Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ima i mozes pogledati na ovom kanalu

Imam jedan MBA M1, neverovatno koliko je spor u svemu sa MacOS 26, u poređenju sa Mac Studio M4 Max sa koga ovo pišem.
M4 max je nesto drugo, a moguce da je do sistema. M1 mi radi kao i pre 5 godina, sve sljaka bas brzo na MacOSX 15.7.3 i totalno je hladan.

Imam jedan MBA M1, neverovatno koliko je spor u svemu sa MacOS 26, u poređenju sa Mac Studio M4 Max sa koga ovo pišem.
Au pa kolega ovo je kao da kažeš da je neki kvalitetni Passat neverovatno loš u poređenju sa tvojim novim Poršeom. 🙂 Još pasivno hlađen Passat.

Ja sam prošle godine među prvima uzeo M4 Pro 24/512, konkretno čekao sam ga nekih 7-10 dana i cena je bila koliko me sećanje služi oko 2300€ preko KP.

Ima li kakvih poređenja M4 Pro vs M5 Pro? Baš me zanima jel i dalje standardno minorno povećanje performansi ili će biti malo veći skok.
Nema još testa za M5 Pro ali ST je 21% bolji kod M5 vs M4 Pro:

MT je slabiji ali to je očekivano jer nije Pro.

Ovo je inače najbolji ST rezultat trenutno:

Au pa kolega ovo je kao da kažeš da je neki kvalitetni Passat neverovatno loš u poređenju sa tvojim novim Poršeom. 🙂 Još pasivno hlađen Passat.

Zvuči logično, ali mislio sam bukvalno na otvaranje Finder prozora i "fluidnost" u MacOS Tahoe... Jedna stvar koja je ista kod oba - MacOS Office se sporo otvara. Za njega verovatno treba neki Quantum Mac.

Nema još testa za M5 Pro ali ST je 21% bolji kod M5 vs M4 Pro:

MT je slabiji ali to je očekivano jer nije Pro.

Ovo je inače najbolji ST rezultat trenutno:

Šta je ovaj Intel radio 40 godina, kada je čip iz telefona brži od nekakvog njihovog Core 9 ultra giga mega plus procesora.

Šta je ovaj Intel radio 40 godina, kada je čip iz telefona brži od nekakvog njihovog Core 9 ultra giga mega plus procesora.
Dokaz koliko je ARM arhitetektura superiorna u odnosu na x86.
Ok MT je bolji ali uz koju potrošnju, hlađenje itd. Apple je prelaskom sa x86 na ARM napravio revoluciju.

Ja sam progledao kada sam sa 9900K hackintosh mašine prešao na M1 pro mac mini, posle sam se zeznuo i prešao na M2 na kome sam i danas.
Neznato sporiji, ali se ne greje, ne čuje i ne zauzima prostor. Kad zavrti render ventovi rade, ali je to kudikamo tiše, a na dodir je topao, ništa posebno.
9900K hackintosh je isto bio super za render, ali kad krene da radi, čuo se kao da poleće avion i isijavao toplotu oko kućišta. Čak sam tada uštedeo i pare prodajom hack mašine, polovna je bila skuplja od minija 16/512.

Dokaz koliko je ARM arhitetektura superiorna u odnosu na x86.
Zanimljivo da evo posle 6 godina, ARM / M5 CPU je dosao tek do oko pola potrosnje od poslednjeg najjaceg Intela 2019 "I9 9750H". 2.6Ghz (Macbook Pro 16" 2019), 27W vs 45W TDP. A ima 3x, tj 220%+ vece performanse st/mt.

Dodati na to da Apple za M5 i ne koristi najnoviji mogući proizvodni proces već TSMC 3nm... Sa 2nm im se otvara put za još 2-3 generacije bez problema.

Kada bi još mogli sa skorašnjim M čipom da nadmaše RTX 5090, to bi bio bum

Evo ga i novi entry level Macbook Neo:

Zvuči logično, ali mislio sam bukvalno na otvaranje Finder prozora i "fluidnost" u MacOS Tahoe... Jedna stvar koja je ista kod oba - MacOS Office se sporo otvara. Za njega verovatno treba neki Quantum Mac.
Ne vredi, cim krene da izlazi novi sistem, stari hardware prvi bude na front-u da se menja.
Oni optimizuju nove verzije sistema za najnovije uredjaje prvo, pa za ostale onda sta bude bude.

Zato pri svakom update-u kada dodje, prvo sto vidis jeste da ti je usporen uredjaj i da se vise trosi baterija, jer sam software trazi vise resursa (koje ti nemas).

Zenin Macbook Air iz 2012 radi ko svajcarac, menjao sam mu jedino bateriju... Najbolja kupovina ikad.
Ali, prestao je support davno za njega, plus ostao je na nekoj starijoj verziji sistema, ne secam se tacno kojoj...

Jedino sta ce biti problem jeste ako neki random programi krenu da "zahtevaju" noviji sistem da bi se uradio update njih...

Nedostaje i M neki čip, što staviše A18 Pro?

Nedostaje i TouchID (na slabijim modelima, ako sam razumeo)
Ima TouchID.

Iskreno ne vidim ko će kupovati ovo za 600€, pored Air modela, što starijih, što novijih.

Em 8GB RAM-a, em lošija tastatura, em A18 Pro. Baš mi miriše na epic fail.

Ne mogi izbaciti nista ispod 599 dolara pa to ti je... to se ni u US ne isplati uzimati pored starijih M modela i refurbished opcija, a kamoli kod nas gde ce biti minimum 700 evra.

Zanimljiva cena, ovoliko im košta i osnovni iPad Air model.
Naravno da je Macbook Air daleko bolji, ali mnogim korisnicima je i ovo dovoljno.

1772648141623.png

Fantasticno.

Ovo je samo "navlakuša"😁 da se uđe u svet macOS-a i onda ide redovna kupovina isključivo MacBook-ova 😃

A svetleca tastatura?Nije osvetljena.
15" ,16gb ram i osvetljena tastatura,za 700e

• Like
Reagovanja: uji
Macbook air 15" je 1300$, neo (sa Touch ID) je 700$. Na to sam mislio

Nazad
Vrh Dno