Šta je novo?

Mašine za sušenje veša - sušare, sušilice - sa toplotnom pumpom

Moja ne izgleda ovako...

Naravno da ne gnjecim, mada imam i alat za ispravljanje lamela, a i ovaj lik je ispravio, to je neka stoka od korisnika izgnjecila.

Mada moj komentar se odnosio na Bosch koji je čak i prljavih bio od AEG

Малопре сам очистио измењивач после пар/неколико месеци, и није био нешто посебно прљав. Стопроцентно сам убеђен да машине са ових снимака долазе из неких заједничких перионица, студентских домова и сл. где ове кућне машине по цео дан користи гомила људи при чему евентуално очисте онај бели основни филтер и то је то. Она са "угаженим" измењивачем само показује каквих талената све има.

Mislim da ovo 3. put pišem - imate negde u ovoj temi sliku mog izmenjivača sa Bosch mašine serije 8 posle 5 godina korišćenja.

Малопре сам очистио измењивач после пар/неколико месеци, и није био нешто посебно прљав. Стопроцентно сам убеђен да машине са ових снимака долазе из неких заједничких перионица, студентских домова и сл. где ове кућне машине по цео дан користи гомила људи при чему евентуално очисте онај бели основни филтер и то је то. Она са "угаженим" измењивачем само показује каквих талената све има.
Ima logike

Naravno da ne gnjecim, mada imam i alat za ispravljanje lamela, a i ovaj lik je ispravio, to je neka stoka od korisnika izgnjecila.

Mada moj komentar se odnosio na Bosch koji je čak i prljavih bio od AEG

Drugačije sam shvatio tvoje poruke, više u smislu da su uređaji iz naslova teme kratkog veka jer će da se napune prašinom i postanu neupotrebljivi.

1770912049560.jpeg

Izračunao sam sad tačno starost, 15 meseci se bukvalno ne gasi. Peremo stvari koje volimo svi u krug sad, mnogo manje garderobe je potrebno sa ovim čudom. Da mi je neko pričao, ne bih verovao.

Zašto bi prašina ikad izlazila iz zatvorenog kruga kondenzator - bubanj, ako se protok sasvim ne zaguši i krene da izbacuje prašinu izvan predviđenog kola? Ne sme da se zapusti, to treba da je korisniku jasno. Ne mrzi me da čistim filter svakodnevno, nekad i 2x u toku dana, jer skrati program sušenja po 2-3x. Ako nije natrpana do kraja, iseče 4.5h na 1.5-2h.

Rešena ta borba odavno ali ni ja ne mogu da nadjem slike. Uglavnom - sve čisto.

Nakon gledanja na trzistu sta ima uzeh Bosch seriju 6 - sa rucnim ciscenjem filtra - pa videcemo koliko ce da potraje.

Bosch sada ima ima aktuelnu promociju za garanciju od 5 godina (2 + 3) za odredjene modele - pa ko juri garantni rok nek ima i to u vidu.

Miele i Bosch imaju i online katalog za rezervne delove sa part number-ima pa je i sa te strane dosta transparentnije za potencijalne kvarove.

Mislim da ovo 3. put pišem - imate negde u ovoj temi sliku mog izmenjivača sa Bosch mašine serije 8 posle 5 godina korišćenja.

Self cleaning serija ?

Da, seriju 8 sam zamenio novom serijom 8.
Evo slike iz stare, nadjoh:

1770936727019.png

Poslednja izmena:
Ako je kvalitetniji veš teže odpadaju dlačice i samim tim se redje teže zapušava izmenjivač.

Po toj logici kupujte samo full sintetiku...

Drugačije sam shvatio tvoje poruke, više u smislu da su uređaji iz naslova teme kratkog veka jer će da se napune prašinom i postanu neupotrebljivi.
Vas nekoliko vec postavljate slike prednje strane kondenzatora i izgleda da ne razumete da nije problem u tom delu koji čistite (naravno da je tu čisto) već onom kom ne možete da pridjete jer je taj kondenzator dubinom cele masine

Evo primer sa onog video klipa sa prethodne strane

Vi cistite dostupni prednji deo kondenzatora obelezeno brojem 1
kako cistite broj 2 i prostor izmedju?

cak i na ovoj lici da je prosao usisivacem ili cetkicom bilo bi cisto kao na vasim slikama, koliko je to pomoglo masini?

