Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ne poredite ovo sa PC laptopovima, posebno ne u tom cenovnom rangu... Tastatura, izrada, ekran - većina PC-jeva tu zaostaje debelo za Mac-om.

Evo prvih utisaka, bez testova brzine, ako su oni uopšte bitni kod Mac-a koji košta 600$

Većini ne treba ni više ram, ni brži CPU. Neo uopšte ne targetira Mac korisnike već napada x86.

Pa, da dosta njih se i u 2026. kune u M1 MacBook Air 🙂

Ja sam danas ocekivao novi Mini M5, ali kako nije jos objavljen, uzeo malopre Mac Mini M4 na popustu, kao treci fiksni PC u kuci 😎

Apropo Neo-a, bice on uskoro na akcijama za oko 550 evra, i za casual laptop je dobra fora definitivno, posebno za klince, steta samo sto nema ni HDMI.

Macbook Neo između ostalog ima cilj da prikupi nove MacOS korisnike, od učenika, tinejdžera, pa nadalje (za njih je cena 499 u SAD). Mislim da im je to jedan od glavnih razloga što su ga izbacili u prodaju. Odličan ekran za tu klasu, sistem koji lepo funkcioniše sa iPhone, dobra baterija i pristojne performanse za neki light rad i učenje. Posle će deo novih korisnika da pređe na skuplje Air/Pro/iMac itd.

Klinci na zapadu sve više rade na Mac-ovima od rane osnovne škole, pogotovo u Americi, iako još uvek dominira iPad u nižim razredima gde od početka počinju da uče bazično "kodiranje"a za cenu od oko 500 i nešto sitno dolara na popustima koji su vrlo česti kod njih, gomila će vrlo brzo da kupi ovaj Mac kao početnički i njima vrlo dostupan računar.
Pogotovo kad imamo u vidu da im je sve vrlo prilagođeno Apple okruženju i neuporedivo je upotrebljivije, sa više primene nego kod nas. Mi jednostavno nismo ni blizu bilo kakvog parametra za poređenje. Bazična informatika, koja je osnov svim novim generacijama, je u osnovnoj školi na nivou abakusa gde nastavnici ne znaju da se snalaze sa Windows računarima, a Linux ili macOS su na nivou "mmmmm da, mislim da smo čuli da i to postoji".

Suma sumarum, prodavaće se iako ne verujem da će prići blizu Macbook Air-u, kao što to nije uspeo ni njegov prethodnik, "narodni" Macbook koji nikad nije dostigao nivo prodaje koji zadovoljava njihove projekcije.

Iz pve ruke, moji klinci idu u gimnaziju u DE, i u ucionici imaju ceo Apple environment, tako da sa telefona koriste Keynote za prezentacije, povezuju se na projektore i sl. tu....tako da su trazili da dobiju iPadove. Jednostavno okolina je dosta Apple orijentisana, bar kod nas.

Plus za studentariju ima dodatni popust na Apple uredjaje, tako da ima dosta klijentele. Neo je vec sada za njih 599 EUR

Klinci na zapadu sve više rade na Mac-ovima od rane osnovne škole, pogotovo u Americi, iako još uvek dominira iPad u nižim razredima gde od početka počinju da uče bazično "kodiranje"a za cenu od oko 500 i nešto sitno dolara na popustima koji su vrlo česti kod njih, gomila će vrlo brzo da kupi ovaj Mac kao početnički i njima vrlo dostupan računar.
Pogotovo kad imamo u vidu da im je sve vrlo prilagođeno Apple okruženju i neuporedivo je upotrebljivije, sa više primene nego kod nas. Mi jednostavno nismo ni blizu bilo kakvog parametra za poređenje. Bazična informatika, koja je osnov svim novim generacijama, je u osnovnoj školi na nivou abakusa gde nastavnici ne znaju da se snalaze sa Windows računarima, a Linux ili macOS su na nivou "mmmmm da, mislim da smo čuli da i to postoji".

