Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Nepoznato mi ime vidim da sam mu gledao before filmove i Dased & Confused mozda još nešto. Baš gotivni filmovi. Jel ovaj Boyhood beše sniman 10 godina? Dok je mali rastao pa paralelno snimali.
Јесте, сниман је нешто, типа, 10 година (нешто ми се јавља 14 година, не знам да ли сам у праву).
Његов је и овај нови са Итаном Хоуком - Blue Moon, који ми се баш свидео, морам га поновити ускоро. Као и Scanner darkly који није толико упечатљив, али свакако оригиналан, у мору филмова на исти калуп.

Ozbiljno treba da prestanete da komentarišete tuđe doživljaje filmova i ocene. Odgledaš film, preneseš ovde utiske i eventualno oceniš ako smatraš da treba. Niko ne želi da čita beskrajna prepucavanja filmskih znalaca i kritičara.

Jaws 2 je zanimljiv i tokom gledanja se necete smoriti ali nije dobar kao prvi Jaws koji je jedan od najprofitabilnijih filmova.
Zanimljiviji je od filmova o ajkulama, anakondama, krokodilima i ostalim zivuljkama koji se snimaju prethodnih cetvrt veka.
Prvi film iz serijala je zaradio 490 miliona a drugi skoro 190. Blade Runner 2049 je bio neuspesan na blagajnama a zaradio je oko 277 miliona.
Neverovatno koliko se prethodnih decenija stancije filmova pa je Sem Rokvel vec uspeo da igra u 115 filmova serija i nije jedini glumac koji se pojavio u preko 100 filmova.
Semjuel L Dzekson nece dugo biti medju glumcima koji imaju najvise uloga iako se do sada pojavio u 210 filmova.

@psaras
Niko ne želi da čita beskrajna prepucavanja filmskih znalaca i kritičara.
U pravu si ali ponekad je korisno da cujes misljenje vise ljudi o jednom filmu.
Najvaznije je da razmena misljenja prodje bez svadje.
Siguran sam da vecina forumasa u ovoj temi zeli samo da preporuci filmove koji su im se svideli.

Ne, po pravilima nečiji komentar ne treba da bude povod za komentar nego povod za ličnu ocenu filma, može i tog konkretnog.

@psaras

U pravu si ali ponekad je korisno da cujes misljenje vise ljudi o jednom filmu.
Najvaznije je da razmena misljenja prodje bez svadje.
Siguran sam da vecina forumasa u ovoj temi zeli samo da preporuci filmove koji su im se svideli.
Naravno. Na primer: jedan član ishvali neki film, drugi se javi i napiše "gledao sam i ja taj film, moji utisci su potpuno suprotni...", pa obrazloži svoj stav kratkim opisom i eventualno ocenom. Ali to nije bio slučaj ovde.
Preteče me Jakša.

Ali to nije bio slučaj ovde.
Problem je sto ni forumas pre njega nije napisao zbog cega mu se toliko svideo film.
Najbolje je napisati nekoliko recenica o filmu i na taj nacin preporuciti neki dobar film u ovoj temi.
Pre nekoliko meseci je neko napisao da mu je film Planes, Trains and Automobiles bio dosadan a da nije ni objasnio zbog cega mu se nije svideo film koji ljudi cesto gledaju za vreme novogodisnjih praznika. Bilo bi lepo da ljudi u ovoj temi komentarisu iste filmove bez svadje jer je to najbolji nacin da ljudi nadju neki zanimljiv film za koji nisu culi.

Polako dolazimo do poente GLHFDD filma, koji..
kao onomad i Substitute, jednostavno deli publiku.

Na koji nacin je to Verbinski napravio u ovom filmu, pogledajte ga, ocenite...
Ali, po meni, posto smo ipak na IT forumu, a tema filma je bukvalno usko vezana za isti, iznesite ocenu i kratak ili malo duzi komentar.

Mada, za razliku od substitute, ovaj film ce da podeli forum na pola.. jer je forum vecinski muski i manje podlozan plasticnim operacijama,
a uveren sam da soc mreze dop zavisnika sigurno na forumu ima 50/50.
tako da... ako ga i pogledate, moja poruka ka svim narodima ovog sveta glasi:
Good Luck, Have Fun, Don't Die!