Screenshot 2026-02-14 141350.jpg

Poslednja izmena:
Masina za susenje proces susenja obavlja tako sto vruc, vlazan vazduh prepun mikronskih cestica vlakana provlaci kroz kanale u kojima se kondenzuje vodena para.

tehnicki je moguce napraviti filter koji ce da zadrzi 100% te prasine (hepa), ali takav filter bi se zapusio vec posle par minuta
Tako da su inzinjeri morali da naprave filter koji ce da propusta vazduh sa mikro cesticama prasine,
taj filter je mrezica sitnija od one sa klima uredjaja jer je i prasina sitnija, i mora se cistiti nakon svakog ciklusa susenja inace nema ni susenja.

• prvi filter je odmah kod vrata i tu se najvise skupi prasine,
  • drugi je dole kod samog kondenzatora do koga stizu jos sitnije cestice prasine (da napomenem da neke masine taj filter nemaju) i on se cisti periodicno.
  • posle toga vazduh prolazi kroz uske kanale kondenzatora na kojima se kondenzuju i lepe molekuli vode,
  • oni takodje sadrze sitnu prasinu koja se lepi zajedno sa molekulima vode, i ako se masina ne koristi redovno sve se to osusi i zalepi.
  • vremenom se to sve vise gomila i suzava protok vazduha, i produzava ciklus susenja i smanjuje efikasnost masine.

Dovoljno je samo da jednom otvorite zapusenu masinu sa TP i da se razmislite kako je inzinjer u opste zamislio da to moze da radi vise godina u razlicitim uslovima eksploatacije, bez mogucnosti da korisnik moze to sam da ocisti.

Klipovi su očigledno sa uređaja koji nisu korišćeni kako treba.

Najviše prašine će i biti gde je najveća prepreka protoku, a to je pristupačan deo rebara na udaru. Nije bilo potrebe da se čisti išta tu ikad, pri dnu neka sitnurija. Deluje kad se sasuši da to usisa mašina nazad u bubanj.

Bukvalno me baš briga ako se zapuši za X godina jer je koštala 370eur, ali ne mogu da ne podvučem da nema naznaka gomilanja i lako može da se desi da jednostavniji jeftiniji uređaj potraje duže od fensi.

Klipovi su očigledno sa uređaja koji nisu korišćeni kako treba.
a kako treba?
stavis vec, osusis, prospes vodu ocistis filter... neko koristi vise, neko manje
razliciti su ljudi, razlicite navike... masina treba svima da zavrsi posao bez nekog specijalnog tretmana.
Otvorite vase masine posle 7 godina da vidite koliko se razlikuju od ovih.

Najviše prašine će i biti gde je najveća prepreka protoku, a to je pristupačan deo rebara na udaru. Nije bilo potrebe da se čisti išta tu ikad, pri dnu neka sitnurija. Deluje kad se sasuši da to usisa mašina nazad u bubanj.
kao sto vec rekoh:
tu gde cistis, bice cisto, tu nije problem.

Bukvalno me baš briga ako se zapuši za X godina jer je koštala 370eur
fora je sto ona ni tada nece da se pokvari,
nego ce da pocne postepeno da ti krade vreme... dok to ne skontas i ne popizdis

Uh, bacili ste me u rebus.

Dakle, kupujem mašinu za sušenje, bez budžeta praktično 😂 - dakle ide se sa najjeftinijim modelom🤗 Tačnije, treba da preporučim kupovinu, a da mi posle ne skaču po glavi. Pogotovo što ako bude zezala, ja ću da budem aj-ti menadžer.

Kakva su iskustva sa VOX THP modelima? Najjeftiniji su sa toplotnom pumpom.

Ili je u toj cenovnoj klasi bolje ići na mašinu sa grejačem?

Uh, bacili ste me u rebus.

Dakle, kupujem mašinu za sušenje, bez budžeta praktično 😂 - dakle ide se sa najjeftinijim modelom🤗 Tačnije, treba da preporučim kupovinu, a da mi posle ne skaču po glavi. Pogotovo što ako bude zezala, ja ću da budem aj-ti menadžer.

Kakva su iskustva sa VOX THP modelima? Najjeftiniji su sa toplotnom pumpom.