Suma sumarum, prodavaće se iako ne verujem da će prići blizu Macbook Air-u, kao što to nije uspeo ni njegov prethodnik, "narodni" Macbook koji nikad nije dostigao nivo prodaje koji zadovoljava njih

Potpuno se slazem sa ovim. Takodje mislim ne samo da ce Neo kupovati privatno skolarci, nego mislim da Apple cilja i skole kojima ce ove uredjaje prodavati/iznajmljivati, jer ima skola koje same obezbedjuju uredjaje za svoje ucenike. Privatno ovako pored Air-a ne vidim kako bce se kupovati kod obicnih korisnika, jedno je cena u Apple-u drugo kod ostalih prodavaca.

Tipa, trenutno je Air 13'' M4 base, za 895€ na Amazon.de a Neo base ce biti 700€, i zasto bi onda to neko kupio..

Poslednja izmena:
Air 13'' M4 base je pre mesec dana bio 838 EUR, ako ne i malo nize u Mediamarktu.

Interesantno poređenje

The MacBook Neo is basically the Walmart M1 MacBook Air. But new. Their specs are a bit different: Neo has a better webcam, display, CPU/NPU. M1 Air had a better GPU, battery, a Force Touch trackpad. Both had 8GB memory. Both had 256GB storage. Both were $599.

Skroz dobar laptop - Bas sto sam pomislio, ekonomicniji MBA 13". Dobro deluje CPU A18Pro, multi core kao M1, a single core poput M3 (Geekbench st 3451, mt 8572). A ekonomicniji od M1 (trosi 10tak W)

Jedino ta memorija da ne bude problem na novom MacOSX-u, na starijim sistemima 8GB je sljakalo odlicno i kod jaceg koriscenja.
Eto M je i nastao od A serije procesora. Mozda ce se u buducnosti to i izjednaciti potpuno. Samo da vise rade na optimizaciji software-a, a ne da svaki update gusi perfromase bez nekih posebnih unapredjenja.

Znaci nije isti ekran kao Macbook Air 13.6" vec 13.0".

Poslednja izmena:
1772661920843.png

Nevezano za sliku, navodno većina potrošačkih računara koji se prodaju godišnje su u cenovnom rangu $ 700-800. Oko 95% njih su zasnovani na ?Windows-u. Na tržištima izvan SAD-a nivo cena je ispod 600 dolara. Očigledan je razlog zbog koga oni gađaju ovu cenu.

Inače člisto poređenja cena radi:

iPhone 17e - $599
MacBook Neo - $599.

Poslednja izmena:
Gađaju 599$ (499$ za studente) i zbog toga što se očekuje da drugi proizvođači podignu cene, posebno jeftinijih laptopova. Što je telefon/laptop jeftiniji to je udeo memorije u ceni veći, pa samim tim više utiče na cenu finalnog proizvoda. Deluje nelogično da usred sveopšteg poskupljenja, ili najave istog, Apple izlazi sa još jeftinijim notebook-om, ali će to biti verovatno dobro za Apple.

PS: Možda ih ova kantica sa 8GB RAM-a natera da bolje srede i optimizuju MacOS Tahoe...

Kao što sam već napisao, samo nedostaje osvetljenje tastature, jer je to standard na MB ureðajima.
Nije ovo laptop napravljen za nas, ni ja ga ne bih kupio, jer ne bi zadovoljio moje potrebe. Ali, za office kompletan, ne mora ništa da dodaje, Keynote/Number/Pages + nativna podrška za .pdf. I ne treba ništa više, bukvalno. Samo da ga dodatno optimizuju da mu 8gb ne bude usko grlo i biće top kupovina, pogotovo u eri kada kompjuteri listom poskupljuju, a Apple izbacuje jako upotrebljiv, lep, kvalitetno uraðen i ne toliko skup entry model

Pa nije baš nešto bez čega se ne može ili što je uobičajeno u PC svetu koga verovatno ciljaju.
Mislim da većina chromebook-a i Windows laptopova u ovom cenovnom rangu imaju osvetljenu tastaturu. Doduše, nemaju 2K+ ekran, 16:10 odnos strana, telo od aluminijuma, izuzetno kvalitetnu šarku, i sve ostalo.