@psaras Moje pitanje je bilo sasvim na mestu. Ocena 9/10 znaci upravo to, jedan od najboljih filmova ikada. Posto niko ozbiljan za taj film to ne kaze, a po meni film je daleko ispod proseka, naravno da sam hteo da znam da li se covek sali ili stvarno to misli. A koliko vidim, nije usamljen u tom misljenju. I zaista mi nije jasno gde si ti video bilo kakvo prepucavanje. Obicno pitanje, mozda dobijem odgovor, mozda ne.

@jaksa Prvi post - "Moze jedan ili eventualno dva odgovora na neciji post..."

Ne razumem zasto se nalazis pronadjenim sto ti se film nije svideo.
Osim ako bih bas nagadjao na slepo, tipa... gledas telefon cim otvoris oci (ne zbog koliko je sati) vec zbog soc mreza notifikacija.
I to bi bilo vec rasprava i prepucavane, a ja u tome ne zelim da ucestvujem, i zato ne razumem sta ti smeta moja 9/10 ocena istog filma.
Da sam stavio i 10/10, to je samo moje licno glediste.

Jaoj, nemoj molim te to da radis, da spiniujes. Kao sto rekoh, samo sam postavio najobicnije pitanje. Hoces ili neces da odgovoris, tvoja stvar, ali nemoj molim te da se bavis tim podmetanjima, tipa smeta mi tvoja ocena i sl. Nigde to nisam napisao. Imas sva prava ovog sveta da napises sta zelis, ali bi takodje bilo lepo da obrazlozis na neki nacin tu svoju ocenu.

Pogledah Sinnerse da vidim koliko su merodavne te nominacije i osvojeni oskari i stvarno mi nije jasno koji su to objektovni razlozi da se taj film uopšte pominje u bilo kojoj od važnijih kategorija. Scenario je smešan, nabacano sve i svašta; do prve polovine filma deluje dosta ozbiljno, sa namerom da valjda dublje poveže likove, a onda u drugoj polovini sve to pada u zapećak i ispada da je sve to bilo zarad jeftine patetike. Gluma takođe prosečna, ne znam šta je to Majkl neleteći Džordan uradio da zasluži statuu. Film bukvalno zaslužuje da jedino bude nominovan u kategoriji "film koji slučajno uhvatite na tv-u u trenucima dosade da malo ubijete vreme".
Ponadao sam se da ima nečeg dubljeg u priči oko malog i gitare, možda nešto na temu prethodnog vlasnika koji je prodao dušu zarad bluza ili nešto slično, pa da je vampiri traže. Najveći debilizam je sam kraj gde glavni lik kao Rambo pobije one klanovce koji su lepo sačekali jutro da naspavani dođu da obave posao. 🤣 Malo bolje bi bilo da su za kraj ostavili momke iz Čikaga koji bi došli da isteraju pravdu za ukradenu robu, a da su klanovci u toku noći naleteli na vampire.

Dog Day Afternoon (1975)
Ne znam kako sam do sad (tacnije sinoc) izbegavao da pogledam taj film, koji ima sve!
8.5/10

EDIT:
I Swear (2026)
Predobar!
Ocekivao sam jeftin humor na konto doticnog sindroma, ali film je mnogo ozbiljniji, dublji i emotivniji!

Uz gore u temi navedeni GLHFDD, ovo su jedina 2 filma iz 2026 koja su iz vedra neba samo naisli i razvalili me.
A tek je mart 2026 🙂

Poslednja izmena:
Primetih da je problem kod ocena što se posmatraju apsolutno kao da postoji samo jedna apsolutna skala ocenjivanja. Pa onda jelte i poredjenje sa drugim delima. Meni lično skala nije apsolutna. Može da mi bude Super Mario Bros crtani čista 10 ka ali to ne znači da mi je bolje delo od Bekstva iz Šošenka. To samo značo da mi je lično odnosno subjektivno odličan crtani.

U emociji izazvanoj sa sedme umetnosti?
Kako ne kapiras da nas u ovoj temi rade sasvim drugacije stvari?

