Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Evo ga, imajte na umu da RATEL ne evidentira bas odmah sve stanice. Stanje na terenu se razlikuje solidno. Pogotovo sada kada ubrzano šire 5G.

… hvala svima za link, totalno ga izgubih!
Dešava mi se nešto neobično na iOS FTM testu … da li je moguće da dve različite BS dele isti PCI broj…?! Verovatno je nešto i pobrljavio FTM, obzirom da je i B20 100MHz…

Prilozi

• IMG_0969.jpeg
    IMG_0969.jpeg
    60 KB · Pregleda: 42
  • IMG_0970.jpeg
    IMG_0970.jpeg
    68.4 KB · Pregleda: 41
  • IMG_0971.jpeg
    IMG_0971.jpeg
    60.4 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
da li je moguće da dve različite BS dele isti PCI broj…?!
Jeste ako je različit EARFCN, ako je isti ne bi smelo, ali je moguće teoretski da su zeznuli.

Tu nešto debelo ne valja, prvo ovaj cell ID za 5G nije za 5G sigurno - 5G cell ID se ne šalje od strane eNB/gNB uopšte, dakle ovo može da bude samo 4G cell ID. Je l' to Zaječar?
Drugo kao što si rekao, b20 i 100mhz.. to je BW 5G ćelije, izmešano je sve..

… tako je, Zaječar! Upravo ovo već neko vreme buni, plus što je često ikona 5g upaljena, a umesto NSA prijavljuje LTE… plus što ova dva eNBa na sebi nemaju NSA panele…

FTM na iOS ume da brlja jako. Treba da ostane otvoren malo duže da se stabilizuje.

Po ovoj mapi MTS nema uopšte 5G mrežu puštenu u rad?
Čak nema ni u većim gradovima?
Da li je moguće da su izbcili pakete gde reklamiraju 5G, a mreža nije urađena?
Da li je tvoje zadnje pitanje ozbiljno ili sarkasticno ? Tu mapu treba azurirati sto ocigledno niko nije uradio do sada...

Može da hvata 5G ćeliju i sa drugog sajta, ne znam da li imaju tu mogućnost
A1 ima mogućnost da koristi 5G sa druge ćelije ako trenutna 4G na koju si povezan nema 5G.
Po ovoj mapi MTS nema uopšte 5G mrežu puštenu u rad?
Čak nema ni u većim gradovima?
Da li je moguće da su izbcili pakete gde reklamiraju 5G, a mreža nije urađena?
Problem je mnogo dublji.
Mapa je bazirana na zvaničnim podacima iz RATEL baze. RATELu operateri dostavljaju podatke o svim lokacijama BS, koje tehnologije i koje frekvencije koriste. Ovo se odnosi na 2G, 3G, 4G i 5G mobilnu mrežu.
mts je jedini operater koji nije dostavio podatke o lokacijama svojih 5G ćelija.
Da li je tvoje zadnje pitanje ozbiljno ili sarkasticno ? Tu mapu treba azurirati sto ocigledno niko nije uradio do sada...
Kada mts dostavi podatke RATELu i isti njih javno objavi, kao što je objavio za A1 i Yettel, tad će se pojaviti i na mapi.

Srž problema sa mts-om se krije u nečem drugom.
Naime, mts uopšte nema 5G na teritoriji 10 upravnih okruga. Na temi smo već pisali koja su to mesta, ali evo ukratko: Kladovo, Majdanpek, Negotin, Bor, Zaječar, Soko Banja, Boljevac, Knjaževac, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Lebane, Kuršumlija, Vranje, Bujanovac, Preševo, Prokuplje, Aleksinac, Kopaonik, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Čačak, Novi Pazar, Tutin, Požega, Arilje, Ivanjica, Užice, Zlatibor, Bajina Bašta...

Razlog tome je što mts na ovom području koristi Huawei opremu (koju je postavljao od 2021. do 2023.) na baznim stanicama, iako se Vašigtonskim sporazumom iz 2020. Srbija obavezala da neće koristiti Huawei za 5G mrežu.

Sada mts, pošto na tim lokacijama ima Huawei opremu, ne sme da uključi 5G na tim BS, iako većina njih svakako već podržava 5G.

A1 ima mogućnost da koristi 5G sa druge ćelije ako trenutna 4G na koju si povezan nema 5G.