Kome je namenjen, mašina spektakularna.

Moraju da nečim opipljivim razdvoje Neo i Air, a svakako nešto i košta to osvetljenje. Luđu stvar su uradili pre 5-6 godina sa M1 gde su u taj cenovni rang ubacili nešto sa do tad neviđenim performansama. Većini je ta procesorska snaga sasvim dovoljna, i nemaš drugi razlog da menjaš računar ili tablet sem ako baterija ne krene da kilavi. A18 bi trebalo da je tu negde, a jeftiniji.

Mobilna procesorska snaga je u paradoksu i pre M1, učitam iste klipove u Pocophone F1 i i7 Quad laptop, sub300€ telefon izrenderuje bar duplo brže od skalamerije od 3 kile. Nekome u Apple to zaparalo mozak i hvala bogu su uradili pravu stvar.

Za taj entry lap i ne treba ništa jače.
Evo kolegi na poslu pokazao ovaj Neo i odmah je poslao ćerki koja studira u Grčkoj na ispostavi nekog USA Univerziteta da pogleda i ako joj odgovara šalje pare da kupi sa studentskim popustom.

Steta sto nema 16GB rama verzija. Mislim da ta CPU snaga nije uopste mala - ovaj CPU vise prilici MBA laptopu, nego M5 koji throttluje i pregreva se za par minuta. Svakako nije samo za "office" work, moze ozbiljan workflow, jedino pitanje rama. (naravno iskljucujuci GPU stvari).

Jako malo ljudi spominje termalnu stranu, verovatno vecina nije bitno (mada na redditu ima dosta tema). Laptop, a ne moze u krilu da se koristi.
Idle temperature MBA 13" M3/4/5 su sada oko 50-55c, M1 je bio 25-30tak. Mislim da je vise do tankog kucista, ali i potrosnja. Gledaju se samo "peak" performance koji dosta brzo znaju da padnu i za 15-25%.

Poslednja izmena:
Ja sam donekle bio siguran da će izaći sa tom MB12 šasijom. Nešto manji ekran i znatno lakše kućište (bilo bi max 700-900gr), idealno za studente/profesore i ljude kojima je potrebna što lakša mobilnost.

Ali bilo kako bilo, Apple će ovim Neo modelom da pokida sa prodajom. Cena je pun pogodak i kada su podigli MB Air na 1099$, sve je bilo izglednije da će ovo ići na 799$. Ovako sada ljudi klincima uzimaju telefon i laptop po ceni MB Air-a.

Ali što je svaki tekst o Macbook Neo u fazonu pokriva samo sRGB color space, dok su prosečni Windows laptopovi neretko sa 45% NTSC ekranima i u višem cenovnom rangu.

Steta sto nema 16GB rama verzija.
Što reče Linus, ovaj čipset je dizajniran u "sendviču" sa unified memorijom tako da bi bilo puno skuplje i komplikovanije da se to redizajnira za 16GB, a s obzirom na ciljnu grupu nema svrhe. To samo mi entuzijasti hoćemo svaki put da modelujemo u Blenderu na iPod Touch.

Прошле године сам узео MB 14 pro m4 pro 14cpu 20gpu 24ram 1TB за нешто више од 3200е, сада је 15cpu 16gpu 24ram 1TB 3170, 10cpu 16gpu 14ram 2TB скоро 3800, a 18cpu 20gpu 24ram 2TB нешто преко 4000.

Što reče Linus, ovaj čipset je dizajniran u "sendviču" sa unified memorijom tako da bi bilo puno skuplje i komplikovanije da se to redizajnira za 16GB, a s obzirom na ciljnu grupu nema svrhe. To samo mi entuzijasti hoćemo svaki put da modelujemo u Blenderu na iPod Touch.
Da jasno, i 8GB je stvarno ok bilo na prethodnim MacOSX verzijama, ne znam sta je sada usko grlo kod novog 26. Sto ljudi kazu da je M1 spor. Sumnjam da je CPU. Verovatno ce biti memorija, GPU nesto. Ali morace malo da vode racuna, da ne uspore Neo-a.