Ili je u toj cenovnoj klasi bolje ići na mašinu sa grejačem?
Pre par meseci sam uzela masinu sa tp, nakon iscitavanja foruma, premeravanja, i dosla do zakljucka, da ako je ogranicen budzet, da je najbolje kupiti neki jednostavan model bez tp, jer je lakse odrzavanje. Sve masine sa tp imaju taj nedostatak da se onaj dole izmenjivac vlage ili kondezator moze samo pomalo spolja cistiti, a da bi se ocistio kompletno, mora se rastaviti masina..Modeli sa grejacem nemaju taj problem jer se vadi taj deo i lako se pere..Ako si opet pak za model sa tp, onda sto duza garancija, sto vise zastitnih filtera i da model ima reverzibilni bubanj.

Napune se sušilice i sa grejačem, jeste kondezator dostupan za čišćenje ali kod njih koliko je to prednost toliko je i mana. Jer prašina ulazi u nju i ima slučajeva da se zbog prašine i grejača mašina i zapali.

Vas nekoliko vec postavljate slike prednje strane kondenzatora i izgleda da ne razumete da nije problem u tom delu koji čistite (naravno da je tu čisto) već onom kom ne možete da pridjete jer je taj kondenzator dubinom cele masine

Evo primer sa onog video klipa sa prethodne strane

Vi cistite dostupni prednji deo kondenzatora obelezeno brojem 1
kako cistite broj 2 i prostor izmedju?

cak i na ovoj lici da je prosao usisivacem ili cetkicom bilo bi cisto kao na vasim slikama, koliko je to pomoglo masini?

Pogledajte prilog 528120
Ovde je i prednja strana prljava tj. ne ciscena cesto

ja na svaka 2-3 mes cistim kond i dosta je prljav , ne znam sta bi bilo posle god dana 😀

Ovde je i prednja strana prljava tj. ne ciscena cesto
I napisao sam da je neociscena prednja strana, da je prošao usisivačem i četkicom bila bi čista.

Nije problem prednja strana ona može da se očisti uvek.
Ironija svega je što je prljavija prednja strana manje prašine prolazi pozadi

Pozdrav,pitanje jedno za sve a i Electrolux korisnike, imam Electrolux Deluxe 600 EW6D384AE susilicu i primijetio sam da dok radi stalno cujem neki zujajuci zvuk. Najjasnije se cuje kada bubanj stane na par sekundi da promijeni smjer bubnja (video u prilogu) ali zapravo zvuk traje cijelo vrijeme dok je ukljucena i vrlo je naporan 🙂

Evo link sa video snimkom - https://photos.app.goo.gl/wLJoTvySNPMhxCBAA

Ne mogu da se sjetim tacno, ali mislim da nije ovako zvucala prije 3 mjeseca kad je kupljena, mozda 20 ciklusa odradila.

Моја се не чује тако (ваљда), кад крене да суши чује се као неки вентилатор рецимо, не рачунајући тумбање веша, и кад заврши чује се пумпа, то личи на звук са снимка, али не траје дуго, вероватно ради и повремено у току сушења али не знам кад и колико, машина стоји у перионици, не надгледам је док ради. Ово на снимку је можда звук компресора, код мене се не чује приметно.

Моја се не чује тако (ваљда), кад крене да суши чује се као неки вентилатор рецимо, не рачунајући тумбање веша, и кад заврши чује се пумпа, то личи на звук са снимка, али не траје дуго, вероватно ради и повремено у току сушења али не знам кад и колико, машина стоји у перионици, не надгледам је док ради. Ово на снимку је можда звук компресора, код мене се не чује приметно.
Kod mene se cuje non stop dok susi a recimo sad pred kraj ciklusa, usla je u neki mod sa trouglovima, nemam pojma kako se to zove, okrece samo ves, zujanja nema.

Е тако се чује моја, оно је онда вероватно компресор бучан. На АЕГ нисам обраћао пажњу на те иконице.
Овако изгледа кад ради.
1772827698720.png

E sad, masina radi 2h, to je 90% zujanja, samo me je zanimalo da li je to normalno, pitao sam i jednog kolegu sa foruma koji ima istu... Ako ne bude, da reklamiram ovo, neizdrzljivo je 😀 jos je u sobi, uzas.. Hvala inace!

masine za susenje su inace bucne,
meni ova tvoja deluje normalno.

Pozdrav,
Uzeo sam electrolux EW6D384AE sušaru. Ona ima 8mm crevo za kondenzaciju, kako ste rešili vi da spojite na odvod?

Nazad
Vrh Dno