Problem je mnogo dublji.
Mapa je bazirana na zvaničnim podacima iz RATEL baze. RATELu operateri dostavljaju podatke o svim lokacijama BS, koje tehnologije i koje frekvencije koriste. Ovo se odnosi na 2G, 3G, 4G i 5G mobilnu mrežu.
mts je jedini operater koji nije dostavio podatke o lokacijama svojih 5G ćelija.

Kada mts dostavi podatke RATELu i isti njih javno objavi, kao što je objavio za A1 i Yettel, tad će se pojaviti i na mapi.

Srž problema sa mts-om se krije u nečem drugom.
Naime, mts uopšte nema 5G na teritoriji 10 upravnih okruga. Na temi smo već pisali koja su to mesta, ali evo ukratko: Kladovo, Majdanpek, Negotin, Bor, Zaječar, Soko Banja, Boljevac, Knjaževac, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Lebane, Kuršumlija, Vranje, Bujanovac, Preševo, Prokuplje, Aleksinac, Kopaonik, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Čačak, Novi Pazar, Tutin, Požega, Arilje, Ivanjica, Užice, Zlatibor, Bajina Bašta...

Razlog tome je što mts na ovom području koristi Huawei opremu (koju je postavljao od 2021. do 2023.) na baznim stanicama, iako se Vašigtonskim sporazumom iz 2020. Srbija obavezala da neće koristiti Huawei za 5G mrežu.

Sada mts, pošto na tim lokacijama ima Huawei opremu, ne sme da uključi 5G na tim BS, iako većina njih svakako već podržava 5G.
Svašta
Znači oni ako nešto ne upetljaju 🙄
Kao u seriji Montipajton 🤣🤣🤣

Јетел најбрже и најтачније доставља податке рателу чак су им и поштански бројеви базних станица најтачнији.

Često im je takav signal da taman pokriju da se pojave 5G ikonice na telefonima 😁

Šalu na stranu, nije u odbranu naših operatora, vrlo često u mnogo razvijenijim zemljama, većim, čak i glavnim gradovima, nije baš divna pokrivenost signalom bilo koje mreže, u centralnim delovima, a o periferiji i međumesnom delu da ne pričamo. Naravno da ne mislim da su naši bolji, ali nije da nemaju mesta za mnogo unapređenja 😃
Svakako smo mi još daleko od prave upotrebljivosti ove mreže 😃

Pozdrav, Yetelovu pripejd karticu izvadim iz telefona i ubacim u ruter MC888PRO i ne mogu nigde da nađem 5G samo nalazim LTE, vratim u telefon ima 5G kao i do sad. Sa čime i zašto me ograničavaju na ruteru. Do skoro je sve bilo ok.

Odžaci, Yettel eNB 7750 pušten “5G”, dodali B7 i B28, ali na 5G ide samo B7 bez ikakve agregacije, dok 4G B1,B3,B7,B28IMG_3639.jpeg
na eNB 8745 se planiraju radovi 12.3.

Mesta u opštini Bač koja su do 8.3. imali radove (Vajska, Bačko Novo Selo, Selenča) su dobili B28 i Bačko Novo Selo je dobilo B1

Pozdrav, Yetelovu pripejd karticu izvadim iz telefona i ubacim u ruter MC888PRO i ne mogu nigde da nađem 5G samo nalazim LTE, vratim u telefon ima 5G kao i do sad. Sa čime i zašto me ograničavaju na ruteru. Do skoro je sve bilo ok.
A koje su specifikacije rutera?
Koju generaciju mreža i na kojim frekvencijama radi?
Tu je problem

Da li si u podesavanjima stavio samo 5G mrezu? Proveri APN od Yettel da li ti je dobar u podesavanjima. Vidi na tel da li ima jak signal na tom mestu gde je ruter, ako je slabiji signal mozda ne pronalazi mrezu.

Da li si u podesavanjima stavio samo 5G mrezu? Proveri APN od Yettel da li ti je dobar u podesavanjima. Vidi na tel da li ima jak signal na tom mestu gde je ruter, ako je slabiji signal mozda ne pronalazi mrezu.
Ne treba da stavlja samo 5G mrezu jer je NSA potrebno je da ima 4G da bi radila 5G. Jedino signal je problem ako su slabije antene odnosno ako su dirali nešto na BS pa sad nema 5G a ranije je imao. U najgorem slučaju mozda su i blokirali ruter ali to mi je mala sansa.
Najbolje da proba na nekom orozoru gde je puniji 5G signal

Mislim da su blokirali ruter, jer do skoro je sve bilo ok, i znam da su u mogućnosti to da urade, jednom prilikom sam se bunio zbog Volte na telefonu, i ona mi u korisničkom servisu kaže, a zašto ste stavljali karticu u tablet, a jesam. Dakle vide šta koristimo od opreme, verovatno pošto sam korisnik Lte paketa ne može 5G. Mislim da ona stavka u ruteru TRO16 je njihova gde sve mogu da vide.