Ja sam igrom slucaja radio par meseci na M2 sa 8GB rama i to je stvarno dobro radilo (Docker, 2 IDE-a, 20-30 tabova Chrome i Safari, discord, klasika) jedino nekada 0.5s reloaduje iz swap-a tab u browseru ali sve jako lepo radilo i brz multi task. Neverovatno za 8GB. Ne mogu da zamislim da obican korisnik moze da preoptereti. Ali nisam MacOSX26 koristio.

Da jasno, i 8GB je stvarno ok bilo na prethodnim MacOSX verzijama, ne znam sta je sada usko grlo kod novog 26. Sto ljudi kazu da je M1 spor. Sumnjam da je CPU. Verovatno ce biti memorija, GPU nesto. Ali morace malo da vode racuna, da ne uspore Neo-a.

Ja sam igrom slucaja radio par meseci na M2 sa 8GB rama i to je stvarno dobro radilo (Docker, 2 IDE-a, 20-30 tabova Chrome i Safari, discord, klasika) jedino nekada 0.5s reloaduje iz swap-a tab u browseru ali sve jako lepo radilo i brz multi task. Neverovatno za 8GB. Ne mogu da zamislim da obican korisnik moze da preoptereti. Ali nisam MacOSX26 koristio.
8GB unified memorije je absolutna boleština a o 16GB da ne govorim. Prosečan korisnik neće osetiti razliku, pogotovo sa single core performansama od oko 3400 (Geekbench 6), što je za tipa 50% brže od M1, koji je već bio fantastičan u to vreme.

Evo ja na M1 Pro, oko 50 tabova u Chrome, oko 200 u Arc, Steam, Preview, Slack, Spotify, Telegram, WhatsApp, Notes, FreeForm, Finder, DaVinci Resolve, i još par gluposti. I mašina ladno šljaka, sve ide i dalje brzo, sve leti nekako. Nije brz kao kad je memorija prazna ali je neverovatno šta sve podnosi bez da trokira i da se buni. Da, 16GB swapa, ali meni Windows mašine sa 32GB nisu ovako radile.
Screenshot 2026-03-05 at 19.58.22.png

Mac sa M1 i 8GB memorije ima toliko dobre performanse prvenstveno zbog unified memorije, ali i samog MacOS-a. Mac OS ima odličan resource management i prefetch-uje onoliko koliko ima memorije. Kod mene na 36GB RAM-a, kada butuje skoro je cela memorije popunjena, a kod 8GB učitava ono što mu je neophodno. Zbog unified arhitekture memorija ima veoma nisku latenciju, tako da i ono što kasnije povlači puno brže dolazi do CPU-a. Takođe, inaktivna memorije se kompresuje umesto da SWAP-uje ukoliko je moguće.

Zbog toga je Apple ranije deklarisao Mac-ovih 8GB ekvivaletno PC-jevih 16GB.

Mac sa M1 i 8GB memorije ima toliko dobre performanse prvenstveno zbog unified memorije, ali i samog MacOS-a. Mac OS ima odličan resource management i prefetch-uje onoliko koliko ima memorije. Kod mene na 36GB RAM-a, kada butuje skoro je cela memorije popunjena, a kod 8GB učitava ono što mu je neophodno. Zbog unified arhitekture memorija ima veoma nisku latenciju, tako da i ono što kasnije povlači puno brže dolazi do CPU-a. Takođe, inaktivna memorije se kompresuje umesto da SWAP-uje ukoliko je moguće.

Zbog toga je Apple ranije deklarisao Mac-ovih 8GB ekvivaletno PC-jevih 16GB.
Redak slučaj gde marketing nije bio laž.

Nazad
Vrh Dno