Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Pipavo, ali izgleda da nije probirljiv za NAND, što je super, jer ne može sa svim Apple modelima na ovaj način, samo da se odlemi stari i zalemi veći.
Cenim da je u pitanju podrška koja postoji u okviru čipleta, jer za konkretan postoji telefon sa 1tb, pitanje da li bi 2tb NAND šljakao.

2TB je nesto siri 🙂 ali kinezi su uspevali da stave na 16 pro 😀

Da bas sok zalemljeno 256GB SSD i memorija zalemljena 8GB!

Ram nije zalemljen… ram je u cipu…

1773829704316.png
Svakako nije stavka koja predstavlja problem. Apple brine o zastiti zivotne sredine... 💩

Pogledajte prilog 532284
Svakako nije stavka koja predstavlja problem. Apple brine o zastiti zivotne sredine... 💩

Nema veze sa time, već sa nekim nesuglasicama sa regulatorima iz EU, a mi kao malo tržište opet ispštamo... Meni će takođe za ne malo para stići MacBook Pro M5 Max - bez punjača. Doduše u mom slučaju isporuka i ide u EU...

Pocetkom jula sam u NS, ako neko hoce 512Gb model za 700e, nek se javi. Moze se odmah uzeti i Apple care.

mogli bi da se vidimo kada dodjes 🙂 mislim ne treba mi ovo, nego ovako 🙂

Pogledajte prilog 532284
A realno sad, ako je USB-C, i ne treba više ništa da daju. Ni oni ni bilo ko drugi, ni uz laptopove ni u uz tablete i telefone. Sam punjač i nekako, mada i njih imam 4-5 komada po kući (≥45W). Ali kablova sam nakupio uz svaku aliexpress glupost, mogu sa 12. sprata da se spustim kad ih zavežem.

Em baterija traje toliko da neće biti dugo na punjaču, em ljudi iz praktičnih razloga kupuju 300W GaN cigle da pune 6 uređaja istovremeno, a tako nešto sigurno neće dolaziti kao standard

A realno sad, ako je USB-C, i ne treba više ništa da daju. Ni oni ni bilo ko drugi, ni uz laptopove ni u uz tablete i telefone. Sam punjač i nekako, mada i njih imam 4-5 komada po kući (≥45W). Ali kablova sam nakupio uz svaku aliexpress glupost, mogu sa 12. sprata da se spustim kad ih zavežem.

Em baterija traje toliko da neće biti dugo na punjaču, em ljudi iz praktičnih razloga kupuju 300W GaN cigle da pune 6 uređaja istovremeno, a tako nešto sigurno neće dolaziti kao standard

Što se tiče MacBook Neo on je u Americi dosta jeftiniji nego u Evropi i dolazi sa punjačem.

Ipak se jači MacBook-ovi pune standardno na 96w, a bolji modeli i do 140w... Ja po kući imam više 67w adaptera, a 96w samo sa monitora. Ne znam ko je tu u pravu EU ili Apple, ali uz laptop od 3000-4000 eura da ne daju normalan punjač malo je bez veze... Jedino razumem da se inate i jedni i drugi, a ja na putu nemam čime da brzo napunim laptop. Mada imajući u vidu prilike u svetu to im nije trenutno najveći problem 🙂

Nije ni na telefonu.
Razlika je u tome što macOS koristi brutalan „Swap” sistem. Kada Mac potroši tih 8 GB RAM-a, on počinje da koristi brzi SSD kao privremenu radnu memoriju. Pa zahvaljujući dubokoj optimizaciji sistema, to se u radu oseti daleko manje nego na prosečnom Windows laptopu koji krene da „štuca” čim ostane bez slobodnog RAM-a.

Takođe, bitan je i sistemski „overhead”. Windows (i Android takođe) je sam po sebi „teži” operativni sistem i često pojede 3–4 GB memorije čim ga upališ. S druge strane, macOS mnogo bolje sabija podatke u RAM-u (iOS takođe ima ARC (Automatic Reference Counting) koji je mnogo štedljiviji prema memoriji) i dinamički ih dodeljuje tamo gde su najpotrebniji, pa izvlači maksimum iz onoga što imaš na raspolaganju.

Da, da, pisao sam i tome par strana unazad. 🙂

Unix i njegovi derivati od kojih svi OS-ovi koji danas postoje, osim Windows-a, vuku poreklo, je neuporedivo bolje koncipiran u startu od Windows-a, i to je činjenica.
Da bi Windows bio jednog dana bolji, moraće da ga napišu od nule, što se nikad neće desiti.

Nazad
Vrh Dno