Mislim da su blokirali ruter, jer do skoro je sve bilo ok, i znam da su u mogućnosti to da urade, jednom prilikom sam se bunio zbog Volte na telefonu, i ona mi u korisničkom servisu kaže, a zašto ste stavljali karticu u tablet, a jesam. Dakle vide šta koristimo od opreme, verovatno pošto sam korisnik Lte paketa ne može 5G. Mislim da ona stavka u ruteru TRO16 je njihova gde sve mogu da vide.
Tako je, dobio danas, "Yettel petak" 10gb na oba pripejd broja, u telefonu 5G, kad stavim u ruter LTE+, imam postpejd paket Yettel Surf, u telefonu 5G u ruteru nema šanse 5G, samo LTE+. Dakle znaju da imam svoj 5G ruter i nema šanse da koristim 5G dok ne pređem na 5G paket, samo mi nije jasno šta Yetel ima sa mnom kad sam ja korisnik MTS mobilnog kućnog neta.

Koji je neki minimum 4g signala koji je potreban za upotrebljiv 5g u višim frekvencijama?
Pokušavao sam da vršim neke testove, i recimo ako je 4g 1800/2100mhz -100 do 110 dBm, 5g 3700mhz je obično 10-15 dBm slabiji tako da bi to islo -120 do -125 dBm što telefon praktično i ne vidi. Zanima me kako je kod vas gde je 4g signal slabiji?

U principu to i jeste tačno, 3.5ghz ima dosta manji domet. Ako je 5G intra-site(što znači da ti je i 4G i 5G signal sa iste bazne stanice) onda će biti tako. Dakle ako ti rsrp ode na ispod -110 na 4G, verovatno je da nećeš imati 5G signal.

E sad, može da se desi da je 5G ćelija sa druge bazne stanice koja ti je bliže nego 4G bazna stanica na koju si nakačen. U tom slučaju će 5G signal da bude jači od 4G signala.

Uspeo sam da stabilizujem signal na 2 crtice. Sedim ispred prozora, podigao sam roletne maksimalno i to mi je malo pojačalo signal 🙂 Signal je uglavnom -108 do -110 dBm, brzina oko 40 mb. 5g bi mogao da izvučem ako bi visio na prozoru sestrine sobe, jer jedino tu dobijem ispod 100 dBm. Svrljig ima 2 bazne stanice za A1, obe su na brdima, van grada. Grad (varošica) nema one manje bazne stanice na zgradama. Takva situacija nije baš pogodna za 5g 3.5 ghz, za to treba imati gustu mrežu baznih stanica. Ali da ne pričam unapred, možda imaju neke jače predajnike za 5g

Poslednja izmena:
Ne nemaju niti ssmeju sve je to regulisano. Ne smes emitovati preko snage. A Masive MIMO antene gde imaju gain za download sigurno nece postavljati za manja mesta... Ko kod mene yettel sto je bio postavio držao par dana i skinuo 🤣. Jos smo mi Grad Novi Sad gradsko jezgro pa nemamo nesto od tih boljih antena...

Malo mi je cudno posebno sa A1 sto ima vec neograničene pakete. Kako to da ne puste 6 Carriera. Na primer mogli bi kombinovati na 4G 3x 2CC ili 2x3CC po sektoru kao i jedan 5xCC. Mislim da bi ne samo razbilo guzvu na 4G mrezi nego bi odradilo posao. Cudi me sa obzirom koliko vec dugo imamo 4G opremu da ne mogu odnosno da se niko nije setio ovako nečega? Mislim nije LTE od juce pa da eto niko nije planirao sire opsege na BS. Naravno gde ima 5G uz bilo koju kombinaciju je najbolja varijanta ali dok se ne postavi 5G. Ovo kontam da sve moze raditi na 4G i to ono 4.9 Generacija bi bila i cela Srbija bi bila pokrivena 2x vise korisnika bi mogli da imaju u 4G reonima

Nazad
Vrh Dno