Poslednja izmena:
@emaremare
Niko ne trazi od nas da budemo objektivni kada pisemo recenzije u ovoj temi ali ne mozes za neke prosecne filmove da kazes da su remek dela.
Cesto u ovoj temi preporucujem stare filmove koje malo ljudi gleda ali uvek napisem da se oni nece svideti ljudima koji gledaju samo ono sto je snimljeno prethodnih nekoliko godina. Trudim se da budem objektivan kada preporucujem filmove da neko ne bi bacio dva sata na gledanje filma koji mu se ne svidja. Cenim tudje misljenje na forumu i ne pokusava drugima da nametnem svoje misljenje ali ne moram da budem saglasan sa svim sto ljudi napisu na forumu o nekom filmu ili igri.

Primetih da je problem kod ocena što se posmatraju apsolutno kao da postoji samo jedna apsolutna skala ocenjivanja. Pa onda jelte i poredjenje sa drugim delima. Meni lično skala nije apsolutna. Može da mi bude Super Mario Bros crtani čista 10 ka ali to ne znači da mi je bolje delo od Bekstva iz Šošenka. To samo značo da mi je lično odnosno subjektivno odličan crtani.
Naravno, tvoje pravo je da pises kako ti zelis, ali posto se ovde dele ocene, ne bi bilo lose da se napise zasto se daje takva i takva ocena. Ocene se dele zbog clanova, da bi imali neki uvid u kvalitet filma, kao i da znaju cije ocene su ozbiljne, cije ce preporuke preskociti... Mislim, ako ti ozbiljno napises da je neki film, po tebi, jedan od najboljih u istoriji, a ja sam ga pogledao i mislim sasvim suprotno, to je meni dovoljno da tvoje ocenjivanje vise uopste ne razmatram. I vice versa. Valjda. 😉 Recimo, ima clanova cije preporuke zaobilazim, a ima i onih cije preporuke pogledam. I tu nema ljutnje, nismo deca. 🙂

^^

Niko i ne traži da se bilo ko saglasi da bilo kojim tuđim mišljenjem već da ispoštuje činjenicu da je to nečija subjektivna ocena i da mu se taj film iz nekog subjektivnog razloga u toj meri dopao da je dao tom filmu ocenu 9 ili 10 ili da mu se sa druge strane opet iz nekog subjektivnog razloga nije dopao da mu daje ocenu 1.

Eto, na primer film teoretski može biti za 10 ali ako u njemu igra Elizabet Mos taj film već u startu od mene ima -1 na ocenu (pa makar ona realno i fenomenalno odigrala) i bez obzira što se neko ne slaže sa mnom ti je moj subjektivni utisak o celokupnom filmu uključujući i glumce.

Sto se Elisabeth Moss tice, apsolutno se slazem.
Nevidljivog coveka (posle Kevina Bejkon verzije) rimejk sam gledao kao potpunu prazninu, kroz glumu glavne glumice.
Nema tog CGI koji moze da nadomesti losu glumu.

The Rocketeer https://share.google/VAASFOsnQisdiIEgg
The Rocketeer solidno ostvarenje koje vuče korene pre skoro 100 godina i snimljen pre 35 godina, pre Avengers ere. Realna ocena na imdb. Jennifer Connely sa 20tak godina je prelepa.❤️

Pogledah Sinnerse da vidim koliko su merodavne te nominacije i osvojeni oskari i stvarno mi nije jasno koji su to objektovni razlozi da se taj film uopšte pominje u bilo kojoj od važnijih kategorija.[/SPOILER]
Oskari su smejurija, tek od prošle godine važi pravilo da članovi akademije moraju da pogledaju filmove koje ocenjuju. 🤣

Nevezano za oskare, pogledao sam:

Po meni ok ocena sa imdb-a, ali što se žanra tiče ovo je romansa zapakovana u sf-akcionu oblandu.
I zapravo je ok, hemija funkcioniše između glavnih glumaca.
Tejlor-Džoj lično mnogo volim kao glumicu tako da mi je to automatski ocena +1, Majls Teler u nekim kadrovima čak podseća na Ričarda Gira iz zlatnih dana (naročito kad ima bradu od 3 dana).
Prva polovina filma je bolja, dok se ne zna šta je zapravo the Gorge, druga polovina po meni dosta slabija jer je čista akcija.
U principu, dobar film za poslepodne, ali generalno ništa posebno.

Nazad
Vrh Dno