provaljivali kako radi Odin, šta sme, šta ne sme, flashovali kuvane romove i nekim danima provodili sate bez telefona, dok ne proradi. Valjda sa godinama shvatimo da ima zabavnijih hobija.

Podsetio si me na jednu gospodju, 60+ godina, sa kojom sam razgovarao pre neki dan, sprema se za apokalipsu. Zapravo se ne sprema, već samo priča o tome. Imamo ove vrlo konkretne apokaliptičare i sa njima uredno sarađujemo. Gospođu jedva ubedih da ne mogu da joj pomognem.

Kako je ovo direktno upućeno meni, neću brisati, već konstatovati da imaš veće predrasude nego što sam mislio čitajući prethodne poruke. Ne sećam se da sam negde napisao da to što tvrdiš za budućnost, nije tačno, ali sam siguran da sam te pitao šta ćeš sada da uradiš po tom pitanju. Ne uspevam da nadjem tvoj odgovor, pa kad već ne radimo ništa, biram da se bar ne stresiram oko toga.

Neka ostane beleška, prvi Android mi je bio i7500, 2009. godina, menjali smo software na sedmičnom nivou, ovde, na forumu, provaljivali kako radi Odin, šta sme, šta ne sme, flashovali kuvane romove i nekim danima provodili sate bez telefona, dok ne proradi. Valjda sa godinama shvatimo da ima zabavnijih hobija.

Podsetio si me na jednu gospodju, 60+ godina, sa kojom sam razgovarao pre neki dan, sprema se za apokalipsu. Zapravo se ne sprema, već samo priča o tome. Imamo ove vrlo konkretne apokaliptičare i sa njima uredno sarađujemo. Gospođu jedva ubedih da ne mogu da joj pomognem.
Uopste nisam mislio na tebe pa se ovom prilikom izvinjavam.

• Like
Reagovanja: PJ

Secam se moje babe, imao sam mozda 7-8 godina, izasla zena u dvoriste pored kuce i ceka smak sveta, jer ovi bili pricali na dnevniku kako ce nesto da se desi, i moguce je da ce planeta da "rokne". Ono kada sam bio mali nisam bio uplasen, ali me je ekstra bilo zanimljivo taj deo, a sada kada procitah ovaj post tvoji i setih se te situacije, smejem se kao lud 🤦‍♂️ 😅 😅

Pa probaj Indiju , Tajland ili Egipat ako je snimanje razgovora pod moranje. ILO ( Izrael ) iz razumljivih aktuelnih razloga verovatno drži neke pozadinske servise aktivnim 😎.
Pre bih neki evropski, moguce da ovi azijski menjaju neke frekvencije i kanale pa zato imaju pojacan drain. Ranije je bio SEK za Ukrajinu, sada ga vise nema u podrzanim. Nista, stavio sam INS pa cemo da vidimo...

Upravo to je rešenje. Nije ni Samsnug tvoj kao što nije ni Maxi, promeni brend/prodavnicu.
Naravno da samsung nije moj ali je MOJ uredjaj koji sam platio kao sto bi bio bilo koji uredjaj bilo kog drugog proizvodjaca. Ali kako god nisam ni sumnjao da ce vrlo mali broj videti i uvideti o cemu sam pisao.

I tvoje su stvari koje kupiš u Maxi, a na omotu čipsa od ambalaže može biti reklama za njihov drugi proizvod štapiće.

Dobro je, dobili smo nesto da ne idemo u pravcu jabuke

Nazad
Vrh Dno